ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Πέφτουν" Σαρακατσάνη, Πόποτας

Δυο ελληνικές συμμετοχές, του Δημήτρη Πόποτα και της Κάτιας Σαρακατσάνη, έχει το "μενού" των πανευρωπαϊκών αγώνων κολύμβησης στη Σεβίλλη.

Το πρόγραμμα: 10.00 προκριματικοί. 17.30 Τελικοί: 200μ πεταλούδα (Α), 200μ Μ. Ατομική (Γ), 50μ ελεύθερο (Α), 100μ ύπτιο (Α), 4Χ100μ Μ. Ομαδική (Γ), 1.500μ Ελεύθερο (Α).

Υδατοσφαίριση: 19.30 Μικρός Τελικός (Κροατία - Ρωσία), 21.30. Μεγάλος Τελικός (Γιουγκοσλαβία - Ουγγαρία).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ρωσικό εξπρές!

Κυριάρχησαν στη σκυταλοδρομία 4χ100 με πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Μορφή και πάλι ο Α. Ποπόφ

ΣΕΒΙΛΛΗ (του απεσταλμένου μας Γ. ΤΖΟΥΣΤΑ).-

Ρωσική κυριαρχία. Ετσι έχουν τα πράγματα για την Εθνική ομάδα 4χ100, που με ηγέτη τον καλύτερο κολυμβητή στον κόσμο αυτή τη στιγμή, Αλεξάντερ Ποπόφ, κατάφερε να σημειώσει πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Οι Ρώσοι πρώτευσαν με χρόνο 3.16.85 καταρρίπτοντας το παλιό ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι και ήταν 3.17.06. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Γερμανία με 3.18.33, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ολλανδία με 3.20.82.

Εκτός από τους Ρώσους αυτή που ξεχώρισε στη χτεσινή μέρα ήταν η Ουγγαρέζα Κόβατς, που κατάφερε να πάρει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στα 100μ πρόσθιο. Η Κόβατς μετά από συγκλονιστική μάχη με την Ουκρανή Μπονταρένκο κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με 1.08.8. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των χτεσινών τελικών:

200μ πρόσθιο (Α): Γκουκόφ (Λευκ.) 2.13.90, Κορνέγιεφ (Ρωσ.) 2.14.40, Μάλεκ (Τσεχ.) 2.14.74.400μ ελεύθερο (Α): Πρεμπίλα (Ιταλ.) 3.45.96, Ροσολίνο (Ιταλ.) 3.48.11, Πάλμερ (Μ. Βρετ.) 3.50.03.

100μ πρόσθιο (Γ): Κόβατς (Ουγγ.) 1.08.8, Μπονταρένκο (Ουκρ.) 1.08.87, Μπεκό (Βέλγ.) 1.89.42.

100μ πεταλούδα (Γ): Γίοβσεν (Δαν.) 59.64, Μοράκοβα (Σλοβ.) 59.74, Σιόμπεργκ (Σουηδ.) 1.00.7.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Πλώρη για μετάλλιο

Πλώρη για μετάλλιο έχουν βάλει οι Α. Ταγόπουλος και Α. Μαυρομμάτης που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ιστιοπλοϊας στην κατηγορία των 470 που γίνεται στη Γαλλία.

Το ελληνικό πλήρωμα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην τρίτη θέση της γενικής βαθμολογίας με 36 βαθμούς ποινής, ενώ προηγούνται οι Πορτογάλοι Μαρίνιο - Νούνες με 33 βαθμούς και ακολουθούν οι Ιταλοί Ζαντονά - Σιμοντσέλι επίσης με 33 βαθμούς.

Αρκετά καλά τα πάνε και οι Β. Ατζεμιάν - Σ. Λεμονής που βρίσκονται στη 16η θέση με 86 βαθμούς.

Αύριο με Καλαμάτα

Τελευταίο τεστ πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος δίνει αύριο ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι θα φιλοξενήσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 8.30μμ την Καλαμάτα. Ο Βασίλης Δανιήλ θα έχει την ευκαιρία να προβάρει την 11άδα που θα παρατάξει στην έναρξη του πρωταθλήματος το άλλο Σάββατο στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο.

Χτες ο προπονητής του τριφυλλιού σε ομιλία του προς τους παίκτες του τόνισε ότι πρέπει να έχουν λιγότερο άγχος και να δουλεύουν ακόμη περισσότερο στην προπόνηση. Η... αφλογιστία στην επίθεση του τριφυλλιού είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της ομάδας όπως φάνηκε στα φιλικά και εκεί έχει ρίξει το βάρος ο Καβαλιώτης τεχνικός.

Χαμόγελα στην Ενωση

Ικανοποίηση επικρατεί στην ΑΕΚ από την απόφαση του αθλητικού δικαστή Ε. Ερωτοκρίτου να κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ για επανεξέταση του φύλλου αγώνα στο φιλικό με τον Ιωνικό. Ως γνωστό η Ενωση είχε υποστηρίξει από την αρχή ότι το φύλλο αγώνα ήταν παράτυπο, αφού ήταν της ΕΠΣΑ και δεν είχε την υπογραφή ούτε του αρχηγού του Ιωνικού Γιουργούση. Ετσι ο Τόνι Σαβέβσκι ίσως γλιτώσει την καμπάνα των 4 αγωνιστικών, αν στις 27 του μήνα, όπου θα ασχοληθεί με την υπόθεση ο αθλητικός δικαστής, τελικά δικαιωθεί η κιτρινόμαυρη ομάδα.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Ντουμίτριου Ντουμιτρίου θα προβάρει την ομάδα που θα αρχίσει τον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το φιλικό με τον Παναιτωλικό είναι το τελευταίο πριν την πρεμιέρα και ασφαλώς ο Ρουμάνος θα πρέπει να βρει λύση για την παραπαίουσα άμυνα που προβλημάτισε με την απόδοσή της στα φιλικά.

Σοβαρότητα ζήτησε ο Ντούσκο

"Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το ματς με τη Μοζίρ. Δε θέλω να χαλαρώσουμε. Η νίκη εκτός από θέμα γοήτρου θα βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να συγκεντρώσει βαθμούς για την ΟΥΕΦΑ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλάσουμε την καλή μας εικόνα". Τα λόγια ανήκουν στον προπονητή του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς, που πλέον έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στο ματς της ερχόμενης Τετάρτης με τους Λευκορώσους στο μακρινό Μοζίρ. Ο Ντούσκο δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την έναρξη του πρωταθλήματος: "Νομίζω ότι στο ματς με τον Εθνικό θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης".

Ο Πίτερ Οφορίκουε κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Γκάνας για το ματς της 4 Σεπτέμβρη με τα Αραβικά Εμιράτα.

ΠΑΟ "εναντίον" Ρεντζιά

Γερό φιλικό δίνει σήμερα ο Παναθηναϊκός στο τουρνουά του Πέζαρο. Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα του δικού μας Ευθύμη Ρεντζιά και ασφαλώς ο "Πίξι" θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Στο μεταξύ η πολυδιαφημισμένη Τιμσίστεμ Μπολόνια των Ρίβερς, Ουίλκινς, Μάγιερς, Ατρούια ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο το ίδιο τουρνουά, αφού έχασε από την Αλμπα Βερολίνου με 102 - 95. Ξέρετε ποιος ήταν ο εκτελεστής των Ιταλών; Ο μέχρι πέρσι παίκτης του Ολυμπιακού Κρίστιαν Βελπ με 27 πόντους!

Σε άλλα φιλικά παιχνίδια που έδωσαν ομάδες της Α1 είχαμε: Παπάγου - Κεραυνός Στροβόλου 73-68 (στην Κύπρο), Μαρούσι - Σπόρτιγκ 67-76, Δάφνη - Π. Φάληρο 99-63, Νηαρ Ηστ - Λάρισα 87-77.

ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ταπείνωσαν τους Αμερικάνους

Με μία έκπληξη ξεκίνησαν στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης οι αγώνες του Παναμερικανικού Πρωταθλήματος μπάσκετ, αφού η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών έχασε με 85 - 75 από την αντίστοιχη της Βενεζουέλας.

Οι αγώνες αποτελούν και πρόκριση για τα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 1998, που θα διεξαχθούν στη χώρα μας, και το εισιτήριο θα εξασφαλίσουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης.

Η ομάδα των ΗΠΑ, πάντως, που αγωνίζεται με παίκτες από το πρωτάθλημα του CBA, δε θα υπολογιστεί στην τελική κατάταξη όσον αφορά την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ '98, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ως κάτοχος του τίτλου.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Α' Ομιλος Αργεντινή - Κούβα 81 - 73 (ημ: 42 - 35) Ουρουγουάη - Μεξικό 81 - 67 (ημ: 40 - 34) Ρεπό: Βραζιλία Β' Ομιλος Βενεζουέλα - ΗΠΑ 85 - 75 (ημ: 40 - 31) Πόρτο Ρίκο - Δομινικανή Δημ. 88 - 85 (ημ: 44 - 45) Ρεπό: Καναδάς.

ΒΟΛΕΪ
Να παιδιά να μάλαμα

Θαυμασμός για την Εθνική μας που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τεχεράνης

To ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησε τελικά η Εθνική ομάδα παίδων αφού στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην Τεχεράνη έχασε από την Ιταλία με 3 - 0 Τα σετ: 15 - 4, (20), 15 - 11 (22), 15 - 6 (30).

Πάντως ακόμα και έτσι η δεύτερη θέση αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού βόλεϊ μέχρι σήμερα και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στα μωρά του Νίκου Νεοφύτου.

Στα αγωνιστικά στοιχεία του παιχνιδιού αχίλλειος πτέρνα της Εθνικής μας αποτέλεσε το μπλοκ (μόνο πέντε σε όλο τον αγώνα) αλλά και η άσχημη επιθετική απόδοση. Στο δεύτερο σετ η Εθνική μας πάλεψε, αλλά όμως ήταν εμφανή τα σημάδια από την κούραση της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν οι διεθνείς μας.

Η βασική εξάδα της Εθνικής μας ήταν: Τερζής, Καρυπίδης, Ουτζής, Καλαϊτσίδης, Βαρδής και Πέτρογλους ενώ ακόμη αγωνίστηκαν οι Θεοχαρίδης, Μηνούδης, Τοπαλίδης, Μπέλος και Χατζηπροδρόμου.

Σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι ο προπονητής της Εθνικής Νίκος Νεφύτου τόνισε: "Θέλω να συγχαρώ την ομάδα για την υπερπροσπάθεια. Ημασταν πολύ κουρασμένοι. Η ψυχή των παιδιών ήθελε, αλλά το σώμα δεν μπορούσε. Ωστόσο η επιτυχία παραμένει τεράστια".

  • Κάνοντας οικονομία δυνάμεων ενόψει του δύσκολου αγώνα με την Ιταλία η Εθνική ομάδα των εφήβων που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του Μεξικού με 3 - 0 (15 - 8, 15 - 10, 15 - 9).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ξεκίνημα με ισοπαλία

Η Εθνική μας ομάδα χάντμπολ των εφήβων έχασε την ευκαιρία να ξεκινήσει με μία νίκη τους αγώνες της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας, αφού παρά το γεγονός ότι προηγούνταν με 28-26 στο 25', υποχρεώθηκε τελικά σε ισοπαλία με 28-28 από τη Σουηδία.

Ο αρχηγός της Εθνικής μας Αντώνης Σαουλίδης σημείωσε 15 τέρματα και ήταν ο πρώτος σκόρερ της συνάντησης, ενώ άλλα 6 πέτυχε ο Στέφανος Σουγκάρας. Σκόραραν ακόμη οι Δημητρούλης (3), Καρυπίδης (1), Βασιλάκης (1), Παπαδόπουλος (1) και Μπαλωμένος (1).

Σήμερα, η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει την Ουκρανία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΕΤ
"Δημήτρη... σύνελθε"

Ο Ολυμπιακός καλεί τον Παπανικολάου να μην επηρεάζεται από τους κακούς συμβουλάτορες

Τους κακούς... συμβούλους του Δημήτρη Παπανικολάου "φωτογραφίζει" η χτεσινή ανακοίνωση του ΤΑΚ Ολυμπιακός. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ο Ολυμπιακός είναι ο σύλλογος που ανέδειξε το ταλέντο του Παπανικολάου, τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους μπασκετμπολίστες της νέας γενιάς του αθλήματος στην Ελλάδα και είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να εκπληρώσει τα αθλητικά του όνειρα και φιλοδοξίες. Αντιθέτως οι αδίστακτοι συμβουλάτορες του νεαρού μπασκετμπολίστα τον οδηγούν με κάθε τρόπο σε λάθος μονοπάτια αδιαφορώντας για τη με, μαθηματική ακρίβεια, διαφαινόμενη καταστροφή του παίκτη". Οπως γίνεται αντιληπτό οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να "νουθετήσουν" τον Παπανικολάου. Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τόσο η απόφαση της ΦΙΜΠΑ, όσο και η θέση της ΕΟΚ ήταν απόλυτα αναμενόμενες.

  • Νέο φιλικό ματς θα δώσει σήμερα στις 9.30μμ ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Οι πρωταθλητές Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν της Μας Βερόνα στην ομώνυμη ιταλική πόλη, αφού από χθες αποχαιρέτησαν τη Φολγκέρια. Ο Θύμιος Μπακατσιάς θα απουσιάσει από το πρόγραμμα της προετοιμασίας για μια βδομάδα(υπέστη διάστρεμμα). Ενοχλήσεις στο πόδι, εξακολουθεί να νιώθει ο Μίχαλος, ενώ ο Ελμερ Μπένετ δεν έχει συνέλθει ακόμη από τους πόνους στον ώμο. Προπονήσεις θα ξεκινήσει ο Βούκσεβιτς αύριο, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν στις 10μμ την Μπένετον στο Τρεβίζο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ