Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρόκληση στο νεολαιίστικο κίνημα

Πρόκληση στο νεολαιίστικο φοιτητικό κίνημα παγκόσμια συνιστά η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να απαγορεύσει τη συμμετοχή φοιτητών και άλλων νέων της χώρας στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Πενήντα χρόνια υπάρχει ο θεσμός του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), ο οποίος ξεκίνησε το 1947 στην Πράγα, γιορτάζοντας έτσι μαζικά την ήττα του φασισμού και της ναζιστικής Γερμανίας. Από τότε, και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε προχωρήσει σε μια τέτοια αντιδραστική ενέργεια. Ωστόσο, προσπαθώντας να "καθυποτάξει" τους νέους της χώρας της, αποφάσισε, εντελώς δικτατορικά, να μην επιτρέψει στους εκατοντάδες νέους των ΗΠΑ που είχαν δηλώσει συμμετοχή για το Φεστιβάλ, να πάρουν μέρος. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 700 νέοι που είχαν ζητήσει να συμμετάσχουν σε αυτό το νεολαιίστικο θεσμό, μαζεύοντας χρήματα με διάφορους τρόπους. Νέοι από γυμνάσια, λύκεια, εκκλησίες και σωματεία, προετοιμάζονται πυρετωδώς και με μεγάλο ενθουσιασμό να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ και στις συζητήσεις του, σε θέματα που αφορούν την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, την ειρήνη, τα ζητήματα παιδείας, τον αγώνα για ισότητα, για την ανεργία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και πολλά άλλα. Με χαρά βλέπουν πως θα συμμετέχουν και στις μουσικές εκδηλώσεις, στα χορευτικά και στις πολιτιστικές ανταλλαγές που θα υπάρξουν από τους χιλιάδες αντιπροσώπους των 112 χωρών που θα πάρουν μέρος.

Τώρα, ωστόσο, με την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι νέοι αυτοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αμφισβητήσουν την αντισυνταγματική απαγόρευση ή θα ενδώσουν στον εκφοβισμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απαράδεκτη ενέργεια

Η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ,σε ανακοίνωση - καταγγελία της, καταδικάζει και καταγγέλλει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγορεύσει τη συμμετοχή των αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ στο 14ο ΠΦΝΦ. Αυτή η απόφαση,τονίζει, που είναι η πρώτη παρόμοια απόφαση από κυβέρνηση των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια της ιστορίας αυτού του θεσμού, δεν αποτελεί μόνο άλλο ένα βήμα στην επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και πρόκληση στο Κίνημα Νεολαίας και Φοιτητών διεθνώς,με πρώτο στόχο το νεολαιίστικο κίνημα στη χώρα τους, στο πρόσωπο του οποίου παραβιάζονται ωμά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες με την παραπάνω απόφαση. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η αντιδημοκρατική και αυταρχική κίνηση ενάντια στο Νεολαιίστικο Κίνημα των ΗΠΑ δε θα μπορέσει να εμποδίσει, τελικά, τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κίνημα Νεολαίας και το φεστιβάλ του, με σύνθημα: Για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη φιλία. Το γεγονός ότι η συστηματική επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού συνεχίζεται δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να ανακόψει τους αγώνες των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, όπως δείχνει το παράδειγμα της Κούβας".

Καταλήγοντας, η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως "εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη προς όλες τις νεολαιίστικες οργανώσεις των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην προπαρασκευή του φεστιβάλ και τη βαθιά πεποίθησή μας ότι με την αλληλεγγύη όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου, θα ξεπεράσουν την επίθεση αυτή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας του κόσμου να καταδικάσουν δυναμικά τα γεγονότα αυτά και να στηρίξουν τον αγώνα του νεολαιίστικου κινήματος των ΗΠΑ για το δικαίωμά του στη συμμετοχή στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.Για την Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη, την Ειρήνη και τη Φιλία".

Παράλληλα, η Εθνική Παρασκευαστική Επιτροπή για το Φεστιβάλ των ΗΠΑ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης, και τονίζει πως πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος της χώρας,ενέργεια που είναι μέρος του εγκληματικού 39χρονου αποκλεισμού της Κούβας.

"Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενεργήσουμε ενάντια σε αυτή την προδοσία της δημοκρατίας", δήλωσε η Λόρεν Γκαρλόβσκι, συντονίστρια της επιτροπής. Καλώντας το λαό των ΗΠΑ να καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση, η ίδια τόνισε πως "χρειάζεται να αναφέρετε στην κυβέρνηση σήμερα μάλιστα την υποστήριξή σας προς την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στους νέους όλου του κόσμου. Αφήστε τους να μάθουν πως υποστηρίζετε τη συγκέντρωση των νέων όλου του κόσμου που θα αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν".

Από την πλευρά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), ο πρόεδρός της, με δήλωσή του, είπε πως "έχουμε σοκαριστεί (με αυτή την απόφαση) και μπορώ να σας πω πως θα συμβάλουμε στη μαζική αντίδραση" της νεολαίας, στέλνοντας μηνύματα ενημέρωσης σε άλλες διεθνείς νεολαιίστικες οργανώσεις για να στείλουν με τη σειρά τους ανακοινώσεις καταγγελίας.

Μαζικές συγκεντρώσεις... και στην Ελλάδα

Σε πολλές χώρες του κόσμου σχεδιάζονται μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών από μαζικούς φορείς της νεολαίας. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή για την προβολή και συγκρότηση και αποστολή αντιπροσωπείας (από την Ελλάδα θα συμμετέχουν περίπου 50 - 60 νέοι στο Φεστιβάλ) διοργανώνει στις 10 Ιούλη στις 7.30μμ παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να καταδικαστεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στερήσει το δικαίωμα στην αμερικανική νεολαία να συμμετέχει σε αυτό το νεολαιίστικο θεσμό.

Πάντως, αυτή η ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης δε σκοπεύει μόνο ενάντια στην επαναστατημένη Κούβα και στη συνέχιση του αποκλεισμού της, αλλά και ενάντια στο νεολαιίστικο αυτό θεσμό του Φεστιβάλ. Ωστόσο, η αμερικανική νεολαία είναι αποφασισμένη να μην το βάλει κάτω και με άλλους τρόπους (π.χ. μέσω άλλων χωρών κλπ.) θα καταφέρει να φτάσει στην Κούβα για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Το θέμα, ωστόσο, ήταν να σπάσει αυτός ο αποκλεισμός, να σταματήσει η επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και αυτό μπορεί να γίνει με την αλληλεγγύη όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου, οι οποίες θα πρέπει να καταδικάσουν - και έχουν ήδη αρχίσει - τα γεγονότα αυτά και να στηρίξουν το δικαίωμα της αμερικανικής νεολαίας να συμμετάσχει στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ