ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε πυρηνική ομηρία η Ελλάδα

Με πειρατικό τρόπο, οι Αμερικανοί το 1992 εγκατέστησαν στον Αραξο 24 ατομικές βόμβες, ανανεώνοντας το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στη χώρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομιμοποιεί το γεγονός με την ανοχή της και προσδοκά να παίξει ρόλο κομπάρσου στους πυρηνικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ για την επιβολή της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού

Σε πυρηνική ομηρία έχουν θέσει την Ελλάδα οι ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εγκατέστησαν το 1992 με πειρατικό τρόπο στην αεροπορική βάση του Αράξου 24 ατομικές βόμβες, παραπλανώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές!

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι οι Αμερικάνοι βλέπουν τη χώρα σαν ξέφραγο αμπέλι και συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι,ανατρέπει και τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, ότι δήθεν τα πυρηνικά όπλα που αποθηκεύονται στην Ελλάδα δεν εκσυγχρονίζονται και απλά έχουν "ξεμείνει από παλιά". Δεν είναι τυχαίο ότι η αποθήκευση των βομβών αυτών έγινε το 1992, εποχή που δεν υφίσταται πλέον ούτε το άλλοθι της αποτροπής, δήθεν, της πυρηνικής δύναμης της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά εντάσσεται ξεκάθαρα στο νέο δόγμα των Αμερικανών.

Η πειρατική ενέργεια των Αμερικανών για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους όπλων στην Ελλάδα έλαβε χώρα στη βάση του Αράξου το 1992. Συγκεκριμένα, η μεταφορά των 24 ατομικών βομβών έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης"εικονικής" μεταφοράς βομβών,που όμως δεν ήταν καθόλου εικονική. Οι ασκήσεις αυτού του είδους, που ονομάζονται "κομβόι", γίνονται κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη παραπλανητική άσκηση έγινε υπό την επιτήρηση πάνοπλων Αμερικανών στρατιωτών, που με το δάκτυλο στη σκανδάλη είχαν κάνει αλυσίδα προστασίας από το διάδρομο προσγείωσης μέχρι τις υπόγειες αποθήκες φύλαξης των όπλων του ολέθρου. Το όλο θέατρο στήθηκε από τους Αμερικάνους για να παραπλανηθούν ακόμα και οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές του αεροδρομίου του Αράξου, ενώ είναι άγνωστο αν είχε ενημερωθεί σχετικά η τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε, εκτός των άλλων, και προσβλητική για τους Ελληνες στρατιωτικούς, που κλήθηκαν από Αμερικάνους να παίξουν ρόλο κομπάρσου στο χώρο που υποτίθεται ότι αυτοί διοικούν.

Αυτή η πειρατική ενέργεια, παρόλο που συνέβη επί κυβέρνησης ΝΔ, νομιμοποιήθηκε από την ανοχή και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όχι μόνο δεν την κατήγγειλε, αλλά, διά στόματος του υπουργού Αμυνας Γερ. Αρσένη, τα θέματα που έχουν σχέση με τα πυρηνικά όπλα ανάγονται σε θέματα "εθνικής ασφάλειας", επί των οποίων "δεν κάνει δηλώσεις". Το χειρότερο όμως είναι ότι συνειδητά εμπλέκει τη χώρα στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ στα πλαίσια της "νέα τάξης πραγμάτων".

Ενισχυτικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, καθώς και του ενδιαφέροντός τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων, είναι ότι το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F-16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών,ρόλο που μέχρι τότε τον είχε σμήνος ελληνικών αεροσκαφών F-104, με την ονομασία "Στράικ", τα οποία όμως αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας.

Τελικά, δε διατέθηκαν ελληνικά F-16, στα οποία έχει ανατεθεί άλλος ρόλος στο Αιγαίο. Αντί των F-16, διατέθηκαν αεροσκάφη Α-7 Κορσέρ από αυτά που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, λύση όμως που δεν έγινε αποδεκτή από τις ΗΠΑ και το όλο θέμα εκκρεμεί. Ωστόσο, η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διατεθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ μοίρα 18 αεροσκαφών F-16, που θα προορίζονται ειδικά για τη μεταφορά και ρίψη των ατομικών βομβών που βρίσκονται στον Αραξο. Η προσδοκία αυτή είναι αποκαλυπτική της αντίληψης που επικρατεί στην κυβέρνηση, σχετικά με το "αμυντικό δόγμα" και συνολικά την εξωτερική πολιτική της χώρας, που τα πάντα τα υποτάσσει στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους στην περιοχή και την εδραίωση της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού μέσω και του πυρηνικού τρόμου και της εξάρτησης.

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η άποψη που εντάσσει το θέμα της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα στον ανταγωνισμό με την Τουρκία, ανταγωνισμό υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ, που υποθηκεύει το μέλλον και των δύο λαών. Να μην ξεχνάμε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν εμπλακεί σε αυτό το αδιέξοδο παιχνίδι και ήδη κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου στις εισαγωγές όπλων. Επίσης αποτελεί την πυρηνική έκδοση, το περιτύλιγμα του ίδιου εκβιασμού: "Στέλνουμε πολεμικό πλοίο στον Περσικό, γιατί συμμετέχει και η Τουρκία". "Συμμετέχουμε στον αποκλεισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας, γιατί συμμετέχει και η Τουρκία". "Μελετάται η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, γιατί έχει στείλει και η Τουρκία".

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Οι υπεύθυνοι

Xτες, ευτυχώς, δεν κλάψαμε νεκρούς. Βέβαια, η ζημιά που έγινε είναι μεγάλη, χάθηκε ένα από τα λιγοστά και τόσο όμορφα δάση του νησιού. Ομως οι Ικαριώτες αυτή τη φορά κατόρθωσαν με τη δική τους αποκλειστικά κινητοποίηση να προστατέψουν τουλάχιστον τις ζωές τους. Οταν η προηγούμενη φωτιά άφησε πίσω της 13 νεκρούς, το χάσιμο τώρα μόνο ενός δάσους θεωρείται επιτυχία! Παραλογισμός; Ακριβώς. Ενας παραλογισμός στον οποίο οδηγεί η εγκληματική κυβερνητική ανευθυνότητα, αυτή ακριβώς που έκανε το νομάρχη Σάμου χτες να αποσείει θρασύτατα από πάνω του τις ευθύνες, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η φωτιά ξέσπασε σε περίοδο που δεν υπάρχουν εμπρηστές, οπότε, κατά τη λογική του, δεν υπάρχει και ένοχος!

Κι όμως υπάρχει! Με λίγο μυαλό ο νομάρχης που - παρεμπιπτόντως, ως αιρετός πλέον δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, αυτό είναι δουλιά του περιφερειακού διευθυντή και της υπόλοιπης ιεραρχίας - θα μπορούσε πριν μιλήσει, να ρωτήσει: Αυτά τα τέσσερα, έστω, πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται στο νησί, τι δρόμους είχαν για να κινηθούν; Από πού έπαιρναν νερό; Τι αντιπυρικές ζώνες υπήρχαν; Φτιάχτηκαν οι δεξαμενές νερού που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση; Σ' αυτά και μόνο τα ερωτήματα να απαντούσε, θα πρόσεχε τι έλεγε στα κανάλια.

Tο πρόβλημα βέβαια δε βρίσκεται στο νομάρχη. Βρίσκεται ακριβώς στις απαντήσεις που αυτός αποφεύγει: Κανένας δρόμος δεν ανοίχτηκε για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Δεξαμενές νερού δε φτιάχτηκαν. Φράγματα για τη συγκέντρωση νερού επίσης δε φτιάχτηκαν. Γεωτρήσεις επίσης δεν ανοίχτηκαν. Τα χωριά που δεν κάηκαν, σώθηκαν μόνο χάρη στην τεράστια κινητοποίηση των κατοίκων που πάλεψαν τις φλόγες με τα χέρια τους. Ο ισχυρότατος νοτιάς, που φυσούσε προχτές το βράδυ στην περιοχή, βοήθησε σημαντικά στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Το ότι όμως δεν υπήρχαν δρόμοι για να κινηθούν αποτελεσματικά τα πυροσβεστικά οχήματα έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά στην Ικαρία άνοιξε λίγο πιο νωρίς απ' ό,τι αναμενόταν το θέμα "καλοκαιρινές πυρκαγιές". Και έφερε στην επιφάνεια μια σειρά προβλήματα, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία διάθεση να λύσει. Οπως το πρόβλημα της πρόσληψης εκτάκτων στις δασικές υπηρεσίες. Το κυβερνητικό πλάνο προβλέπει να γίνουν αυτές τον Ιούνη. Και μέχρι τότε; Και έστω ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε λάθος προγραμματισμό. Σε τι οφείλεται η βαθμιαία περικοπή των δαπανών για την πρόληψη των πυρκαγιών;

Tο επόμενο διάστημα ίσως και σύντομα, με αφορμή και την πυρκαγιά στην Ικαρία, είναι σίγουρο πως θα ανοίξει ένας κύκλος συσκέψεων διαφόρων παραγόντων, που στο τέλος θα καταλήξει στην ανακοίνωση "μέτρων". Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει μόνο ένα πράγμα: Ο,τι κι αν ανακοινωθεί θα είναι απλά στάχτη στα μάτια, όσο δε θα υπάρχει έγκαιρη, ισχυρή λαϊκή κινητοποίηση που να αναγκάζει αυτήν και όποιαν άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική πραγματικής προστασίας των δασών. Οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες μπορεί να δείχνουν τον ένοχο, δε σταματούν όμως το έγκλημα.

Συνάντηση Παπούλια - Οουεν για το Βοσνιακό

Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια στην Τεχεράνη την προσεχή Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του του Ιράν και της Βοσνίας, οδήγησε χτες στην Αθήνα τον ειδικό διαμεσολαβητή για το Γιουγκοσλαβικό λόρδο Ντ. Οουεν.

Ο λόρδος Οουεν θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί η Ομάδα Επαφής. Προβλήματα που υποθάλπονται από τις αντικρουόμενες επιδιώξεις των ισχυρών δυνάμεων, γεγονός που συντηρεί και αναζωπυρώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βοσνία.

Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις που διατηρεί με το Ιράν, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών και των χωρών της Δύσης. Ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε χτεσινές του δηλώσεις στη συνάντηση του λόρδου Οουεν με τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια, υποστήριξε ότι "η Ελλάδα παίζει πάντοτε ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής, διότι είναι μια χώρα που μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό ως κράτος - μέλος της Ευρωπαφικής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και είναι πάντοτε πρόθυμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ