ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΪΧ ΣΟΥ
Ζητούμενο, τα έργα μετά τις εξαγγελίες

Ανακοινώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη από τον Στ. Τζουμάκα, ο οποίος αποποιήθηκε για μια ακόμα φορά την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος

Μέχρι τις 31 Αυγούστου 1997 ο περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλονίκης θα υπογράψει την κήρυξη ως αναδασωτέων των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και ως δασωτέων των αγροτικών εκτάσεων μη δασικού χαρακτήρα, ανακοίνωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, στα πλαίσια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της αποκατάστασης του Δάσους Πάρκου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων, των επιπλέον μέτρων αντιπυρικής προστασίας και του τρόπου αναδάσωσης και στήριξης της πανίδας.

Ο υπουργός Γεωργίας με θρασύ τρόπο αποποιήθηκε για μια ακόμα φορά την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά του δάσους Σέιχ Σου. Δεν έχει δηλαδή καμία ευθύνη για το διαρκές έγκλημα σε βάρος των δασών της χώρας, που δεκαετίες τώρα αφήνονται απροστάτευτα στις ορέξεις των οικοπεδοφάγων και των μεγαλοκατασκευαστών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα για την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, όμως πρέπει πρώτα να γίνουν.

Πιο συγκεκριμένα, για το επίμαχο ζήτημα των διεκδικήσεων στο δάσος Σέιχ Σου και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος ώστε το δάσος να παραμείνει, όπως είπε, "αμιγώς δημόσιο", ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως το σύνολο των μη δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με το προσωρινό δασικό κτηματολόγιο που βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων, είναι 1.084 στρέμματα. Από αυτά 650 έχουν καεί και θα δασωθούν, 314 στρέμματα δεν έχουν καεί αλλά επίσης θα δασωθούν και 120 στρέμματα που ήδη είναι δομημένα θα εξαιρεθούν από τη δάσωση.

Στην απόφαση του περιφερειακού διευθυντή θα τεθεί όρος για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων με βάση πενταετές πρόγραμμα. Τα κονδύλια για την αναγκαστική απαλλοτρίωση θα καλυφθούν από τον Κωδικό (ΚΑΕ) 4610 του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, που όμως δεν ανέφεραν τι ποσό περιλαμβάνει. Πέρα από την απαλλοτρίωση των κτημάτων που θα κηρυχτούν δασωτέα υπάρχουν και 2.000 στρέμματα αγροί που διεκδικούνται από ιδιώτες (μόνο οι 500 ιδιοκτήτες έχουν τίτλους κυριότητας). Με νομοθετική ρύθμιση, που θα περάσει για ψήφιση από τη Βουλή, θα διατεθούν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου 1.600 στρέμματα του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται στο Ασβεστοχώρι (Γεώργεβα 600 στρέμματα και Πολύζοβα 900 στρέμματα), προκειμένου να δοθούν ως αντάλλαγμα για τους δασωθέντες αγρούς. Οι εκτάσεις αυτές προβλέπεται να ενταχθούν σε οικιστικές ζώνες.

Απαγόρευση οικοδομικών εργασιών

Με απόφαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης αναστέλλονται για ένα χρόνο η χορήγηση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στα όρια της αναδασωτέας περιοχής, που περιγράφεται στην απόφαση 2193/9 - 10 - 1973 η οποία υπογράφτηκε από τον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Με την απόφαση εκείνη κηρύχτηκε αναδασωτέα έκταση 29.700 στρεμμάτων (με εξαίρεση μόνο 50 στρέμματα για σχολεία, νεκροταφεία, υδραγωγεία κλπ.).

Από την απαγορευτική απόφαση του υπουργού Φ. Πετσάλνικου εξαιρούνται οι παραπάνω εκτάσεις, καθώς και τα έργα που εκτελούνται από τον ΟΠΠΕΘ, τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα έργα για τις επισκευές σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα για λόγους υγιεινής και χρήσης. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Γεωργίας έχει εγγραφεί πίστωση 2,8 δισ. ενώ το συνολικό κονδύλι για την αποκατάσταση του Δάσους Πάρκου ανέρχεται σε 3 δισ. Πάντως, παρά τα μεγάλα λόγια για γρήγορη και επαρκή χρηματοδότηση, μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει μόλις και μετά βίας 300 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τα έργα αποκατάστασης ο υπουργός Γεωργίας μίλησε για ενιαία αποκατάσταση του δάσους, δηλαδή καμένου και μη, ώστε να υπάρξει συνολική αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος που προστατεύει την πόλη, με σύνθετο ρόλο, οικολογικό, υδρονομικό και δασικής αναψυχής.

Ηδη έχουν αρχίσει έργα προστασίας του εδάφους, αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, εκτός από την αυλάκωση των εδαφών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες υλοτομίας - μεταφοράς του καμένου ξυλώδους όγκου. Για τα παραπάνω έργα προβλέπεται συνολικό κονδύλι 2 δισ. δραχμών.

Αναλυτικά στα αντιδιαβρωτικά έργα περιλαμβάνονται η συγκέντρωση υπολειμμάτων υλοτομίας σε λωρίδες και η αυλάκωση του εδάφους μεταξύ των λωρίδων. Επίσης, η κατασκευή κορμοδεμάτων ανά 8 μέτρα και ο ομοιόμορφος διασκορπισμός των υπολειμμάτων υλοτομίας στα εδάφη με κλίση μεγαλύτερη του 30%. Τα αντιπλημμυρικά έργα προβλέπουν την κατασκευή κορμοφραγμάτων ύψους 1 μέτρου, κατά μήκος των ρεμάτων (ανά 50 - 100 μέτρα), καθώς και τη δημιουργία σε κατάλληλες θέσεις κάθε ρέματος 1 - 3 τσιμεντένιων φραγμάτων ύψους 2 - 2,5 μέτρων.

Αναδάσωση και αντιπυρική προστασία

Οι αναδασώσεις καθώς και τα έργα ανάπτυξης της πανίδας θα αρχίσουν την 1η Νοέμβρη του '97 και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη του 1998. Θα γίνει εμπλουτισμός του δάσους με πλατύφυλλα και άλλα είδη προκειμένου να είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και τις πυρκαγιές. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για τα παραπάνω είναι 573.400.000 δρχ. Για τα υπόλοιπα έργα, αντιπυρικά, δασικής αναψυχής, δημιουργίας βοτανικού κήπου και διοικητικού σταθμού, που θ' αρχίσουν το Γενάρη του 1998 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, απαιτούνται άλλα 600 εκατ.

Για λόγους αντιπυρικούς θα διπλασιαστούν τα 37 υδροστόμια στο δάσος με παράλληλη επέκταση του δικτύου ύδρευσης και θα γίνει εισαγωγή πλατύφυλλων ειδών στις κλίσεις 0 - 30% και όπου το έδαφος είναι γόνιμο.

ΣΕΡΡΕΣ
Αδιαφορία για τις καταστροφές στη γεωργία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με αδιαφορία "αποζημιώνει" η κυβέρνηση εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους των Σερρών, που έπαθαν μεγάλες ζημιές από θεομηνία που χτύπησε πέρσι το Σεπτέμβρη, την περιοχή.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε το νομό, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε γεωργικά κτίσματα (στάβλους αποθήκες κλπ.) θερμοκήπια, ξηραντήρια καπνών κ.ά. και οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει δραχμή αποζημίωση.

Για το πρόβλημα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου,καλώντας τον υπουργός Γεωργίας να απαντήσει, για το τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις, ώστε να ξαναφτιαχτούν οι κατεστραμμένες γεωργικές εγκαταστάσεις και να μπορέσουν να συνεχίσουν οι παραγωγοί την αγροτική τους δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση, παρά τις επανελειμμένες εκκλήσεις να ενδιαφερθεί για το πρόβλημα και να προβεί στις σχετικές αποζημιώσεις, αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και γεωργοί, να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και να αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας και εξασφάλισης εισοδήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής φυτικής και ζωικής παραγωγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το συνολικό ύψος των ζημιών ξεπερνά το 1 δισ. δραχμές. Οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι: 55 γεωργικά κτίσματα με ζημιά 30 - 100%, 130 θερμοκήπια με ζημιά 60 - 100% και 150 ξηραντήρια καπνών με ποσοστό ζημιάς από 70 - 100%.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Αυτόφωρη διαδικασία για τους παραβάτες του ΚΟΚ

Να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία εναντίον των ασυνείδητων οδηγών, ζητάει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Α. Κανελλόπουλος,με έγγραφό του που έστειλε στον διοικητή της Τροχαίας και με αφορμή το προχτεσινό τραγικό δυστύχημα στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητάει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία κατά πάντων που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης να αφαιρούνται οι πινακίδες από τους παραβάτες. Για τους οδηγούς που διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε κατάσχεση οχημάτων, σύμφωνα με τα άρθρο 76 του Ποινικού Κώδικα.

Το έγγραφο του προϊστάμενου της Εισαγγελίας κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς επίσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετών.

ΟΓΑ
Απέχουν οι ανταποκριτές

Να απέχουν από κάθε εργασία που έχει σχέση με την κύρια ασφάλιση των αγροτών στον ΟΓΑ, καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των ΟΤΑ όσα μέλη της είναι ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η διοίκηση του ΟΓΑ αγνοώντας τις προτάσεις της και πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, προχώρησε στη λήψη απόφασης για αύξηση της αποζημίωσης των ανταποκριτών από 1.7.97 μέχρι 31.12.98, το ύψος της οποίας δεν ξεπερνά τις 2.000 δραχμές το μήνα. Στην ίδια ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι ο ανταποκριτής του ΟΓΑ, στον οποίο στηρίζεται το όλο σύστημα ασφάλισης και λειτουργίας του, ουσιαστικά αποζημιώνεται με 10.000 - 15.000 δραχμές το μήνα, παρ' ότι ο ΟΓΑ τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται και με το νόμο μετατρέπεται σε κύριο ασφαλιστικό φορέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ