ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1η Μάη

Νάτην

και η κυβέρνηση

που πλέκει

δυο στεφάνια,

το ένα

για τους έξυπνους,

τ' άλλο

για τα "χαϊβάνια"!

Στο πρώτο

βάζει "αρπαχτές"

προνόμια, κομπίνες

και στ' άλλο

βάζ' η άτιμη

λιτότητα

και πείνες!

Κι όπως τη βλέπω

την κυρά, τι πάει

να μας πασάρει,

εύχομαι όλος

ο λαός

...μαγιόξυλα

να πάρει,

και να της ρίξ'

αλύπητα, μέχρι

να τα τεζάρει!

Ο οίστρος

(7)Προσοχή στο βραχυκύκλωμα...

"Καλωδιωθήκαμε" πλέον για τα καλά με "τας Ευρώπας" και είχαμε την ...ευτυχία, προχτές, να παρακολουθήσουμε από τα γραφεία της ΕΟΚ στην Αθήνα -σε απευθείας μετάδοση- τη συνέντευξη του συνδικαλιστή,του ευρωσυνδικαλιστή μάλλον, E. Καμπάλιο, γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Οχι, ο γραμματέας δεν ήταν στη χώρα μας, αλλά στη "βάση" του, στις Βρυξέλλες. Και γιατί όχι, αφού βρήκε καλύτερο τρόπο... επικοινωνίας;

Αρχισαν, λοιπόν, και οι συνεντεύξεις Τύπου μέσω καλωδίων, από τις οθόνες. Νέα επικοινωνία, μέσω νέας τεχνολογίας, για ένα νέο... συνδικαλισμό και μάλιστα, εις την αγγλικήν και γαλλικήν ΜΟΝΟ!

(1)Εύγλωττη ... πολυφωνία

Τρεις αλληλοαναιρούμενες θέσεις για την εισοδηματική πολιτική του 1996 προβλήθηκαν τις μέρες αυτές από τους οικονομικούς υπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στα πλαίσια των επιχειρούμενων κυβερνητικών ελιγμών εκτόνωσης των ογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων κατά της πολιτικής λιτότητας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην επιτακτική ανάγκη να συνεχισθεί και να ενισχυθεί η πολιτική "σταθεροποίησης", σημείωσε ότι ενδεχόμενη μικρή αύξηση των πραγματικών μισθών, πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση της παραγωγικότητας και την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου για πληθωρισμό 7%. Εκφράζοντας τη "δική του" εκδοχή για το 1996, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ανέφερε, ότι τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και βρήκε πως υπάρχουν μικρά περιθώρια αυξήσεων. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε ότι είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για την εισοδηματική πολιτική του 1996...

Αυτό θα πει "πολυφωνία" και "πλουραλισμός". Διαλέγετε και παίρνετε...

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρείται σαν ένα πρόσφατο θύμα απροσδόκητης ψυχρολουσίας. Πράγματι, στις τελευταίες εκλογές δεν είχε τα αποτελέσματα που λεγόταν ότι προσδοκούσε, δηλ. μια σαρωτική νίκη. Αντίθετα, είχε μια πολύ μέτρια επίδοση, που έδωσε τροφή σε πολλά σχόλια και που, κυρίως, τον ανάγκασε να αποσύρει και το αίτημα των εκλογών τον Ιούνη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το γόητρο του Μπερλουσκόνι έπαθε ζημιά. Φάνηκε καθαρά ότι το κλίμα "από νίκη σε νίκη", που είχε, με διαφόρους τρόπους, δημιουργήσει, ήταν, αναντίρρητα, υπερβολικό και αστήρικτο. Πέρα από κάθε άλλο υπολογισμό, το ως τώρα άφθαρτο φωτοστέφανό του παρουσίασε τις πρώτες ρωγμές.

Από την άλλη μεριά, ο "Καβαλιέρε", ασφαλώς, δεν αποθαρρύνεται. Κατ' αρχήν, έχει καταφέρει να περνά την πολιτική του χωρίς να φθείρεται ο ίδιος, μέσω μιας κυβέρνησης που κάνει ό,τι ήταν έτοιμος να κάνει και αυτός. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, επανεμφανίζεται το θέμα των συντάξεων, δηλ. της περικοπής τους. Ετσι, ο "Καβαλιέρε" μπορεί ακόμη να περιμένει την ώρα του.

Α. Π.

(6)Καρμπόν

Για άλλη μια φορά, η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν "καρμπόν" των εκθέσεων του ΟΟΣΑ, των επιταγών του ΔΝΤ, των "συστάσεων" του ΣΕΒ και όλων των συναφών... αδελφοτήτων. Τόσο, που οι διορθωτές της εφημερίδας δεν προλάβαιναν να διορθώνουν το "έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", αντί "... του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος", που"ξέφευγε" στα κείμενα των οικονομικών συντακτών!

(2)Οι ... αναξιοπαθούντες

"Δεν αντέχει κοινωνικές παροχές η εθνική οικονομία", "προειδοποίησε" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή του, βάζοντας πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τον διόρισε. Ε, βέβαια, πού να αντέξει η οικονομία κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους, όταν σηκώνει τόσο βάρος από τις πολύμορφες παροχές και τις φοροαπαλλαγές των... αναξιοπαθούντων μεγαλοβιομηχάνων και εφοπλιστών; Βλέπετε, αυτοί τις χρειάζονται περισσότερο...!

(8)Οι "τυχεροί"...

Το σίριαλ "Πειραϊκή - Πατραϊκή" "Γαβριήλ" συνεχίζεται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να την ξαναπουλήσει, γιατί ίσως της φάνηκαν λίγα τα δισεκατομμύρια που χάρισε στον προηγούμενο "αγοραστή" Παπαθανασίου - ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την επιχείρηση χωρίς να δόσει δραχμή, τη "φέσωσε" στη συνέχεια και μετά πέταξε και στον δρόμο 360 εργαζόμενους - και σκέφτηκε να "προικίσει" ακόμα μερικούς"επενδυτές". Ετσι, πετάει στο καλάθι των αχρήστων την πρόταση των εργαζομένων, να επαναλειτουργήσει η Π - Π κάτω από τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, απλά και μόνο για να αποδείξει ότι η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων εφαρμόζεται με αποκλειστικό στόχο την αύξηση των κερδών από τους αετονύχηδες ιδιώτες. Αντε να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος "τυχερός".

1η Μάη

Νάτην

και η κυβέρνηση

που πλέκει

δυο στεφάνια,

το ένα

για τους έξυπνους,

τ' άλλο

για τα "χαϊβάνια"!

Στο πρώτο

βάζει "αρπαχτές"

προνόμια, κομπίνες

και στ' άλλο

βάζ' η άτιμη

λιτότητα

και πείνες!

Κι όπως τη βλέπω

την κυρά, τι πάει

να μας πασάρει,

εύχομαι όλος

ο λαός

...μαγιόξυλα

να πάρει,

και να της ρίξ'

αλύπητα, μέχρι

να τα τεζάρει!

Ο οίστρος

(5)Προγράμματα και δράσεις...

Πενήντα προγράμματα... και "δέκα δράσεις"... εξάγγειλε προχτές στο Λαύριο ο υφυπουργός Εργασίας, μας πληροφορεί η βαρύγδουπη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Εξήντα το σύνολο, δηλαδή, που θα πει τα εξής δύο: α."Κατάρτιση" (κατάρτιση απασχολουμένων, ανέργων, επιχειρηματιών, αυτοαπασχολουμένων) και β."Επιδότηση" (προσωρινής απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης κ.λπ)... Α, για να μην αδικούμε τον κ. Αδαμόπουλο, να προσθέσουμε ότι εξάγγειλε και τρία Κέντρα (απασχόλησης, κατάρτισης και επιχειρηματικότητας) και επέβλεψε την κλήρωση 300 εργατικών κατοικιών...

Ετσι, το Λαύριο μπορεί να είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να ζει με την ανεργία του και να υποσιτίζεται με κάποια ψίχουλα για όσο θα κρατήσουν.

(4)"Τα καλά και συμφέροντα"

Ικανοποιημένος από τη διάψευση της "υπερπαντοδυναμίας των δημοσκοπήσεων" εμφανίστηκε ο Αντ. Σαμαράς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο λόγος; "Είναι περίπου αντιαισθητικό (! ) να σου λένε από πριν τι είσαι, τι ψηφίζεις, τι θα βγάλει η κάλπη κλπ.".

Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι είναι θετικές αυτές οι δηλώσεις. Ομως λίγο πιο κάτω, στην ίδια συνέντευξη στον "9,84",δεν χάνει την ευκαιρία να "αξιοποιήσει" τα αποτελέσματα του γκάλοπ που είχε δημοσιεύσει το "Εθνος", για να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι "πολυσυλλεκτικό". "Εχεις, είπε, 2,7% μονάδες καθαρό από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στην πράξη την πολυσυλλεκτικότητα την εδραιώνουμε".

Τελικά ποια είναι η θέση του Αντ. Σαμαρά απέναντι στα γκάλοπ; Μάλλον αυτή που υποδηλώνει το ρητό "τα καλά και συμφέροντα".

(3)Μονά - ζυγά δικά τους

Ζεστό χρήμα πολλών δισ. μπαίνει στα ταμεία των τραπεζών, με τη χτεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για αποδέσμευση από την 1η Ιούνη, του 30% των υποχρεωτικών εκχωρήσεων ή ανακαταθέσεων συναλλάγματος, που ήταν υποχρεωμένες να καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες προς την Κεντρική Τράπεζα. Με την ίδια απόφαση αποδεσμεύονται και ορισμένες άλλες ειδικές καταθέσεις συναλλάγματος των εμπορικών τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η σταδιακή αποδέσμευση των καταθέσεων αυτών, ήταν μια από τις βασικές αξιώσεις των τραπεζιτών, για να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, χωρίς να θιγούν τα κέρδη τους.

Φαίνεται πως οι τραπεζίτες έχουν αφομοιώσει και εφαρμόζουν πολύ καλά το "μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ