Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αθλια η κατάσταση του στρατεύματος

Καταγγελίες ενός στρατηγού προς τον Γιέλτσιν

Δεν περνάει μέρα στη Ρωσία χωρίς να ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Την περασμένη βδομάδα στην πολιτική σκηνή της χώρας ξέσπασε ένα από τα πιο μεγάλα τελευταία (εκτός από τις "περιπέτειες" στη σάουνα με γυμνές γυναίκες, του υπουργού Δικαιοσύνης Βαλεντίν Κοβαλιόφ) σκάνδαλα, σε σχέση με την Εκκληση του προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα, στρατηγού Λεβ Ρόχλιν, προς τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους στρατιωτικούς της Ρωσίας. Ο κυβερνητικός Τύπος δεν άργησε να τον κατηγορήσει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι καλεί τους στρατιωτικούς σε εξέγερση, ενώ η ηγεσία του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", στο οποίο ανήκει ο Ρόχλιν, αποφάσισε να συζητήσει το ζήτημα της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και της καθαίρεσής του από πρόεδρο της Επιτροπής της Δούμας για την Αμυνα.

Οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης "Σοβιέτσκαγια Ρωσία" και "Πράβντα - 5" δημοσίευσαν το πλήρες κείμενο της εκτενούς επιστολής του Ρόχλιν. Ο στρατηγός κατηγορεί τον Ανώτατο Διοικητή, που είναι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ότι καταδίκασε τις ένοπλες δυνάμεις "σε οριστική καταστροφή" και ρωτάει ευθέως: "Γιατί η τύχη του στρατού μας καθορίζεται από υπαγορευόμενους απ' έξω χρηματοδοτικούς περιορισμούς;.. Μήπως δεν υπάρχει πλέον για τη Ρωσία καμία δυνάμει απειλή απ' έξω;".

Για το χατίρι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Κατά τον Ρόχλιν, τα γεγονότα μιλούν για κάτι άλλο. Θυμίζει ότι οι ΗΠΑ, τις οποίες κανείς δεν απειλεί και όπου χορηγούνται για την άμυνα κατά 20 φορές περισσότερα χρηματικά ποσά απ' ό,τι στη Ρωσία, έχουν κηρύξει ως περιοχές ζωτικών συμφερόντων τους το Αζερμπαϊτζάν με τα πετρέλαιά του, καθώς και τη Βαλτική. Οι ΗΠΑ κάνουν το παν να αποσπάσουν τις χώρες της ΚΑΚ από τη Ρωσία. Λαμπρό παράδειγμα η χορήγηση χρημάτων στην Ουκρανία για την οριοθέτηση των συνόρων με τη Ρωσία. Από την άλλη μεριά, το ΝΑΤΟ "χωρίς να κρατάει τους τύπους με τη Ρωσία", αποφάσισε να προωθηθεί προς τα σύνορά της. "Στο Παρίσι εσείς, κύριε ανώτατε διοικητή, κάνατε την ανάγκη φιλοτιμία. Εχει αναγνωριστεί επίσημα η ήττα της δικής σας και της γκορμπατσοφικής πολιτικής στο ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Στο ζήτημα αυτό κανείς δε ζήτησε κι ούτε είχε ανάγκη να ζητήσει τη δική σας συγκατάθεση", τονίζει ο Ρόχλιν. Θεωρεί ότι η Δύση εφαρμόζει άμεση επιβουλή στα ζητήματα της στρατιωτικοπολιτικής οικοδόμησης της Ευρώπης και περιφρονούνται τα συμφέροντα της Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε στη συνάντηση στο Ελσίνκι να σεβαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Συνθήκη SALT-2 έως το 2009, διότι την εποχή εκείνη οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας πρακτικά θα καταστραφούν... "Μόλις θα εκλείψει για τους πιθανούς επεμβασίες η απειλή της τιμωρίας, δηλαδή μετά το 2009, όταν τα στρατηγικά πυρηνικά μέσα της Ρωσίας θα υποστούν φυσικό θάνατο, η στρατιωτικοπολιτική επιβουλή κατά της Ρωσίας θα είναι απεριόριστη", σημειώνει ο στρατηγός.

Ο Ρόχλιν επικρίνει τον Γιέλτσιν για την κρίσιμη κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις: "Ποτέ δε διοικήσατε πραγματικά τη Ρωσία, ποτέ δε λάβατε καλομελετημένες και ζυγισμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις σας είναι βουλητικό αυτοσχεδίασμα της διάθεσης. Σαν αποτέλεσμα, η βιομηχανία και η αγροτική οικονομία κατέρρευσαν. Εχουν καταστραφεί και όλα τα υπόλοιπα". Αναφέρει ότι τη μεταρρύθμιση στο στρατό τη διευθύνει το ΔΝΤ, το οποίο καθόρισε ότι η Ρωσία πρέπει να διαθέσει για την άμυνά της όχι περισσότερο από το 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα διαλύσει πλήρως το στρατό. Η οικονομική πολιτική στηρίζεται ουσιαστικά στην ελεημοσύνη αυτού του Ταμείου. Εφιστά την προσοχή ότι, από τη μια, μειώνονται οι ένοπλες δυνάμεις και από την άλλη, αυξάνονται οι κατασταλτικές δυνάμεις. "Η Ρωσία μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος. Το καθεστώς δε χρειάζεται το στρατό, διότι λιμοκτονεί, είναι δυσαρεστημένος και ανεπιθύμητος για τη Δύση. Το καθεστώς έχει ανάγκη από αστυνομικά στρατεύματα, τα οποία καλοτρέφονται με την ελπίδα της υποστήριξής τους σε πιθανή αποσαφήνιση των σχέσεων με το δυσαρεστημένο λαό".

Παραβιάσεις του Συντάγματος

Απευθυνόμενος στον Γιέλτσιν ως πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον κατηγορεί ευθέως για παραβιάσεις του Συντάγματος, ότι εξαπάτησε το λαό και τους στρατιωτικούς, μη τηρώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του και ότι δεν ασκεί τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ομοσπονδιακού νόμου "Για την άμυνα" σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική οικοδόμηση, δεν εξασφαλίζει την τήρηση του νόμου "Για τους βετεράνους". Ο Ρόχλιν θεωρεί ότι ο Γιέλτσιν ευθύνεται προσωπικά για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Ο Ρόχλιν ζητάει από το Ρώσο Πρόεδρο να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στα στρατεύματα, να γίνει ειλικρινής διάλογος με το στρατό στα ζητήματα της τύχης των ενόπλων δυνάμεων, της τύχης της Ρωσίας και των στρατιωτικών. Καλεί τους στρατιωτικούς να συσπειρωθούν, να πραγματοποιήσουν σε κάθε μονάδα συνελεύσεις των αξιωματικών, στις οποίες να επεξεργαστούν νόμιμα αιτήματα και να σταλούν στον Πρόεδρο, στην κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Συνέλευση τη Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Ανώτατο και Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας.

"Η ηγεσία της χώρας πρέπει να νιώσει την ενότητά σας και να καταλάβει ότι εσείς, σε διάκριση μ' αυτή, δεν παραβιάσατε ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους νόμους, ούτε τις υποχρεώσεις σας και φροντίζετε μόνο για τη διατήρηση του στρατού, την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας. Η συνεχιζόμενη, όμως, σιωπηρή περιφρόνηση των νόμιμων δικαιωμάτων σας, η ανεξήγητη καταστροφή του στρατού, της πολεμικής επιστήμης και τις αμυντικής βιομηχανίας σάς φέρνουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση... Σ' αυτές τις συνθήκες οργανωθείτε, αναδείξτε τους ηγέτες σας στις συνελεύσεις των αξιωματικών, απαιτείστε το σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων σας. Μην ελπίζετε ότι θα το κάνει κάποιος άλλος στη θέση σας. Η ενότητά μας στο δρόμο της αντίστασης στην καταστροφή του στρατού αποτελεί την εγγύηση της επιτυχίας. Διαφορετικά ο στρατός θα χαθεί", τονίζει προς τους στρατιωτικούς ο Ρόχλιν.

Αντιδράσεις

Αμέσως, ένας από τους ηγέτες του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" (ΣΜΡ) και πρώτος αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Σόχιν χαρακτήρισε την Εκκληση του Ρόχλιν ως κάλεσμα σε εξέγερση. Πρόσθεσε ότι με υπόδειξη του στρατηγού ετοιμάστηκαν για αποστολή στα στρατιωτικά τμήματα περίπου 1.000 αντίτυπα της Εκκλησης και ο ίδιος προσωπικά σφράγιζε τα δέματα. Ανέφερε ότι οι ενέργειές του θα συζητηθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΜΡ. Από τη μεριά της, η δεξιά ριζοσπαστική εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς" θεωρεί την πράξη του Ρόχλιν ως "συμμαχία", την οποία σχημάτισαν "ανώτατοι στρατιωτικοί, που έμειναν στην Πλατεία Αρμπάτ ακόμα και μετά την απόλυση του φίλου του Ρόχλιν, πρώην υπουργού Αμυνας Ιγκορ Ροντιόνοφ και οι κομμουνιστές ηγέτες της Δούμας". Το "κόμμα της εξουσίας" ΣΜΡ δεν έχει μεγάλες επιλογές. "'Η να καταπιεί την τρομερή προσβολή του Ρόχλιν (πράγμα σχεδόν αδύνατο) ή να διώξει το στρατηγό και... να δείξει πάλι την πλήρη αδυναμία του. Διότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να οδηγήσει απλώς στο επίσημο πέρασμα του προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, στην ομάδα "Ναροντοβλάστιε" του Νικολάι Ριζκόφ". 'Η σε ακόμα μεγαλύτερο ξέσπασμα του στρατηγού Λεβ Ρόχλιν ως ισχυρού ηγέτη "εθνικών διαστάσεων", προβλέπει η προαναφερόμενη εφημερίδα.

Διαφορετική υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, σε συνέντευξή του στις 27 Ιούνη στην εφημερίδα του στρατού "Κράσναγια Ζβεζντά". Χαρακτήρισε το "ντοκουμέντο" του στρατηγού "πριν απ' όλα ως παραβίαση σημαντικών διατάξεων της ρωσικής νομοθεσίας, που απαγορεύει την πολιτική προπαγάνδα στις ένοπλες δυνάμεις". Και πρόσθεσε ότι "αυτές οι μέθοδοι δουλιάς με τους στρατιωτικούς είναι εντελώς απαράδεκτες και έχουν προβοκατόρικο χαρακτήρα". Ο Σεργκέγεφ σημείωσε ότι η πορεία της μεταρρύθμισης στο στρατό βρίσκεται υπό τον προσωπικό έλεγχο" του Γιέλτσιν που θα οδηγήσει στη "βελτιστοποίηση της οργανωτικής δομής των ενόπλων δυνάμεων και στη μείωσή τους".

Η στάση του στρατηγού

Μετά τις απειλές και επικρίσεις κατά του Ρόχλιν, η κατάσταση μετριάστηκε κάπως ύστερα από τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΜΡ στην Κρατική Δούμα Σεργκέι Μπελιάγεφ και του ίδιου του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ετσι, στις 30 Ιούνη συνήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΜΡ στην Κρατική Δούμα για να εξετάσει το "ζήτημα Ρόχλιν". Επειδή, όμως, δεν υπήρχε απαρτία, η εξέταση του θέματος αυτού αναβλήθηκε για το φθινόπωρο (;!), όταν οι βουλευτές επιστρέψουν από τις διακοπές. Ο ίδιος ο Ρόχλιν παραμένει ήρεμος, δηλώνει ότι δε σκοπεύει να "ζητήσει συγγνώμη ή να ομολογήσει κάπου την ενοχή του", διότι είναι βέβαιος ότι τη θέση του συμμερίζονται οι περισσότερες στρατιωτικές μονάδες. Απέρριψε τις κατηγορίες ότι καλεί τους στρατιωτικούς σε ανυπακοή. Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική του δραστηριότητα είπε στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία: "Σε καμιά περίπτωση δεν είμαι αυτόμολος. Αν η ΚΟ θεωρήσει ότι πρέπει να μείνω στις γραμμές της, θα μείνω... Θα δρω, έως ότου πειστώ ότι ο στρατός και η ασφάλεια της Ρωσίας δε διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο". Σημείωσε ότι από παντού, κι από τις πιο απομακρυσμένες στρατιωτικές μονάδες δέχεται γράμματα και τηλεγραφήματα υποστήριξης. Υστερα απ' όλα αυτά τίθεται το ερώτημα: γιατί ο στρατηγός, που δημόσια κατηγορήθηκε για κάλεσμα του στρατού σε ανυπακοή, σε εξέγερση, που προκάλεσε τον εκνευρισμό και του προέδρου και του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Αμυνας βγήκε "λάδι"; Προφανώς, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να μην τραβήξουν το σχοινί και, φοβούμενοι την άνοδο της δημοτικότητας του στρατηγού μέσα στις ένοπλες δυνάμεις, πράγμα στη σημερινή κατάσταση της Ρωσίας πολύ επικίνδυνο για το καθεστώς, έκριναν πιο φρόνιμο να "καταπιούν" τις κατηγορίες και να βάλουν τελεία. Ο στρατηγός, όμως, δε φαίνεται πως προτίθεται να βάλει τελεία. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να ιδρύσει δικό του κόμμα. Υπάρχει δε και ο απώτερος σκοπός - οι προεδρικές εκλογές.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ