Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ
Τοπίο απάτητης ερήμου

Οι πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αρη έφθασαν στον πλανήτη μας επτά περίπου ώρες μετά την επιτυχή προσεδάφιση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου "Παθφάιντερ" στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Οι πρώτες αυτές εικόνες δείχνουν ένα τοπίο γεμάτο πέτρες και βράχους, που μοιάζουν κοφτεροί και έχουν όλων των ειδών τα σχήματα και τα μεγέθη, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ προσομοιάζουν το τοπίο, όπως διαγράφεται μέσα από τις πρώτες φωτογραφίες, με μια τεράστια απάτητη έρημο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι μπαταρίες του διαστημοπλοίου είναι φορτισμένες κατά 76%, η θερμοκρασία του ικανοποιητική, οι ηλιακοί του συλλέκτες παράγουν κανονικά ηλεκτρισμό και η επικοινωνία του κυρίως διαστημοπλοίου "Παθφάιντερ" με το ρομπότ "Σοτζούρνερ" είναι ικανοποιητική, όπως ακριβώς είχε προβλεφτεί. Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται ότι προκύπτει είναι το ότι ο ένας από τους αερόσακους που χρησιμοποιήθηκαν για την ομαλή προσεδάφιση του διαστημοπλοίου έχει καλύψει μέρος της βάσης του με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή χρήση της ράμπας όπου προβλέπεται να κινηθεί το ρομπότ "Σοτζούρνερ". Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί τότε οι προοπτικές της αποστολής μειώνονται σημαντικά καθώς δε θα είναι δυνατή η συγκέντρωση πληροφοριών εξαιτίας της δυσκολίας κίνησης του διαστημοπλοίου. Πάντως, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό της ΝΑΣΑ, που πανηγύρισε με ενθουσιασμό την ομαλή προσεδάφιση του "Παθφάιντερ" και την επιτυχημένη έναρξη της αποστολής, υποστήριξε ότι το πρόβλημα του αερόσακου θα μπορέσει να λυθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, ο "Παθφάιντερ" θα συγκεντρώσει, επί ένα μήνα, στοιχεία για την τοπογραφία, τη γεωλογία και την ατμόσφαιρα του Αρη, που φαίνεται ότι δεν είναι τόσο πυκνή όσο υπολογιζόταν καθώς η προσεδάφιση του διαστημοπλοίου έγινε σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

Οπως τόνισαν επανειλημμένως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι ειδικοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ, ο "Παθφάιντερ" δεν είναι εξοπλισμένος με όργανα που να μπορούν να ανιχνεύσουν δείγματα ή ίχνη ζωής αλλά μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία σε επίπεδο μικροοργανισμών που μπορούν, ύστερα από επισταμένη ανάλυση, να οδηγήσουν σε ορισμένα συμπεράσματα για την πιθανή ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής και σε κάποιες πρώτες υποθέσεις για το είδος των οργανισμών αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ