Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
"Τρενάρισμα" και από το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

Με θέμα το νομοσχέδιο περί των ΜΜΕ, συνεδρίασε χτες το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο παραβρέθηκαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Ε. Βενιζέλος και Τηλ. Χυτήρης.Η συνεδρίαση, η οποία θα επαναληφθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μετά από την έντονη φημολογία για τις αντιρρήσεις μελών του ΕΓ ως προς τους χειρισμούς του Ε. Βενιζέλου και ενώ - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του τελευταίου - δεν είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο τελικά θα φτάσει στη Βουλή. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χτες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί, αλλά "με αλλαγές".Οσον αφορά τις αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου, φαίνεται πως διατυπώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης. Ετσι τουλάχιστον ερμηνεύεται το "τρενάρισμά του" και από το ΕΓ και η μη ολοκλήρωση της συζήτησης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου, εξερχόμενος της συνεδρίασης, ανέφερε ότι "δεν αντιλήφθηκε καμιά διαφωνία" και ανέφερε ότι μετά τη συζήτηση"μπορεί να προκύψει κάποιος πρόσθετος ελεγκτικός μηχανισμός". Σημείωσε δε ότι το ΕΓ δεν πρόκειται να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως πρέπει να αποφευχθεί, "τα ισχυρά οικονομικά μέσα να μπορούν, μέσα από τον έλεγχο των media, να ασκήσουν επιρροή στην πολιτική ζωή". Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι Μ. Παπαϊωάννου και Στ. Μανίκας αναφέρθηκαν σε περιθώρια βελτίωσής του. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών του ΕΓ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί ονομαστικοποίηση των μετοχών των εργοληπτικών εταιριών του δημοσίου, γεγονός που αφήνει μετέωρη τη διάταξη περί μη δυνατότητας των συμμετεχόντων σε εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα ή σχετίζονται με κρατικές προμήθειες, να κατέχουν ΜΜΕ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή μετά το Πάσχα. Ισχυρίστηκε ότι το καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και προσδιορίζοντας τις αρμοδιότητες του οργάνου, είπε ότι δε νομοθετεί το κυβερνών κόμμα, αλλά η κυβέρνηση... Παράλληλα, ο υπουργός Τύπου δεν παρέλειψε να θέσει... προ των ευθυνών τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας "συνεπή στράτευση όλων των στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ" στις γενικές πολιτικές αρχές, που διέπουν το νομοσχέδιο. Συστάσεις, που δεν αποκλείεται να καλλιεργούν το έδαφος για την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων, όσον αφορά τους "υπευθύνους", στην περίπτωση που το νομοσχέδιο "κολλήσει"...

  • Σε μια από τις συνήθεις εμφανίσεις του, ο Θ. Πάγκαλος τάχθηκε χτες υπέρ της παραίτησης του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη και του επιτρόπου στην ΕΕ Χρ. Παπουτσή, από την ιδιότητά τους ως μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, λόγω των προηγούμενων ιδιοτήτων τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ