Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
(Οικονομική) ιστορία δύο πόλων

Σήμερα το Χονγκ Κονγκ είναι μια πόλη - νησί έκτασης 1.045 τ. χλμ. (στοιχεία του ΟΗΕ, 1975) και πληθυσμού 6.500.000 κατοίκων. Τουλάχιστον το 95% των κατοίκων είναι Κινέζοι. Με πάνω από 6.000 κατοίκους ανά τ. χλμ., το Χονγκ Κονγκ είναι, πιθανότατα, το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του κόσμου.

Το Χονγκ Κονγκ κατέχει το ισχυρότερο χρηματιστήριο της Ασίας μετά από εκείνο του Τόκιο. Από την άποψη του όγκου του εξωτερικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών HIGH TECH, κατέχει την 8η θέση στον κόσμο και η έλλειψη φυσικών πόρων κάνει την οικονομία του Χονγκ Κονγκ την πιο εξαρτημένη από το εμπόριο σε όλο τον κόσμο (NEWSWEEK, 19.5.97). Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν υπολογίζεται σε 22.000 δολ., ένα από τα ανώτερα του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 1996, υπολογίζεται πως, στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ, σε κάθε 3 άτομα αντιστοιχούσαν 2 συσκευές τηλεφώνου.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις από χρόνια είναι πολύ εντατικές και εκτεταμένες.

Το 1996, το Χονγκ Κονγκ είχε την 7η θέση στις εισαγωγές της ΛΔΚ και κάλυπτε το 5,6%. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΛΔΚ, αυτό σημαίνει ότι, το 1996, το Χονγκ Κονγκ εξήγαγε στη ΛΔΚ περί τα 1.200 δολ. κατά κεφαλήν. Παράλληλα, και οι εισαγωγές του Χονγκ Κονγκ από τη ΛΔΚ είναι πολύ μεγάλες. Καλύπτουν, π.χ., το 88 - 90% των εισαγωγών παπουτσιών, ετοίμων ενδυμάτων, παιγνιδιών κλπ.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί την κύρια πηγή επενδύσεων κεφαλαίων για τη ΛΔΚ. Υπολογίζεται ότι το 58% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στη ΛΔΚ στη διάρκεια των τελευταίων 18 ετών προέρχονταν από το Χονγκ Κονγκ. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για πολύ αξιόλογα ποσά, αν πάρουμε υπόψη μας ότι οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων 18 ετών στη ΛΔΚ υπολογίστηκαν το 1996 σε 175.500.000.000 δολ. Με βάση τα στοιχεία για το 1996, οι επενδύσεις από το Χονγκ Κονγκ στη ΛΔΚ ήταν περί τα 23.200.000.000 δολ., δηλ. περί τις 3.500 δολ. κατά κεφαλήν.

Η αντίστροφη κίνηση κεφαλαίων είναι επίσης πολύ σημαντική. Υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που προέρχονται από τη ΛΔΚ καλύπτουν το 20% των ξένων επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στη ΛΔΚ δεν είναι χωρίς στοιχεία συνένωσης δυο ανομοίων μερών. Από τη μια μεριά, έχουμε το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ο LI BIAN αποκαλεί "ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή χρηματιστικά, εμπορικά, ναυσιπλοϊκά, τουριστικά και πληροφοριακά κέντρα της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού" (BEIJING REVIEW, 19 - 25.5.97). Από την άλλη μεριά, έχουμε την κυρίως ΛΔΚ, μια χώρα με ακόμη έντονα τα εξωτικά σημάδια του παραδοσιακού αγροτικού παρελθόντος, με κατά κεφαλήν εισόδημα γύρω στα 700 δολ. (ένα μεγάλο, ασφαλώς, επίτευγμα, αλλά πάντα πολύ πίσω από το Χονγκ Κονγκ) και την 73η θέση στον 12μελή κατάλογο του "δείκτη εκσυγχρονισμού". Θα "δουλέψει", άραγε, το ζεύγος;

Η ΛΔΚ είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, αν όχι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα, του κόσμου. Αν το Χονγκ Κονγκ κατέχει την 8η θέση στο παγκόσμιο εμπόριο, η ΛΔΚ κατέχει ήδη σήμερα την 11η και το βάρος της δεν παύει να αυξάνει με ταχύτητα. Σύμφωνα με τις πιο αξιόπιστες στατιστικές, η Κίνα, το 2000 και για πρώτη φορά στην ιστορία της, δε θα είναι πια αγροτική χώρα και, το 2.005, θα έχει τη μεγαλύτερη σε απόλυτα μεγέθη οικονομία του κόσμου. Σημειώνουμε επίσης ότι και στον τομέα της απορρόφησης κεφαλαίων η ΛΔΚ κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν οι προβλέψεις, το Χονγκ Κονγκ δεν έχει τίποτε να χάσει από την επιστροφή του στην Κίνα. Τα περιθώρια μιας τέτοιας συνένωσης κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους.

Αυτή, άλλωστε, είναι η εκτίμηση και του NEWSWEEK, το οποίο σημειώνει, ίσως όχι χωρίς κάποια ανησυχία:

"Αν και η τελετή του πολιτικού γάμου θα γίνει, τελικά, την 1η Ιούλη, ο οικονομικός γάμος, στην πραγματικότητα, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Αποτέλεσμα: Μια νέα υπερδύναμη του εμπορίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ