ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αρχισε ο δεύτερος γύρος

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο ρυθμό του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ζει από χτες η Γαλλία. Οι δύο διεκδικητές της διαδοχής του Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζακ Σιράκ και ο Λιονέλ Ζοσπέν, άρχισαν, ήδη, τις εμφανίσεις τους στην τηλεόραση και προσπαθούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.

Μήλο της Εριδος σ' αυτήν τη δεύτερη προεδρική αναμέτρηση της 7ης Μάη είναι, κυρίως, οι ψήφοι του "Εθνικού Μετώπου" του Ζαν Μαρί Λεπέν. Στις πρώτες εμφανίσεις τους μετά τη μάχη της 23ης Απρίλη, τόσο ο σοσιαλιστής Ζοσπέν, όσο και ο νεογκολικός Σιράκ ασχολήθηκαν με θέματα, τα οποία έχει επανειλημμένα θίξει ο ακροδεξιός ηγέτης.

Ο Ζακ Σιράκ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, επικεντρώθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ένα θέμα - κλειδί στην προπαγάνδα του "Εθνικού Μετώπου". Ο δήμαρχος του Παρισιού χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το φαινόμενο των παρανόμων μεταναστών και δεσμεύτηκε ότι ως πρόεδρος της χώρας θα προσπαθήσει να εξαλείψει το πρόβλημα. Ο Σιράκ, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να πει ότι αν, τελικά, αποδειχθεί ότι η συμφωνία μεταξύ εφτά δυτικοευρωπαϊκών χωρών να χαλαρώσουν τους συνοριακούς ελέγχους (μεταξύ τους) επιδεινώνει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τότε θα αναθεωρηθεί. Τη συμφωνία αυτή έχουν υπογράψει, εκτός από τη Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο συντηρητικός υποψήφιος πρόεδρος, στην ίδια συνέντευξη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε αναλογικό, αίτημα το οποίο έχει επαναλάβει πολλάκις ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο Σιράκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, αν ανακοινώσει μια τέτοια αλλαγή σε προεκλογική περίοδο, ο γαλλικός λαός με το δίκιο του θα τον κατηγορήσει για δημαγωγία. Βέβαια, ο Σιράκ, διατυπώνοντας αυτήν την άποψη, άφησε εντελώς έκθετο τον υπουργό Εσωτερικών (και έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντίρ) Σαρλ Πασκουά, ο οποίος, την επομένη κιόλας του πρώτου γύρου, δήλωσε ότι μια τέτοια εκλογική αλλαγή είναι πολύ πιθανή.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λιονέλ Ζοσπέν απέφυγε να δεσμευτεί ο ίδιος απέναντι στο "Εθνικό Μέτωπο", όμως η στενή του συνεργάτης Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργός Εργασίας και κόρη του Ζακ Ντελόρ, σε δηλώσεις της, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική σε μια αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος σε αναλογικό.

ΗΠΑ
Αφαντος ο δεύτερος ύποπτος

Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Καμία εμφανής πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις έρευνες της αμερικανικής αστυνομίας και των ειδικών πρακτόρων του FBI για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου βασικού υπόπτου της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα. Εχουν, ήδη, περάσει έξι ημέρες από το τραγικό πρωινό της Πέμπτης 19 του Απρίλη και τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν τους 150 αγνοούμενους, που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του κτιρίου "Αλφρεντ Μάρα", αν και εργάζονται πυρετωδώς.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 94, ανάμεσά τους και 14 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι, περίπου, 400. Οι αρμόδιοι των σωστικών συνεργείων εκφράζουν φόβους ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει, πλέον, ελπίδα να ανασυρθεί κάποιος από τους 150 αγνοουμένους ζωντανός από τα συντρίμμια του 9ορόφου ομοσπονδιακού κτιρίου.

Ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους, το FBI κυκλοφόρησε, χτες, ένα λεπτομερέστατο σκίτσο του υπ' αριθμόν 2 βασικού υπόπτου για την έκρηξη στην Οκλαχόμα. Στο σκίτσο αυτό, ο ιδιοκτήτης ενός μοτέλ στο Κάνσας αναγνώρισε τον άνδρα που έμεινε στο μοτέλ δυο μέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση και ο οποίος χρησιμοποιούσε ένα φορτηγάκι"Ράιντερ", σαν αυτό που εκτινάχτηκε το πρωί της Πέμπτης 19 του Απρίλη στην είσοδο του "Αλφρεντ Μάρα". Ας σημειωθεί ότι σε ένα άλλο μοτέλ του Κάνσας διέμεινε τις δύο τελευταίες ημέρες πριν την επίθεση και ο συλληφθείς ως βασικός ύποπτος Τίμοθι Μακ Βέιλ.

Ο Μακ Βέιλ, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την έκρηξη της Οκλαχόμα, αρνείται να μιλήσει στους ανακριτές, θεωρώντας τον εαυτό του "πολιτικό κρατούμενο". Ακολουθώντας τη συνήθεια των αιχμαλώτων πολέμου, δίνει μόνο το όνομα και το βαθμό του στο στρατό.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μίτσιγκαν απήγγειλε, χθες, κατηγορίες εναντίον και των αδελφών Τζέιμς και Τέρι Νίκολς για κατοχή όπλων και κατασκευή εκρηκτικών, όμως δεν τους συνδέει άμεσα με την υπόθεση του Μακ Βέιτ, αν και ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για ύπαρξη συνωμοσίας. Οπως διευκρινίστηκε από τις αρχές του Μίτσιγκαν, η απαγγελία κατηγοριών στους αδελφούς Νίκολς δίνει το δικαίωμα στην ομοσπονδιακή αστυνομία να τους συλλάβει και να μην τους αντιμετωπίζει ως απλούς μάρτυρες.

Η ευρωπαϊκή πείρα στη διαλεύκανση υποθέσεων βομβιστικών επιθέσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το έργο των αμερικανικών υπηρεσιών, τόνισε ο Γραμματέας της ΙΝΤΕΡΠΟΛ στρατηγός Ρέιμοντ Κένταλ, μιλώντας, χτες, στην πρώτη μέρα της διεθνούς αστυνομικής συνάντησης, που πραγματοποιείται στο Τσάντλερ της Αριζόνα. Ο Κένταλ κάλεσε το FBI και την αμερικανική αστυνομία να επικοινωνήσει με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν, αναμφίβολα, μεγαλύτερη πείρα στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις καλής θέλησης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους Παλαιστινίους φαίνεται ότι επιδιώκει το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν ανακοίνωσε, χτες, ότι θα εκκενωθούν άμεσα τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Δυτική Οχθη. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παράσχει στην Παλαιστινιακή Αρχή οικονομική βοήθεια 6.500.000 δολαρίων.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έντασης, το Ισραήλ αποφάσισε να απομακρύνει από το έδαφος της Δυτικής Οχθης 3 στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, από τα οποία το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ραμάλα. Είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση και γι' αυτό εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επικείμενη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

Η δεύτερη κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης είναι η απόφασή της να βοηθήσει οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ είχε βοηθήσει οικονομικά τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και το 1993. Τώρα η βοήθεια αυτή αποβλέπει στο να βοηθήσει την κυβέρνηση του Γιάσερ Αραφάτ να καλύψει το έλλειμμά της που ανέρχεται σε 136.000.000 δολάρια.

Παράλληλα με τις δύο αυτές ενέργειες, η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται και προς την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, ο οποίος ισχύει μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων. Οπως διέρρευσαν στον Τύπο κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Αμνόν Σχαχάκ, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, τόνισε ότι ο παρατεινόμενος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης θα προκαλέσει το βίαιο ξέσπασμα τη φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών. Ο Σχαχάκ υπογράμμισε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί ο αποκλεισμός στους Παλαιστινίους που εργάζονται στο ισραηλινό έδαφος και κατέληξε ότι η δυσαρέσκεια αυτή, αναμφίβολα, θα οδηγήσει σε σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο Ισραηλινός στρατηγός κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις αυτές και η παλαιστινιακή δυσαρέσκεια δε θα μπορέσουν να ελεγχθούν από κανέναν αποκλεισμό.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέες διαρροές χημικών αερίων

TOKIO. -

Παρά την κινητοποίηση χιλιάδων αστυνομικών, οι "μυστηριώδεις" διαρροές χημικών αερίων συνεχίζονται, πλήττοντας σοβαρά την αίσθηση ασφάλειας του ιαπωνικού λαού. Χτες το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα διαρροή χημικών αυτή τη φορά σε κινεζικό εστιατόριο σε βόρειο προάστιο του Τόκιο, με αποτέλεσμα 20 άτομα να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και τσούξιμο στα μάτια. Τέσσερα από τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της τοπικής Αστυνομίας Τακαϊτσι Νακαζάτο, οι αρχές αναζητούν έναν άγνωστο άνδρα που θεάθηκε να τοποθετεί τα χημικά σε θάμνο που βρισκόταν ακριβώς έξω από το κινεζικό εστιατόριο. Μέχρι χτες νωρίς το βράδυ δεν είχαν γίνει συλλήψεις, ούτε είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα της μυστηριώδους χημικής ένωσης που διέρρευσε για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα.

Το ίδιο 24ωρο, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο "ΝΗΚ" μετέδωσε ότι συνελήφθη από την ιαπωνική Αστυνομία ο Μασάμι Τσουσίγια, ηγετικό στέλεχος της αίρεσης "Υπέρτατη Αλήθεια", ο οποίος και θεωρείται ως επικεφαλής του τμήματος που ήταν επιφορτισμένο με την παρασκευή του τοξικού δηλητηριώδους αερίου "Σαρίν" που διέρρευσε στις 20 Μάρτη στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του Τόκιο προκαλώντας το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων.

Παράλληλα, η ιαπωνική Αστυνομία πραγματοποίησε χτες έρευνες σε 80 διαμερίσματα μελών της παραπάνω αίρεσης, αναζητώντας νεότερα στοιχεία για να πάρει η υπόθεση το δρόμο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτή η προοπτική συναντά αξεπέραστα προς το παρόν εμπόδια αφού στελέχη της μυστικιστικής οργάνωσης, ομολογώντας πως έκαναν πέρσι πειράματα με δηλητηριώδη αέρια, γνωστοποίησαν πως έκαψαν ορισμένα στοιχεία για να μην υπάρχουν απτές αποδείξεις για τις δραστηριότητες της αίρεσης.

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Απορρίφτηκε η διεθνής επιτήρηση της πώλησης πετρελαίου

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το ιρακινό Κοινοβούλιο απέρριψε την απόφαση 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επιτρέπει στο Ιράκ την υπό διεθνή επιτήρηση πώληση πετρελαίου.

Η ομόφωνη απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με την, προ μιας εβδομάδας, απόφαση του ιρακινού υπουργικού συμβουλίου. Το συμπέρασμα της συζήτησης, που άρχισε στην ιρακινή Βουλή τη Δευτέρα, είναι ότι η απόφαση 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί διεθνή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ. Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφεται στο επίσημο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ιρακινό Κοινοβούλιο.

ΡΟΥΑΝΤΑ
Οι πρόσφυγες απειλούνται

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

Το κλείσιμο προσφυγικών στρατοπέδων στη Ρουάντα κατήγγειλε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι η εσπευσμένη αναστολή της λειτουργίας τους θα προκαλέσει νέα κύματα εσωτερικής μετανάστευσης, αλλά και σοβαρά προβλήματα, όπως ελλείψεις τροφών και νερού για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας, μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες τροφίμων για τους πρόσφυγες της Ρουάντας, που έχουν καταφύγει σε λοφώδη περιοχή του Κιμπέχο. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι απειλείται σοβαρά η ζωή δεκάδων παιδιών καθώς επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο οι ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση της Ρουάντας, ανησυχώντας για την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της στο εξωτερικό, απαγόρευσε στα τηλεοπτικά συνεργεία των δικτύων CNN, ABC, CBS και "Ασοσιέιτεντ Πρες" να μεταδώσουν δορυφορικά τα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ τους από τα προσφυγικά στρατόπεδα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες και ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο ανταλλάσουν τα κυρωτικά έγγραφα της προσχώρησης της Μάλτας στο"Συνεταιρισμό για την Ειρήνη". Αλλο ένα θύμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ