ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικοσάχρονοι Μικρομηκάδες

Τα 20 χρόνια του γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,που πραγματοποιείται από 15 έως 22 Σεπτεμβρίου και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Κορυφαίο γεγονός της διοργάνωσης αποτελεί η συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ISFC),μια συνάντηση, που κάθε χρόνο φιλοξενείται από διαφορετικό Φεστιβάλ - μέλος της Ομοσπονδίας. Η συνάντηση στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και το συντονισμό της δράσης των Φεστιβάλ για την προώθηση των ταινιών μικρού μήκους. Βασικό θέμα των συνεδριάσεων, που έχουν οριστεί για τις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, είναι η διαδικασία παραγωγής και προώθησης των ταινιών, που παράγονται στις βαλκανικές χώρες. Εκπρόσωποι απ' όλες τις χώρες της Βαλκανικής θα καταθέσουν την εμπειρία τους, καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνθήκες παραγωγής και διανομής των ταινιών μικρού μήκους στις χώρες τους. Επίσης, θα συζητηθούν το πρόγραμμα δράσης και ο συντονισμός των φεστιβάλ για τη νέα χρονιά, ο απολογισμός δράσης της χρονιάς που πέρασε, θέματα επικοινωνίας, η συνεργασία των ευρωπαϊκών φεστιβάλ με τους φορείς του οπτικοακουστικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά.

Στο Φεστιβάλ Δράμας θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 20 μέλη της Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων θα εκπροσωπηθούν τα Φεστιβάλ Αμβούργου, Χουέσκα Ισπανίας, Τάμπερε Φινλανδίας, Κλερμόν Φεράν και Βρέστης Γαλλίας, Κρακοβίας Πολωνίας, Σόλουθουρν Ελβετίας, Ουψάλλα Σουηδίας, Μόλοντιστ Ουκρανίας, Οσλο Νορβηγίας, Μοντεκατίνι Ιταλίας, Σάο Πάολο Βραζιλίας κ.ά.

Φεστιβάλ αθηναϊκών δήμων

Δυο βραδιές αφιερωμένες στη μνήμη του Καρόλου Κουν,θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", στις 25 και 26 Αυγούστου, με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη από το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν".Η παράσταση στηρίζεται στη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.Επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής.Η μετάφραση είναι του Βασίλη Ρώτα,μουσική Μάνου Χατζιδάκι,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη και χορογραφία Ζ. Νικολούδη.Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Παντελής Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Δεγαϊτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου κ. ά.

  • Την κλασική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Οπως αγαπάτε" παρουσιάζει τοΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,στο Λυκαβηττό,τη Δευτέρα. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη,με μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Κώστα Θωμαϊδη,χορογραφίες Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κωνσταντίνος Κακανάς, Κάκια Νικολαϊδου, Νίκος Γκεσούλης, Γιώργος Κρανάς, Γιώργος Μελισσάρης, κ. ά.
  • Το Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης "Τέχνη και Πολιτισμός '97" (25/8 - 1/10). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Αλσους της Ηλιούπολης και περιλαμβάνουν: Κλασικά θεατρικά έργα, συναυλίες, όπως των Μάριου Τόκα και Σωκράτη Μάλαμα,και παιδική θεατρική παράσταση. Οι τοπικοί σύλλογοι του δήμου Ηλιούπολης, δίνουν το δικό τους λαογραφικό στίγμα, ενώ την τελευταία μέρα θα δώσει συναυλία η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Εφυγε η Αλίκη Χατζή

Πέθανε σε ηλικία 74 χρόνων η γλύπτρια Αλίκη Χατζή,δραστήριο μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών. Η Αλίκη Χατζή γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας και στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία πραγματοποίησε εκπαιδευτικά ταξίδια στο Παρίσι, το Μόναχο και το Σικάγο. Τιμήθηκε με το Α' Βραβείο γλυπτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού. Εργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του ΕΕΤΕ και επανειλημμένως είχε χρηματίσει μέλος και πρόεδρος των Επιτροπών Κρίσεων.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα, στις 4.30μμ, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ανθισμένες μνήμες

Εγκαινιάζεται την Τρίτη (26/8), στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας,το σπονδυλωτό πολυθέαμα "Φωτόδεντρο Μνήμης",με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.Είναι μια διοργάνωση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Μνήμες" και απευθύνεται τόσο στους παλιούς, για να τους θυμίσει, όσο και στους νέους, για να τους διδάξει τα ένδοξα και τραγικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη νεοελληνική ιστορία στις αρχές του αιώνα.

Το "Φωτόδεντρο Μνήμης" παρουσιάζει φωτογραφικά, κινηματογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, ομιλίες και προβολές διαφανειών. Κύριος κορμός του είναι μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση σε τρεις ενότητες, που περιλαμβάνουν πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα (1918 - 1922), επιστολές και ντοκουμέντα βασισμένα στο αρχείο 2.020 και σκηνές από τη ζωή στην Ιωνία πριν την Καταστροφή. Είναι αφιερωμένο στον Αγνωστο Ελληνα Συλλέκτη και η υλοποίησή του οφείλεται στις φωτογραφίες 8 ιδιωτικών συλλογών. Η ιδέα και η εκτέλεση είναι του Φώντα Λάδη και η σύνθεση του Γιάννη Καρλόπουλου.

@ Μόνο τα εισιτήρια των προεγγραφών θα διατίθενται για τη συναυλία τω
  • Μόνο τα εισιτήρια των προεγγραφών θα διατίθενται για τη συναυλία των U2,που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 26 Σεπτεμβρίου,όπως ανακοίνωσε το γραφείο Αθηνών του "Οργανισμού Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν από τη Δευτέρα 25/8,από το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού του ΟΠΠΕΘ '97,Πανεπιστημίου 9 - Αθήνα (09.30 - 15.00).
Μουσικές προσκλήσεις
  • Ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,τραγουδούν αύριο στην πλατεία Ηρώων,στο Μαρούσι,στις 21.00.
  • Ο βαρύτονος Θεόδωρος Λαμπρινός,η σοπράνο Χριστίνα Ανδρέου και οι πιανίστες Ντάνιελ Κατανέο και Χριστίνα Ζαφειράκη,θα εμφανιστούν τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Μέγαρο Πλακεντίας,στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Πεντέλης. Θα παρουσιάσουν έργα των Μπραμς, Ρότζερς, Γκέρσουιν και άλλων γνωστών κλασικών συνθετών.
  • Σήμερα, στην ακριτική Σύμη,βραδιά με αρμένικα τραγούδια από το Χάικ Γιατζιτζιάν,στην πλατεία του Γιαλού.Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά σήμερα στην Αλεξανδρούπολη,στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο (9.30μμ).
  • Συναυλία ελληνικού τραγουδιού, με τον Σπύρο Σακκά (τραγούδι) και τον Γιώργο Κουρουπό (πιάνο), θα γίνει σήμερα στην αυλή της Παναγίας, στη Μακρινίτσα (9.00μμ).
  • "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου,θα παρουσιαστεί σήμερα στο Αργος Ορεστικό,από την Εφη Ροδίτη και τους συνεργάτες της, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μπινιάρη,ενώ αύριο η ίδια παράσταση θα δοθεί στο "Θέατρο του Βουνού", στην Καστοριά.
  • Ο Νίκος Ξυδάκης,θα τραγουδήσει τη Δευτέρα στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου "Μελίνα Μερκούρη",στις 21.30. Μαζί του η Αναστασία Μουτσάτσου και η Δώρα Μασκλαβάνου.
Παραίτηση Δ. Χρονόπουλου

Η ρήξη δεν άργησε και πολύ να έρθει, μεταξύ των δύο παλιών φίλων και επί τρία σχεδόν χρόνια στενών συνεργατών στη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού Διευθυντή της πρώτης κρατικής μας σκηνής. Τα εν οίκω, εν δήμω τελικά, αφού όπως φαίνεται οι κόντρες μεταξύ των δύο "ισχυρών" ανδρών ήταν οικογενειακή υπόθεση και κοινό μυστικό όλων όσοι δουλεύουν στο Εθνικό. Τι ακριβώς ήταν αυτό που επέφερε αυτή τη ρήξη, ενώ προς τα έξω φαινόταν αγαθές οι σχέσεις τους, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Ενας από τους λόγους που φημολογείται ότι οδήγησε τον Δ. Χρονόπουλο στην παραίτηση ήταν ότι οΝ. Κούρκουλος στήριζε περισσότερο την παράσταση της "Μήδειας" και λιγότερο της "Λυσιστράτης",που σκηνοθέτησε ο Δ. Χρονόπουλος.Και αλήθεια να είναι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία παραίτησης. Αφορμή ίσως!

Η αιτία πρέπει να βρίσκεται στις αντιπαραθέσεις που προέκυπταν από τη θέση και τις αρμοδιότητες του καθένα. Οπως είναι γνωστό οι υπερεξουσίες του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια κινήσεων στον αναπληρωτή.

Μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας

Το ΥΠΠΟ στα πλαίσια της Εθνικής Πολιτικής Βιβλίου και Ανάγνωσης, θα ενισχύσει οικονομικά ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους για μεταφράσεις έργων σύγχρονης λογοτεχνίας, με στόχο τη διάδοσή της στο εξωτερικό. Για το πρόγραμμα αυτό - γίνεται για τρίτη χρονιά - ενημερώθηκαν ήδη οι Ελληνες και ξένοι εκδότες, ενώ υποβλήθηκαν φέτος 85 συνολικά αιτήσεις. Από τις αιτήσεις αυτές η Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτελούν οι Νάσος Βαγενάς, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Αλέξης Ζήρας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κωνσταντίνος Κορούλης,ενέκρινε τις 47.Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των ξένων οίκων: 2 ελληνικοί, 36 ξένοι.

Από τα 47 έργα θα μεταφραστούν: 9 στα αγγλικά, 2 στα γαλλικά, 5 στα ιταλικά, 2 στα γερμανικά, 7 στα ισπανικά, 3 στα ολλανδικά, 4 στα σερβικά, 2 στα αλβανικά, 4 στα ρωσικά, 2 στα ρουμάνικα. Και από 1 στα λιθουανικά, σουηδικά, φινλανδικά, πορτογαλικά, ουγγρικά, βουλγάρικα και καταλανικά.

Η "ώρα του παιδιού"

Το Παιδικό Στέκι του δήμου Καλλιθέας,θα λειτουργήσει (25/8 - 13/9) στο πάρκο της πλατείας Δαβάκη,κατάλληλα διαμορφωμένο, όπου κάθε τμήμα του θα φιλοξενεί και παιδιά συγκεκριμένης ηλικίας, και θα παρουσιάσει πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους μικρούς επισκέπτες.

Στις 25/8 το Παιδικό Στέκι υποδέχεται τους φίλους του με μουσική και παιχνίδια. Το πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνει: 26/8 Θέατρο Σκιών με το έργο "Ο Καραγκιόζης και οι 7 γαμπροί" από τον θίασο Αθανασίου.28/8 οι λιλιπούτειοι "τεχνίτες" μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στις "κατασκευές με πηλό! ".Ο Καραγκιόζης δίνει και πάλι το "παρών" στις 29/8, με τον "Καραγκιόζη και το στοιχειωμένο δεντρί".31/8 το Κουκλοθέατρο του Χάρχουτ θα παρουσιάσει το "Χορό των λουλουδιών".Για τις ημέρες που δεν έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις θα υπάρχει απασχόληση με παιδαγωγικά - εκπαιδευτικά παιχνίδια, από εξειδικευμένο προσωπικό. Ωρες λειτουργίας:6.30 - 10μ.μ..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ