ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργαζόμενοι στην "κάνουλα"

Ετσι εφαρμόζεται στη χώρα μας η "Λευκή Βίβλος". Τετραήμερα, τριήμερα, αλλά και δωδεκάωρα και Σαββατοκύριακα χωρίς αμοιβή...

Με βασική πηγή τα στοιχεία των συνδικάτων επιχειρήσαμε μια ενδεικτική καταγραφή της έκτασης που έχει πάρει στη χώρα μας το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, κατά τα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου", τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές και κλάδους.

Δράμα: Από τις 65 επιχειρήσεις ιματισμού που λειτουργούν στην περιοχή, στις 63 έχει επιβληθεί το μέτρο της υποχρεωτικής άδειας χωρίς αποδοχές κάθε έξι μήνες! Στη MAS FASHION,επιχείρηση με 120 εργαζόμενους, έχει επιβληθεί επιπλέον και το ελαστικό ωράριο. Ανάλογα με τις... "ανάγκες" του εργοδότη, εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, ή έξι, ακόμα και 4 ώρες με ανάλογες, βέβαια, αποδοχές! Η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας σε επίσημη καταγγελία της Ομοσπονδίας του κλάδου απάντησε πρόσφατα ότι δεν παρατήρησε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας!

ΞΑΝΘΗ: Οι 500 εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας ΚΟΜΟΤΕΞ εδώ και ένα χρόνο εργάζονται με 4ήμερη απασχόληση με ανάλογη μείωση αποδοχών.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Τέσσερις μέρες εργασίας με μειωμένες αποδοχές έχουν επιβληθεί από την αρχή του χρόνου στους 120 εργαζόμενους της επιχείρησης ιματισμού"Παυλίδης".

ΕΒΡΟΣ: Περίπου 650 εργαζόμενοι των κλάδων Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού από δύο επιχειρήσεις του νομού αποδέχτηκαν με τον εκβιασμό της απόλυσης την 4ήμερη εργασία με μειωμένες αποδοχές και την εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα χωρίς πληρωμή! Επιπλέον στην επιχείρηση ιματισμού ΚΑΒΑΖΗΣ έχει καταργηθεί η κάρτα εργασίας και έχει αντικατασταθεί με την κάρτα παραγωγής, η οποία οδηγεί απευθείας στο ελαστικό ωράριο.

ΛΑΡΙΣΑ: Σε 9 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 1.080 εργαζόμενους παίχτηκε το εξής παιχνίδι: Οι εργοδότες είχαν θέσει τους μισούς σε υποχρεωτική άδεια για έξι μήνες τον χρόνο. Στο διάστημα αυτό, όμως, ανακαλούσαν έναν αριθμό εργαζομένων τους οποίους και απασχολούσαν ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης. Πριν από δύο περίπου μήνες οι εργοδότες μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους σε "άλλες πολιτείες", όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία και οι χίλιοι εργαζόμενοι έμειναν τελικά στον δρόμο!

Και η θέση της κυβέρνησης; "Είμαστε υπό κατοχή και δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε ζητήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση" (!), ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας Ι. Σκουλαρίκη, στο αίτημα της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΟΕΚΙΔΕ) να παρέμβει το υπουργείο υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Θύμιος Ευθυμίου, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σημειώνει χαρακτηριστικά: "Στην πλειοψηφία τους, οι επιχειρήσεις του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα μέτρα της "Λευκής Βίβλου", χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του εκβιασμού, επικαλούμενοι την κρίση που έχουν όμως προκαλέσει, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιβολή των μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας βοηθάει τους εργοδότες και η ίδια η κυβέρνηση. Η μείωση της ανεργίας είναι το πρόσχημα για την επιβολή των μέτρων της "Λευκής Βίβλου". Εμείς σε αυτό τον ισχυρισμό απαντάμε με την εφαρμογή του 35ωρου με 7 ώρες εργασία την ημέρα με πλήρεις αποδοχές".

Πειραιάς

Η καπνοβιομηχανία "ΚΕΡΑΝΗΣ" στον Πειραιά προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις ακόμα και τριών εβδομάδων (!) για να καλύψει τις κενές θέσεις των εργαζομένων, που έδιωξε με τη μέθοδο της "οικειοθελούς" αποχώρησης! Συγκεκριμένα η επιχείρηση ήδη έχει απομακρύνει μέσα σε πέντε μήνες 135 εργαζόμενους με αυτή τη μέθοδο και οι κενές θέσεις άρχισαν να καλύπτονται από συμβασιούχους. Συνολικά έχουν προσληφθεί 40 συμβασιούχοι, από τους οποίους οι τριάντα περίπου είναι από αυτούς που "αποχώρησαν οικειοθελώς" από την επιχείρηση! Το έγγραφο της σύμβασης που υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι αναφέρει μόνο ημερομηνία πρόσληψης, ενώ η ημερομηνία απόλυσης είναι ανοιχτή και συμπληρώνεται από τη διεύθυνση! Εργαζόμενους στην "κάνουλα" διατηρεί και το εργοστάσιο ηλεκτρικών ειδών της "ΠΙΤΣΟΣ"!Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η επιχείρηση έξι μήνες προσλαμβάνει πάνω από 100 εργαζόμενους, που είναι οι ίδιοι κάθε φορά, με συμβάσεις από ένα μήνα μέχρι τέσσερις. Ανήκει στις γερμανικές εταιρίες BOSS και SIEMENS.Στο εργοστάσιο εργάζονται περίπου 500 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με υπερεντατικούς ρυθμούς, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τη νόρμα και να πάρουν το πριμ που κυμαίνεται από 1.200 δραχμές ως 2.500 ανάλογα με το πόσο παραγωγικός είναι ο εργαζόμενος!

Τεράστια έκταση έχει πάρει στους κλάδους του εμπορίου και του επισιτισμού - τουρισμού η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή του Πειραιά απασχολούνται πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό και από αυτούς (σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων) τουλάχιστον το 75% είναι ανασφάλιστοι!Ομως και οι εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα: Τη μη καταβολή αδειών, επιδομάτων και τις πάνω από 12 ώρες δουλιά! Αυτά έρχονται να προστεθούν στον τρόπο πληρωμής των σερβιτόρων που δεν είναι ένα σταθερό μεροκάματο, αλλά καθορίζεται με τον ημερήσιο "τζίρο" της επιχείρησης, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιόδους οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.

Ενδεικτικό για τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον κλάδο είναι, ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, το 60% περίπου της εισφοροδιαφυγής του ΙΚΑ οφείλεται στους εργοδότες του κλάδου!

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Σικάγο - 1886

Η "τρέλα του 8ωρου" στα 1885-1886, παίρνει χαρακτήρα "ομαδικής παράκρουσης", γράφουν οι αμερικάνικες εφημερίδες της εποχής. "Οι αρχές - παρατηρούν - χάνουν τον ύπνο τους". Και ομαδικώς αποφαίνονται ότι το κίνημα ήταν "κομμουνιστικό, ανατριχιαστικό και αχαλίνωτο".

Οι εργάτες όμως - γράφουν στο βιβλίο τους "Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ" οι Μπρόγιερ και Χέρμπερτ - δε φαίνονταν να επηρεάζονται."Η 1η Μάη του 1886 - διαβάζουμε στο ίδιο βιβλίο - ήταν θαυμάσια μέρα... Ηταν Σάββατο, εργάσιμη μέρα, όμως, οι εργάτες, γελώντας, κουβεντιάζοντας και ντυμένοι με τα καλά τους, κατευθύνονταν μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους στη λεωφόρο Μίτσιγκαν. Ομως, στους πλαϊνούς δρόμους και τις γύρω στέγες, η ατμόσφαιρα ήταν απειλητική. Παρατεταγμένοι λόχοι αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων έτοιμοι να επιβάλουν "το νόμο και την τάξη". 1.350 εθνοφρουροί με στολή, οπλισμό και πολυβόλα περίμεναν να δράσουν... Η διαδήλωση άρχισε. Ολοι γελούσαν με αλλόκοτη αγαλλίαση... Γύρω στους 340.000 εργάτες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι 80.000 στο Σικάγο...

Η συγκέντρωση ήταν μεγάλη στην πλατεία Χεϊμάρκετ και ο Σπάις μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο επικεφαλής της Αστυνομίας διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση και ξαφνικά βόμβα σκάει μέσα στο πλήθος.Η Αστυνομία πυροβολούσε άγρια προς όλες τις κατευθύνσεις και το αίμα βάφει το πλακόστρωτο της πλατείας, τα ρούχα και τη σημαία των εξεγερμένων. Η προβοκάτσια ήταν καλοστημένη. "Αίμα τώρα!", ωρυόταν την επομένη ο Τύπος. "Κρεμάστε τους πρώτα και ύστερα δικάστε τους"!"Κάντε πρώτα συλλήψεις και ύστερα ψάχνετε για το νόμο", διέτασσε ο ίδιος ο εισαγγελέας του Σικάγου... "

Το κόκκινο ματωμένο πουκάμισο των εξεγερμένων εργατών του Σικάγου έγινε από τότε σύμβολο πάλης και θυσίας. Μαζί με την 1η του Μάη.

"... επί 8 ώρας"

"Συνελθόντες σήμερον την 1η Μάη, αποφασίζομεν και ψηφίζομεν: α. Την Κυριακήν να κλείνονται τα καταστήματα καθ' όλην την ημέραν και οι εργάται να αναπαύονται. β. Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους. γ. να απονέμεται σύνταξις εις τους εργάτας παθόντας και καταστάντας ανίκανους προς συντήρηση εαυτών και της οικογενείας των".

(Το ψήφισμα της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του 1894 που έγινε στο Στάδιο).

Οι 200 της Καισαριανής

Πρωτομαγιά 1944. Ενας κόκκινος ποταμός αίματος ανέβλυζε από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ηταν το αίμα των 200 παλικαριών, των 200 κομμουνιστών, που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές. Η μέρα της εκτέλεσης, η Πρωτομαγιά, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ούτε βεβαίως και τα θύματα της πιο απερίγραπτης θηριωδίας.

"Οχι στο Μάαστριχτ", "Οχι" και στην τερατογέννησή του, τη "Λευκή Βίβλο", λένε οι εργαζόμενοι

"Οχι στο Μάαστριχτ", "Οχι" και στην τερατογέννησή του, τη "Λευκή Βίβλο", λένε οι εργαζόμενοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ