ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

"Η κυβέρνηση έχει καθήκον όταν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου, να χρησιμοποιεί τη νόμιμη βία για να πατάξει την παράνομη βία όλων αυτών των αδίστακτων ομάδων που συστηματικά σαμποτάρουν τον απόλυτα αναγκαίο δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας".

Σ' αυτό το απόσπασμα άρθρου του Ν. Μουζέλη, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, που γράφτηκε στο "ΒΗΜΑ" στις 26/3/95, στη διάρκεια του μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών, συμπυκνώνεται όλη η τεράστιας έκτασης ποικιλόμορφη προπαγάνδα που γίνεται από την άρχουσα τάξη και τους εκφραστές της με δύο βασικούς στόχους. Πρώτος, η συκοφάντηση των αγώνων και δεύτερος ο εθισμός της κοινής γνώμης έτσι ώστε να δέχεται τον εντεινόμενο αυταρχισμό που επιστρατεύεται για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κινητοποιήσεων - έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας που γεννά αυτή η πολιτική.Καθημερινά καταναλώνεται πολύ μελάνι αλλά και χρόνος στα πλήρως ελεγχόμενα από την άρχουσα τάξη έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Ετσι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι επαγγελματοβιοτέχνες και τόσοι άλλοι, βαφτίζονται "αδίστακτες ομάδες", που χρησιμοποιούν "παράνομη βία", "συστηματικά σαμποτάρουν", "προχωρούν σε ανταρσία" κ.λπ. Δίνουν άλλοθι έτσι στη "νόμιμη βία", που πρέπει να χρησιμοποιείται για χάρη "του απόλυτα αναγκαίου δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας". Να γίνουν δηλαδή άκριτα αποδεκτές στη χώρα μας όλες οι επιλογές και οι κατευθύνσεις των πολυεθνικών, έτσι όπως τις προστάζει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και υλοποιούν με μεγάλη επιμέλεια αυτοί που με τον απαραίτητο ραγιαδισμό υπογράφουν συνθήκες όπως αυτή του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ κ.λπ. Να δεχτούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι το σάρωμα κάθε μορφής εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, οι αγρότες το ξεκλήρισμά τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες να γίνουν θύματα στο βωμό των κερδών των πολυκαταστημάτων, να συνηθίσουν οι νέοι να ζουν άνεργοι, η σπουδάζουσα νεολαία ότι θα πάρει πτυχία χωρίς αντίκρισμα, ενώ οι λίγοι και εκλεκτοί θα συνεχίσουν τις σπουδές για να πάρουν τις θέσεις στην παραγωγή κ.ο.κ.

Είναι δεδομένο - το λαϊκό κίνημα το έχει νιώσει καλά στο πετσί του - ότι όσο πιο αντιλαϊκή γίνεται η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τόσο εντείνεται ο αυταρχισμός και οι μορφές καταστολής των αγώνων. Ετσι, δεν ήταν"κεραυνός εν αιθρία" η βαρβαρότητα που αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι. Είχαν προλάβει να έχουν την ίδια "ευχαρίστηση", πέρυσι οι αγρότες στα Γιάννενα, πριν λίγο καιρό οι οικοδόμοι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Είχαν εισπράξει με τον πλέον επίσημο τρόπο οι αγρότες τις απειλές για δυναμική επέμβαση. Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ή οι μαθητές, που σέρνονται να απολογηθούν και να δικαστούν ως εγκληματίες, αφού έτσι επιτάσσει το "πνεύμα Τζανακάκη".

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί η έξαρση, που παρατηρείται τελευταία, των επεισοδίων, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ "συγκρούονται" με τους "γνωστούς - αγνώστους", βάση ενός μονότονα επαναλαμβανόμενου ίδιου σεναρίου. Μετά το βράδυ των φοιτητικών εκλογών με τα καμένα αυτοκίνητα στην οδό Στουρνάρη, γίναμε μάρτυρες του "ξεσπάσματος" των οπαδών του Ολυμπιακού για το ατυχές αποτέλεσμα και την αμέσωςεπομένη ημέρα, των επεισοδίων στην Πατησίων και τη Συγγρού με την "αντιφασιστική" διαδήλωση. Με διαφορετικό "περιεχόμενο" οι τρεις περιπτώσεις, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά κυρίως, τους ίδιους πρωταγωνιστές. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν αυτού του είδους τα γεγονότα και στις τρεις περιπτώσεις είδαν συγκεκριμένα πρόσωπα να πρωταγωνιστούν. Το αν κάθε φορά συμμετέχουν και κάποιοι άλλοι, που είτε είναι οι "επαναστατημένοι" που αυτοχαρακτηρίζονται αναρχικοί, είτε είναι οι φανατικοί οπαδοί που τρέφουν μίσος για τους "αιώνιους αντίπαλους", δεν αλλάζει την ουσία. Απλά είναι οι απαραίτητοι κομπάρσοι για να ξαναπαιχτεί το χιλιοπαιγμένο έργο και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πληρώνουν τα σπασμένα, καθώς οι πρωταγωνιστές απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας από τις διωκτικές αρχές. Από την άλλη, η Αστυνομία είναι πάντα ο άλλος πρωταγωνιστής, που "επεμβαίνει" με τον ίδιο κάθε φορά τρόπο. Ετσι, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: "χάος στους δρόμους", "κόλαση στην Πατησίων", "ανάστατη η κοινή γνώμη" και διάφορα άλλα παρόμοια που συνοδεύουν τις "ζωντανές συνδέσεις" των καναλιών που μεταδίδουν τις "εφιαλτικές εικόνες", που στοχεύουν κατ' ευθείαν στην αλλαγή συνείδησης του τηλεθεατή. Το αν οι πρωταγωνιστές είναι μια χούφτα άνθρωποι, η Αστυνομία "αδυνατεί" να προλάβει, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" δρουν πάντα στο πλάι της, είναι πλευρές του παιχνιδιού που εκμηδενίζονται από τα εντυπωσιακά πλάνα, τα οποία αντίθετα πολλαπλασιάζουν τις λιγοστές φωτιές και τους καπνούς. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο τηλεοπτικός "ΣΚΑΪ", που δεν πρόλαβε προφανώς να έχει πλάνα από τα επεισόδια της Πατησίων για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, χρησιμοποίησε αυτά που είχε από το βράδυ των φοιτητικών εκλογών στην οδό Στουρνάρη. Ετσι κι αλλιώς πάντα με τον ίδιο τρόπο εξελίσσεται το σενάριο.

Αν η μία όψη του νομίσματος είναι η "καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολλών" από τους "λίγους", κάθε φορά που ή "κλείνουν δρόμους" ή "κατεβάζουν τους διακόπτες της ΔΕΗ" ή "απεργούν στη διάρκεια των εξετάσεων" κ.λπ. κ.λπ. η άλλη όψη είναι ο εθισμός στην "ανάγκη" χρήσης βίας. Αυτό το "νόμισμα" οι εργαζόμενοι πρέπει να το επιστρέψουν στους δημιουργούς του. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η αντίσταση στην ασυδοσία και την τρομοκρατία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου και η ανάπτυξη των ενωτικών λαϊκών αγώνων για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Γιατί, στην αντίσταση και τους αγώνες υπάρχει και αναπτύσσεται η δημοκρατία...

Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ

Είναι δεδομένο - το λαϊκό κίνημα το έχει νιώσει καλά στο πετσί του - ότι όσο πιο αντιλαϊκή γίνεται η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τόσο εντείνεται ο αυταρχισμός και οι μορφές καταστολής των αγώνων

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πασχαλινή κερδοσκοπία

- Η Μεγάλη Βδομάδα μπήκε με "άλμα" στην τιμή των αμνοεριφίων, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Πού οφείλεται αυτή η αύξηση και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν οι τιμές τις επόμενες μέρες;

- Πράγματι, με την έναρξη της Μεγάλης Βδομάδας, η τιμή του αρνιού ξεπέρασε τις 2.000 δραχμές το κιλό, που έφτανε στο τέλος της περασμένης βδομάδας, αγγίζοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοικιακών κρεοπωλείων, τις 2.300 δραχμές το κιλό. Κατ' αρχήν, πρέπει να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο τις μέρες που διανύουμε και στις οποίες παρατηρείται αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές. Το άλμα αυτό δεν είναι άσχετο με την κερδοσκοπική τακτική που εφαρμόζουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης των αμνοεριφίων, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την αυξημένη ζήτηση των ημερών. Η εξέλιξη των τιμών τις επόμενες μέρες θα εξαρτηθεί κυρίως από την επάρκεια που θα υπάρξει. Πέρυσι, για παράδειγμα, το Μεγάλο Σάββατο, είχε παρατηρηθεί, λόγω ελλείψεων, αύξηση στην τιμή του κατσικιού κατά 200 με 300 δραχμές το κιλό.

- Ποιοι κρύβονται πίσω από την επιχείρηση κερδοσκοπίας με τη διοχέτευση στην αγορά βουλγάρικων φτηνών αρνιών ως ελληνικών με ελληνικές τιμές και πώς σχολιάζετε αυτή την κατάσταση;

- Αυτές τις μέρες είναι συχνό το φαινόμενο, διάφοροι επιτήδειοι της αγοράς να επιδίδονται σε πλήθος παρατυπιών, σχετικά με τη διακίνηση αμνοεριφίων, παρατυπίες που αποβαίνουν, τόσο σε βάρος της "τσέπης" και της υγείας των καταναλωτών, όσο και σε βάρος της ντόπιας παραγωγής. Εμείς, σαν Ομοσπονδία Κρεοπωλών, έχουμε υπόψη μας - και έχουμε ενημερώσει γι' αυτό την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου - περιπτώσεις λαθραίας εισαγωγής αρνιών και κατσικιών από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, ίσως και Τουρκία), τα οποία στη συνέχεια σφραγίζονται με πλαστή δυσδιάκριτη σφραγίδα, που τα φέρει ως ελληνικά. Με την τακτική αυτή, οι καταναλωτές δε χάνουν μόνο από την "τσέπη" τους, δεδομένου ότι τα λαθραία αμνοερίφια που εμφανίζονται ως ελληνικά πωλούνται σε αυξημένη τιμή, αλλά ορισμένες φορές κινδυνεύει και η υγεία τους, αφού τα προϊόντα αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Επιπλέον, υπάρχει και το λεγόμενο νόμιμο λαθρεμπόριο. Δηλαδή, κάποιοι επιτήδειοι παίρνουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές για την εισαγωγή ζωντανών αρνιών και κατσικιών, τα οποία βεβαίως, αφού είναι ζωντανά, δε φέρουν καμία σφραγίδα. Αυτά σφάζονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια "βαφτίζονται" ως ελληνικά. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστικότερος και αυστηρότερος έλεγχος, σε όλο το φάσμα διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλίζεται και ο καταναλωτής και η ντόπια παραγωγή.

- Πώς πάει μέχρι στιγμής η κίνηση στην πασχαλινή αγορά και σε τι επίπεδα κυμαίνεται ο τζίρος σας, σε σχέση με πέρσι;

- Αρχισε, ήδη, να γίνεται αισθητή μία μικρή αύξηση της κίνησης σε σχέση με την περίοδο πριν το Πάσχα - όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε. Τις επόμενες μέρες, που παρατηρείται και η μεγαλύτερη ζήτηση, θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα. Πάντως, είναι ευνόητο - και τέτοια μηνύματα παίρνουμε και από τους πελάτες μας - ότι το εισόδημα των καταναλωτών, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και μικρότερο, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πασχαλινού τραπεζιού. Βλέπετε, οι επιπτώσεις της εισοδηματικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις είναι εμφανείς και στους μισθωτούς και στους μικροκαταστηματάρχες και εμπόρους.

Β. ΜΠ.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

"Η κυβέρνηση έχει καθήκον όταν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου, να χρησιμοποιεί τη νόμιμη βία για να πατάξει την παράνομη βία όλων αυτών των αδίστακτων ομάδων που συστηματικά σαμποτάρουν τον απόλυτα αναγκαίο δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας".

Σ' αυτό το απόσπασμα άρθρου του Ν. Μουζέλη, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, που γράφτηκε στο "ΒΗΜΑ" στις 26/3/95, στη διάρκεια του μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών, συμπυκνώνεται όλη η τεράστιας έκτασης ποικιλόμορφη προπαγάνδα που γίνεται από την άρχουσα τάξη και τους εκφραστές της με δύο βασικούς στόχους. Πρώτος, η συκοφάντηση των αγώνων και δεύτερος ο εθισμός της κοινής γνώμης έτσι ώστε να δέχεται τον εντεινόμενο αυταρχισμό που επιστρατεύεται για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κινητοποιήσεων - έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας που γεννά αυτή η πολιτική.Καθημερινά καταναλώνεται πολύ μελάνι αλλά και χρόνος στα πλήρως ελεγχόμενα από την άρχουσα τάξη έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Ετσι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι επαγγελματοβιοτέχνες και τόσοι άλλοι, βαφτίζονται "αδίστακτες ομάδες", που χρησιμοποιούν "παράνομη βία", "συστηματικά σαμποτάρουν", "προχωρούν σε ανταρσία" κ.λπ. Δίνουν άλλοθι έτσι στη "νόμιμη βία", που πρέπει να χρησιμοποιείται για χάρη "του απόλυτα αναγκαίου δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας". Να γίνουν δηλαδή άκριτα αποδεκτές στη χώρα μας όλες οι επιλογές και οι κατευθύνσεις των πολυεθνικών, έτσι όπως τις προστάζει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και υλοποιούν με μεγάλη επιμέλεια αυτοί που με τον απαραίτητο ραγιαδισμό υπογράφουν συνθήκες όπως αυτή του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ κ.λπ. Να δεχτούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι το σάρωμα κάθε μορφής εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, οι αγρότες το ξεκλήρισμά τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες να γίνουν θύματα στο βωμό των κερδών των πολυκαταστημάτων, να συνηθίσουν οι νέοι να ζουν άνεργοι, η σπουδάζουσα νεολαία ότι θα πάρει πτυχία χωρίς αντίκρισμα, ενώ οι λίγοι και εκλεκτοί θα συνεχίσουν τις σπουδές για να πάρουν τις θέσεις στην παραγωγή κ.ο.κ.

Είναι δεδομένο - το λαϊκό κίνημα το έχει νιώσει καλά στο πετσί του - ότι όσο πιο αντιλαϊκή γίνεται η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τόσο εντείνεται ο αυταρχισμός και οι μορφές καταστολής των αγώνων. Ετσι, δεν ήταν"κεραυνός εν αιθρία" η βαρβαρότητα που αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι. Είχαν προλάβει να έχουν την ίδια "ευχαρίστηση", πέρυσι οι αγρότες στα Γιάννενα, πριν λίγο καιρό οι οικοδόμοι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Είχαν εισπράξει με τον πλέον επίσημο τρόπο οι αγρότες τις απειλές για δυναμική επέμβαση. Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ή οι μαθητές, που σέρνονται να απολογηθούν και να δικαστούν ως εγκληματίες, αφού έτσι επιτάσσει το "πνεύμα Τζανακάκη".

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί η έξαρση, που παρατηρείται τελευταία, των επεισοδίων, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ "συγκρούονται" με τους "γνωστούς - αγνώστους", βάση ενός μονότονα επαναλαμβανόμενου ίδιου σεναρίου. Μετά το βράδυ των φοιτητικών εκλογών με τα καμένα αυτοκίνητα στην οδό Στουρνάρη, γίναμε μάρτυρες του "ξεσπάσματος" των οπαδών του Ολυμπιακού για το ατυχές αποτέλεσμα και την αμέσωςεπομένη ημέρα, των επεισοδίων στην Πατησίων και τη Συγγρού με την "αντιφασιστική" διαδήλωση. Με διαφορετικό "περιεχόμενο" οι τρεις περιπτώσεις, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά κυρίως, τους ίδιους πρωταγωνιστές. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν αυτού του είδους τα γεγονότα και στις τρεις περιπτώσεις είδαν συγκεκριμένα πρόσωπα να πρωταγωνιστούν. Το αν κάθε φορά συμμετέχουν και κάποιοι άλλοι, που είτε είναι οι "επαναστατημένοι" που αυτοχαρακτηρίζονται αναρχικοί, είτε είναι οι φανατικοί οπαδοί που τρέφουν μίσος για τους "αιώνιους αντίπαλους", δεν αλλάζει την ουσία. Απλά είναι οι απαραίτητοι κομπάρσοι για να ξαναπαιχτεί το χιλιοπαιγμένο έργο και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πληρώνουν τα σπασμένα, καθώς οι πρωταγωνιστές απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας από τις διωκτικές αρχές. Από την άλλη, η Αστυνομία είναι πάντα ο άλλος πρωταγωνιστής, που "επεμβαίνει" με τον ίδιο κάθε φορά τρόπο. Ετσι, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: "χάος στους δρόμους", "κόλαση στην Πατησίων", "ανάστατη η κοινή γνώμη" και διάφορα άλλα παρόμοια που συνοδεύουν τις "ζωντανές συνδέσεις" των καναλιών που μεταδίδουν τις "εφιαλτικές εικόνες", που στοχεύουν κατ' ευθείαν στην αλλαγή συνείδησης του τηλεθεατή. Το αν οι πρωταγωνιστές είναι μια χούφτα άνθρωποι, η Αστυνομία "αδυνατεί" να προλάβει, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" δρουν πάντα στο πλάι της, είναι πλευρές του παιχνιδιού που εκμηδενίζονται από τα εντυπωσιακά πλάνα, τα οποία αντίθετα πολλαπλασιάζουν τις λιγοστές φωτιές και τους καπνούς. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο τηλεοπτικός "ΣΚΑΪ", που δεν πρόλαβε προφανώς να έχει πλάνα από τα επεισόδια της Πατησίων για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, χρησιμοποίησε αυτά που είχε από το βράδυ των φοιτητικών εκλογών στην οδό Στουρνάρη. Ετσι κι αλλιώς πάντα με τον ίδιο τρόπο εξελίσσεται το σενάριο.

Αν η μία όψη του νομίσματος είναι η "καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολλών" από τους "λίγους", κάθε φορά που ή "κλείνουν δρόμους" ή "κατεβάζουν τους διακόπτες της ΔΕΗ" ή "απεργούν στη διάρκεια των εξετάσεων" κ.λπ. κ.λπ. η άλλη όψη είναι ο εθισμός στην "ανάγκη" χρήσης βίας. Αυτό το "νόμισμα" οι εργαζόμενοι πρέπει να το επιστρέψουν στους δημιουργούς του. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η αντίσταση στην ασυδοσία και την τρομοκρατία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου και η ανάπτυξη των ενωτικών λαϊκών αγώνων για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Γιατί, στην αντίσταση και τους αγώνες υπάρχει και αναπτύσσεται η δημοκρατία...

Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ

Είναι δεδομένο - το λαϊκό κίνημα το έχει νιώσει καλά στο πετσί του - ότι όσο πιο αντιλαϊκή γίνεται η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τόσο εντείνεται ο αυταρχισμός και οι μορφές καταστολής των αγώνων

ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση των λεγόμενων "προεδρικών" εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο, το ερχόμενο Σάββατο, αναμένεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ θα αρχίσουν νέα προσπάθεια για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς (σελίδα 8).

ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο, η ΠΓ του "ΣΥΝ", διατηρώντας τα προσχήματα, εξέδωσε ομόφωνη απόφαση κατά της πρότασης του Λ. Κύρκου για ομοσπονδία με το ΠΑΣΟΚ (σελίδα 5).

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πυρηνικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ (σελίδα 7).

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ πρόσωπα εμφανίστηκαν χτες ξαφνικά και έπιασαν δουλιά στο ΠΡΟ - ΠΟ, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι καταγγέλλουν τις ρουσφετολογικές πρακτικές των αρμοδίων (σελίδα 16).

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ απορρίπτουν τα σενάρια της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων και ζητάνε να ισχύσει η συμφωνία που προβλέπει λειτουργία μέχρι τις 3 π.μ. το χειμώνα και μέχρι τις 4 π.μ. το καλοκαίρι (σελίδα 16).

ΧΩΡΙΣ αγρότες, αλλά με συμπαραστάτη την κυβέρνηση, γιόρτασαν το ΚΙΛΕΛΕΡ οι υπονομευτές της εξέγερσης των αγροτών (σελίδα 18).

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ αναμένει τους επιβάτες της ΟΑ κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, καθώς η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πρόσληψη εκτάκτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιόδου (σελίδα 18).

ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ το πάρκο τους οι κάτοικοι του Φαλήρου, της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, που με μία ακόμα κινητοποίηση είπαν "όχι" στην κατασκευή καζίνο στο Φλοίσβο (σελίδα 19).

ΑΠΕΡΓΙΑ στον ορίζοντα. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αποφάσισαν να αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις τις πρώτες μέρες του Μάη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι τους εμπαίζει (σελίδα 19).

ΚΟΡΥΦΗ του παγόβουνου, ο λογαριασμός Λογοθέτη στο Δήμο Πειραιά. Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις καταγγέλλουν συνολικότερα προβλήματα οικονομικής κακοδιαχείρισης (σελίδα 19).

ΜΑΚΕΛΕΙΟ στην άσφαλτο και αυτό το Σαββατοκύριακο. Να μπει ένα τέλος σ' αυτόν τον "πόλεμο", ζητά το ΚΚΕ (σελίδα 20).

ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση των λεγόμενων "προεδρικών" εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο, το ερχόμενο Σάββατο, αναμένεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ θα αρχίσουν νέα προσπάθεια για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς (σελίδα 8).

ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο, η ΠΓ του "ΣΥΝ", διατηρώντας τα προσχήματα, εξέδωσε ομόφωνη απόφαση κατά της πρότασης του Λ. Κύρκου για ομοσπονδία με το ΠΑΣΟΚ (σελίδα 5).

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πυρηνικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ (σελίδα 7).

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ πρόσωπα εμφανίστηκαν χτες ξαφνικά και έπιασαν δουλιά στο ΠΡΟ - ΠΟ, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι καταγγέλλουν τις ρουσφετολογικές πρακτικές των αρμοδίων (σελίδα 16).

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ απορρίπτουν τα σενάρια της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων και ζητάνε να ισχύσει η συμφωνία που προβλέπει λειτουργία μέχρι τις 3 π.μ. το χειμώνα και μέχρι τις 4 π.μ. το καλοκαίρι (σελίδα 16).

ΧΩΡΙΣ αγρότες, αλλά με συμπαραστάτη την κυβέρνηση, γιόρτασαν το ΚΙΛΕΛΕΡ οι υπονομευτές της εξέγερσης των αγροτών (σελίδα 18).

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ αναμένει τους επιβάτες της ΟΑ κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, καθώς η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πρόσληψη εκτάκτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιόδου (σελίδα 18).

ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ το πάρκο τους οι κάτοικοι του Φαλήρου, της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, που με μία ακόμα κινητοποίηση είπαν "όχι" στην κατασκευή καζίνο στο Φλοίσβο (σελίδα 19).

ΑΠΕΡΓΙΑ στον ορίζοντα. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αποφάσισαν να αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις τις πρώτες μέρες του Μάη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι τους εμπαίζει (σελίδα 19).

ΚΟΡΥΦΗ του παγόβουνου, ο λογαριασμός Λογοθέτη στο Δήμο Πειραιά. Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις καταγγέλλουν συνολικότερα προβλήματα οικονομικής κακοδιαχείρισης (σελίδα 19).

ΜΑΚΕΛΕΙΟ στην άσφαλτο και αυτό το Σαββατοκύριακο. Να μπει ένα τέλος σ' αυτόν τον "πόλεμο", ζητά το ΚΚΕ (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ