ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "φίλοι" και οι "εχθροί"

"Με ανακούφιση, έγινε δεκτή η ομιλία του κ. Α. Παπανδρέου από τους οικονομικούς κύκλους της χώρας, που θεωρούν ότι η επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα και την κυβέρνηση αναδεικνύεται σε σταθεροποιητικό παράγοντα της οικονομίας, σε μια περίοδο που δεν έχουν εκλείψει ούτε οι πολιτικές αβεβαιότητες ούτε οι κοινωνικές εντάσεις"! Ετσι είδε και σχολίασε στο "Βήμα" της Κυριακής ο Νίκος Νικολάου (δημοσιογράφος και διευθυντής του οικονομικού ένθετου του "Βήματος"), την ομιλία του Α. Παπανδρέου, στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Μεταφέροντας την απήχηση που βρήκε η πρωθυπουργική ομιλία στους μεγαλοεπιχειρηματικούς κύκλους, ο αρθρογράφος του "Βήματος" επισημαίνει με ικανοποίηση πως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι "δε θα υπάρξει καμιά υποχώρηση στις πιέσεις για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής", διέλυσε το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που είχαν προκαλέσει οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των αγροτών και οι "ανορθόδοξες" δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έφεραν την κυβέρνηση να βλέπει με κατανόηση ορισμένα αιτήματά των αγροτών και των ΕΒΕ.

***

Οταν, όμως, ο πρωθυπουργός δεν υποχωρεί στις πιέσεις μιας πλευράς, σημαίνει ότι υποχωρεί και κάνει το χατίρι της άλλης. Και στην προκειμένη περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να υποχωρήσει στις πιέσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των μικρεμπόρων, των συνταξιούχων και άλλων εργαζομένων (που διεκδικούν το δίκιο τους με τον αγώνα), δεν είναι τίποτ' άλλο παρά αποδοχή των πιέσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών, για συνέχιση - με σκληρότερους μάλιστα όρους - της συγκεκριμένης αντιλαϊκής, αλλά και αδιέξοδης και καταστροφικής για τη χώρα πολιτικής.

***

Τεκμηριώνοντας μάλιστα την άποψή του, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για απαρέγκλιτη εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, ο Ν. Νικολάου επικαλείται τα εύσημα που απέσπασε η κυβέρνηση από τον εφοπλιστή, μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη της τράπεζας Ευρωεπενδυτική Γιάννη Λάτση και τον ιδιοκτήτη της ιδιωτικής τράπεζας Πίστεως Γιάννη Κωστόπουλο.Ο πρώτος αποφάσισε να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωεπενδυτικής κατά 40 εκατ. δολάρια και να διευρύνει τις δραστηριότητές της για επενδύσεις στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με τους μεγαλοβιομήχανους Ν. Στασινόπουλο, Γ. Θεοχαράκη και Δ. Δασκαλόπουλο.Και όπως εξήγησε ο διορισμένος από τον Γ. Λάτση πρόεδρος της Ευρωεπενδυτικής, οι αποφάσεις αυτές δείχνουν ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες "προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον"! Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλου - τράπεζα που γιγαντώθηκε στην πρώτη οχταετία του ΠΑΣΟΚ - που χαρακτήρισε "ενθαρρυντικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εφόσον η κυβέρνηση εμμείνει με συνέπεια στην ίδια πολιτική"...

***

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδειξαν με το μέρος ποιων είναι. Ας βρουν και οι θιγόμενοι, από τη συγκεκριμένη πολιτική, με ποιους πρέπει να πάνε και ποιους ν' αφήσουν.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
"Τρενάρισμα" και από το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

Με θέμα το νομοσχέδιο περί των ΜΜΕ, συνεδρίασε χτες το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο παραβρέθηκαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Ε. Βενιζέλος και Τηλ. Χυτήρης.Η συνεδρίαση, η οποία θα επαναληφθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μετά από την έντονη φημολογία για τις αντιρρήσεις μελών του ΕΓ ως προς τους χειρισμούς του Ε. Βενιζέλου και ενώ - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του τελευταίου - δεν είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο τελικά θα φτάσει στη Βουλή. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χτες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί, αλλά "με αλλαγές".Οσον αφορά τις αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου, φαίνεται πως διατυπώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης. Ετσι τουλάχιστον ερμηνεύεται το "τρενάρισμά του" και από το ΕΓ και η μη ολοκλήρωση της συζήτησης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου, εξερχόμενος της συνεδρίασης, ανέφερε ότι "δεν αντιλήφθηκε καμιά διαφωνία" και ανέφερε ότι μετά τη συζήτηση"μπορεί να προκύψει κάποιος πρόσθετος ελεγκτικός μηχανισμός". Σημείωσε δε ότι το ΕΓ δεν πρόκειται να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως πρέπει να αποφευχθεί, "τα ισχυρά οικονομικά μέσα να μπορούν, μέσα από τον έλεγχο των media, να ασκήσουν επιρροή στην πολιτική ζωή". Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι Μ. Παπαϊωάννου και Στ. Μανίκας αναφέρθηκαν σε περιθώρια βελτίωσής του. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών του ΕΓ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί ονομαστικοποίηση των μετοχών των εργοληπτικών εταιριών του δημοσίου, γεγονός που αφήνει μετέωρη τη διάταξη περί μη δυνατότητας των συμμετεχόντων σε εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα ή σχετίζονται με κρατικές προμήθειες, να κατέχουν ΜΜΕ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή μετά το Πάσχα. Ισχυρίστηκε ότι το καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και προσδιορίζοντας τις αρμοδιότητες του οργάνου, είπε ότι δε νομοθετεί το κυβερνών κόμμα, αλλά η κυβέρνηση... Παράλληλα, ο υπουργός Τύπου δεν παρέλειψε να θέσει... προ των ευθυνών τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας "συνεπή στράτευση όλων των στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ" στις γενικές πολιτικές αρχές, που διέπουν το νομοσχέδιο. Συστάσεις, που δεν αποκλείεται να καλλιεργούν το έδαφος για την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων, όσον αφορά τους "υπευθύνους", στην περίπτωση που το νομοσχέδιο "κολλήσει"...

  • Σε μια από τις συνήθεις εμφανίσεις του, ο Θ. Πάγκαλος τάχθηκε χτες υπέρ της παραίτησης του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη και του επιτρόπου στην ΕΕ Χρ. Παπουτσή, από την ιδιότητά τους ως μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, λόγω των προηγούμενων ιδιοτήτων τους.
"ΣΥΝ"
"Οχι" μεν, αλλά...

Δημόσια αποκήρυξη της πρότασης για Ομοσπονδία ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" από την ΠΓ, με στόχο το εσωκομματικό ακροατήριο

Την ασυμφωνία της "με την ιδέα της Ομοσπονδίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ" εξέφρασε χτες η ΠΓ του "ΣΥΝ". Κάτι τέτοιο ήταν, βέβαια, αναμενόμενο για να τηρηθούν τα προσχήματα της "αυτόνομης δράσης" του κόμματος και να διασκεδαστούν οι ανησυχίες όσων θορυβήθηκαν από την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η "ομοφωνία", με την οποία πάρθηκε αυτή η απόφαση της ΠΓ. Κι αυτό γιατί η "πρόταση Κύρκου" έγινε με την ανοχή του προέδρου του "ΣΥΝ", ο οποίος ήταν ενήμερος από πριν,αλλά κι επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εκείνος που προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψει μια τέτοια "κατηγορηματική" διάψευση.

Πολλοί εκτιμούν πως η αντίδραση της "αριστερής τάσης" επέδρασε καταλυτικά, ωθώντας πολλούς να υπερθεματίσουν κατά της πρότασης, για να αποτινάξουν από πάνω τους την υποψία ότι συζητούν την πρόταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα συζητήθηκε στην ΠΓ μετά από πρόταση του Φ. Κουβέλη, γνωστού για τις σχέσεις του με τον Λ. Κύρκου, ο οποίος όμως κατέκρινε έντονα την πρόταση.

Ενδεικτική της σπουδής να φανεί η συνολική διαφοροποίηση του κόμματος από την "πρόταση Κύρκου" ήταν η άποψη του Λ. Βάσση, στενότατου συνεργάτη του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος προσπάθησε να την εξισώσει με "το γνωστό αρχέτυπο που γέννησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη των Μπρυλλάκη - Γλέζου και τον "αστερισμό" του Ανδρουλάκη". Ομως, η ιδιαίτερη μνεία του στα στελέχη της "αριστερής τάσης", που με την αντίδρασή τους "παραβίασαν ανοιχτές θύρες", δείχνει και τους λόγους που το προεδρικό περιβάλλον υποχρεώνεται να αποκηρύξει "μετά... βδελυγμίας" την "πρόταση". Δε λείπουν βέβαια και οι προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος σε επίπεδο εσωκομματικών ισορροπιών με τη διάδοση φημών πως η "πρόταση Κύρκου" στοχεύσει στο... επικείμενο συνέδριο του "ΣΥΝ".

Πρέπει, πάντως, ενδεικτικά να σημειωθεί και η "χλιαρή" αντίδραση του ευρωβουλευτή Μ. Παπαγιαννάκη, ο οποίος σημειώνει πως "είναι φυσικό να απασχολεί κάθε αριστερό πολίτη το μεταπαπανδρεϊκό πολιτικό σκηνικό", θεωρώντας απλά πως "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή" για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

Ολα δείχνουν πως ο "ΣΥΝ" θα αγωνιστεί αυτό το διάστημα να υποβαθμίσει το θέμα, με στόχο να αποφύγει εσωκομματικούς κραδασμούς αυτό ειδικά το διάστημα που η ηγεσία του προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, για να μη χρεωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Αυτό δε σημαίνει πως οι επαφές σταματούν, απλά θα καταβληθούν προσπάθειες να μείνουν στο αυστηρά περιορισμένο επίπεδο των διακριτικών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ