ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
Σελ. /26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τον εποικισμό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενα βήμα εμπρός και ένα βήμα πίσω μοιάζουν να πηγαίνουν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Τις ενθαρρυντικές και θετικές ισραηλινές αποφάσεις για την αποχώρηση 3 στρατιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων από τη Δυτική Οχθη διαδέχτηκαν οι χτεσινές ανακοινώσεις της ισραηλινής υπηρεσίας οικιστικού σχεδιασμού, οι οποίες προβλέπουν τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών στην Ιερουσαλήμ. Η δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής εκφράστηκε άμεσα. Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης και αβεβαιότητας τιμήθηκε, χτες, στο Ισραήλ η μνήμη των 6.000.000 Εβραίων, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Οι σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη την ισραηλινή επικράτεια, χτες, στις 10 το πρωί. Ολοι οι Ισραηλινοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τα 50 χρόνια από τη μέρα που τα συμμαχικά στρατεύματα έφθασαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα σε αυτά τα κολαστήρια 6.000.000 Εβραίοι είχαν βρει τραγικό τέλος. Ο Γιτζάκ Ράμπιν ευχαρίστησε τους συμμάχους για τη λύτρωση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο εθνικό μνημείο του ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ "Γιάντ Βάσεμ". Οι σημαίες κυμάτιζαν όλο το 24ωρο μεσίστιες στο Ισραήλ για να θυμίζουν τον εφιάλτη.

Η Ιερουσαλήμ, όμως, εκτός από τη χτεσινή επέτειο, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην ΟΑΠ. Το νέο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της πόλης, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ισραηλινή υπηρεσία οικισμού και το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην ανάλογη κοινοβουλευτική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών στα βόρεια και νότια προάστια της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρόγραμμα, οι οικισμοί αυτοί πρόκειται να οικοδομηθούν ως επί το πλείστον σε αραβικές έγγειες ιδιοκτησίες.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη και άμεση αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε, χτες, ότι τα σχέδια αυτά της ισραηλινής κυβέρνησης τορπιλίζουν πραγματικά την, ήδη, εύθραυστη ισορροπία της ειρηνευτικής πορείας. Ο Αραφάτ υπογράμμισε ότι η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην Ιερουσαλήμ αποκαλύπτει τις αληθινές προθέσεις του Ισραήλ, αλλά και την απροθυμία του να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΒΟΣΝΙΑ
Νέες προσπάθειες χωρίς μεγάλες ελπίδες

Η "Ομάδα των 5" ετοιμάζει νέο σχέδιο, αλλά κανείς δε φαίνεται να αισιοδοξεί

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρη τη Βοσνία, οι εκπρόσωποι της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να αναζητήσουν τρόπους για την παράταση και την εφαρμογή μιας ακόμη συμφωνίας εκεχειρίας στη χώρα. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να το καταφέρουν.

Η συνάντηση των "Πέντε" (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία) θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των αντίστοιχων υπουργείων Εξωτερικών. Οι εκπρόσωποι της "Ομάδας Επαφής" θα αναζητήσουν, συγκεκριμένα, τρόπους για την εκπλήρωση της απόφασης 987 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που λήφθηκε την περασμένη βδομάδα. Η απόφαση προβλέπει την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων της Βοσνίας, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους κυανοκράνους της εκεί δύναμης του ΟΗΕ, καθώς και την προώθηση των διπλωματικών προσπαθειών για την αμοιβαία αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, μέσα στα προπολεμικά σύνορά τους.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις και στόχοι δεν είναι, όμως, καινοφανείς. Εχουν προσδιοριστεί ως οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι της "Ομάδας Επαφής" εδώ και ένα περίπου μήνα, δίχως να έχει πραγματοποιηθεί ούτε το ελάχιστο βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξής τους. Κι επειδή, με βάση τις διαθέσιμες διπλωματικές πληροφορίες, οι μετέχοντες στην "Ομάδα Επαφής" δε φαίνονται να έχουν καταρτίσει κάποια νέα πρόταση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές, ικανή να τις δελεάσει τόσο ώστε να αποδεχτούν τις προτάσεις τους, η σημερινή συνάντηση του Παρισιού δεν αναμένεται να αποδώσει τίποτα.

  • Οι υπεύθυνοι της αλβανόφωνης εφημερίδας "Μπούικου" του Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλαν χτες μεθοδεύσεις για την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας τους. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της "Μπούικου" δήλωσαν ότι το τυπογραφείο της περιοχής, που έχει αναλάβει την έκδοση της εφημερίδας, αρνήθηκε να τη βγάλει, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα χτες, επικαλούμενο έλλειψη χαρτιού, μολονότι στο συμβόλαιο της εφημερίδας με το τυπογραφείο αναφέρεται ότι αυτό οφείλει να της παρέχει το απαραίτητο χαρτί. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι το ίδιο τυπογραφείο τυπώνει κανονικά την τοπική σερβόφωνη εφημερίδα "Γιεντίνστβο". Η "Μπούικου" είναι η μοναδική αλβανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στο Κοσσυφοπέδιο από το 1990, χρονιά κατά την οποία το Βελιγράδι απαγόρεψε την κυκλοφορία της παραδοσιακής μεγάλης αλβανόφωνης εφημερίδας "Ριλίντια", που εκδίδεται πια στην Ελβετία και την Αλβανία.
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
"Οδικές" απεργίες σε κλίμα έντασης

ΜΑΝΙΛΑ.-

Μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε απεργούς, απεργοσπάστες και αστυνομικούς εκδηλώθηκαν χτες στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια μαζικής απεργιακής κινητοποίησης χιλιάδων οδηγών δημοσίων λεωφορείων, που διαμαρτύρονταν για τις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης του Φιντέλ Ράμος, που προβλέπουν αυστηρά πρόστιμα και την κατάσχεση των διπλωμάτων και αδειών κυκλοφορίας σ' όσους κάνουν μικροπαραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας...

Τα μικροεπεισόδια ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους στρατιώτες να εκτελέσουν καθήκοντα οδηγού λεωφορείου για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών, καθώς οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που είχε προηγουμένως επιχειρήσει να στήσει η εργοδοσία απέτυχαν. Οργισμένοι απεργοί πετροβόλησαν τα στρατιωτικά οχήματα, προκαλώντας σπάσιμο των παρ μπριζ. Τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις, αφού, τουλάχιστον, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές πηγές, δε σημειώθηκαν τραυματισμοί ατόμων ούτε έγιναν συλλήψεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, στην απεργία συμμετείχε πάνω από το 80% των οδηγών λεωφορείων στην περιοχή της Μανίλας και των προαστίων της. Ο Μεδάρδο Ρόντα, συνδικαλιστικό στέλεχος που συμμετείχε στη χτεσινή απεργία, χαρακτήρισε τα νέα πρόστιμα της κυβέρνησης προς τους οδηγούς "φοροεισπρακτικά", αναφέροντας συγκεκριμένα ότι εάν και όταν κληθούν οι παραβάτες οδηγοί να πληρώσουν θα αντιμετωπίσουν το δίλημμα να φερθούν εντάξει απέναντι στο νόμο ή να αφήσουν τις οικογένειές τους να πεινάσουν...

ΡΟΥΑΝΤΑ
Καταμέτρηση πτωμάτων

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

Στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας επιχείρησε να ρίξει χτες ο Πρόεδρος της Ρουάντα Παστέρ Μπιζιμούνγκου, αφού, μια εβδομάδα μετά τη σφαγή χιλιάδων προσφύγων στο στρατόπεδο Κιμπέχο, έδωσε εντολή για το άνοιγμα όλων των ομαδικών τάφων, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα μελετήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για το πρόσφατο ολοκαύτωμα!

"Η αλήθεια πρέπει να λάμψει και όλες οι αμφιβολίες να διαλυθούν", δήλωσε ο Μπιζιμούνγκου, ζητώντας παράλληλα από "μεγάλα κράτη" όπως το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ να στείλουν ειδικούς για να συσταθεί επιτροπή μαζί με απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της Ρουάντα υποστηρίζει πως στη σφαγή της Μεγάλης Βδομάδας θανατώθηκαν μόνον 300 άτομα. Αντίθετα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτίμησαν αρχικά ότι οι νεκροί έφθαναν τις 4.000 με 8.000 και αργότερα αναθεώρησαν τον απολογισμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για περίπου 2.500 νεκρούς...

Αυτή είναι η εικόνα αυτών που επέζησαν... .

Αυτή είναι η εικόνα αυτών που επέζησαν...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Καθυστερημένη έκρηξη

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Τρία παιδιά σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε βαριά όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την πρώην ΕΣΣΔ, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης Ραντού Μπαλμπάιε.

"Ισως προσπάθησαν να το ανοίξουν", υποστήριξε ο Μπαλμπάιε και εξήγησε πως "τέτοιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έχουν σχεδιαστεί να εκρήγνυνται μόνο αν κάποιο βαρύ αντικείμενο τα περάσει".

Τα τρία παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 13 χρόνων και τα ονόματά τους δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Επτά Ρουμάνοι έχουν σκοτωθεί φέτος από εκρήξεις βομβών του Β Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως στη Μολδαβία και την Τρανσυλβανία. Πυροτεχνουργοί έχουν ανακαλύψει από τις αρχές του έτους πέντε βόμβες βάρους 250 κιλών, 723 οβίδες πυροβολικού, 12 νάρκες, 324 χειροβομβίδες και 1.843 άλλα εκρηκτικά.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξεσηκώθηκαν οι νοσοκόμες...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η μεγαλύτερη ένωση νοσοκόμων της Βρετανίας αποφάσισε χτες να εγκαταλείψει την πολιτική αποχής από τη συνδικαλιστική δράση, που ακολουθούσε τα τελευταία 79 χρόνια, λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τους δώσει αύξηση 1% αντί του 3% που ζητούν.

Η Κριστίν Χάνκοκ, γενική γραμματέας του συνδικάτου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι νοσοκόμες θα μπορούν να διαταράσσουν το έργο των νοσοκομείων, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις, ωστόσο, πρόσθεσε πως δε θα κάνουν τίποτε που να μπορεί να ζημιώσει τους ασθενείς και δε θα απέχουν από τη δουλιά τους.

"Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή στην ιστορία της οργάνωσης", τόνισε. "Εγγυόμεθα ότι οι ασθενείς θα είναι ασφαλείς και δε θα κινδυνεύσουν από την απόφασή μας".

ΙΤΑΛΙΑ
Ο Μπερλουσκόνι "ανακρούει πρύμναν"

ΡΩΜΗ.-

Προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει το συνασπισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακάλεσε χτες το αίτημά του να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την άνοιξη.

Μετά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του "Πόλου της Ελευθερίας", στην οποία έλαβαν μέρος ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι και ορισμένοι από τους συμμάχους του, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι εκλογές δε θα γίνουν τον Ιούνη, όπως ζητούσε τους τελευταίους μήνες, προφανώς εξαιτίας των μη ικανοποιητικών ποσοστών του στις τελευταίες εκλογές.

Ο συντηρητικός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έλαβε το 40,7% έναντι 40,5% που κέρδισαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς, έχασε όμως 9 από τα 15 σημαντικά περιφερειακά κέντρα. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης περίμενε μια ικανοποιητική νίκη, ώστε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνη για να πέσει η κυβέρνηση του Λαμπέρτο Ντίνι και να βρεθεί ο συντηρητικός συνασπισμός του στην κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ