Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Σοβαρούς κίνδυνος εγκυμονούν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συνδιάσκεψης της ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της Κ Ε, του Κόμματος, αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια γενικά και ενδέχεται να ρίξουν τους λαούς της Βαλκανικής στις φλόγες ενός νέου πολέμου.

Αναλυτικά ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε: "Αυτός που διαπραγματεύεται, εκ μέρους των ΗΠΑ, τα ζητήματα στο Κόσσοβο, ο Χόλμπρουκ, αναφέρει ότι αυτή η κρίση δεν είναι ίδια με αυτή της Βοσνίας και μπορεί να εμπλέξει Ελλάδα, ΦΥΡΟΜ Αλβανία. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος δημόσια καταγγέλλει ότι πίσω από το λεγόμενο απελευθερωτικό στρατό στο Κόσσοβο βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία.

Το ότι το καταγγέλλει αυτό και μόνο θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσο περίπλοκο είναι το παιχνίδι που παίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Είναι δύσκολη πραγματικά η κατάσταση. Υπάρχει θέμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου; Βεβαίως υπάρχει. Πρέπει, όμως, να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη εάν στο όνομα αυτών των δικαιωμάτων προχωρήσουμε σ' αυτό, που προβάλλουν σήμερα ορισμένες δυνάμεις, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους οι ιμπεριαλιστές. Δηλαδή, στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτό είναι σαν ένα παιχνίδι ντόμινο, η μια κίνηση φέρνει την άλλη και θα παρασύρει όλο το οικοδόμημα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, προτείνει να συγκροτηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος, στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας, μια ακόμα Δημοκρατία, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες Δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που συγκροτούν την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Τι μπορεί όμως να συμβεί αν αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία;

Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Αλβανική μειονότητα στη FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και γνωρίζει τις διαθέσεις τους να προχωρήσουν σε ανάλογη " λύση " με το Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια της ΠΓΔΜ. Να δημιουργηθεί δηλαδή μέσα στο κράτος της ΠΓΔΜ μια ανεξάρτητη οντότητα των Αλβανόφωνων.

Εάν προχωρήσει αυτό το πράγμα, και θα υπάρξει πίεση πολύ ισχυρή για να γίνει, θα έχουμε δύο εστίες μία στη Γιουγκοσλαβία και μία στην ΠΓΔΜ, που θα βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και οι δυο θα συνορεύουν με την Αλβανία. Δημιουργείται έτσι μια φοβερή δυναμική, για να ενταχθούν αυτές οι ανεξάρτητες οντότητες όχι πια στα πλαίσια της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας ή της ΠΓΔΜ, αλλά στα πλαίσια μιας Ομοσπονδίας με την Αλβανία.

Αυτό δυναμώνει τις πιέσεις που ήδη υπάρχουν για διαμελισμό της ΠΓΔΜ και καταλαβαίνετε, γιατί ο κόσμος μιλά για εμπλοκή της Ελλάδας. Γιατί η Ελλάδα ποτέ δε θα ήθελε να μπει σε μια τέτοια εξέλιξη και θα κάνει το παν, για να την εμποδίσει. Το ίδιο δε θέλουν να προχωρήσει και οι δυνάμεις που διαθέτει η ΠΓΔΜ και η Γιουγκοσλαβία. Δηλαδή, αν προχωρήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση δημιουργείται αντικειμενικά η βάση για ένα νέο πόλεμο στη Βαλκανική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ