ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Ο φτωχός συγγενής των στρατιωτικών δαπανών

Ο φτωχός συγγενής των στρατιωτικών δαπανών, οι δαπάνες που αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε πρόκειται για τους μισθούς των αξιωματικών, είτε το συμβολικό χιλιάρικο, που δίνεται στους φαντάρους. Στην ίδια μοίρα και τα έξοδα για διάφορα έργα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων.

Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όπως επίσης και το ότι μαζί με την Τουρκία κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, στις εισαγωγές όπλων, είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης που επιφυλάσσεται για τον ανθρώπινο παράγοντα. Μια αντιμετώπιση που δείχνει ότι αγνοεί το γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και η όποια ποιοτική διαφοροποίησή τους μόνο σε αυτό μπορεί να στηριχτεί.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στο σύνολό τους, όπως φαίνεται και με μια ανάγνωση του προϋπολογισμού, καλύπτουν τις πληρωμές για τη μισθοδοσία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, τα έξοδα για διάφορες στρατιωτικές κατασκευές, προμήθειες και εξοπλισμούς, τις δαπάνες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, τα τοκοχρεολύσια του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων, την καταβολή των πολεμικών συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και των συντάξεων και των επιδομάτων σε στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους κλπ.

Να σημειωθεί ότι οι τακτικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας προβλέπεται να ανέλθουν φέτος στα 772 δισ. δραχμές. Ωστόσο, παρ' όλο το υπέρογκο ύψος τους προβλέπονται ελάχιστα για τον απλό φαντάρο. Ετσι στον προϋπολογισμό του 1995 εγγράφεται πίστωση 3 δισ. 729 εκατ. δραχμών για το βασικό μισθό στρατευσίμων οπλιτών και μαθητών των στρατιωτικών σχολών, ενώ το 1994 εκτιμάται ότι διατέθηκαν για το σκοπό αυτό 3 δισ. 197 εκατ. δραχμές.

Από την άλλη, από το τεράστιο κονδύλι του υπουργείου Αμυνας ύψους 236 δισ. δραχμών για στρατιωτικές κατασκευές, προμήθειες και εξοπλισμούς διατίθενται μόνο 682 εκατ. δραχμές για την κατασκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων στρατωνισμού γενικά, ενώ το 1994 εκτιμάται ότι διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό 946 εκατ. δραχμές, δηλαδή φέτος οι σχετικές πιστώσεις μειώνονται. Σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα είναι και οι πιστώσεις για τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας των στρατιωτικών μονάδων, ελλείψεις που ως ένα βαθμό έχουν σχέση και με τα διάφορα ατυχήματα που κατά καιρούς εκδηλώνονται.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και το θέμα των μισθών των αξιωματικών. Οι ποσοστώσεις που διατίθενται δεν επαρκούν, για να χορηγηθούν αξιοπρεπείς μισθοί στο στελεχικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό κονδύλι για το 1995 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9%, δηλαδή σχεδόν και όσο ο επίσημα αναμενόμενος πληθωρισμός. Γύρω από το θέμα των αυξήσεων των μισθών των αξιωματικών έχει στηθεί από την κυβέρνηση ένα "γαϊτανάκι" υποσχέσεων που δε λέει να τελειώσει. Από τα τέλη του 1994, από τότε που έγινε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 1995 αιωρούνται διάφορες υποσχέσεις, διαρρέουν σενάρια και γενικά καλλιεργείται ένα κλίμα αναμονής χωρίς όμως αποτέλεσμα. Προαναγγελίες για εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, ενώ στο χορό μπήκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει γνωστές θα έπρεπε από τον Μάρτη να έχει αρχίσει η καταβολή ενός μηνιαίου εκτάκτου επιδόματος με αναδρομική ισχύ από το Γενάρη.

Ενημερωμένος στρατιώτης

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα στρατευμένων αναγνωστών μας αρχίζουμε τη δημοσίευση, στα πλαίσια αυτής της στήλης, αποσπασμάτων από τον Στρατιωτικό Κανονισμό 20 - 1 (Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας στο Στρατό), με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή τους για τα όσα ισχύουν στο χώρο τους. Εξάλλου καλός στρατιώτης είναι ο ενημερωμένος στρατιώτης.

Το πρώτο άρθρο του 20 - 1 καθορίζει την αποστολή και το ρόλο του Στρατού ως εξής: "Η αποστολή του στρατού είναι, να εξασφαλίζει την άμυνα της χώρας, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας".

Για τη Στρατιωτική Αγωγή στο άρθρο 15 αναφέρει:

"1. Σκοπός και χαρακτήρας:

Η στρατιωτική αγωγή έχει σκοπό να προετοιμάσει τα άτομα σωματικά και ψυχικά για την εκπλήρωση της αποστολής του στρατού. Η στρατιωτική αγωγή, η οποία πρέπει να είναι προγραμματισμένη, συνεχής και εντεταγμένη σε ένα γενικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, αναπτύσσει το αίσθημα ευθύνης, την πειθαρχία, τη συλλογική συνείδηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των στρατιωτικών και αφορά όλους, τόσο τους εκπαιδευόμενους όσο και τους εκπαιδευτές.

Η στρατιωτική αγωγή περιλαμβάνει:

α. Στρατιωτική εκπαίδευση τέτοια, που να κάνει το στρατιωτικό προσωπικό αξιόμαχο και ικανό να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

β. Αγωγή του πολίτη, που να διαμορφώνει πολίτες πιστούς στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, έτοιμους να το υπερασπίσουν από κάθε επιβουλή.

γ. Συνεχή προσπάθεια για το ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου των στρατιωτικών, με φροντίδα για την ψυχαγωγία και την άθλησή τους και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

2. Επιθεωρήσεις - Εκθέσεις: Οι επιθεωρήσεις επιτρέπουν στη διοίκηση να διαπιστώνει την κατάσταση ετοιμότητας των Μονάδων. Δείχνουν ακριβώς τις διαφορές, που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των αντικειμενικών σκοπών, που ορίστηκαν, και των αποτελεσμάτων που επιτεύχτηκαν και έτσι, είναι ευκαιρία καθορισμού των ευθυνών των διοικητών και των υφισταμένων τους".

Μια ματιά στα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί θα ήταν χρήσιμη όχι μόνο για τους εκπαιδευόμενους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για τους εκπαιδευτές, που φαίνεται να αγνοούν πολλά βασικά πράγματα με αποτέλεσμα πολλές φορές να αυτοσχεδιάζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ