Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σήμερα το παλλαϊκό συλλαλητήριο

Την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο. Πρώτη απάντηση σήμερα στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Με συντονισμένο αγώνα απαντούν η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φορείς των εργαζομένων στη συντηρητική επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, αφού μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σήμερα, στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές. Οι φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κάλεσαν το λαό να δώσει το "παρών" σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ δήλωναν ότι ο αγώνας δε θα σταματήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και άλλων παραγόντων να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας την επετηρίδα ως το κύριο ζήτημα που αφορά το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χτες έγινε φανερή, για μια ακόμα φορά, η διάθεση εκπαιδευτικών και εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων που υψώνουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του λαού και παραδίνουν την παιδεία στους νόμους της αγοράς, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για άλλες εργασιακές σχέσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών. Η διάθεση αυτή εκφράζεται με το σημερινό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), Εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια, οι Ομοσπονδίες Γονέων - Κηδεμόνων Αθήνας και Πειραιά, η ΕΦΕΕ, η ΕΣΕΕ και το Συντονιστικό Οργανο Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας απαιτώντας να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων για ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία, αύξηση των δαπανών, μόρφωση και δουλιά για όλους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα.

Αποφασισμένοι να αντισταθούν

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ήταν παρόντες και πολλοί εκπαιδευτικοί, στο σύνολο οι φορείς επισήμαναν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις των μέτρων που προωθούνται. Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Γρ. Καλομοίρης, ερωτώμενος για το αν οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε απεργίες με την έναρξη της χρονιάς, παρέπεμψε στον υπουργό Παιδείας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τη λογική των διαρκών εξετάσεων ακυρώνεται ο μορφωτικός ρόλος του σχολείου, ενώ εντείνονται οι ταξικές ανισότητες. Αναφερόμενος στο θέμα της επετηρίδας επισήμανε ότι τη στιγμή που ο υπουργός χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την επετηρίδα, και ενώ σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία, δεν έχουν γίνει ακόμα οι αναγκαίοι διορισμοί εκπαιδευτικών ούτε οι τοποθετήσεις διευθυντών. Μεταφέροντας την εμπειρία από το χώρο των ιδιωτικών σχολείων, όπου οι προσλήψεις εκπαιδευτικών δε γίνονται με το σύστημα της επετηρίδας, ο Γ. Δριβαλιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, τόνισε ότι οι προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία γίνονται σε μεγάλο βαθμό "με σημειώματα από τα πολιτικά γραφεία των κυβερνώντων", ενώ οι απολύσεις εκπαιδευτικών γίνονται επειδή συνδικαλίζονται, ή αν μείνει κάποια εκπαιδευτικός... έγκυος. Την τακτική της κυβέρνησης να περάσει "στα κρυφά" τα μέτρα της κατήγγειλε και ο Δ. Μπράτης, εκ μέρους της ΔΟΕ, τονίζοντας ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, που συνδιοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο, ο Ηλ. Βρετάκος σημείωσε ότι τα σημερινά προβλήματα της εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για αντιδραστικές επιλογές.

Κάλεσμα σε όλους τους γονείς να συντονίσουν τη δράση τους με τους φορείς της εκπαίδευσης απηύθυναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, Στ. Κορομπίλης και Κ. Κυριακοπούλου, τονίζοντας ότι θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Ο Θ. Πέτσας από το ΚΣ της ΕΦΕΕ τόνισε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θίγει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και στόχος της είναι η υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ