ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ - ΜΑΗΣ 1997
Ανεπαίσθητη αύξηση του τζίρου

Οριακή αύξηση 1% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1997, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η παραπάνω οριακή αύξηση βέβαια, που είναι συγκυριακή, αφού δεν αποτελεί μέρος μιας διαρκούς κατάστασης, δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που υπέστησαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από την κατακόρυφη πτώση που σημείωσε ο τζίρος στην αγορά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αύξηση κατά 1% του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας, οφείλεται στην αύξηση που παρουσίασαν οι δείκτες ένδυσης - υπόδησης (1,4%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (7,6%) και λοιπών ειδών (1,7%), ενώ μείωση κατά 1,8% παρουσίασε ο δείκτης διατροφής.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε στο παραπάνω διάστημα μικρή μείωση κατά 0,4%,λόγω της μείωσης των δεικτών διατροφής και ένδυσης - υπόδησης κατά 2,8% και 1,1% αντίστοιχα, της αύξησης κατά 5,8% του δείκτη επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ενώ ο δείκτης της κατηγορίας λοιπών ειδών παρέμεινε σταθερός.
  • Στην υπόλοιπη χώρα ο τζίρος εμφάνισε αύξηση 2,4%,πράγμα που οφείλεται στην αύξηση των δεικτών ένδυσης - υπόδησης (5,8%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (8,9%), λοιπών ειδών (3,3%) και στη μείωση του δείκτη διατροφής κατά 1,6%.

Τέλος, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν για το Μάη του 1997 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μία αύξηση του τζίρου κατά 4% στο σύνολο της χώρας, κατά 2,3% στην περιφέρεια πρωτεύουσας και κατά 5,9% στην υπόλοιπη χώρα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δηκτικοί για τις... ενδεικτικές τιμές

Πολλές φορές αγοράζουμε από τις εταιρίες πολύ ακριβότερα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής ανάρτησης δίπλα στις τιμές πώλησης των καυσίμων και των ενδεικτικών τιμών που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας. Οπως υποστηρίζει, οι τιμές που δίνει το υπουργείο κάθε βδομάδα σε πάρα πολλές περιπτώσεις κινούνται στα επίπεδα, στα οποία οι πρατηριούχοι αγοράζουν τα καύσιμα και όχι σπάνια υπολείπονται και από τις τιμές με τις οποίες αγοράζουν. Οι ενδεικτικές αυτές τιμές, τονίζει, δε στηρίζονται στα τιμολόγια στα οποία πωλούν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών τα καύσιμα στον πρατηριούχο, αλλά αποτελούν το μέσο όρο δειγματοληπτικών τιμών μιας περιοχής. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνονται υπ' όψη στη διαμόρφωση των τιμών και οι χαμηλές τιμές, στις οποίες μπορούν να πωλούν τα καύσιμα ελάχιστα μεμονωμένα άτομα που επιδίδονται στο λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι παρ' όλο που έχει ζητήσει από τον υπουργό να καθοριστεί από κοινού ένας αδιάβλητος τρόπος καθορισμού των ενδεικτικών τιμών, ώστε να διασφαλίζεται το κέρδος των πρατηριούχων με δεδομένα τα αδιαμφισβήτητα τιμολόγια της αγοράς, ο τελευταίος κωφεύει. Με ένα τέτοιο μέτρο, υποστηρίζει, το μόνο που θα καταφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι να ενισχυθούν οι ελάχιστοι εκείνοι που ανταγωνίζονται τους συναδέλφους τους με αθέμιτα μέσα και να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα της νοθείας και του λαθρεμπορίου των καυσίμων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλουν τη ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Την έντονη αντίθεση των συνταξιούχων στη Β. Ελλάδα, όπου ο χειμώνας είναι μακρύς, συνάντησε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μικρύνει το χρόνο χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο. Η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ ΝΑΤ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επιστολή της προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητάει την άμεση απόσυρση της σχετικής τροπολογίας και την ισχύ προηγούμενων προθεσμιών για τη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο. Ταυτόχρονα, ζητάνε τη χορήγηση μιας έκτακτης σύνταξης που να καλύπτει τις ανάγκες τους για θέρμανση, αφού οι πενιχρές συντάξεις και η συνεχής λιτότητα τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Τέλος, καλούν τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα τους βουλευτές της περιοχής τους να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική εις βάρος τους.

"Εταιρία" και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Γενικό ξεπούλημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ύποπτα μονοπωλιακά συμφέροντα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και προαναγγέλλουν για το θέμα αυτό 48ωρη απεργία. Οπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι των τριών συλλόγων μονίμων υπαλλήλων του ΟΛΘ, η διοίκηση του Οργανισμού με επιχείρημα το δήθεν εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου μεθοδεύει ανοιχτά το ξεπούλημα του Λιμανιού, αφού προηγηθεί αλλαγή του νομικού του καθεστώτος.

Ο τρόπος που επιλέχτηκε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού για να μετατραπεί το Λιμάνι σε ΑΕ δεν είναι βέβαια καθόλου πρωτότυπος. Στις 6 του φετινού Ιούνη, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του ΟΛΘ και ομάδας επιστημόνων του ΑΠΘ που έφερε τον τίτλο "Ερευνα για τον προσδιορισμό του θεσμικού εκσυγχρονισμού του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης".

"Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να εκσυγχρονιστεί το λιμάνι για να λειτουργήσει καλύτερα", δηλώνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ, Σ. Κοντός."Ομως - συμπληρώνει - η έκθεση που έβγαλε η επιτροπή οδηγεί μονόδρομα, κατόπιν υποδείξεως φυσικά της διοίκησης, στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Λιμανιού, προτείνοντας να γίνει ο ΟΛΘ μία ιδιότυπη ΑΕ. Μέσα στις 4 σελίδες της έκθεσης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος του Λιμανιού, δηλ. ζητάνε να φύγει αυτό από τον κρατικό έλεγχο και να περάσει, μέσω της μετοχοποίησης, στους ιδιώτες".

"Το Λιμάνι έχει εκσυγχρονιστεί σε υποδομή και εξοπλισμό με δικά του κεφάλαια, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις ζημιογόνες ΑΕ που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι εργαζομένων στον ΟΛΘ. "Το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του ΟΛΘ παρέχει στη διοίκηση δυνατότητα για ταχύτατες αποφάσεις και με αυτό λειτούργησε και ανταποκρίθηκε στην αποστολή του. Εάν λοιπόν η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό, την καλούμε να παραιτηθεί και παράλληλα να τοποθετηθεί και Γενικός Διευθυντής. Ζητούμε ακόμη να παραμείνει το υπάρχον καθεστώς και για εθνικούς λόγους, δεδομένου ότι το Λιμάνι κατέχει επίζηλη στρατηγική θέση. Την αντίθεσή μας στο γενικό ξεπούλημα στα όποια μονοπωλιακά συμφέροντα, θα την εκφράσουμε με 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 3 και 4 Σεπτέμβρη".

Οπως προσθέτει ο πρόεδρος των Τεχνικών Υπαλλήλων "κατά τη διάρκεια της απεργίας, εμπορεύματα που τυχόν θα προορίζονται για τη ΔΕΘ δε θα εμποδίζονται, αφού σκοπός μας δεν είναι να κλείσει το λιμάνι, αλλά να αναδειχτεί το πρόβλημα. Χρειάζεται να πούμε στην κοινή γνώμη τι μεθοδεύεται για να έχει την πραγματική εικόνα για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα".

Α. Ν.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ολοκληρώνεται η "απελευθέρωση" την 1η Σεπτέμβρη

Ολοκληρώνεται την 1η Σεπτέμβρη η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του νόμου ο οποίος έχει λύσει τα χέρια των ιδιοκτητών στην ασυδοσία και από την άλλη αφήνει τελείως εκτεθειμένους και ακάλυπτους τους ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης. Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή το τρίτο και τελευταίο στάδιο του νόμου και μετά τις μισθώσεις τριακονταετίας και εκείνες της εικοσαετίας, απελευθερώνονται τώρα οι επαγγελματικές μισθώσεις που στις 31 Αυγούστου συμπληρώνουν 12 χρόνια διάρκειας.

Στο μεταξύ, παρά τις σχετικές δηλώσεις και υποσχέσεις της προς τον εμπορικό, επαγγελματικό και βιοτεχνικό κόσμο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση ακόμα και αυτής της νομοθετικής ρύθμισης για αύξηση των μισθωμάτων αποζημίωσης, που και πάλι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ουσία του.

Με επιστολή της προς την υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοϊδη αντίστοιχα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη ασκηθεί μεγάλες πιέσεις από ιδιοκτήτες σε εμπόρους ενόψει της απελευθέρωσης των μισθώσεων δωδεκαετίας και θα ακολουθήσει μεγάλος αριθμός εξώσεων που θα οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής τις υπό έξωση επιχειρήσεις.

Τέλος, και ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά με σχετική επιστολή του αναφέρει ότι ο αριθμός των υπό έξωση εμπόρων ξεπερνάει το 30% του ενεργού εμπορικού βιοτεχνικού και επαγγελματικού κόσμου, πράγμα που δείχνει την αναγκαιότητα κατάρτισης νομικού πλαισίου για την προστασία των επαγγελματιών ενοικιαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ