Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Μπελογιάννη

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από μέλη του ΚΚ Αλβανίας στην Αθήνα

Σε πολύ ζεστό συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5.7.98 στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ εκδήλωση που διοργάνωσαν οι σύντροφοι του ΚΚ Αλβανίας, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, προς τιμή του Νίκου Μπελογιάννη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, δεκάδες Αλβανοί μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, καθώς και ο Χούσνι Μιλόσι,Πρόεδρος του ΚΚ Αλβανίας.

Εκ μέρους των Αλβανών συντρόφων, που ήταν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης, έγινε αναλυτική αναφορά στους αγώνες του ΚΚΕ, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία, που χαρακτήριζε τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ακόμη και στις πιο μαύρες εποχές, ενάντια στους φασίστες κατακτητές και, στη συνέχεια, ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Εγινε, επίσης, αναλυτική αναφορά στις δίκες και στα γεγονότα της δολοφονίας του Νίκου Μπελογιάννη. Τονίστηκε πως ο Ν. Μπελογιάννης αποτελεί σύμβολο αγώνα, όχι μόνο για τους κομμουνιστές της Ελλάδας, αλλά για όλους τους κομμουνιστές του κόσμου.

Παίρνοντας το λόγο, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παπαρήγας μέλος του Ιστορικού Τμήματος και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, αναφέρθηκε στους στόχους της δολοφονίας του Ν. Μπελογιάννη, που, πρώτα και κύρια, ήταν να χτυπηθεί και να εξαφανιστεί από τη χώρα το ΚΚΕ. Σημείωσε ιδιαίτερα το ρόλο της επέμβασης των Αμερικανών στο να γίνει τελικά η εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Επίσης, εκ μέρους του ΚΚΕ πήρε το λόγο ο Ελισαίος Βαγενάς,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα του ΚΚΕ ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού και σοβινισμού, που εμφανίζονται στη χώρα μας και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να ενταχθούν στα συνδικάτα και να αγωνιστούν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους. Σημείωσε, τέλος, τον κοινό αγώνα των κομμουνιστών στα Βαλκάνια για να ματαιωθούν τα σχέδια αιματοκυλίσματος των λαών που προωθούν στην περιοχή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του ΚΚ Αλβανίας Χούσνι Μιλόσι θυμήθηκε πως, μικρό ακόμη παιδί, είδε τους Ελληνες αντάρτες να φτάνουν στην Αλβανία και αργότερα έμαθε πως ανάμεσα σ' αυτούς ήταν κι ο Ν. Μπελογιάννης. Αναφερόμενος στη θυσία του Ελληνα κομμουνιστή σύγκρινε την απολογία του Ν. Μπελογιάννη με αυτή του Γκεόργι Δημητρόφ στη Λιψία και του Κεμάλ Στάφα στην Αλβανία και δήλωσε πως "ο Μπελογιάννης είναι στην καρδιά των κομμουνιστών όλου του κόσμου". Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα πως οι κομμουνιστικές ιδέες θα επικρατήσουν στον κόσμο.

Η διεθνιστική αυτή εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή προς τιμή του Ν. Μπελογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ