ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
Σελ. /41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ορατό σημάδι επανάκαμψης

Του Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Η διεξαγωγή του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ στην Κούβα ήταν μια σημαντική στιγμή για το προοδευτικό αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα. Οταν πριν από οχτώ χρόνια τελείωνε το 13ο Φεστιβάλ στη ΛΔ Κορέας, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί τη συνέχεια αυτού του θεσμού. Τότε βρισκόταν σε εξέλιξη η ανατροπή του Σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η διάλυση της ΕΣΣΔ. Ξεκινούσε ένα κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, ξεδιπλωνόταν το όργιο ιδεολογικής τρομοκρατίας ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ακολούθησε το μούδιασμα, οι ιδεολογικές υποχωρήσεις, η παραίτηση, οι μεταστροφές στις γραμμές του παγκόσμιου, προοδευτικού, νεολαιίστικου κινήματος. Οχτώ χρόνια μετά, η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ σαν συνέχεια ενός ιστορικού θεσμού που πρόσφερε πολλά στην καλλιέργεια της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό στη νεολαία, είναι ένα ορατό σημάδι επανάκαμψης.

Χωρίς να υποτιμάμε τις μεγάλες δυσκολίες ή να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες που εμφανίζονται.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις οργανώσεις, που παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα.

Πρέπει να εκτιμήσουμε ότι η προετοιμασία, η διεξαγωγή και τα μηνύματα του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών σηματοδοτούν μια πορεία ανάκαμψης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη νεολαία.

Η ανασυγκρότηση της ΠΟΔΝ τα τελευταία χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της συνέχειας των Παγκόσμιων Φεστιβάλ. Είναι μια σημαντική κατάκτηση η συνέχεια ύπαρξης της ΠΟΝΔ και η δράση που αναπτύσσει συνενώνοντας δεκάδες κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας.

Η πορεία ανάκαμψης του αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου κινήματος σε καμιά περίπτωση δεν είναι ευθεία. Η ίδια η προετοιμασία του Φεστιβάλ ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ζητούμενα που υπάρχουν ανάμεσα στις οργανώσεις που συγκροτούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ιδέα της συνέχειας του Φεστιβάλ σαν αντιιμπεριαλιστική παγκόσμια συνάντηση νέων υπονομεύτηκε από πολλές μεριές. Η Διεθνής Νέων της σοσιαλδημοκρατίας αρνήθηκε τη συμμετοχή της, παρά το γεγονός ότι αρκετές οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ είχαν τη διάθεση να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις της.

Διάφορες άμαζες οργανώσεις της Ευρώπης που αποκαλούνται νεοαριστερές προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να επιδράσουν στον προσανατολισμό του Φεστιβάλ. Εντονες ήταν οι μεθοδεύσεις από σημαντικές οργανώσεις της ΠΟΔΝ να αμβλύνουν το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, να το κάνουν μια άνευρη πολιτικά φιέστα, με πανανθρώπινες ευχές, θολές καταγγελίες στο νεοφιλελευθερισμό και γενικές αναφορές στην παγκοσμιοποίηση.

Η Οργάνωσή μας είχε ξεχωριστή συμβολή στην πραγματοποίηση, τον προσανατολισμό και το εύρος του 14ου Φεστιβάλ στην Κούβα. Σε συνεργασία με αρκετές και σημαντικές κομμουνιστικές νεολαίες, μπολιάστηκε αυτή η παγκόσμια συνάντηση από τη θέληση δεκάδων οργανώσεων να συντονιστεί παραπέρα η δράση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη βαρβαρότητας που οικοδομεί. Εκφράστηκε στην Κούβα η διάθεση χιλιάδων νέων αντιπροσώπων να τιμηθεί ο Τσε και η Κουβανική Επανάσταση, όχι σαν μουσειακό σύμβολο "πανανθρώπινων ιδανικών", αλλά σαν ζωντανή παρακαταθήκη της ανειρήνευτης, μέχρι τέλους, μάχης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Γι' αυτό, αυτή η μεγάλη παγκόσμια διαδήλωση που έγινε στην Κούβα έχει ξεχωριστή σημασία για το κίνημά μας. Παρά τις διαφαινόμενες μετατοπίσεις που εκφράζουν ένα συμβιβασμό προς τη σοσιαλδημοκρατία από οργανώσεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζει να καίει η σπίθα του σύγχρονου διεθνισμού και της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης. Οι κόκκινες σημαίες, το σφυροδρέπανο, ο Λένιν γίνονται ξανά σύμβολα που ανεμίζουν στα χέρια εκατομμυρίων νέων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σύμβολα που καθοδηγούν τον αγώνα μας για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους να γνωριστούν με την Κουβανική Επανάσταση, με τις ζωντανές βαθιές ρίζες που έχει μέσα στον ηρωικό λαό της Κούβας. Εδειξε σε όλους ότι μπορεί ένας λαός να αντιστέκεται στην παντοκρατορία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Φανέρωσε τους δεσμούς του κομμουνιστικού κόμματος που καθοδηγεί το χτίσιμο της νέας κοινωνίας με το λαό. Τη γνήσια αγάπη των μαζών στην ηγεσία της επανάστασης και τον ηγέτη της. Μας έδειξε την ανάγκη ύπαρξης και έντασης της ιδεολογικής πάλης, μέσα στην κουβανική κοινωνία που ζει σε συνθήκες αποκλεισμού και ανοιχτής επίθεσης ενάντια στην Επανάσταση.

Είναι διεθνιστική μας υποχρέωση και καθήκον να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα αυτού του λαού και της επανάστασής του, να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την αλληλεγγύη στην Κούβα.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Κούβα προσπάθησε και ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα που είχε αναλάβει. Συγκροτημένη, μαχητική παρουσία στις συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν, εξορμήσεις γνωριμίας στις Λέσχες των Ηπείρων, συμβολή στη διαμόρφωση των υλικών του Φεστιβάλ, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με δεκάδες οργανώσεις. Είναι σημαντική η έντονη παρουσία και κινητικότητα της ΚΝΕ στο παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα. Αυτή η δουλιά μας πρέπει να ενισχυθεί, να διευρυνθεί, συμβάλλοντας πιο αποφασιστικά και εμείς στον προσανατολισμό των διεργασιών που συντελούνται στις γραμμές του προοδευτικού κινήματος, κρατώντας ψηλά τη σημαία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Αυτό που κρατάμε, και αποδείχτηκε με την επιτυχή πραγματοποίηση του 14ου Φεστιβάλ, είναι ότι η συσπείρωση και ενότητα δράσης στο διεθνές κίνημα της νεολαίας μπορεί να προκύπτει μόνο με την ένταση της διαπάλης και την αντιπαράθεση με τη γραμμή του συμψηφισμού με "νεοαριστερές" ή σοσιαλδημοκρατικές λογικές.

Επιμένοντας επίσης στην ιδιαίτερη αξία της κοινής δράσης των κομμουνιστικών νεολαιών. Γι' αυτό θα έχει και ξεχωριστή σημασία η κοινή πρωτοβουλία που προετοιμάζεται, της ΚΝΕ με την ΚΝ Ισπανίας, την ΚΝ Πορτογαλίας και άλλες κομμουνιστικές νεολαίες της Ευρώπης, για να τιμήσουμε από κοινού τα 80χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης και τα 150χρονα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Η ικανότητα, φυσικά, συμβολής στον προσανατολισμό του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος, κρίνεται πρώτα απ' όλα στη χώρα μας. Η υλοποίηση των διεθνιστικών μας καθηκόντων μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά, κάνοντας την οργάνωσή μας ισχυρή δύναμη της Ελληνικής νεολαίας, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της πολιτικής μας μέσα στη νεολαία, συνεγείροντας χιλιάδες νέους με την ιδεολογία μας.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ 14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Δυναμώνουν η συνεργασία και οι κοινές πρωτοβουλίες

Πολύτιμη εμπειρία για τους Ελληνες νέους κομμουνιστές, η επαφή με άλλες κομμουνιστικές και προοδευτικές νεολαίες

Στη διάρκεια του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Νίκο Σοφιανό είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με άλλες κομμουνιστικές νεολαίες. Ο Γραμματέας του ΚΣ μεταφέρει τις εμπειρίες από τους αγώνες που αναπτύσσει η οργάνωση μέσα στο κίνημα της νεολαίας στο πλάι του ΚΚΕ, για να συγκροτηθεί το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και ενημερώθηκε για τις εμπειρίες των αντίστοιχων οργανώσεων και τους αγώνες που αναπτύσσουν.

Ετσι πραγματοποιήθηκαν οι εξής συναντήσεις:

Με την Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝ Ισπανίας, Χουάν Ραμόν Σοριάνο επαναβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων και η κοινή στάση σε πολλά πολιτικά φόρα, σε σχέση με τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των δύο χωρών και πηγάζουν από την επίθεση που εξαπολύουν οι πολυεθνικές στην ΕΕ, στα δικαιώματά τους. Εγινε ανταλλαγή απόψεων για το 14ο ΠΦΝΦ και κοινή ήταν η πεποίθηση ότι αποτέλεσε σημαντικό βήμα στη νέα κατάσταση που προέκυψε στο παγκόσμιο νεολαιίστικό κίνημα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε συναντίληψη για το στίγμα και τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα.

Εκφράστηκε η ταυτόσημη αντίληψη για το μεγαλύτερο συντονισμό των Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Ευρώπη και προετοιμάζεται και από τις δύο οργανώσεις κοινή πρωτοβουλία, μέσω πολύμορφων εκδηλώσεων για το γιορτασμό των 80 χρόνων της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των 150 χρόνων από την έκδοση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου".

Τέλος, κλείστηκε το καινούριο ραντεβού των δύο οργανώσεων, με την αποδοχή πρόσκλησης για συμμετοχή του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της ΚΝ Ισπανίας στο 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Με την Κομμουνιστική Νεολαία Ισραήλ

Στη συνάντηση αυτή με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Ισραήλ Ομάρ Χαμντί συμμετείχε και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, σύντροφος Ισάμ Μακούλ.Μέσα σε πολύ καλό και αδελφικό κλίμα η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και ο Νίκος Σοφιανός ενημερώθηκαν για το δύσκολο αγώνα που διεξάγουν τα μέλη τους κόμματος και της νεολαίας, Ισραηλινοί και Αραβες, για βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή, ενάντια στα σιωνιστικά σχέδια και την επιβολή της πολιτικής των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Ταύτιση απόψεων εκφράστηκε για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων Κατοχής από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, για το ρόλο των Αμερικανών Ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Επίσης κοινή ήταν η ανησυχία για το ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή και η Ελλάδα, αφού αποτελεί εφαλτήριο για τις εγκληματικές ιμπεριαλιστικές επιθέσεις ενάντια σε άλλους λαούς.

Στα πλαίσια αυτά διατυπώθηκε και από τις δύο πλευρές, η ανάγκη να προχωρήσει και σε επίπεδο Κομμουνιστικών Νεολαιών ο συντονισμός που αναπτύσσουν και τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ανατολικής Μεσογείου όπως έγινε και με πρόσφατη Συνδιάσκεψή τους.

Ανανεώθηκε το ραντεβού για το 23ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, και επίσης έγινε αποδεκτή από τη μεριά της ΚΝΕ η πρόσκληση της ΚΝ Ισραήλ, για επίσκεψη στη χώρα τους τον Οκτώβρη καθώς και στα Κατεχόμενα για πραγματοποίηση συναντήσεων με Παλαιστινίους.

Με τη Σοσιαλιστική Νεολαία "Κιμ Ιλ Σουνγκ" της ΛΔ Κορέας

Στη συνάντηση αυτή με επικεφαλής τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ της Σοσιαλιστικής Νεολαίας "Κιμ Ιλ Σουνγκ", Τσε Ροανάντ αφού εκφράστηκε η κοινή εκτίμηση των δύο οργανώσεων για τη θετική προσφορά του Παγκόσμιου Φεστιβάλ και η αλληλεγγύη τους με τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, διατυπώθηκαν από τη μεριά των συντρόφων από τη ΛΔ της Κορέας, οι ευχαριστίες τους προς το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την οικονομική καμπάνια αλληλεγγύης και συμπαράστασης που κάνει αυτόν τον καιρό ο "Ρ" και ο "902", για τον δοκιμαζόμενο, από την παρατεταμένη ξηρασία, λαό της Λαϊκής αυτής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιανός επανέλαβε τη θέση της ΚΝΕ ότι, αποτελεί διεθνιστικό καθήκον των κομμουνιστών να συμπαραστέκονται, στους λαούς που αγωνίζονται, κόντρα στους ιμπεριαλιστές και τους αποκλεισμούς που επιβάλλουν εναντίον ολόκληρων λαών. Υπογράμμισε ότι και μέσα από το 23ο Φεστιβάλ της, η Οργάνωση, θα εντείνει την αλληλεγγύη της αυτή.

Κοινή, επίσης, ήταν η αντίληψη για να γίνει στο μέλλον μεγαλύτερη προσπάθεια για στενότερη επικοινωνία και συνεργασία. Στο κλείσιμο της συνάντησης η ΚΝΕ έστειλε εγκάρδιους συντροφικούς χαιρετισμούς στη νεολαία και όλο το λαό της ΛΔ της Κορέας, καθώς και στην αγωνιζόμενη νεολαία της Νότιας Κορέας και εξέφρασε τη θέλησή της να προσπαθήσει στο επόμενο διάστημα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας.

Με την Κομμουνιστική Νεολαία Βιετνάμ "Χο Τσι Μινχ"

Η συνάντηση αυτή με τον πρώτο Γραμματέα της ΚΕ, Βου Τρονγκ Κιμ,στην οποία πήραν μέρος επίσης πολυπληθείς αντιπροσωπείες των δύο οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα και επαναβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ τους. Υπήρξε ενημέρωση για τις δυσκολίες και τον αγώνα που δίνουν οι Βιετναμέζοι Κομμουνιστές στις νέες συνθήκες και η προσπάθεια που γίνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων που εξελίσσονται. Ανταλλάχτηκαν απόψεις για την επιτυχή έκβαση του 14ου ΠΦΝΦ καθώς και εμπειρίες και ενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες. Τέλος εκφράστηκε η κοινή θέληση για στενότερη επικοινωνία και συνεργασία στο μέλλον.

Με την Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας

Σε συνέχεια της συχνής επικοινωνίας των δύο οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανού με την Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝ Γαλλίας, Σιλβί Βασαλό.Μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα ανταλλάχτηκαν εκτιμήσεις για το θετικό γεγονός του Φεστιβάλ, για το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα νεολαίας και για συνεργασία των δύο οργανώσεων.

Η επικεφαλής της ΚΝ Γαλλίας διατύπωσε τη θέση της οργάνωσής της, για τα νέα καθήκοντα που απορρέουν για τους κομμουνιστές, τους σοσιαλιστές και τις δυνάμεις της οικολογίας στην Ευρώπη, μπροστά στην Ευρωπαϊκή Οικοδόμηση και στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής στον καπιταλισμό κοινωνίας. Πρότεινε να ανοιχτεί στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ κόμβος για τα δικαιώματα της νεολαίας, όπου θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τις οργανώσεις και επίσης να ξεκινήσει καμπάνια, ώστε ο ΟΗΕ να οργανώσει με τη συμμετοχή των νεολαιίστικων οργανώσεων, παγκόσμια συνδιάσκεψη για το ίδιο θέμα.

Ο γραμματέας της ΚΝΕ, διατύπωσε τη θετική γνώμη για την αξιοποίηση και του ΙΝΤΕΡΝΕΤ ως ενός τρόπου επικοινωνίας ωστόσο για τη σύγκληση από τον ΟΗΕ παγκόσμιας συνδιάσκεψης για τα δικαιώματα της νεολαίας, επισήμανε ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η νεολαία δεν είναι ένα φόρουμ, που θα διοργανώσουν άλλοι γι' αυτή, και μάλιστα ο σημερινός ΟΗΕ, που υλοποιεί όλο και περισσότερο τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλλά η οργάνωση της πάλης της ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Πέρα από διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα να αναπτυχθούν κοινά μέτωπα ενάντια π.χ. στην πολιτική της ΕΕ στη νεολαία και στο ρόλο του ΝΑΤΟ σήμερα.

Στο κλείσιμο υπήρξε δέσμευση για την επόμενη συνάντηση στο 23ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Με τη Νεολαία του ΚΚ Γερμανίας (SDAJ)

Στη συνάντηση αυτή έγινε στο χωριό Σάντα Μαρία (έξω από την Αβάνα) που ήταν έδρα της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας Γερμανίας (SDAJ) και βρίσκονταν 80 μέλη και στελέχη της. Την οργάνωση εκπροσώπησε ο επικεφαλής και πρόεδρος, Μίχαελ Γκέτσε ενώ από την ΚΝΕ συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ηρ. Τσαβδαρίδη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ και αρκετά μέλη του.

Στην ιδιαίτερα φιλική και εγκάρδια συνάντηση, που έδωσε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό συντρόφων να γνωριστούν, μετά από τις εισηγήσεις των δύο συντρόφων, ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων για την πολιτική κατάσταση στις χώρες, τις εμπειρίες από τη δράση στο κίνημα και υπήρξαν κοινές προσεγγίσεις για την ΕΕ και την πολιτική της, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας.

Με μεγάλη χαρά υπογραμμίστηκε η παραδοσιακή σχέση αδελφικών δεσμών, της κοινής θεωρητικής βάσης του Μαρξισμού - Λενινισμού. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της 80ής επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης όπως και της κοινής επετείου των 30χρονων των δύο οργανώσεων που ιδρύθηκαν και οι δύο το 1968.

  • Πολλές ήταν επίσης οι συναντήσεις αντιπροσωπειών της ΚΝΕ με άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Με τη Νεολαία Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας,τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας,τη Νεολαία Κόμματος Εργασίας Βελγίου,την ΚΝ Χιλής και πολλές άλλες.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για τη στενή συνεργασία με την ΚΝ Πορτογαλίας,την ΕΔΟΝ Κύπρου καθώς και τη Νεολαία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ