Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο παιχνίδι των "επικρίσεων"

Μετά την επίρριψη ευθυνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ρ. Ντενκτάς και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντρέ, που ήρθε μια μέρα μετά την εξίσου επικριτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους, ο Ρ. Ντενκτάς πήρε το "μπαλάκι" της εικονικής αυτής κριτικής και επανέλαβε χτες τις γνωστές του θέσεις.

Ο Ντενκτάς έκανε νέες δηλώσεις ύστερα από χτεσινή σύσκεψη στα κατεχόμενα με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων κατά την οποία συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού. Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος, επέκρινε και πάλι τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ισχυρίστηκε ότι η δήλωσή του αποσκοπεί στη διάσωση, κατά την έκφρασή του, του Προέδρου Κληρίδη.

Ο Ραούφ Ντενκτάς πρόβαλε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι στο Μοντρέ δεν είχε θέσει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, αλλά αντέδρασε στην "παράνομη και μονομερή", κατά την έκφρασή του, αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν αντιτάχτηκε στην αίτηση της Κύπρου λόγω των δικών της συμφερόντων.

Ετσι παίζοντας στο παιχνίδι των "επικρίσεων" προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Κομισιόν, που στην ουσία αυτοί και οι αμερικανονατοϊκοί στηρίζουν τόσο τη δική του επιθετική καθώς και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, δίνει συνέχεια στα σενάρια αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Από την πλευρά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά στόματος του Προέδρου Γλ. Κληρίδη, με την ευκαιρία αντικατοχικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες στο οδόφραγμα της Δερήνειας, επανέλαβε την υπόσχεση ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν ξεχνά και δεν ξεγράφει τις χαμένες πατρίδες, δεν ξεχνά και δεν ξεγράφει την Αμμόχωστο και τις άλλες κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αμετάθετος στόχος είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους κατοίκους, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων το συντομότερο δυνατό, το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων και η επανένωση του Νησιού.

Επανέλαβε επίσης ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ