Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Νέες προσπάθειες χωρίς μεγάλες ελπίδες

Η "Ομάδα των 5" ετοιμάζει νέο σχέδιο, αλλά κανείς δε φαίνεται να αισιοδοξεί

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρη τη Βοσνία, οι εκπρόσωποι της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να αναζητήσουν τρόπους για την παράταση και την εφαρμογή μιας ακόμη συμφωνίας εκεχειρίας στη χώρα. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να το καταφέρουν.

Η συνάντηση των "Πέντε" (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία) θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των αντίστοιχων υπουργείων Εξωτερικών. Οι εκπρόσωποι της "Ομάδας Επαφής" θα αναζητήσουν, συγκεκριμένα, τρόπους για την εκπλήρωση της απόφασης 987 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που λήφθηκε την περασμένη βδομάδα. Η απόφαση προβλέπει την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων της Βοσνίας, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους κυανοκράνους της εκεί δύναμης του ΟΗΕ, καθώς και την προώθηση των διπλωματικών προσπαθειών για την αμοιβαία αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, μέσα στα προπολεμικά σύνορά τους.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις και στόχοι δεν είναι, όμως, καινοφανείς. Εχουν προσδιοριστεί ως οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι της "Ομάδας Επαφής" εδώ και ένα περίπου μήνα, δίχως να έχει πραγματοποιηθεί ούτε το ελάχιστο βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξής τους. Κι επειδή, με βάση τις διαθέσιμες διπλωματικές πληροφορίες, οι μετέχοντες στην "Ομάδα Επαφής" δε φαίνονται να έχουν καταρτίσει κάποια νέα πρόταση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές, ικανή να τις δελεάσει τόσο ώστε να αποδεχτούν τις προτάσεις τους, η σημερινή συνάντηση του Παρισιού δεν αναμένεται να αποδώσει τίποτα.

  • Οι υπεύθυνοι της αλβανόφωνης εφημερίδας "Μπούικου" του Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλαν χτες μεθοδεύσεις για την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας τους. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της "Μπούικου" δήλωσαν ότι το τυπογραφείο της περιοχής, που έχει αναλάβει την έκδοση της εφημερίδας, αρνήθηκε να τη βγάλει, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα χτες, επικαλούμενο έλλειψη χαρτιού, μολονότι στο συμβόλαιο της εφημερίδας με το τυπογραφείο αναφέρεται ότι αυτό οφείλει να της παρέχει το απαραίτητο χαρτί. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι το ίδιο τυπογραφείο τυπώνει κανονικά την τοπική σερβόφωνη εφημερίδα "Γιεντίνστβο". Η "Μπούικου" είναι η μοναδική αλβανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στο Κοσσυφοπέδιο από το 1990, χρονιά κατά την οποία το Βελιγράδι απαγόρεψε την κυκλοφορία της παραδοσιακής μεγάλης αλβανόφωνης εφημερίδας "Ριλίντια", που εκδίδεται πια στην Ελβετία και την Αλβανία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρούς κίνδυνος εγκυμονούν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών (1998-07-07 00:00:00.0)
Επιβλήθηκε και το "μίνι" Ντέιτον (1996-02-20 00:00:00.0)
"Οχι" μουσουλμάνων στην εκεχειρία (1995-04-21 00:00:00.0)
Ατμόσφαιρα ανησυχίας (1995-04-20 00:00:00.0)
Ο πόλεμος αγριεύει (1995-04-07 00:00:00.0)
Απειλές Ιζετμπέκοβιτς για νέο πόλεμο (1995-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ