ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σήμερα το παλλαϊκό συλλαλητήριο

Την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο. Πρώτη απάντηση σήμερα στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Με συντονισμένο αγώνα απαντούν η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φορείς των εργαζομένων στη συντηρητική επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, αφού μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σήμερα, στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές. Οι φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κάλεσαν το λαό να δώσει το "παρών" σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ δήλωναν ότι ο αγώνας δε θα σταματήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και άλλων παραγόντων να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας την επετηρίδα ως το κύριο ζήτημα που αφορά το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χτες έγινε φανερή, για μια ακόμα φορά, η διάθεση εκπαιδευτικών και εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων που υψώνουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του λαού και παραδίνουν την παιδεία στους νόμους της αγοράς, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για άλλες εργασιακές σχέσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών. Η διάθεση αυτή εκφράζεται με το σημερινό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), Εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια, οι Ομοσπονδίες Γονέων - Κηδεμόνων Αθήνας και Πειραιά, η ΕΦΕΕ, η ΕΣΕΕ και το Συντονιστικό Οργανο Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας απαιτώντας να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων για ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία, αύξηση των δαπανών, μόρφωση και δουλιά για όλους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα.

Αποφασισμένοι να αντισταθούν

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ήταν παρόντες και πολλοί εκπαιδευτικοί, στο σύνολο οι φορείς επισήμαναν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις των μέτρων που προωθούνται. Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Γρ. Καλομοίρης, ερωτώμενος για το αν οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε απεργίες με την έναρξη της χρονιάς, παρέπεμψε στον υπουργό Παιδείας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τη λογική των διαρκών εξετάσεων ακυρώνεται ο μορφωτικός ρόλος του σχολείου, ενώ εντείνονται οι ταξικές ανισότητες. Αναφερόμενος στο θέμα της επετηρίδας επισήμανε ότι τη στιγμή που ο υπουργός χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την επετηρίδα, και ενώ σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία, δεν έχουν γίνει ακόμα οι αναγκαίοι διορισμοί εκπαιδευτικών ούτε οι τοποθετήσεις διευθυντών. Μεταφέροντας την εμπειρία από το χώρο των ιδιωτικών σχολείων, όπου οι προσλήψεις εκπαιδευτικών δε γίνονται με το σύστημα της επετηρίδας, ο Γ. Δριβαλιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, τόνισε ότι οι προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία γίνονται σε μεγάλο βαθμό "με σημειώματα από τα πολιτικά γραφεία των κυβερνώντων", ενώ οι απολύσεις εκπαιδευτικών γίνονται επειδή συνδικαλίζονται, ή αν μείνει κάποια εκπαιδευτικός... έγκυος. Την τακτική της κυβέρνησης να περάσει "στα κρυφά" τα μέτρα της κατήγγειλε και ο Δ. Μπράτης, εκ μέρους της ΔΟΕ, τονίζοντας ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, που συνδιοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο, ο Ηλ. Βρετάκος σημείωσε ότι τα σημερινά προβλήματα της εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για αντιδραστικές επιλογές.

Κάλεσμα σε όλους τους γονείς να συντονίσουν τη δράση τους με τους φορείς της εκπαίδευσης απηύθυναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, Στ. Κορομπίλης και Κ. Κυριακοπούλου, τονίζοντας ότι θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Ο Θ. Πέτσας από το ΚΣ της ΕΦΕΕ τόνισε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θίγει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και στόχος της είναι η υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του λαού.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Την αντίθεσή τους στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν σήμερα οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης.Το αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία ορίστηκε στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργατοτεχνίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικά οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι μαθητές της πόλης καταδικάζουν το νομοσχέδιο που στόχο έχει τον πρόωρο ταξικό διαχωρισμό των μαθητών και τη δημιουργία μισοειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κατάλληλου για την "ευελιξία" της αγοράς εργασίας όπως επιβάλλεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε όφελος του μεγάλου και πολυεθνικού κεφαλαίου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, "το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση έχει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, το λαό και τη νεολαία". Το Συνδικάτο των Εργατοτεχνιτών καλεί την κυβέρνηση αντί να κατασκευάζει αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, στρεφόμενη ενάντια στο λαό και τη νεολαία, ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τους αδιόριστους, να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωσή τους θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας.

Στις Σέρρες

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες και οι εκπαιδευτικοί των Σερρών.Με πορεία κατευθύνθηκαν στη νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμα καταδίκης του αντιεκπαιδευτικού - αντιλαϊκού νομοσχεδίου. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και αδιόριστοι συνάδελφοί τους κατήγγειλαν τις επιλογές της ΕΕ και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας για μετατροπή του λυκείου σε μηχανισμό ταξικής επιλογής των μαθητών, για αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση επαγγέλματος, για την επιβολή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την επετηρίδα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, συμπαραστάτης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

Στην Πάτρα

Συσπείρωση όλων των φορέων της εκπαίδευσης πραγματοποιείται στην Πάτρα ενάντια στο νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση". Την Τρίτη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αδιορίστων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαίδευσης και αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής Αγώνα από όλους τους φορείς και η διοργάνωση παναχαϊκού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 3 Σεπτέμβρη.

Χτες οι αδιόριστοι πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και τη διατήρηση της επετηρίδας ως μόνου αξιοκρατικού συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών. Τονίστηκε ιδιαίτερα πως αυτή η εκδήλωση ήταν η αρχή καθώς "έρχονται αγώνες πανεκπαιδευτικοί". Σήμερα οι αδιόριστοι της Αχαϊας θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος με πούλμαν που θα ξεκινήσουν στις 2.30 μ.μ. από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση και κατάληψη των γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης πραγματοποιήθηκε χτες στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του συλλόγου αδιορίστων εκπαιδευτικών του νομού ενάντια στην κατάργηση της επετηρίδας και την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας. Στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς συμπαραστάθηκαν ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών και σύλλογοι αδιορίστων δασικών και γυναικών.

Συνεχίζονται τα μηνύματα συμπαράστασης

Τα μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παιδεία, αλλά και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, συνεχίζονται από πολλούς φορείς.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε επιστολή της προς το Συντονιστικό των Εκπαιδευτικών Φορέων τονίζει ότι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, όπως και όλης της χώρας, εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Και σημειώνει: "Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει ξεκάθαρα στο οριστικό ξεθεμελίωμα του δημόσιου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος και την αντικατάστασή του από ένα άλλο, εναρμονισμένο πλήρως στα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα, που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Οι αγρότες και τα παιδιά τους, που δέχονται ήδη καταστροφικά χτυπήματα στα αγροτικά τους νοικοκυριά εξαιτίας αυτής της πολιτικής, θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν από την ένταση των ταξικών φραγμών και την υποβάθμιση της παιδείας, μια και η θέση τους στην κοινωνία συνεχώς υποβαθμίζεται.

Μπροστά σ' αυτή την καθολική επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και όσων ασπάζονται αυτήν την πολιτική, η μόνη απάντηση που τους ταιριάζει, που μπορεί να αποκρούσει και να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς, είναι ο ενιαίος και καλά οργανωμένος αγώνας όλων των εργαζομένων, με καθαρό προσανατολισμό και περιεχόμενο ανατροπής συνολικά αυτής της πολιτικής.

Σ' αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε τα συλλαλητήρια των φορέων των εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, φοιτητών και θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση και κλιμάκωση του συντονισμένου αγώνα με όλους τους μαζικούς φορείς και οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Οι αγρότες που ήδη ετοιμάζονται για νέους πιο σκληρούς και πιο αποφασιστικούς αγώνες θα γράψουν στις σημαίες τους και το αίτημα - σύνθημα της απόσυρσης και κατάργησης, στην πράξη, του αντιλαϊκού αντιεκπαιδευτικού σχεδίου νόμου".

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων "ΚΑΖΗΣ" καταγγέλλει την απόφαση του υπουργού Παιδείας για την κατάθεση στο θερινό Τμήμα της Βουλής του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της παιδείας, όπως είναι η παραπαιδεία, που ο κάθε εργαζόμενος ξοδεύει τεράστια ποσά, η έλλειψη στέγης, ώστε να σταματήσουν οι βάρδιες, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού κλπ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού στοχεύει στην παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας. Επίσης, το ΔΣ του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους στο σημερινό συλλαλητήριο.
  • Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ν. Πειραιά - Νήσων "Ο Προμηθέας" σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, εκφράζοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαζικών φορέων της εκπαίδευσης. "Η απάντηση που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι πολύ δυνατή. Ο λόγος τώρα ανήκει στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους", τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.
  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο γιατί "ο αγώνας για αναβαθμισμένη δημόσια, δωρεάν παιδεία μας αφορά όλους".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ