ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι καρποί της λιτότητας

Χρυσά κέρδη, απέφερε στις ελληνικές και ξένες τράπεζες και τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες η συγκεκριμένη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, που με τόση προσήλωση εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία για την εξέλιξη των επίσημων τραπεζικών κερδών το 1994 και τις καταθέσεις που έχουν Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες στην Ελβετία, τη Νέα Υόρκη και άλλες τράπεζες του εξωτερικού, τα οποία αποκάλυψε την Κυριακή ο "Ρ", είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά.

Δεν πρόκειται για κάποια στοιχεία, που τα κατασκεύασε ο "Ρ", για να στιγματίσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ. Πρόκειται για στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (αφορούν τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό) και των ισολογισμών των 12 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (δείχνουν τα επίσημα τραπεζικά κέρδη). Και τα μεν και τα δε σκιαγραφούν ανάγλυφα τα "επιτεύγματα" της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΔΝΤ, λοιπόν, λέει ότι κάποιοι Ελληνες έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις συνολικού ύψους 11 δισ. δολαρίων (ΕΝΤΕΚΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ)! Ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και στο μισό του συνολικού δημόσιου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Από τα στοιχεία του ΔΝΤ, υπάρχει και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά. Αυτή που λέει ότι οι Ελληνες κατατάσσονται στους καλύτερους πελάτες των τραπεζών του εξωτερικού, καθώς, με βάση τον πληθυσμό της χώρας και τα ποσά που έχουν κατατεθειμένα, είναι τα μεγαλύτερα από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Οσο για το ποιοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, δε χρειάζεται φιλοσοφία. Σίγουρα, δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αφού με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, σηκώνουν και το όποιο κομπόδεμα είχαν στις ελληνικές τράπεζες για να τα φέρουν βόλτα. Δεν είναι, επίσης, ούτε οι αγρότες ούτε οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, οι οποίοι υποφέρουν από οικονομική ασφυξία, έχουν καταχρεωθεί στις τράπεζες και πρόσφατα βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους, για να εισπράξουν από την κυβέρνηση τη ρετσέτα του "αντεπαναστάτη", που δε θέλει να πληρώσει φόρους.

Από τους ισολογισμούς των 12 μεγαλύτερων τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών) που λειτουργούν και είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι τα κέρδη τους αυξήθηκαν το 1994 κατά 52,1%. Ποσοστό που είναι σχεδόν πενταπλάσιο του πληθωρισμού και σχεδόν οκταπλάσιο των αυξήσεων που πήραν το 1994 μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ετσι, τα επίσημα, τα φανερά κέρδη των τραπεζών αυτών τινάχτηκαν από 147,4 δισ. δραχμές το 1993, στα 224,2 δισ. δραχμές το 1994. Και φυσικά, η έκρηξη κερδοφορίας των τραπεζών δεν ήρθε τυχαία, αλλά ως συνέπεια της συγκεκριμένης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μιας πολιτικής σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, με πολλές μορφές, όπως: η μείωση των μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η τοκογλυφία, στην οποία επιδίδονται οι τράπεζες, χρεώνοντας πανάκριβα τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες (αλλά φτηνά στους μεγαλοεπιχειρηματίες) και πληρώνοντας χαμηλότοκα επιτόκια για τις λαϊκές αποταμιεύσεις ταμιευτηρίου.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική, αντί για "σταθεροποίηση" και "ανάκαμψη" της οικονομίας, το μόνο που βλέπουμε είναι να σταθεροποιούνται και να αυξάνονται τα κέρδη της χρηματιστικής ολιγαρχίας και οι καταθέσεις Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών στο εξωτερικό...

"ΟΧΙ" των Ελλήνων αντιστασιακών στον Μπ. Γιέλτσιν

Αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε φιέστες της ρωσικής κυβέρνησης, που θέλησε να ...τιμήσει την αντιστασιακή τους δράση

Οι Ελληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αρνήθηκαν να παραλάβουν τιμητική διάκριση των αντιστασιακών τους αγώνων από τον Μπ. Γιέλτσιν. Το θέμα προέκυψε προ μηνών όταν η Ρωσική κυβέρνηση, με αφορμή το γιορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, εξέφρασε τη θέλησή της να... τιμήσει τους Ελληνες αντιστασιακούς, καλώντας τους στη Μόσχα, όπου μαζί με τους Σοβιετικούς βετεράνους του Αντιφασιστικού Αγώνα θα αποτελούσαν τον "μαϊντανό" στις φιέστες του Μπ. Γιέλτσιν. Ομως, τόσο οι Σοβιετικοί, όσο και οι Ελληνες Αντιστασιακοί αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν τον... "αντιφασίστα" Γιέλτσιν δίνοντάς του με τη συμμετοχή τους ένα αγωνιστικό άλλοθι. Ετσι, η σκέψη για πρόσκλησή τους στη Μόσχα αναβλήθηκε. Οχι όμως και οι προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για δημαγωγία. Ετσι, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Α. Κόζιρεφ στη Διάσκεψη της Παρευξείνιας Συνεργασίας, που έγινε στην Ελλάδα, η ρωσική Πρεσβεία διοργάνωσε εσπευσμένα το περασμένο Σάββατο μια εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης, καλώντας τους Ελληνες Αντιστασιακούς. Ομως εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αρνήθηκαν όπως και οι Σοβιετικοί συναγωνιστές τους, να συμμετάσχουν στη φιέστα, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να αποκτήσει "αντιφασιστικό προσωπείο" στην πλάτη των ανθρώπων, που ανιδιοτελώς έχυσαν το αίμα τους για να αποτρέψουν την υποταγή της Ευρώπης στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" του Α. Χίτλερ, που δε θα 'χε πολλά να ζηλέψει από τη σημερινή "Νέα Τάξη" που επιχειρούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Ρώσους υποτακτικούς τους.

Προετοιμασίες για τη Μαραθώνια πορεία

Στις 21 του Μάη με τη Μαραθώνια πορεία κορυφώνεται το Δεκαήμερο Ειρήνης που διοργανώνει ο ΕΕΔΥΕ. Αύριο στη 1μ.μ. σύσκεψη φορέων στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ για τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής για την πορεία

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Δεκαημέρου Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ μεταξύ 10 και 21 Μάη θα είναι η Μαραθώνια πορεία ειρήνης την Κυριακή 21 Μάη. Η φετινή πορεία, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, συνδέεται με τα 50 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, την επέτειο των 40 χρόνων από την εμφάνιση του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Βοσνία, την επικίνδυνη εκκρεμότητα του Κυπριακού και γενικότερα με τη διεθνή κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη "νέα τάξη πραγμάτων" που οδηγεί στην εξόντωση λαών, όπως ο Κουρδικός και σε εξαφάνιση πολιτισμών.

Για την καλύτερη προετοιμασία της Μαραθώνιας πορείας η ΕΕΔΥΕ συγκαλεί αύριο το μεσημέρι στις 1 στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48 1ος όροφος) σύσκεψη φορέων που θα καταλήξει στη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Στο μεταξύ συνήλθε η ολομέλεια του νέου Παναθηναϊκού Συμβουλίου της ΠΕΔΥΕ και συζήτησε το πρόγραμμα δράσης και για τις πρωτοβουλίες του φιλειρηνικού κινήματος στην Αθήνα μετά το 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Επίσης το Παναθηναϊκό Συμβούλιο εξέλεξε τη Γραμματεία της ΠΕΔΥΕ που αποτελείται από 19 μέλη, η οποία συγκροτήθηκε σε Σώμα. Πρόεδρος εξελέγη ο Μιλτιάδης Παπαθανασίου,αντιπρόεδροι οι Κώστας Κορτζίδης, Ασπα Μανδηλαρά και Σπύρος Σερμεκέζης,γραμματέας ο Νίκος Παπακωνσταντίνου και οικονομικός υπεύθυνοςΚώστας Παλληκάρης.

Η ΠΕΔΥΕ βάζει στόχο της, στα πλαίσια του Δεκαημέρου Ειρήνης, οι επιτροπές ειρήνης της Αθήνας να ξετυλίξουν δεκάδες πρωτοβουλίες σε όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Η περσινή Μαραθώνια πορεία
Η περσινή Μαραθώνια πορεία


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ