Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίδειξη αδιάλλακτης αυτοπεποίθησης

Η Αγκυρα "δείχνει τα δόντια της", πιέζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε αποφάσεις κυρώσεων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη σύσταση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναστολή της εκπροσώπησης της Τουρκίας στο διεθνή αυτό οργανισμό, αν μέσα στο επόμενο δίμηνο η Αγκυρα δε συμμορφωθεί με τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποσύρθηκε προσωρινά από όλες τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Μια μέρα μετά το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που ορίζει διάστημα δυο μηνών για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της Τουρκίας πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού της συμβουλίου για να εξετάσει το ζήτημα.

Αμέσως μετά, τόσο διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της όσο και του αντιπροέδρου της Χικμέτ Τσετίν, η Αγκυρα υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι "τελείως εσφαλμένη, άδικη και αντίθετη με το κοινοβουλευτικό σύστημα". Ο Χικμέτ Τσετίν υποστήριξε μάλιστα - επειδή η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κάνει λόγο, μεταξύ των άλλων, και για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού - πως αυτή "περιέχει στοιχεία που καταλήγουν να ενθαρρύνουν τη διάλυση της Τουρκίας".

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του τουρκικού Κοινοβουλίου, το οποίο, σε έκτακτη σύνοδό του, υιοθέτησε ψήφισμα που υπογραμμίζει: "Το Κοινοβούλιο, υπερασπιστής της εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο από ξένους".

Η τουρκική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε, από την πλευρά της, "τη διακοπή όλων των σχέσεών της με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του διεθνούς αυτού οργανισμού ως τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών (εκτελεστικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης), που θα λάβει την τελική απόφαση για την αποπομπή ή μη της Τουρκίας από τους κόλπους του οργανισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ