Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αμυντική βιομηχανία έχει μέλλον χωρίς ιδιωτικοποιήσεις

Σημαντική συμβολή στην προσέγγιση του θέματος της αμυντικής βιομηχανίας και στην τοποθέτησή του στη σωστή του βάση, αποτέλεσε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο, στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", με θέμα: "Η κατάσταση της Αμυντικής Βιομηχανίας στη χώρα και οι προτάσεις του ΚΚΕ".Ο "Ρ", στο φύλλο της Κυριακής, δημοσίευσε το άνοιγμα της συζήτησης που έκανε ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και την κεντρική εισήγηση που έγινε από τον Β. Καλαματιανό,μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε τις ομιλίες και παρεμβάσεις που έκαναν οι προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους συνδικαλιστές του χώρου των αμυντικών βιομηχανιών και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Σήμερα δημοσιεύουμε το κλείσιμο που έκανε ο Ορ. Κολοζώφ, οποίος επισήμανε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ προχώρησε στη διοργάνωση αυτής της συζήτησης, με στόχο όχι μόνο ν' ανοίξει μια συζήτηση για την αμυντική βιομηχανία, μέσα στο Κόμμα, μέσα στα στελέχη του Κόμματος που λειτουργούν σ' αυτό το χώρο, αλλά και για να προσφέρει τα ερεθίσματα μιας άλλης προσέγγισης του ζητήματος, πέρα απ' αυτής που σήμερα γίνεται από την κυβέρνηση και από το χώρο των βιομηχανιών. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε, στη διάρκεια της ημερίδας, ο στόχος αυτός του ΚΚΕ επιτεύχθηκε, ωστόσο, για μας, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, το θέμα δεν κλείνει εδώ, με αυτή τη συζήτηση.

Αναδείχτηκαν, όπως τόνισε, ορισμένα ζητήματα για τα οποία σήμερα δεν υπάρχει δεύτερη άποψη, όπως ότι η αμυντική βιομηχανία σήμερα έχει σοβαρά προβλήματα. Αυτό βέβαια, είπε, είναι ένα το κρατούμενο και από εκεί ξεκινάνε όλοι. Πολλοί, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, αναδείχνουν τις ανησυχίες που σήμερα υπάρχουν στον χώρο τους, από τις επιλογές που γίνονται από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα τους ανησυχεί ότι με αυτές τις επιλογές ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, ανεξάρτητα το πόσο ο κάθε ομιλητής εδώ πέρα εκτιμά το βάθος αυτής της διαδικασίας ή το αντιστρέψιμό της. Και συμπλήρωσε: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της ίδιας της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα ορισμένων τμημάτων της, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ανεξάρτητα με την πορεία που θα πάρει η υπόθεση της αμυντικής βιομηχανίας.

Αλλοι θεωρούν πως πρέπει να τονιστεί περισσότερο το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της αμυντικής βιομηχανίας, έτσι ώστε να γίνει αυτή μια εύρωστη βιομηχανία - εκεί συμπίπτουν σχεδόν όλοι - αλλά και να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας, ανεξάρτητα όμως από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανεξάρτητα από το αν αυτή η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα δημόσιο ή ιδιωτικό. Υπάρχει και αυτή η προσέγγιση, σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ, εμάς φυσικά δε μας βρίσκει πλήρως σύμφωνους, όμως είναι μια άποψη η οποία σήμερα είναι υπαρκτή στο χώρο αυτό.

Αναγκαιότητα ο ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των συμπερασμάτων ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι σχεδόν όλοι συμπίπτουν, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι φυσικά, στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας. Ακόμα πρέπει να πω ότι αυτή η προσέγγιση, που είναι και η άποψη του Κόμματός μας - άλλωστε από εκεί εμείς αντλήσαμε αυτές τις επεξεργασίες - δεν είναι εύκολο να απορριφθεί. Ομως, όπως τόνισε, αυτή η άποψη συγκρούεται σήμερα με την κυρίαρχη άποψη που υπάρχει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης. Από εκεί προέρχονται και οι εντάσεις που υπάρχουν στο χώρο αυτό και οι ανησυχίες που εκφράζουν πολλοί εργαζόμενοι, ανεξάρτητα του πώς προσεγγίζει καθένας αυτό το ζήτημα.

Ακόμα, σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ, πρέπει να πω ότι υπογραμμίστηκε πόσο θετικό είναι το να μπορούνε τα κόμματα ή αν θέλετε το να προκαλούν τα κόμματα συζητήσεις γύρω από τα προβλήματα του χώρου, μέσα στη Βουλή ή να ελέγχουν την κυβέρνηση για την πορεία ανάπτυξης της βιομηχανίας. Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι είναι θετικό όταν βουλευτές επισκέπτονται τους χώρους δουλιάς και συζητούν με τους εργαζόμενους και με τις διοικήσεις τα προβλήματα της βιομηχανίας. Πρέπει να πω ότι σε αυτό το ζήτημα το Κόμμα μας θα συνεχίσει την προσπάθεια που από καιρό έχει αρχίσει, της επικοινωνίας και της συζήτησης με τους εργαζόμενους, από τους οποίους άλλωστε εμείς αντλούμε και τα βασικά μας επιχειρήματα και τους βασικούς προσανατολισμούς στο χώρο.

Φεύγουμε απ' αυτή τη συζήτηση, τόνισε, με την πεποίθηση πως οι προβληματισμοί του Κόμματός μας κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Μπορούμε να πούμε πως υπάρχει έδαφος για μια ευρύτερη συνεργασία εργαζομένων, διοικήσεων, παραγόντων του χώρου, τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά την αύξηση του 4% των προμηθειών στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, που μπορούν ν' απορροφήσουν σήμερα οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, την ανάγκη αξιοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των κάθε λογής εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο του σημερινού και των αντισταθμιστικών οφελών που προέρχονται απ' αυτά, για τη δημιουργία υποδομής και ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας. Αναδείχτηκε ακόμα και το θέμα της δυνατότητας ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας προς την κατεύθυνση ειρηνικών δραστηριοτήτων και εμπορίου.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε συμπερασματικά ότι ο χώρος της αμυντικής βιομηχανίας είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει περισσότερο να βαθύνουμε και εμείς σαν Κόμμα, αλλά γενικότερα και τα συνδικάτα. Θα πρέπει να αναδείξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις, που θα μπορέσουν τελικά να αποκρούσουν την άποψη που λέει ότι, εν πάση περιπτώσει εκεί βρισκόμαστε, υπάρχει μία μείωση ευρύτερα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αν δεν υπάρχει σήμερα θα έρθει μεθαύριο η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και επομένως βρίσκεται "από χέρι" σε αδιέξοδο η κάθε προσπάθεια. Η άποψη αυτή, συμπλήρωσε, βοηθάει ώστε ν' αποποιηθεί το κράτος των ευθυνών που έχει, όσο είναι καιρός και να έρθουν οι ιδιώτες, οι οποίοι αν δεν πάνε καλά θα διαλύσουν τις βιομηχανίες, χωρίς να έχει επιπλέον προβλήματα το κράτος.

Εμείς, σημείωσε ο ομιλητής, δε συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον γενικότερα για τις βιομηχανίες, αλλά ιδιαίτερα για την αμυντική βιομηχανία. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί να αναπτυχθεί και η τεχνολογία ευρύτερα στη χώρα μας και η τεχνογνωσία. Και αξίζει τον κόπο να γίνει μία προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, χωρίς να ανοίξουμε το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση. Δρόμος, που το Κόμμα μας πιστεύει, ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τελικά τη συρρίκνωσή της ή τη μετατροπής της σε χώρους πώλησης εμπορευμάτων των άλλων εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ