Κυριακή 30 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενημερωμένος στρατιώτης

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα στρατευμένων αναγνωστών μας αρχίζουμε τη δημοσίευση, στα πλαίσια αυτής της στήλης, αποσπασμάτων από τον Στρατιωτικό Κανονισμό 20 - 1 (Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας στο Στρατό), με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή τους για τα όσα ισχύουν στο χώρο τους. Εξάλλου καλός στρατιώτης είναι ο ενημερωμένος στρατιώτης.

Το πρώτο άρθρο του 20 - 1 καθορίζει την αποστολή και το ρόλο του Στρατού ως εξής: "Η αποστολή του στρατού είναι, να εξασφαλίζει την άμυνα της χώρας, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας".

Για τη Στρατιωτική Αγωγή στο άρθρο 15 αναφέρει:

"1. Σκοπός και χαρακτήρας:

Η στρατιωτική αγωγή έχει σκοπό να προετοιμάσει τα άτομα σωματικά και ψυχικά για την εκπλήρωση της αποστολής του στρατού. Η στρατιωτική αγωγή, η οποία πρέπει να είναι προγραμματισμένη, συνεχής και εντεταγμένη σε ένα γενικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, αναπτύσσει το αίσθημα ευθύνης, την πειθαρχία, τη συλλογική συνείδηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των στρατιωτικών και αφορά όλους, τόσο τους εκπαιδευόμενους όσο και τους εκπαιδευτές.

Η στρατιωτική αγωγή περιλαμβάνει:

α. Στρατιωτική εκπαίδευση τέτοια, που να κάνει το στρατιωτικό προσωπικό αξιόμαχο και ικανό να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

β. Αγωγή του πολίτη, που να διαμορφώνει πολίτες πιστούς στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, έτοιμους να το υπερασπίσουν από κάθε επιβουλή.

γ. Συνεχή προσπάθεια για το ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου των στρατιωτικών, με φροντίδα για την ψυχαγωγία και την άθλησή τους και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

2. Επιθεωρήσεις - Εκθέσεις: Οι επιθεωρήσεις επιτρέπουν στη διοίκηση να διαπιστώνει την κατάσταση ετοιμότητας των Μονάδων. Δείχνουν ακριβώς τις διαφορές, που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των αντικειμενικών σκοπών, που ορίστηκαν, και των αποτελεσμάτων που επιτεύχτηκαν και έτσι, είναι ευκαιρία καθορισμού των ευθυνών των διοικητών και των υφισταμένων τους".

Μια ματιά στα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί θα ήταν χρήσιμη όχι μόνο για τους εκπαιδευόμενους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για τους εκπαιδευτές, που φαίνεται να αγνοούν πολλά βασικά πράγματα με αποτέλεσμα πολλές φορές να αυτοσχεδιάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ