Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ορατό σημάδι επανάκαμψης

Του Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Η διεξαγωγή του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ στην Κούβα ήταν μια σημαντική στιγμή για το προοδευτικό αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα. Οταν πριν από οχτώ χρόνια τελείωνε το 13ο Φεστιβάλ στη ΛΔ Κορέας, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί τη συνέχεια αυτού του θεσμού. Τότε βρισκόταν σε εξέλιξη η ανατροπή του Σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η διάλυση της ΕΣΣΔ. Ξεκινούσε ένα κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, ξεδιπλωνόταν το όργιο ιδεολογικής τρομοκρατίας ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ακολούθησε το μούδιασμα, οι ιδεολογικές υποχωρήσεις, η παραίτηση, οι μεταστροφές στις γραμμές του παγκόσμιου, προοδευτικού, νεολαιίστικου κινήματος. Οχτώ χρόνια μετά, η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ σαν συνέχεια ενός ιστορικού θεσμού που πρόσφερε πολλά στην καλλιέργεια της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό στη νεολαία, είναι ένα ορατό σημάδι επανάκαμψης.

Χωρίς να υποτιμάμε τις μεγάλες δυσκολίες ή να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες που εμφανίζονται.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις οργανώσεις, που παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα.

Πρέπει να εκτιμήσουμε ότι η προετοιμασία, η διεξαγωγή και τα μηνύματα του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών σηματοδοτούν μια πορεία ανάκαμψης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη νεολαία.

Η ανασυγκρότηση της ΠΟΔΝ τα τελευταία χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της συνέχειας των Παγκόσμιων Φεστιβάλ. Είναι μια σημαντική κατάκτηση η συνέχεια ύπαρξης της ΠΟΝΔ και η δράση που αναπτύσσει συνενώνοντας δεκάδες κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας.

Η πορεία ανάκαμψης του αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου κινήματος σε καμιά περίπτωση δεν είναι ευθεία. Η ίδια η προετοιμασία του Φεστιβάλ ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ζητούμενα που υπάρχουν ανάμεσα στις οργανώσεις που συγκροτούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ιδέα της συνέχειας του Φεστιβάλ σαν αντιιμπεριαλιστική παγκόσμια συνάντηση νέων υπονομεύτηκε από πολλές μεριές. Η Διεθνής Νέων της σοσιαλδημοκρατίας αρνήθηκε τη συμμετοχή της, παρά το γεγονός ότι αρκετές οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ είχαν τη διάθεση να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις της.

Διάφορες άμαζες οργανώσεις της Ευρώπης που αποκαλούνται νεοαριστερές προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να επιδράσουν στον προσανατολισμό του Φεστιβάλ. Εντονες ήταν οι μεθοδεύσεις από σημαντικές οργανώσεις της ΠΟΔΝ να αμβλύνουν το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, να το κάνουν μια άνευρη πολιτικά φιέστα, με πανανθρώπινες ευχές, θολές καταγγελίες στο νεοφιλελευθερισμό και γενικές αναφορές στην παγκοσμιοποίηση.

Η Οργάνωσή μας είχε ξεχωριστή συμβολή στην πραγματοποίηση, τον προσανατολισμό και το εύρος του 14ου Φεστιβάλ στην Κούβα. Σε συνεργασία με αρκετές και σημαντικές κομμουνιστικές νεολαίες, μπολιάστηκε αυτή η παγκόσμια συνάντηση από τη θέληση δεκάδων οργανώσεων να συντονιστεί παραπέρα η δράση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη βαρβαρότητας που οικοδομεί. Εκφράστηκε στην Κούβα η διάθεση χιλιάδων νέων αντιπροσώπων να τιμηθεί ο Τσε και η Κουβανική Επανάσταση, όχι σαν μουσειακό σύμβολο "πανανθρώπινων ιδανικών", αλλά σαν ζωντανή παρακαταθήκη της ανειρήνευτης, μέχρι τέλους, μάχης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Γι' αυτό, αυτή η μεγάλη παγκόσμια διαδήλωση που έγινε στην Κούβα έχει ξεχωριστή σημασία για το κίνημά μας. Παρά τις διαφαινόμενες μετατοπίσεις που εκφράζουν ένα συμβιβασμό προς τη σοσιαλδημοκρατία από οργανώσεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζει να καίει η σπίθα του σύγχρονου διεθνισμού και της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης. Οι κόκκινες σημαίες, το σφυροδρέπανο, ο Λένιν γίνονται ξανά σύμβολα που ανεμίζουν στα χέρια εκατομμυρίων νέων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σύμβολα που καθοδηγούν τον αγώνα μας για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους να γνωριστούν με την Κουβανική Επανάσταση, με τις ζωντανές βαθιές ρίζες που έχει μέσα στον ηρωικό λαό της Κούβας. Εδειξε σε όλους ότι μπορεί ένας λαός να αντιστέκεται στην παντοκρατορία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Φανέρωσε τους δεσμούς του κομμουνιστικού κόμματος που καθοδηγεί το χτίσιμο της νέας κοινωνίας με το λαό. Τη γνήσια αγάπη των μαζών στην ηγεσία της επανάστασης και τον ηγέτη της. Μας έδειξε την ανάγκη ύπαρξης και έντασης της ιδεολογικής πάλης, μέσα στην κουβανική κοινωνία που ζει σε συνθήκες αποκλεισμού και ανοιχτής επίθεσης ενάντια στην Επανάσταση.

Είναι διεθνιστική μας υποχρέωση και καθήκον να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα αυτού του λαού και της επανάστασής του, να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την αλληλεγγύη στην Κούβα.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Κούβα προσπάθησε και ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα που είχε αναλάβει. Συγκροτημένη, μαχητική παρουσία στις συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν, εξορμήσεις γνωριμίας στις Λέσχες των Ηπείρων, συμβολή στη διαμόρφωση των υλικών του Φεστιβάλ, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με δεκάδες οργανώσεις. Είναι σημαντική η έντονη παρουσία και κινητικότητα της ΚΝΕ στο παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα. Αυτή η δουλιά μας πρέπει να ενισχυθεί, να διευρυνθεί, συμβάλλοντας πιο αποφασιστικά και εμείς στον προσανατολισμό των διεργασιών που συντελούνται στις γραμμές του προοδευτικού κινήματος, κρατώντας ψηλά τη σημαία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Αυτό που κρατάμε, και αποδείχτηκε με την επιτυχή πραγματοποίηση του 14ου Φεστιβάλ, είναι ότι η συσπείρωση και ενότητα δράσης στο διεθνές κίνημα της νεολαίας μπορεί να προκύπτει μόνο με την ένταση της διαπάλης και την αντιπαράθεση με τη γραμμή του συμψηφισμού με "νεοαριστερές" ή σοσιαλδημοκρατικές λογικές.

Επιμένοντας επίσης στην ιδιαίτερη αξία της κοινής δράσης των κομμουνιστικών νεολαιών. Γι' αυτό θα έχει και ξεχωριστή σημασία η κοινή πρωτοβουλία που προετοιμάζεται, της ΚΝΕ με την ΚΝ Ισπανίας, την ΚΝ Πορτογαλίας και άλλες κομμουνιστικές νεολαίες της Ευρώπης, για να τιμήσουμε από κοινού τα 80χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης και τα 150χρονα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Η ικανότητα, φυσικά, συμβολής στον προσανατολισμό του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος, κρίνεται πρώτα απ' όλα στη χώρα μας. Η υλοποίηση των διεθνιστικών μας καθηκόντων μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά, κάνοντας την οργάνωσή μας ισχυρή δύναμη της Ελληνικής νεολαίας, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της πολιτικής μας μέσα στη νεολαία, συνεγείροντας χιλιάδες νέους με την ιδεολογία μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα (2008-09-25 00:00:00.0)
Μεγάλο διεθνές γεγονός (2006-09-03 00:00:00.0)
Μήνυμα ελπίδας (1997-08-12 00:00:00.0)
Σε απόσταση αναπνοής (1997-07-26 00:00:00.0)
Πρόκληση στο νεολαιίστικο κίνημα (1997-07-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ