ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταδίκη του Εγκον Κρεντς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο τελευταίος ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Εγκον Κρεντς, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο του Βερολίνου σε εξίμισι χρόνια κάθειρξη, με το σκεπτικό της ανθρωποκτονίας με θύματα Ανατολικογερμανούς φυγάδες στο Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι κατήγοροι είχαν ζητήσει την ποινή εντεκάχρονης κάθειρξης για τον Κρεντς, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Εριχ Χόνεκερ στην ηγεσία του SED και της χώρας. Είναι η πρώτη καταδίκη υψηλόβαθμου στελέχους της πρώην ΓΛΔ, για υποτιθέμενα εγκλήματα που λάβανε χώρα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Πολλά από τα μέλη της ιεραρχίας της χώρας και ανώτατα κομματικά στελέχη του SED, είχαν παραπεμφθεί σε δίκες, αλλά αυτή η δίκη είναι η μόνη που ολοκληρώθηκε, μια και πολλά από αυτά είτε εξέπνευσαν, είτε απαλλάχτηκαν γιά σοβαρούς λόγους υγείας.

Ο Κρεντς εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο περίπου 900 ανθρώπων στο Τείχος του Βερολίνου, που οριοθετούσε τα σύνορα των δύο κρατών της διαιρεμένης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου Γερμανίας, αλλά σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο ίδιος αρνήθηκε την καταδίκη του από ένα δικαστήριο της "Ενωμένης Γερμανίας", μια και δεν έχει αυτό το δικαίωμα. "Δεν καταδικάστηκα για εγκλήματα, αλλά για τα πολιτικά αξιώματα που είχα στη ΓΛΔ", δήλωσε ο Κρεντς κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, τονίζοντας ότι "Εεναι μία πολιτική δίωξη, μία πράξη εκδίκησης για το γεγονός ότι η ΓΛΔ υφίστατο".

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους Γκίντερ Σκαμπόβσκι και Γκίντερ Κλέιμπερ, πρώην μέλη της διοίκησης του SED, σε φυλάκιση τριών χρόνων ως ενόχους για το θάνατο ανθρώπων στο Τείχος. Δεν έγινε ωστόσο σαφές αν τα τρία αυτά άτομα θα μεταφερθούν αμέσως στη φυλακή ή αν θα παραμείνουν ελεύθερα με εγγύηση περιμένοντας την εξέταση της εφέσεώς τους, που κατατέθηκε αμέσως από τους συνηγόρους μετά την έκδοση της καταδικαστικής αυτής απόφασης.

ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΣΝΙΑΣ
Στην τροχιά της τελικής αναμέτρησης;

ΠΑΛΕ. -

Βαθαίνει το "πολιτικό ρήγμα" στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κλίτσοβιτς στο Πάλε κήρυξε παράνομες τις αποφάσεις της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς, υποστηρίζοντας ότι αντιτίθενται στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την ίδια ώρα η πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να συσπειρώσει και να ενισχύσει το "στρατόπεδό" της, προχωρώντας στην αναδιοργάνωση της διοίκησης των αστυνομικών δυνάμεων στην Μπάνια Λούκα και οξύνοντας το κλίμα πολιτικού διχασμού με εμπρηστικές ομιλίες κατά του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση της Πλάβσιτς με τη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (που αντιτίθεται στην πολιτική της) θεωρείται παραπάνω από κρίσιμη...

Διακοπή σχέσεων κυβέρνησης Κλίτσοβιτς με την Πρόεδρο

Τη διακοπή των σχέσεών της με την Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κλίτσοβιτς στο Πάλε, με επιχείρημα ότι η τελευταία "συνεχίζει να παραβιάζει το Σύνταγμα". Σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων "SRNA", στην ανακοίνωση της κυβέρνησης καταγγέλλεται ότι η Μπιλιάνα Πλάβσιτς "αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου" και ανακοινώνεται η απόφαση να θεωρούνται στο εξής "παράνομες, αδικαιολόγητες και μη δεσμευτικές όλες οι μελλοντικές αποφάσεις και ενέργειες της Προέδρου. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Κλίτσοβιτς αποτελεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο την περασμένη βδομάδα ακύρωσε τη διάλυση της Βουλής που ανήγγειλε η Πρόεδρος στις 3 Ιουλίου.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία αναμέτρησης ανάμεσα στις δυνάμεις του Πάλε και τους υποστηριχτές της Προέδρου Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα. Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν, μάλιστα, ότι η κλιμακούμενη κρίση θα μπορούσε να καταλήξει είτε σε ένοπλη σύγκρουση, είτε ακόμη και στον εδαφικό διαμελισμό της σερβοβοσνιακής οντότητας.

Η απάντηση της Πλάβσιτς

Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύτηκαν και από την Πρόεδρο Πλάβσιτς, που υποστήριξε ότι οι πολιτικοί του Πάλε "παίζουν επικίνδυνα με τη φωτιά", θέλοντας να πάρουν το στρατό με το μέρος τους. Επιχείρησε δε να απαντήσει με το "ίδιο νόμισμα", δηλώνοντας πως οι προσπάθειες προσεταιρισμού του στρατού από την κυβέρνηση Κλίτσοβιτς "συνιστούν τη χειρότερη παραβίαση του Συντάγματος". Οσο για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχει κηρύξει η ίδια, υποστήριξε ότι είναι "εντελώς αναγκαίες".

"Ο λαός θέλει να ενωθεί με την Ευρώπη. Αυτοί που παρεμποδίζουν το δρόμο αυτό, ανήκουν πλέον στο παρελθόν μας. Οι εκλογές είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικές", υποστήριξε η Πλάβσιτς, μιλώντας χτες σε πλήθος χιλιάδων οπαδών της, ενώ λίγες ώρες πριν είχε αποκτήσει και την υποστήριξη του αντιπροέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκολγιουμπ Μιριάνιτς, αλλά και τριών ακόμα μελών του κοινοβουλίου που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Κάρατζιτς, που με ξεχωριστή επιστολή τους τάσσονται στο πλευρό της.

Στην πολιτική κρίση έχει εμπλακεί, από την περασμένη βδομάδα και η διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μάλιστα, τα μέλη του ΓΕΣ αρνήθηκαν χτες επιδεικτικά, επικαλούμενοι αδυναμία απαρτίας, να ανταποκριθούν στο αίτημα της Προέδρου για συνάντηση.

Οπως τελικά ανακοινώθηκε, η διοίκηση του στρατού και η Πλάβσιτς έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν σήμερα, με σκοπό, όπως είπε ο προεδρικός εκπρόσωπος, την αποσαφήνιση του ρόλου του στρατού στην πολιτική κρίση. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα "εκπλήξεων"...

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι και ο στρατός είναι διχασμένος και πως η Πρόεδρος Πλάβσιτς έχει με το μέρος της τους αξιωματικούς που υπηρετούν στο σώμα στρατού της Κράινα. Η εφημερίδα Γκρατζάνιν υποστηρίζει μάλιστα ότι η Πλάβσιτς θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Πέρο Τσόλιτς και θα τοποθετήσει νέο αρχηγό το στρατηγό Μόμιρ Τάλιτς, τον διοικητή του Σώματος στρατού της Κράινα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα πρόθυρα μιας σύρραξης;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Η σκηνή στη Βηθλεέμ ήταν χαρακτηριστική: Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πέταγαν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, που τους καταδίωξαν κι εξαπέλυσαν καταιγισμό πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, τραυματίζοντας πέντε άτομα. Οταν όμως οι Ισραηλινοί πλησίασαν τα όρια των Αυτόνομων, οι άνδρες της Παλαιστινιακής αστυνομίας έλαβαν θέσεις και προέτειναν τα "Καλάσνικοφ" - κι ένας από τους αξιωματικούς τους είπε με σφιγμένα δόντια: "Αυτό είναι. Αν πλησιάσουν κι άλλο, θ' ανοίξουμε πυρ".

Είναι πια προφανές: κάθε μέρα, κάθε ώρα, μια σύρραξη είναι πλέον μια ισχυρή πιθανότητα. Η χτεσινή μέρα, με τις νέες κατεδαφίσεις"αυθαίρετων" κατοικιών Παλαιστινίων και τον ξυλοδαρμό και τραυματισμό ενός άνδρα που αρνήθηκε να βγει από το σπίτι του, παρ' ολίγου να προκαλέσει μια τέτοια σύρραξη. Οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων συνεχίστηκαν. Το κλίμα, 26 μέρες μετά τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας που διαρκεί ακόμα, είναι πιο εκρηκτικό από ποτέ...

Οι Ισραηλινοί... κάνουν ό,τι μπορούν: από την αρχή του μήνα, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο Παλαιστίνιος υπουργός Δήμων και Κοινοτήτων, Σαέμπ Ερακάτ, 39 κατοικίες Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και 343 αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Ιούνη του 1996.

Ενας Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας χθες υπό τον όρο της ανωνυμίας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" αποκάλυψε πως ο Ερεκάτ ζήτησε από τον Αμερικανό μεσολαβητή Ντένις Ρος να πιέσει την ισραηλινή πλευρά, ώστε να άρει τον αποκλεισμό. Δεν υπήρξε απάντηση...

Στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε και πάλι με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε πως ο λαός του "δε θα γονατίσει" στις ισραηλινές πιέσεις. Τα "σκληρά και απάνθρωπα" μέτρα που χρησιμοποιεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρόσθεσε, δε θα τον αναγκάσουν να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στο μεταξύ χθες, σύμφωνα με το "Ρόιτερ", ο ανώτατος σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντάνι Ναβέχ, κατηγόρησε τους Παλαιστινίους ότι παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες προσλαμβάνοντας πολύ περισσότερους αστυνομικούς από όσους επιτρέπεται και έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της"τρομοκρατίας". Ενώ η παλαιστινιακή αστυνομία "θα έπρεπε" να έχει το πολύ 24.000 άνδρες, έχει στρατολογήσει ήδη περισσότερους από 34.000, είπε.

Στο Λίβανο...

Ισραηλινά αεροσκάφη επέδραμαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, ξανά χτες εναντίον βάσεων της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση", λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ενώ Ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν μάχες στη λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα από τις χτεσινές επιχειρήσεις, αλλά η συνέχιση της χειρότερης έντασης εδώ κι ένα χρόνο ώθησε αναλυτές να μιλούν για κίνδυνο ανάφλεξης.

Στο Νότιο Λίβανο, η "Χεζμπολάχ" εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου, το οποίο εκπρόσωπός της ισχυρίστηκε ότι διέλυσε. Οι Ισραηλινοί απάντησαν βομβαρδίζοντας πιθανές θέσεις της οργάνωσης. Νωρίτερα, χθες, από βόμβα της "Χεζμπολάχ" σε δρόμο τραυματίστηκε ένας αξιωματούχος του φιλοϊσραηλινού Στρατού του Νοτίου Λιβάνου.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενάντια στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Τις αντιδράσεις του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγεφ, 254 βουλευτών της "Ομάδας - ΑντιΝΑΤΟ" της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας και των κομμουνιστών Ουκρανών, προκάλεσαν οι ναυτικές ασκήσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ που διεξάγονται από χτες στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Σεργκέγεφ δήλωσε ότι "η πραγματοποίηση των ασκήσεων είναι αδικαιολόγητη και δε θα βοηθήσει στην εμπέδωση της διεθνούς εμπιστοσύνης". Οι 254 βουλευτές της Δούμας ήταν ακόμα σκληρότεροι. Σε δήλωσή τους αναφέρεται ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σ' αυτή την πρόκληση, αποχωρώντας από το "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", που αποτελεί "προπέτασμα καπνού για να συγκαλύψει την επέκταση του ΝΑΤΟ". Οι ασκήσεις αυτές, συνεχίζεται στη δήλωση, "έχουν στόχο να διογκώσουν τεχνητά τις αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα". Οι βουλευτές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρωσικού στρατού και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν χαρακτήρισε τα γυμνάσια ως στρατιωτική προβοκάτσια και απειλή κατά της ασφάλειας της Ρωσίας.

Παράλληλα, χτες το πρωί, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, ύστερα από έκκληση του ΚΚ Ουκρανίας και των ρωσικών κοινοτήτων, στη ναυτική βάση Ευπατόρια της Νότιας Κριμαίας, όπου άρχισαν τα γυμνάσια. Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα: "Να φύγει το ΝΑΤΟ!", "Πατρίδα μας είναι η Σοβιετική Ενωση!" και "Ρωσία ναι, ΝΑΤΟ όχι!". Οπως είναι γνωστό, κατά τις ασκήσεις, που φέρουν την ονομασία "Sea Breeze '97", γίνεται μια διεθνής επέμβαση ανθρωπιστικού χαρακτήρα σε κράτος που έχει πληγεί από σεισμό. Παρατηρητές έχουν στείλει η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Βρετανία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Μολδαβία.

Απο τις καθημερινές διαδηλώσεις των παλαιστινίων

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ