Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ο αντιλαϊκός θίασος έδωσε παράσταση και στη Λαμία

Την "ευγενή" του φιλοδοξία να καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός των "σωστών" φόρων (!) εξομολογήθηκε ο Κ. Σημίτης, στα πλαίσια μιας περιοδείας - ρεσιτάλ πολιτικής απάτης και νεοφιλελεύθερου θράσους

Σε μια κακόγουστη φιέστα, εκείνου του ύφους και ήθους που πλέον μας έχει συνηθίσει ο... "εκσυγχρονισμός", μετατράπηκε η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα, το Σαββατοκύριακο. Μια φιέστα όπου τα αμέτρητα "θα",τα οποία εκτοξεύτηκαν από το στόμα του πρωθυπουργού, συναγωνίζονται σε αριθμό... τα δισεκατομμύρια, που αφειδώς και ανέξοδα άρχισε να μοιράζει επί 2 εικοσιτετράωρα, όπου στάθηκε και όπου βρέθηκε, ο Κ. Σημίτης.Πάντως, η ουσία των πρωθυπουργικών λόγων, που υπήρξαν μια μονότονη επανάληψη των ήδη γνωστών ύμνων υπέρ της ΟΝΕ - επανάληψη που έλαβε χώρα σε μια στιγμή που ολόκληρη η επικράτεια φλεγόταν - ήταν η εξής φράση: "Δεν είμαι ο πρωθυπουργός των φόρων. Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των σωστών φόρων"! Ιδού η... ευγενής φιλοδοξία του Κ. Σημίτη, όπως την εξέθεσε, αυτοπροσώπως, στο ακροατήριό του, στη Λαμία.

Από την αρχή της ομιλίας του στη Λαμία, ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τους λόγους της παρουσίας τόσο του ίδιου, όσο και της πολυπληθούς κουστωδίας του στη δοκιμαζόμενη Φθιώτιδα. "Είμαστε στο σωστό δρόμο",υποστήριξε ο Κ. Σημίτης ενώπιον ενός ακροατηρίου παρατρεχαμένων που είχε συρρεύσει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, το Σάββατο. Την ίδια ώρα, την "ενοχλητική" για τον πρωθυπουργό φωνή των συγκεντρωμένων στην Πλατεία Πάρκου, είχε αναλάβει η ισχυρή αστυνομική δύναμη να μην φτάνει στα αυτιά του...

"Η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ είναι ένας μεγάλος στρατηγικός στόχος εθνικής εμβέλειας",υποστήριξε στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης, ο οποίος επιδόθηκε για μια ακόμα φορά σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία. Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί αυτός ο... "εθνικός στόχος", αν ο λαός δεν υποταχτεί στην πολιτική της ΟΝΕ, τότε θα επέλθει "αστάθεια, υποβάθμιση, αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, πρόσθετα προβλήματα στην αγροτική οικονομία, νέα προβλήματα με τους κοινοτικούς πόρους, ανεργία"! Αυτός ήταν ο... τρομολαγνικός κατάλογος των πρωθυπουργικών "επιχειρημάτων". Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης ήταν, πάντως, που αμέσως μετά ομολόγησε ότι σε αυτό το τούνελ δεν υπάρχει καμία ελπίδα εξόδου, λέγοντας ότι "δυσκολίες θα εξακολουθούν να εμφανίζονται, όπως επίσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως η ανεργία"... Σε αυτά τα "ανεπιθύμητα φαινόμενα" δεν πολυστάθηκε ο κ. πρωθυπουργός, αν εξαιρέσει κανείς τη φράση του ότι "πάνω από 200 χιλιάδες νέοι θα ενισχυθούν" από την πολιτική μας. Φράση που οδήγησε συνειρμικά τη σκέψη στο γνωστό τραγούδι "ήρθε ο βουλευτής στο χωριό"...

Ωστόσο, παρά τον ανωτέρω κυνισμό, που ο Κ. Σημίτης έχει συνηθίσει να λανσάρει σαν "εκλάμψεις ειλικρίνειας", ο πρωθυπουργός συνέχισε απτόητος το ρεσιτάλ της εξαπάτησης: "Οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνα πολίτη αποδίδουν", ισχυρίστηκε, για να φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του έφερε "το μέσο Ελληνα πολίτη πιο κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό βιοτικό επίπεδο"! Βεβαίως, κανείς από τους χειροκροτητές του δε διανοήθηκε να τον αμφισβητήσει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει... υπερηφάνως να κατέχει την τελευταία θέση και να διευρύνει την απόστασή της από τον αμέσως προηγούμενο στον πίνακα του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της έναντι όλων των υπολοίπων "εταίρων".

Αυτή η παραποίηση της αλήθειας ήταν απαραίτητη στον πρωθυπουργό για να οδηγηθεί στο ζητούμενο. Και το ζητούμενο για την κυβέρνησή του είναι η διάλυση των πάντων, που στην κυβερνητική γλώσσα έχει βαφτιστεί με τον όρο "διαρθρωτικές αλλαγές": "Δημοσιονομική προσαρμογή, αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων τραπεζικών και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης... είναι τα μεγάλα θέματα",που όπως... υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός "είναι ανάγκη να προχωρήσουμε πιο πέρα" και "θα τα προχωρήσουμε"!

Ο παραπάνω αντιλαϊκός οίστρος και η θατσερική "αποφασιστικότητα", ήταν λογικό να διανθίζεται από κορόνες εξαπάτησης του πρωθυπουργού καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας του. Ετσι, οι κινητοποιούμενοι από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, που επιφορτίστηκαν με το καθήκον να ακολουθούν τον πρωθυπουργό στην περιοχή (ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο, εγκαίνια γέφυρας Σπερχειάδας - Μακρακώμης, όπου μεταξύ άλλων εξήγγειλε αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η βροχόπτωση του Γενάρη 1997 (!), θεμελίωση Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, που "θα" αποπερατωθεί το... 2000, θεμελίωση οικισμού του ΟΕΚ στην Ανθήλη, που κι αυτός "θα" αποπερατωθεί), δεν απέφυγαν να ακούσουν από πρώτο χέρι την προπαγάνδα της πολιτικής απάτης.

Σύμφωνα με την τελευταία, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρμαχος της "κοινωνικής συνοχής" και της "κοινωνικής συναίνεσης" (σ. σ.: ότι όποιος δε "συναινεί" θα... συνομιλεί με τα ΜΑΤ δεν το είπε),ορκίστηκε ότι "η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ανοιχτή στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου (σ. σ.: αλλά όλα κι όλα, διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση "δεν αποφασίζει μόνη της, έχει απέναντί της 14 εταίρους" που πρέπει να... λαμβάνει υπόψη της),ενώ σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα και τη Λαμία, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ήταν κάτι παραπάνω από... ανοιχτοχέρης: Με τα τρισεκατομμύρια (!) που έταξε θα την κάνει, λέει, όχι απλώς "κόμβο", αλλά "στρατηγικό κόμβο"!

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σημίτης συμπλήρωσε πως, ήδη, "τα θετικά αποτελέσματα (της πολιτικής του) είναι ορατά"! Προφανώς θα είχε υπόψη του τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 2.500 βιομήχανοι είχαν μέσα στο 1997 αύξηση κερδών της τάξης του 19,4%, δηλαδή 5πλάσια του πληθωρισμού...

Πρέπει να συμπληρωθεί ότι ο πρωθυπουργός δε δίστασε για μια ακόμα φορά να πει ότι η κυβέρνηση πολιτεύεται, "χωρίς να περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες και χωρίς να πλήττεται και να συρρικνώνεται το πραγματικό εισόδημα των εργαζόμενων"! Κατόπιν τούτου, το γεγονός ότι... μέμφθηκε το λαό, επειδή αντιδρά και "δεν έχει γίνει απ' όλους κατανοητή η κρισιμότητα αυτής της προσπάθειας" της κυβέρνησης, μάλλον πρέπει να θεωρηθεί... πταίσμα, μπροστά σε όλα τα άλλα.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ