Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εταιρία" και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Γενικό ξεπούλημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ύποπτα μονοπωλιακά συμφέροντα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και προαναγγέλλουν για το θέμα αυτό 48ωρη απεργία. Οπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι των τριών συλλόγων μονίμων υπαλλήλων του ΟΛΘ, η διοίκηση του Οργανισμού με επιχείρημα το δήθεν εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου μεθοδεύει ανοιχτά το ξεπούλημα του Λιμανιού, αφού προηγηθεί αλλαγή του νομικού του καθεστώτος.

Ο τρόπος που επιλέχτηκε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού για να μετατραπεί το Λιμάνι σε ΑΕ δεν είναι βέβαια καθόλου πρωτότυπος. Στις 6 του φετινού Ιούνη, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του ΟΛΘ και ομάδας επιστημόνων του ΑΠΘ που έφερε τον τίτλο "Ερευνα για τον προσδιορισμό του θεσμικού εκσυγχρονισμού του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης".

"Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να εκσυγχρονιστεί το λιμάνι για να λειτουργήσει καλύτερα", δηλώνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ, Σ. Κοντός."Ομως - συμπληρώνει - η έκθεση που έβγαλε η επιτροπή οδηγεί μονόδρομα, κατόπιν υποδείξεως φυσικά της διοίκησης, στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Λιμανιού, προτείνοντας να γίνει ο ΟΛΘ μία ιδιότυπη ΑΕ. Μέσα στις 4 σελίδες της έκθεσης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος του Λιμανιού, δηλ. ζητάνε να φύγει αυτό από τον κρατικό έλεγχο και να περάσει, μέσω της μετοχοποίησης, στους ιδιώτες".

"Το Λιμάνι έχει εκσυγχρονιστεί σε υποδομή και εξοπλισμό με δικά του κεφάλαια, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις ζημιογόνες ΑΕ που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι εργαζομένων στον ΟΛΘ. "Το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του ΟΛΘ παρέχει στη διοίκηση δυνατότητα για ταχύτατες αποφάσεις και με αυτό λειτούργησε και ανταποκρίθηκε στην αποστολή του. Εάν λοιπόν η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό, την καλούμε να παραιτηθεί και παράλληλα να τοποθετηθεί και Γενικός Διευθυντής. Ζητούμε ακόμη να παραμείνει το υπάρχον καθεστώς και για εθνικούς λόγους, δεδομένου ότι το Λιμάνι κατέχει επίζηλη στρατηγική θέση. Την αντίθεσή μας στο γενικό ξεπούλημα στα όποια μονοπωλιακά συμφέροντα, θα την εκφράσουμε με 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 3 και 4 Σεπτέμβρη".

Οπως προσθέτει ο πρόεδρος των Τεχνικών Υπαλλήλων "κατά τη διάρκεια της απεργίας, εμπορεύματα που τυχόν θα προορίζονται για τη ΔΕΘ δε θα εμποδίζονται, αφού σκοπός μας δεν είναι να κλείσει το λιμάνι, αλλά να αναδειχτεί το πρόβλημα. Χρειάζεται να πούμε στην κοινή γνώμη τι μεθοδεύεται για να έχει την πραγματική εικόνα για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα".

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ