Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταδίκη του Εγκον Κρεντς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο τελευταίος ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Εγκον Κρεντς, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο του Βερολίνου σε εξίμισι χρόνια κάθειρξη, με το σκεπτικό της ανθρωποκτονίας με θύματα Ανατολικογερμανούς φυγάδες στο Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι κατήγοροι είχαν ζητήσει την ποινή εντεκάχρονης κάθειρξης για τον Κρεντς, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Εριχ Χόνεκερ στην ηγεσία του SED και της χώρας. Είναι η πρώτη καταδίκη υψηλόβαθμου στελέχους της πρώην ΓΛΔ, για υποτιθέμενα εγκλήματα που λάβανε χώρα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Πολλά από τα μέλη της ιεραρχίας της χώρας και ανώτατα κομματικά στελέχη του SED, είχαν παραπεμφθεί σε δίκες, αλλά αυτή η δίκη είναι η μόνη που ολοκληρώθηκε, μια και πολλά από αυτά είτε εξέπνευσαν, είτε απαλλάχτηκαν γιά σοβαρούς λόγους υγείας.

Ο Κρεντς εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο περίπου 900 ανθρώπων στο Τείχος του Βερολίνου, που οριοθετούσε τα σύνορα των δύο κρατών της διαιρεμένης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου Γερμανίας, αλλά σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο ίδιος αρνήθηκε την καταδίκη του από ένα δικαστήριο της "Ενωμένης Γερμανίας", μια και δεν έχει αυτό το δικαίωμα. "Δεν καταδικάστηκα για εγκλήματα, αλλά για τα πολιτικά αξιώματα που είχα στη ΓΛΔ", δήλωσε ο Κρεντς κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, τονίζοντας ότι "Εεναι μία πολιτική δίωξη, μία πράξη εκδίκησης για το γεγονός ότι η ΓΛΔ υφίστατο".

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους Γκίντερ Σκαμπόβσκι και Γκίντερ Κλέιμπερ, πρώην μέλη της διοίκησης του SED, σε φυλάκιση τριών χρόνων ως ενόχους για το θάνατο ανθρώπων στο Τείχος. Δεν έγινε ωστόσο σαφές αν τα τρία αυτά άτομα θα μεταφερθούν αμέσως στη φυλακή ή αν θα παραμείνουν ελεύθερα με εγγύηση περιμένοντας την εξέταση της εφέσεώς τους, που κατατέθηκε αμέσως από τους συνηγόρους μετά την έκδοση της καταδικαστικής αυτής απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ