Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράδειγμα δημοσιογραφίας, αξιοπρέπειας και ηρωισμού

Τιμήθηκε, στον τόπο θυσίας του, στη Μελία της Λάρισας, ο κομμουνιστής δημοσιογράφος του "Ρ" Κ. Βιδάλης, σε εκδήλωση που οργάνωσαν η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και η Κοινότητα Μελίας

Ως παράδειγμα αγωνιστικής δημοσιογραφίας υπέρ της αλήθειας και του λαού, που πρέπει να παραδειγματίζει και τους σημερινούς δημοσιογράφους και ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ηρωισμού, που συγκινεί και συνεγείρει τους νέους, τιμήθηκε ο Κ. Βιδάλης, στην εκδήλωση που οργάνωσαν η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, την περασμένη Κυριακή, στη Μελία της Λάρισας, τόπο θυσίας του δημοσιογράφου του "Ριζοσπάστη".

Εκεί, στη Μελία δολοφονήθηκε από τη συμμορία των Σούρληδων ο Κ. Βιδάλης. Είχε πάει στη Θεσσαλία για επιτόπια έρευνα, που θα έφερνε στο φως, μέσα από τις σελίδες του "Ρ", το όργιο τρομοκρατίας και δολοφονιών, που είχαν επιβάλει οι παρακρατικές συμμορίες σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του λαού της περιοχής.

Ηξερε ο Κ. Βιδάλης ότι, πηγαίνοντας στη Θεσσαλία, πάει στο "στόμα του λύκου". Τον είχε προειδοποιήσει ο τότε διευθυντής του "Ρ" Κ. Καραγιώργης και οι συνάδελφοί του. Δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις. Η καρδιά του ήταν φουρτουνιασμένη, μαθαίνοντας τα νέα ότι οι Σούρληδες καίγανε χωριά, άρπαζαν το βιος του κοσμάκη, έδερναν μέχρι θανάτου τους αγρότες, βίαζαν γυναίκες, σκότωναν αγωνιστές, είχαν μετατρέψει τη Θεσσαλία σ' ένα "απέραντο σφαγείο". Επρεπε, λοιπόν, να πάει εκεί για να "κάνει τη δουλιά του". Να γράψει και να καταγγείλει με τις ανταποκρίσεις του το όργιο τρομοκρατίας, να βρει πρόσθετα στοιχεία και ν' αποκαλύψει τους δράστες. Κι ένα κυριακάτικο απόγιομα, στις 11 Αυγούστου του 1946, ξεκίνησε απ' την Αθήνα με προορισμό τη Λάρισα. Εκεί τον περίμεναν οι "λύκοι". Και βαθιά χαράματα της 14ης Αυγούστου 1946 ξεψυχούσε, με το κορμί του παραμορφωμένο από τα φριχτά βασανιστήρια, στην τοποθεσία Κούμια της Μελίας, με τη ζητωκραυγή "ΤΟ ΕΑΜ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ". Το φοβερό μαντάτο της δολοφονίας του έφτασε στην Αθήνα μετά από μέρες - στις 26 Αυγούστου 1946 - συγκλονίζοντας όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της Ελλάδας.

Η εκδήλωση

Εκεί, λοιπόν, στη Μελία, μπροστά στο μνημείο - βράχος,που στήθηκε κοντά στην πλατεία του χωριού, άρχισε η εκδήλωση τιμής με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της Κοινότητας Μελίας και των μαθητών του σχολείου, της Νομαρχίας Λάρισας, του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Κι ύστερα, για τον δημοσιογράφο, τον κομμουνιστή, τον άνθρωπο, μίλησαν, με λίγα συγκινητικά και μεστά λόγια, ο Αλ. Χονδρονάσιος, πρόεδρος της Κοινότητας Μελίας, ο Απ. Χονδρονάσιος, αντινομάρχης Λάρισας, ο Αρ. Μανωλάκος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, και ο Ν. Καραντηνός,πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο οποίος, μιλώντας και εκ μέρους του "Ριζοσπάστη" - την εφημερίδα του Κ. Βιδάλη - μετέφερε και προσωπικά του βιώματα, αφού υπήρξε μαθητής του "μεγάλου δάσκαλου της δημοσιογραφίας", όπως χαρακτήρισε τον Κ. Βιδάλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Χρ. Τελίδης και η Νέλλη Κατσαμπά,μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, ο Γ. Αδάμ, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο Γ. Παττάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και υποψήφιος νομάρχης Λάρισας, ο Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων και πολλοί κάτοικοι της Μελίας, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην εκδήλωση απονεμήθηκαν βραβεία σε 6 αριστούχους μαθητές της ΣΤ Δημοτικού - Εφη Παρλάντζα, Δημ. Παπαρίσση, Παν. Στάικο, Γ. Γκουνέλα, Βαγγ. Σουλιώτη, Απ. Παρλάντζα - που πήραν και από 100.000 δρχ. ο καθένας, χρήματα που πρόσφερε η ΕΣΗΕΑ. Επίσης, για ενίσχυση του Πνευματικού Κέντρου της Μελίας πρόσφεραν από 300.000 δρχ. ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και η ΠΟΕΣΥ. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους παραβρισκόμενους εδέσματα - χωριάτικες πίτες κ.ά. που έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού - και αναψυκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ