Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Κρίσιμη Κυριακή

ΠΟΡΤΝΤΑΟΥΝ.-

Τα χρώματα της βρετανικής σημαίας, κόκκινο, μπλε, άσπρο, κυριαρχούν στην πόλη Πορτντάουν της Βόρειας Ιρλανδίας, με εξαίρεση μόνο τη συνοικία των καθολικών. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από μεγάλο μέρος των κατοίκων της, τόσο προτεσταντών όσο και καθολικών, που σχημάτισαν ατελείωτες ουρές στις μεγάλες λεωφόρους και στο αεροδρόμιο της πόλης, στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν έγκαιρα, ενώ ο βρετανικός στρατός έχει περικυκλώσει με ισχυρότατες δυνάμεις την περίμετρό της.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι πορεία της μεγαλύτερης οργάνωσης προτεσταντών, οι εναπομείναντες κάτοικοι του Πορτντάουν είχαν, ήδη, οχυρωθεί στα σπίτια τους. Σήμερα το μεσημέρι περισσότερα από 2.000 μέλη της μεγαλύτερης προτεσταντικής οργάνωσης, του "Οραντζ Ορντερ", αναμένεται να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη παρέλασή τους στο κέντρο της πόλης διασχίζοντας και τον κεντρικό δρόμο της καθολικής συνοικίας.

Η μαζική φυγή μεγάλου μέρους των κατοίκων καθώς και η οχύρωση των υπολοίπων στα σπίτια τους με μεγάλες ποσότητες προμηθειών είναι σαφώς δικαιολογημένη, καθώς η πορεία του "Οραντζ Ορντερ" σηματοδοτεί το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων επί σειρά ετών. Μόνο πέρσι η πορεία κατέληξε σε σφοδρές συγκρούσεις προτεσταντών και καθολικών - τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων - οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις μέρες, μετέτρεψαν την πόλη σε ανεξέλεγκτο πεδίο μάχης, στοίχισαν τη ζωή σε 2 ανθρώπους, προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων και ευθύνονται για την πρόκληση υλικών ζημιών ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ