• Η ΕΕΔΥΕ μιλά για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και ζητά την άμεση απομάκρυνση των όποιων πυρηνικών υπάρχουν
  • - Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, αρνήθηκε να διαψεύσει πληροφορίες για ύπαρξη δέκα πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση του... - 1995-04-18 00:00:00.0"/>
  • Η ΕΕΔΥΕ μιλά για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και ζητά την άμεση απομάκρυνση των όποιων πυρηνικών υπάρχουν
  • - Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, αρνήθηκε να διαψεύσει πληροφορίες για ύπαρξη δέκα πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση του... - 1995-04-18 00:00:00.0" /> Σε επικίνδυνα πυρηνικά παιχνίδια | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 18 Απρίλη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Σε επικίνδυνα πυρηνικά παιχνίδια
    • Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή της χώρας στους τυχοδιωκτικούς πυρηνικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ
    • Ο Γερ. Αρσένης θεωρεί ότι το θέμα "αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας"!
    • Η ΕΕΔΥΕ μιλά για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και ζητά την άμεση απομάκρυνση των όποιων πυρηνικών υπάρχουν

    Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, αρνήθηκε να διαψεύσει πληροφορίες για ύπαρξη δέκα πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση του Αραξου, που περιέχονταν σε σχετική καταγγελία της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις". Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι η λογική που εκφράζει ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια".

    Η ύπαρξη, λοιπόν, πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας! Υπονοώντας, προφανώς ότι... η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας συνδέεται και με την κατοχή όπλων τέτοιου είδους. Αυτό όμως που δε διευκρίνισε ο υπουργός είναι από ποιον θέλει να κρύψει τις σχετικές πληροφορίες, γιατί οι πραγματικοί εχθροί της χώρας γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το θέμα αυτό. Ο δήλωση αυτή του υπουργού Αμυνας εκφράζει τη λογική για το "αμυντικό δόγμα" της χώρας και στην ουσία εντάσσεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους στην περιοχή και την εδραίωση της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού.

    Σύμφωνα με την καταγγελία της "Γκρίνπις" η Ελλάδα και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία) υποβοηθούν με τη στάση τους την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια περιορισμού τους. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για διασπορά 520 πυρηνικών βομβών κυρίως σε "μη πυρηνικές" χώρες της Ευρώπης. Για τη χώρα μας η έκθεση μιλάει για ύπαρξη δέκα βομβών στη βάση του Αραξου η εκρηκτική ισχύς των οποίων φθάνει τους 1,8 μεγατόνους! Εκτός από την αποθήκευση πυρηνικών όπλων υπάρχει και η άλλη πλευρά της ύπαρξης βάσεων πυρηνικής ετοιμότητας, δηλαδή βάσεις επανδρωμένες με προσωπικό εκπαιδευμένο στα πυρηνικά όπλα.

    Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα εντάσσεται από αρμόδιους παράγοντες στη λογική της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η εξωφρενική αυτή αντίληψη είναι αποκαλυπτική του αδιεξόδου που οδηγεί το κατευθυνόμενο, από αυτούς που έχουν συμφέρον, κυνήγι των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήδη κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου στις αγορές όπλων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτέλεσε κατά καιρούς αντικείμενο δηλώσεων και δεσμεύσεων του Α. Παπανδρέου περί απομάκρυνσής τους, κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το θέμα μετά έπεφτε στην αφάνεια. Το πιθανότερο είναι να συνέβη ό,τι και με τις αμερικανικές βάσεις, όπου είναι γεγονός πως αυτές που ήταν άχρηστες λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας έκλεισαν, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις εκσυγχρονίστηκαν και αναβαθμίστηκαν.

    Η ΕΕΔΥΕ

    Για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΕΔΥΕ, με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο και επισημαίνει ότι οι βόμβες αυτές είναι των ΗΠΑ και "δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική μας άμυνα, αλλά με τους στρατηγικούς σκοπούς των ΗΠΑ, που παρά τη συμφωνία τους με την πρώην ΕΣΣΔ για την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης, διατηρεί το τεράστιο αυτό πυρηνικό οπλοστάσιο σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και αξιώνει τη μονομερή καταστροφή των πυρηνικών όπλων της πρώην ΕΣΣΔ". Η ΕΕΔΥΕ διαμαρτύρεται "για την εξαπάτηση των λαών της Ευρώπης, ότι δήθεν αποσύρθηκαν όλες οι πυρηνικές βόμβες από την ήπειρό μας και για τη διατήρηση των πυρηνικών όπλων στη χώρα μας παρά την εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την απομάκρυνσή τους". Επίσης, αξιώνει σαφή τοποθέτηση από την κυβέρνηση επί του θέματος.

    Στον ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη, άρχισαν χτες στο κτίριο του ΟΗΕ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων από 176 χώρες της υφηλίου για το μέλλον της Συνθήκης "Μη - Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων".

    Στις εναρκτήριες εργασίες της συνεδρίασης, ο Τζον Χόλιμ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, επισήμανε την ανάγκη ανανέωσης της Συνθήκης "Μη - Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων", την οποία χαρακτήρισε "ουσιαστικά ιστορική απόφαση". Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνει η διεθνής υπηρεσία αναφορικά με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στις χώρες που αναπτύσσουν πυρηνικά προγράμματα.

    Οι εκπρόσωποι των 176 χωρών, που υπέγραψαν το 1970 τη "Συνθήκη Μη - Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων" με τη δέσμευση να εμποδίσουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αναμένεται να εξετάσουν μέσα σε ένα μήνα το πλαίσιο ανανέωσης της Συνθήκης, η ισχύς της οποίας λήγει το 1995. Η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της παραπάνω συνθήκης επί της ουσίας βάλλεται από χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία και αναπτύσσουν πυρηνικά (όπως Ισραήλ, Πακιστάν, Ινδία) και άλλες που ενώ είναι συνδεδεμένα μέλη (Ιράκ) φημολογείται ότι αναπτύσσουν προγράμματα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Η οικολογική οργάνωση "Γκρίνπις" πραγματοποίησε χτες δύο μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πυρηνικά εργοστάσια της Βρετανίας με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στη Ν. Υόρκη για την ανανέωση της Συνθήκης. Οι διαδηλώσεις έγιναν στο Σέφιλντ της Βόρειας Αγγλίας και στο Αλντεμάρστεν του Δ. Λονδίνου.

    Πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό

    Η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τη σύνοδο του ΟΗΕ καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία του τρόμου και να κρατήσουν ελεύθερα τα χέρια τους για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους. Επίσης καλεί όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό και καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ