Κυριακή 30 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο "γύψο" και το '96

οι κοινωνικές δαπάνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών πήρε το "πράσινο" από τον πρωθυπουργό να διατηρήσει στα επίπεδα του 1993 το ύψος των κονδυλίων για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κοινωνικών φορέων

Στο "γύψο" προτίθεται να διατηρήσει και το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που αφορούν επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσηλευτικά - εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς. Στην ουσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαντλεί την "ευαισθησία" της για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και γενικότερα το "νοικοκύρεμα" των δημόσιων οικονομικών με μέτρα και πολιτικές, που οδηγούν στο ξήλωμα του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας", ενώ την ίδια ώρα προσφέρουν απλόχερα προνόμια και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος με τον πρωθυπουργό συζήτησαν και το πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 1996. Ο Α. Παπανδρέου,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να θέσει πλαφόν στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που θα εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, σαν ένα από τα μέτρα που θα εκπληρώνουν τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πρωθυπουργική εντολή είναι οι δαπάνες για επιχορηγήσεις σε κοινωνικούς φορείς να παραμένουν το 1996 - σε ονομαστικές τιμές - στα ίδια με τα φετινά επίπεδα. Με δεδομένο όμως ότι οι δαπάνες για επιχορηγήσεις σε κοινωνικούς φορείς, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1995, είχαν καθηλωθεί στα... επίπεδα του 1993. Αν όμως παρθεί υπόψη ότι στο διάστημα από 1993 ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 30% περίπου, αυτό σημαίνει ότι θα είναι μειωμένες κατά 30% περίπου!

Με τη συγκεκριμένη πολιτική, στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να "σβήσει" από τις σελίδες του κρατικού προϋπολογισμού τη σελίδα που αναφέρεται στις επιχορηγήσεις και των οικονομικών φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που θα μειωθούν το 1996 και φυσικά το κόστος από τον άγριο σφαγιασμό, που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι "μη προνομιούχοι" κατά την προσφιλή ορολογία του Α. Παπανδρέου. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και οι εξής:

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Θα δοθούν το 1996συνολικά 715 δισ. δραχμές. Ποσό το οποίο είχε δοθεί και το 1993. Αν όμως συνυπολογιστεί η αύξηση πληθωρισμού στην τριετία, κανονικά θα έπρεπε να δοθούν το 1996 πάνω από 1.000 δισ. δραχμές. Η καθήλωση των δαπανών σ' αυτά τα επίπεδα θα πλήξει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα θεραπευτήρια, τα ιδρύματα προστασίας ηλικιωμένων, τις παιδικές εξοχές, τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κλπ.). Θα θιγούν επίσης οι παραπληγικοί, ο κωφάλαλοι, οι βαριά ανάπηροι, οι πολύτεκνες μητέρες κλπ., καθώς θα μειωθούν τα κονδύλια για επιχορηγήσεις και βοηθήματα.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΜΟΡΦΩΣΗ: Το 1996 προβλέπεται να δοθούν συνολικά 65 δισ. δραχμές, όσα δηλαδή είχαν δοθεί και το 1993. Αν όμως οι επιχορηγήσεις για στους φορείς παιδείας και μόρφωσης ακολουθούσαν την αύξηση του πληθωρισμού στην τριετία, τότε θα έπρεπε να δοθούν το 1996 συνολικά πάνω 71 δισ. δραχμές.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: Θα δοθούν το 1996 συνολικά γύρω στα 4,5 δισ. δραχμές - όσο δηλαδή είχαν δοθεί το 1993 - ενώ κανονικά έπρεπε να δοθούν, για να καλυφτεί η αύξηση του πληθωρισμού, πάνω από 6,5 δισ. δραχμές.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ