ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H "άγρια" προσαρμογή του ελληνικού καπιταλισμού

Αποκαλυπτικές απόψεις στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής και τις συνέπειές της στα μικρομεσαία στρώματα και τους αγρότες

"Προχωράμε στην άγρια προσαρμογή του ελληνικού καπιταλισμού στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας".

"Στο χώρο του λιανικού εμπορίου θα διαμορφωθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τις μικρές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν μόνο εκείνες που θα δουλεύουν με το σύστημα φασόν για λογαριασμό των μεγάλων πολυεθνικών. Οι υπόλοιπες δεν έχουν λόγο ύπαρξης".

"Στον αγροτικό τομέα θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά. Οι μικροί κλήροι των 5 και 10 στρεμμάτων αντικειμενικά θα εξαφανιστούν".

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένες αλήθειες, που τον τελευταίο καιρό διατυπώνονται και δημόσια, από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. Ποιος τα λέει, όμως;

Οταν προβάλλονται οι θέσεις αυτές σε κάποιο κείμενο του ΚΚΕ ή κάποιου άλλου έντυπου αριστερής απόχρωσης δεν προξενούν φυσικά καμία εντύπωση. Και δεν προξενούν καμία εντύπωση, επειδή είναι πάγια θέση της μαρξιστικής Αριστεράς ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών ξεχωριστά ευνοεί τη βίαιη συσσώρευση κεφαλαίου τόσο στη βιομηχανία όσο και στον αγροτικό τομέα. Μια συσσώρευση, η οποία εκδηλώνεται μέσω της συρρίκνωσης και της καταστροφής των μικρών επιχειρήσεων και γεωργικών κλήρων.

Οταν, όμως, οι απόψεις αυτές, διατυπώνονται - έστω και ανεπίσημα - από παράγοντες της σημερινής κυβέρνησης, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τότε αποκτούν ξεχωριστή σημασία.Και το ενδιαφέρον δε βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι επιβεβαιώνουν τις "αιρετικές" μαρξιστικές θέσεις, τις οποίες επίσημα αποκηρύσσουν σαν ξεπερασμένες, αλλά επειδή τα κυβερνητικά αυτά στελέχη, συνειδητά η εν αγνοία τους απομυθοποιούν και ξεγυμνώνουν την ίδια την κυβέρνηση και τις πολιτικές της επιδιώξεις της.

Η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα στον καθημερινό της λόγο, δε μιλάει φυσικά για "άγρια προσαρμογή του ελληνικού καπιταλισμού στις διεθνείς συνθήκες", ούτε ότι σε συνθήκες του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού, οι μικρές επιχειρήσεις και οι μικροί γεωργικοί κλήροι δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Οι οικονομικοί υπουργοί επαναλαμβάνουν βαρετά και μονότονα ότι με τη "δημοσιονομική εξυγίανση" και την "πολιτική σταθεροποίησης" επιχειρούν να σώσουν την ελληνική οικονομία από την καταστροφή. Οτι η λιτότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση και μονόδρομος για να έρθουν οι καλύτερες ημέρες. Φυσικά, παραποιούν εν γνώσει τους την πραγματικότητα. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού στις νέες συνθήκες της διεθνοποίησης, θα έχει και τα θύματά της.

Το ίδιο στέλεχος οικονομικού υπουργείου που έδωσε τόσο παραστατικά την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, θεωρούσε επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης το γεγονός ότι ενώ προχωρά "η άγρια αυτή αναπροσαρμογή" το επίπεδο ανεργίας στη χώρα μας είναι μόνο 10%.Συγκρίνοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, με τις αντίστοιχες πολιτικές που ακολούθησαν στη δεκαετία του '80 οι κυβερνήσεις της Θάτσερ στην Αγγλία και του Γκοντζάλες στην Ισπανία, ανέφερε ότι οι αναδιαρθρώσεις αυτές είχαν σαν συνέπεια στη μεν Αγγλία να διαλυθεί ο κλάδος των ανθακωρυχείων στη δε Ισπανία η ανεργία τινάχτηκε στο 25%. Σε αντίθεση βέβαια με τη χώρα μας, όπου η κατάσταση είναι ακόμα "υπό έλεγχο".

Για πόσο, όμως, καιρό ακόμα;

Το ερώτημα αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστούμε ότι η επιχειρούμενη αναπροσαρμογή του ελληνικού καπιταλισμού βρίσκεται στα πρώτα στάδια και έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Αποκαλυπτικές για το θέμα αυτό είναι και οι απόψεις οικονομικού υπουργού της σημερινής κυβέρνησης,οι οποίες επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα του σημερινού παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Αναφερόμενος ο υπουργός αυτός στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τις στηρίξει με τα κοινοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος θεωρεί τα χρήματα που θα δοθούν για το σκοπό αυτό αρκετά. Αρκεί, βέβαια, να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τα προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζουν σήμερα τα υπουργεία που πρέπει να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα επισήμανε.

Αναγνώρισε όμως ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελεί οριστική λύση στο πρόβλημα των μικρομεσαίων. Εκτιμά επίσης ότι η πολυαπασχόληση, που υπάρχει σήμερα στο χώρο αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί.Το αναπάντητο ερώτημα βέβαια είναι το εξής: Σε πια παραγωγική δραστηριότητα θα απορροφηθούν τα πολυαπασχολούμενα σήμερα και συρρικνούμενα αύριο μικρομεσαία στρώματα, όταν η γεωργία παρουσιάζει και αυτή τάσεις συρρίκνωσης του απασχολούμενου πληθυσμού, όπως βέβαια και η βιομηχανία; Για τον αγροτικό τομέα ο ίδιος υπουργός θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήθελαν να την παρουσιάσουν οι αγρότες στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Κατά την άποψή του τα επόμενα δύο χρόνια το γεωργικό εισόδημα θα στηριχτεί από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.Στην προοπτική, όμως, κατάργησης των επιδοτήσεων αυτών εκτιμά ο ίδιος ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν και για τους αγρότες.

Πέρα, βέβαια, από τη δυσοίωνη αυτή προοπτική, είναι λυπηρό, αν όχι τραγικό, να αναγνωρίζεται ότι σημαντικό τμήμα της ελληνικής γεωργίας στηρίζεται στις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να διακοπούν.Ο ίδιος δέχεται ότι οι επιχειρούμενες αυτές αναδιαρθρώσεις έχουν το ανάλογο κόστος. Το οποίο όμως - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - κανείς από την κυβέρνηση δε βγαίνει να αναγνωρίσει. Και πολύ περισσότερο, να κάνει κάτι, για την αποτροπή των συνεπειών που έχει στην ελληνική οικονομία η πολιτική της παθητικής προσαρμογής στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και τα κελεύσματα των διαφόρων κέντρων και οργανισμών, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό που δεν αναγνωρίζει, όμως, η κυβέρνηση της χώρας το βιώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός. Η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική στόχο έχει να παραδώσει το λιανικό εμπόριο στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου στον δε αγροτικό τομέα η χώρα μας να μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων, όπως συμβαίνει σήμερα με τη βιομηχανία. Η Ελλάδα στα πλαίσια του καταμερισμού εργασίας, που διαμορφώνουν οι πολυεθνικές εταιρίας της Ευρώπης, μετατρέπεται σταθερά σε χώρα των φθηνών υπηρεσιών, με φθίνουσα την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, όπου οι Ευρωπαίοι τουρίστες θα έρχονται κάθε καλοκαίρι να απολαμβάνουν τις ωραίες ακρογιαλιές της.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Στο "γύψο" και το '96

οι κοινωνικές δαπάνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών πήρε το "πράσινο" από τον πρωθυπουργό να διατηρήσει στα επίπεδα του 1993 το ύψος των κονδυλίων για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κοινωνικών φορέων

Στο "γύψο" προτίθεται να διατηρήσει και το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που αφορούν επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσηλευτικά - εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς. Στην ουσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαντλεί την "ευαισθησία" της για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και γενικότερα το "νοικοκύρεμα" των δημόσιων οικονομικών με μέτρα και πολιτικές, που οδηγούν στο ξήλωμα του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας", ενώ την ίδια ώρα προσφέρουν απλόχερα προνόμια και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος με τον πρωθυπουργό συζήτησαν και το πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 1996. Ο Α. Παπανδρέου,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να θέσει πλαφόν στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που θα εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, σαν ένα από τα μέτρα που θα εκπληρώνουν τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πρωθυπουργική εντολή είναι οι δαπάνες για επιχορηγήσεις σε κοινωνικούς φορείς να παραμένουν το 1996 - σε ονομαστικές τιμές - στα ίδια με τα φετινά επίπεδα. Με δεδομένο όμως ότι οι δαπάνες για επιχορηγήσεις σε κοινωνικούς φορείς, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1995, είχαν καθηλωθεί στα... επίπεδα του 1993. Αν όμως παρθεί υπόψη ότι στο διάστημα από 1993 ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 30% περίπου, αυτό σημαίνει ότι θα είναι μειωμένες κατά 30% περίπου!

Με τη συγκεκριμένη πολιτική, στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να "σβήσει" από τις σελίδες του κρατικού προϋπολογισμού τη σελίδα που αναφέρεται στις επιχορηγήσεις και των οικονομικών φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που θα μειωθούν το 1996 και φυσικά το κόστος από τον άγριο σφαγιασμό, που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι "μη προνομιούχοι" κατά την προσφιλή ορολογία του Α. Παπανδρέου. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και οι εξής:

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Θα δοθούν το 1996συνολικά 715 δισ. δραχμές. Ποσό το οποίο είχε δοθεί και το 1993. Αν όμως συνυπολογιστεί η αύξηση πληθωρισμού στην τριετία, κανονικά θα έπρεπε να δοθούν το 1996 πάνω από 1.000 δισ. δραχμές. Η καθήλωση των δαπανών σ' αυτά τα επίπεδα θα πλήξει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα θεραπευτήρια, τα ιδρύματα προστασίας ηλικιωμένων, τις παιδικές εξοχές, τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κλπ.). Θα θιγούν επίσης οι παραπληγικοί, ο κωφάλαλοι, οι βαριά ανάπηροι, οι πολύτεκνες μητέρες κλπ., καθώς θα μειωθούν τα κονδύλια για επιχορηγήσεις και βοηθήματα.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΜΟΡΦΩΣΗ: Το 1996 προβλέπεται να δοθούν συνολικά 65 δισ. δραχμές, όσα δηλαδή είχαν δοθεί και το 1993. Αν όμως οι επιχορηγήσεις για στους φορείς παιδείας και μόρφωσης ακολουθούσαν την αύξηση του πληθωρισμού στην τριετία, τότε θα έπρεπε να δοθούν το 1996 συνολικά πάνω 71 δισ. δραχμές.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: Θα δοθούν το 1996 συνολικά γύρω στα 4,5 δισ. δραχμές - όσο δηλαδή είχαν δοθεί το 1993 - ενώ κανονικά έπρεπε να δοθούν, για να καλυφτεί η αύξηση του πληθωρισμού, πάνω από 6,5 δισ. δραχμές.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

"Φτάνει πια. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο μες τα σκουπίδια" λένε οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων

Μέσα στον Απρίλη θα δημοπρατηθεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων και σε άλλους χώρους που έχει προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ

Τον περασμένο Γενάρη βούλιαξαν οι μπουλντόζες. Αν συνεχίσει η λειτουργία της χωματερής ίσως τον επόμενο Γενάρη να "βουλιάξει" η περιοχή των Ανω Λιοσίων, υπό το βάρος και τον όγκο των σκουπιδιών...

Αφόρητη είναι πλέον η κατάσταση με τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αφού εξακολουθεί να δέχεται όλα τα σκουπίδια της Αττικής παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων φορέων

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

"Φτάνει πια. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο μες τα σκουπίδια" λένε οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων

Μέσα στον Απρίλη θα δημοπρατηθεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων και σε άλλους χώρους που έχει προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ

Τον περασμένο Γενάρη βούλιαξαν οι μπουλντόζες. Αν συνεχίσει η λειτουργία της χωματερής ίσως τον επόμενο Γενάρη να "βουλιάξει" η περιοχή των Ανω Λιοσίων, υπό το βάρος και τον όγκο των σκουπιδιών...

Αφόρητη είναι πλέον η κατάσταση με τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αφού εξακολουθεί να δέχεται όλα τα σκουπίδια της Αττικής παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων φορέων

Τα κείμενα έγραψε ο Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα κείμενα έγραψε ο Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ