ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αστοχα" διλήμματα

"

Την κυβέρνηση δεν την ανησυχούν δημοσιεύματα, ακραίες ενέργειες, ακραίες αντιλήψεις, οι οποίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη έκταση στην Ελλάδα. Την κυβέρνηση την ανησυχούν πράξεις, οι οποίες μπορούν να εκθέσουν τη χώρα". Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα του φασιστικού εντύπου "Στόχος". Ο τελευταίος χτες δημοσίευσε μια φωτογραφία, μαζί με τα στοιχεία δυο ατόμων που εμφανίζει ως Τούρκους κατασκόπους και καλεί τους αναγνώστες του να τους "περιορίσουν" και να τους "σταματήσουν"...

Πρόκειται για το έντυπο που επιδίδεται σε κραυγές του τύπου "Πρωτεύουσα της Ελλάδος είναι η Κωνσταντινούπολη", "ο μόνος τρόπος για να επιβληθεί ειρήνη στα Βαλκάνια είναι να ξαναγίνουν ελληνικά" κλπ. Πρόκειται για το εμετικό φυλλάδιο που καλεί τους αναγνώστες του να "συμμορφώσουν" διάφορους Ελληνες και ξένους, οι οποίοι προφανώς δε συμφωνούν με τις απόψεις του σελιδοποιημένου ρυπαρολογίου. Μεταξύ αυτών ανήκε και ο Τούρκος διπλωμάτης που πέρσι δολοφονήθηκε από τη "17 Ν", λίγες μέρες μετά την εμφάνισή του από τον "Στόχο" ως κατασκόπου.

***

Φαίνεται λοιπόν πως εκείνες οι πράξεις που "ανησυχούν την κυβέρνηση", κατά τον εκπρόσωπό της, δεν αποκλείεται να σχετίζονται με εκείνες τις "ακραίες αντιλήψεις" που "δεν την ανησυχούν". Και ως εκ τούτου, κακώς δεν την ανησυχούν. Επίσης κακώς ο Ε. Βενιζέλος συγκρίνει τη μεγαλύτερη "συχνότητα" εκδήλωσης αυτών των "ακραίων περιστατικών" στις χώρες της ΕΕ με τη μικρότερη "συχνότητα" που εμφανίζονται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στην ποσότητα των "περιστατικών", αλλά στην ύπαρξή τους.

***

Οσες φορές τίθεται το θέμα του "Στόχου" προς την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος επιδίδεται σε αναφορές περί της "διάκρισης των εξουσιών" και δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενο κράτος, όπου η Δικαιοσύνη όταν θεωρεί ότι πρέπει να επέμβει το κάνει χωρίς υποδείξεις. Μόνο που η "ελευθεροτυπία" και η "ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης" στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Για όσους δεν το κατανοούν, εκείνο που απαιτείται είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δήλωση απερίφραστης πολιτικής καταδίκης των εν λόγω δημοσιευμάτων. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν ούτε λογοκρισία, ούτε υπόδειξη προς τη Δικαιοσύνη. Αποτελούν πολιτικό χρέος των δημοκρατιών που προστατεύονται από "εκβλαστήσεις" τύπου "Στόχου". Αλλωστε όταν παλιότερα ο Ε. Βενιζέλος εξέφραζε την έντονη πολιτική δυσφορία της κυβέρνησης για δημοσιεύματα που τη μέμφονταν, επειδή δε συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής στους νεκρούς του Αουσβιτς (επειδή εκεί αναρτήθηκε η σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας από την FYROM), δεν είχε διλήμματα περί "ελευθεροτυπίας". Στην περίπτωση του "Στόχου" γιατί υπάρχουν τέτοια διλήμματα;

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΟΧΙΚΩΝ
Δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά

Η έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη μοιρασιά των δεκάδων χιλιάδων διορισμών εποχικών υπαλλήλων, υποχρέωσε τον υπουργό Προεδρίας Γ. Ποττάκη να μη δώσει ούτε και χτες στη δημοσιότητα τους αριθμούς των εποχικών που έχουν εγκριθεί.

Παρόλο που είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου ακριβώς με αυτό το αντικείμενο, μετά από διαδοχικές αναβολές, τελικά δε στάθηκε δυνατόν να δοθούν χτες τα στοιχεία, προφανώς γιατί ο υπουργός "δεν ήταν ακόμα έτοιμος". Παράλληλα, όμως, οι ρουσφετολογικοί διορισμοί εποχικών έχουν ξεκινήσει, χωρίς να περιμένουν τις επίσημες εξαγγελίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εποχικών που θα διοριστούν σε διάφορους φορείς του δημοσίου αναμένεται να ξεπεράσει τις 40.000,από τις οποίες ήδη έχουν εγκριθεί 33.613,ως πρώτη δόση. Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί 7.057 στο υπουργείο Μεταφορών, οι οποίες κατανέμονται στους εποπτευόμενους φορείς ως εξής: ΕΛΤΑ 2.500,"Ολυμπιακή Αεροπορία" 2.357,"Ολυμπιακή Αεροπλοφια" 176,"Κέτερινγκ" 300,ΟΣΕ 156,ΟΤΕ 1.837.Στο υπουργείο Γεωργίας έχουν εγκριθεί 9.267 διορισμοί εποχικών, από τους οποίους 3.300 στις Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων, 5.921 στη Δασοπυρόσβεση και 46 στον Οργανισμό Βάμβακος. Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών 4.155 για τις ανάγκες στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, στο ΚΕΠΥΟ και την Κεντρική Υπηρεσία, στο υπουργείο Εσωτερικών 8.059,στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας 2.953,Αμυνας 400,ΠΕΧΩΔΕ 271,Παιδείας 663,Πολιτισμού 500 και Τουρισμού 288.

Εκκληση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Η "Δημοκρατική Μέριμνα" πραγματοποιεί οικονομική πασχαλινή εξόρμηση, με σκοπό - όπως πάντα - την ενίσχυση των οικονομικών της για την παροχή μιας πρόσθετης βοήθειας στους ανθρώπους που περιθάλπει.

Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, που σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια και μετά τόσες θυσίες τους για την πατρίδα, στερούνται κάθε πόρου ζωής και ασφαλιστικής κάλυψης και αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η υλική αποκατάστασή τους από το κράτος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ετσι, το βάρος της περίθαλψης των ανθρώπων αυτών έχει αναλάβει εδώ και 20 χρόνια η "Δημοκρατική Μέριμνα", που με πενιχρά οικονομικά μέσα από συνδρομές των μελών και προσφορές φίλων της προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες τους με μικρά χρηματικά βοηθήματα σε μηνιαία βάση και παροχή στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το χρέος αυτό της "Δημοκρατικής Μέριμνας" απαιτεί οικονομικούς πόρους, που κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Γι' αυτό και για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των εορταστικών ημερών του Πάσχα που έρχεται, οργανώνει κι εφέτος την καθιερωμένη πασχαλινή οικονομική εξόρμηση.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της "Δημοκρατικής Μέριμνας" (Ακαδημίας 78 - 38.22.776) και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ. Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14.

Εκδηλώσεις

Δραστηριότητες Αντιστασιακών

Εκδήλωση

- Το Παράρτημα ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τα Παρ/ματα Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ οργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της 51ης επετείου της μάχης του Φαρδύκαμπου,τη Δευτέρα 24 Απρίλη και ώρα 11 π.μ. στον ομώνυμο χώρο της μάχης.

- Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Απρίλη εκδρομή - προσκύνημα στο Φαρδύκαμπο Κοζάνης,πληροφορίες τηλ: 225250.

- Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 30 Απρίλη και ώρα 11.30 π. μ, οργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης στο Δρακοβούνι (Βλόγοβα) Γορτυνίας. Πούλμαν βάζει η ΠΕΑΕΑ κεντρικά. Θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή στις 6.30 π.μ.

Γενική Συνέλευση

- Το Παράρτημα ΑΛΜΥΡΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 30 Απρίλη και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού.

Υποψήφιοι για μια θέση στο δημόσιο...

Υποψήφιοι για μια θέση στο δημόσιο...

Εκδηλώσεις

Δραστηριότητες Αντιστασιακών

Εκδήλωση

- Το Παράρτημα ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τα Παρ/ματα Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ οργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της 51ης επετείου της μάχης του Φαρδύκαμπου,τη Δευτέρα 24 Απρίλη και ώρα 11 π.μ. στον ομώνυμο χώρο της μάχης.

- Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Απρίλη εκδρομή - προσκύνημα στο Φαρδύκαμπο Κοζάνης,πληροφορίες τηλ: 225250.

- Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 30 Απρίλη και ώρα 11.30 π. μ, οργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης στο Δρακοβούνι (Βλόγοβα) Γορτυνίας. Πούλμαν βάζει η ΠΕΑΕΑ κεντρικά. Θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή στις 6.30 π.μ.

Γενική Συνέλευση

- Το Παράρτημα ΑΛΜΥΡΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 30 Απρίλη και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού.

Κλίμα έντασης καλλιεργούν οι "υπερπατριώτες"

Σε αγαστή, έστω και άτυπη, συνεργασία κύκλοι πατριδοκαπήλων σε Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν να υποθάλπουν και να καλλιεργούν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, "άγνωστοι" διέρρηξαν το σπίτι του Ελληνα ανταποκριτή Αλκη Κούρκουλα και ερεύνησαν το χώρο. Στην Αθήνα, η φασιστική φυλλάδα "Στόχος",επωφελούμενη την ανεξήγητη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει πολιτικά την προβοκατόρικη τακτική που ακολουθεί, προχώρησε στη δημοσίευση των φωτογραφιών δύο Τούρκων αξιωματικών διαπιστευμένων στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι έχουν αναλάβει κατασκοπευτική δράση. Το εν λόγω δημοσίευμα αποκτά ιδιαίτερη διάσταση, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν ο "Στόχος" είχε δημοσιεύσει τα ονόματα και τις διευθύνσεις διπλωματικών υπαλλήλων της τουρκικής πρεσβείας, καλώντας "κάποιους" να σταματήσουν την υπονομευτική για τα ελληνικά συμφέροντα δράση τους. Ακολούθησε η δολοφονία του γραμματέα της τουρκικής πρεσβείας το περασμένο καλοκαίρι από την "17 Ν"...

Ο Ε. Βενιζέλος,απαντώντας χτες σε ερωτήσεις για το δημοσίευμα του "Στόχου", υποστήριξε ότι αποτελεί θέμα της δικαιοσύνης και ότι "την κυβέρνηση δεν την ανησυχούν δημοσιεύματα, ακραίες ενέργειες, ακραίες αντιλήψεις, οι οποίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη έκταση και διάχυση στην Ελλάδα. Την κυβέρνηση την ανησυχούν οι πράξεις, οι οποίες μπορεί να εκθέσουν τη χώρα". Για το θέμα της διάρρηξης του σπιτιού του Ελληνα ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη Α. Κούρκουλα, ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε "τη λύπη του για το συμβάν και τη βεβαιότητα ότι οι τουρκικές αρχές θα θελήσουν να το αποσαφηνίσουν πλήρως".

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) οργανώνει 4ήμερη πασχαλινή εκδρομή σε Πρέσπες - Φλώρινα - Καστοριά από 21 ως 24 - 4 - 95.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Για τους νέους υπάρχει έκπτωση 20%. Πληροφορίες στα γραφεία του ΚΜΕ (Τροίας 36, στάση Αγγελοπούλου) και στα τηλέφωνα: 8828.106, 8810.046, 8812.460.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ