ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
... με τους φίλους τους παλιούς

Κηδεύτηκε, χτες, από το Α' Νεκροταφείο η τελευταία ρεμπέτισσα

Τη "συννεφιασμένη" αρχόντισσα του ρεμπέτικου αποχαιρέτησαν, χθες, το μεσημέρι, οι συγγενείς της, ένα μικρό "κομμάτι" της οικογένειας των τραγουδιστών, φίλοι και συνεργάτες, πολιτικοί και λίγος κόσμος. Με μια σεμνή τελετή, όπως ταίριαζε στην Σωτηρία Μπέλλου, που πάντα δήλωνε "είμαι η σεμνή Σωτηρία", έκλεισε ο κύκλος που διήνυσε επί 76 χρόνια ακριβώς η μεγάλη ερμηνεύτρια, η ελληνική ψυχή του τραγουδιού. Χτες, ημέρα των γενεθλίων της, δεν ήταν όπως πέρυσι, δεν ήταν όπως κάθε χρόνο. Η Σωτηρία Μπέλλου δεν έσβησε κεριά, άναψαν για κείνη κεριά, για να φωτίσουν το δρόμο της μέχρι την τελευταία της κατοικία. Τα λουλούδια που θα δεχόταν χτες, έγιναν στεφάνια για να τη συντροφεύουν. Χτες, Σωτηρία Μπέλλου δεν τραγουδούσε για μας. Ηταν η ώρα που ο κόσμος τραγουδούσε για κείνη για να μη νιώθει πια μοναξιά. Μια μοναξιά που την πλήγωσε βαθιά τα τελευταία χρόνια. Οχι, χτες, δε θα επέτρεπε κανείς να νιώθει έτσι. Σιωπηλά και απλά της είπαν "Αντίο".

"Αγαπημένη μας αντάρτισσα", είπε με θλιμμένη φωνή η πρόεδρος της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, Τάνια Τσανακλίδου, "είμαστε σήμερα εδώ κοντά σου, για ένα τελευταίο "αντίο", στο πολύπαθο σώμα σου. Γιατί αυτό μόνο φεύγει. Ξέρεις ότι εσένα θα σε έχουμε και θα σε έχουν και τα παιδιά μας. Δε θέλω να πω πολλά, εσύ άλλωστε δε μας έλεγες πολλές κουβέντες. Εμείς ξέρεις γιατί είμαστε εδώ, όχι μονάχα γιατί σ' αγαπάμε αλλά για να καταθέσουμε το βαθύ σεβασμό μας και να σου ευχηθούμε καλό ταξίδι. Εκεί που θα πας η ψυχή σου να βρει γαλήνη".

Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων τη Σωτηρία Μπέλλου αποχαιρέτησε η κ. Δασκαλάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων "μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές γυναίκες του ελληνικού μας τραγουδιού, μία αυθεντική Ελληνίδα, η Σωτηρία Μπέλλου δεν υπάρχει πια. Αφησε όμως πίσω της την ανεπανάληπτη προσφορά της στον πολιτισμό και το λαϊκό τραγούδι, μέσα από το οποίο εκφράστηκαν οι καημοί του λαού μας. Η φωνή της θα ηχεί για πάντα, θα θυμίζει εποχές αγώνων και αντίστασης. Η πόλη των Αθηνών θλίβεται σήμερα για τη μεγάλη απώλεια".

"Σωτηρία, είμαστε όλοι εδώ" - είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο κόσμος, οι συνάδελφοι, οι επίσημοι, τα Μέσα Ενημέρωσης. Ασφαλώς θα απορείς, διότι δεν ήσουν εσύ η τραγουδίστρια των επαναληπτικών σουξέ, δεν είχες σχέση με την επίσημη κουλτούρα, δεν είχες την πολιτική κάλυψη. Είχες, όμως, κάτι σπάνιο και δυσεύρετο. Τη γνησιότητα. Ευτυχώς που υπάρχουν πλάσματα σαν και εσένα, απροσδόκητα, για να μας μάθουν να συλλαβίζουμε τους βαθύτερους πόθους μας. Κοιμήσου ψυχή μου"!

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας στη Μητρόπολη ξεκίνησε η πομπή για το Α Νεκροταφείο. Το τελευταίο χειροκρότημα και το άψυχο σώμα παραδίδεται στον ουρανό. Με συνοδεία μουσικής, τραγουδιστές και κόσμος της τραγούδησαν τη "Συννεφιασμένη Κυριακή" και "Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει... Μην κλαις και μη φοβάσαι το σκοτάδι".

Το στερνό "αντίο" είπαν στη Σωτηρία Μπέλλου ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, οι: Στρατής Κόρακας, Αναστάσιος Πεπονής, Αντώνης Σαμαράς, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Τσοβόλας, Δημήτρης Μπέης, Μαρινέλα, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Βέη, Πασχάλης, Αννα Χρυσάφη, κ.ά.

Στεφάνια έστειλαν: Η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η "Λύρα", η "Πόλυγκραμ", το ΣΕΗ, η ΠΟΘΑ, η ΕΤΕ, το ΥΠΠΟ, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Χαλκίδας, η ΕΡΤ, η ΕΣΗΕΑ, οι: Δ. Τσοβόλας, Α. Σαμαράς, οι συγγενείς και αρκετοί φίλοι και συνάδελφοί της.

Οι τοιχογραφίες της Θήρας

Τριάντα χρόνια μετά την ανακάλυψη των τοιχογραφιών στο Ακρωτήρι Θήρας, τοΙδρυμα Θήρας - Πέτρος Μ. Νομικός σε συνεργασία με το "Τέρα Φουντέσιον", διοργανώνουν διεθνές συμπόσιο με τίτλο "Οι τοιχογραφίες της Θήρας".Το συμπόσιο - που θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού στα Φηρά Θήρας - ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου. Εχουν κληθεί να συμμετάσχουν με πρωτότυπες εργασίες 52 ομιλητές, ενώ 40 επιστήμονες θα παρακολουθήσουν τις εργασίες και θα συμβάλουν στις συζητήσεις.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των Θηραϊκών τοιχογραφιών για την παγκόσμια ιστορία και την ιστορία της τέχνης, το συμπόσιο έχει ως σκοπό τη μελέτη του εικονογραφικού προγράμματος του Ακρωτηρίου μέσα από έξι θεματικές ενότητες: την απεικονιστική, την κοινωνική, την αρχιτεκτονική, την περιβαλλοντική, την τεχνική και τη θρησκευτική - συμβολική. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι οι εργασίες του συμποσίου να ενισχύσουν το ενδιαφέρον για την ανασκαφή και τις σημαντικές προσπάθειες συντήρησης των έργων, αλλά και τη σημασία της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης του ευρύτερου κοινού. Το συμπόσιο των τοιχογραφιών αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών των Ιδρυμάτων για την προβολή και μελέτη της προϊστορικής ανασκαφής του Ακρωτηρίου Θήρας, καθώς και της ενίσχυσης του έργου των εκεί συντηρητών.

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι φωτογραφικές αναπαραγωγές όλων των τοιχογραφιών της Θήρας που έχουν συντηρηθεί μέχρι σήμερα.

Μουσική συνάντηση

Ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Αλίριο Ντιάζ από τη Βενεζουέλα, φιλοξενείται σήμερα στο Κάστρο της Πάτρας, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.Αγαπημένος μαθητής του Αντρέι Σεγκόβια,ο οποίος τον χαρακτήρισε "έξοχο κιθαρίστα και ένα πραγματικό καλλιτέχνη", έχει συνδέσει το όνομά του με ιδανικές εκτελέσεις της νοτιοαμερικάνικης μουσικής. Ο μεγάλος μουσικός για το ρεσιτάλ του στη χώρα μας έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για σόλο κιθάρα και μια ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση με τη γνωστή Ελληνίδα κιθαρίστρια Ελενα Παπανδρέου σε έργα για δύο κιθάρες. Η Ελληνίδα καλλιτέχνις έχει επηρεαστεί από τη μουσική προσωπικότητα του Ντιάζ, από την εποχή που παρακολούθησε μαθήματά του στην Αλεσσάντρια της Ιταλίας.

Σχολή μαρμαροτεχνιτών

Νέο τριετές τμήμα τεχνιτών μαρμάρου,εισάγεται στις σχολές του ΟΑΕΔ από το Σεπτέμβρη και θα λειτουργεί στα ΚΕΤΕΚ Ωραιοκάστρου.Τα μαθήματα θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης, από τα λατομεία μαρμάρου μέχρι και τις εφαρμογές των διακοσμητικών πετρωμάτων.

Τους νέους που θα παρακολουθήσουν το τμήμα θα στηρίξει το Σωματείο Μαρμαρογλυφείων "Ο Πραξιτέλης",τόσο για την εξασφάλιση επιτυχίας του τμήματος, όσο και για την ενδυνάμωση του κλάδου με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/74 έως και 1/4/83 και είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Γυμνασίου.Πληροφορίες: 031 - 696216 (ΚΕΤΕΚ Ωραιοκάστρου).

@ Βραδιά δραματοποιημένης ποίησης, διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του
  • Βραδιά δραματοποιημένης ποίησης διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σπετσών υπό την αιγίδα της Β' Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Σήμερα (9μ.μ.) στην αυλή του Μουσείου (αρχοντικό Χατζηγιάννη - Μέξη), οι σπουδαστές του Σχολείου Υποκριτικής "Κώστας Καζάκος" απαγγέλλουν και υποδύονται ποιήματα των Οδ. Ελύτη, Ν. Καββαδία, Κ. Καβάφη, Αγ. Σικελιανού, Γ. Σεφέρη, Αν. Εμπειρίκου, Ν. Εγγονόπουλου και χορικά του Αισχύλου.Μουσική συνοδεία Τάκης Μανιάτης,επιμέλεια Νίκος Βαρδιάμπασης.
Κινητοποίηση εκτάκτων του ΟΠΠΕΘ

Τρίωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες οι 170 έκτακτοι εργαζόμενοι του ΟΠΠΕΘ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει για τους μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο καθώς και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας.

Μετά τη λήξη της κινητοποίησης και μπροστά στο φόβο, νέων δυναμικότερων, ο Διευθύνων σύμβουλος της "Πολιτιστικής" Κ. Λοϊζος, δεσμεύτηκε ότι τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη θα εξοφλήσει τους μισθούς Ιούνη - Ιούλη.

Τους εργαζόμενους επισκέφθηκε το πρωί στη διάκρεια της κινητοποίησής τους ο Γιάννης Κατσαρός μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. "Είναι απαράδεκτο" - δήλωσε - "οι εργαζόμενοι στην αναστήλωση, στη συντήρηση των αρχαιολογικών μνημείων της πόλης μας να ωθούνται στη φυγή και να μην πληρώνονται. Καταδικάζουμε την τακτική της κυβέρνησης, υπουργείου και ΟΠΠΕΘ που στόχο έχει να διώξει τους εργαζόμενους και να σταματήσει τα έργα".

"Αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στον πολιτισμό και της μείωσης των κονδυλίων που δίνονται στα πολιτιστικά έργα και στα έργα των αρχαιολογικών υπηρεσιών", θεωρεί την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο Βασίλης Μάτζιος μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εκτάκτων του ΥΠΠΟ.

Από σήμερα μέχρι τις 7/9 ο δήμος Ξάνθης διοργανώνει γιορτές στις

Από σήμερα μέχρι τις 7/9 ο δήμος Ξάνθης διοργανώνει γιορτές στις γειτονιές της πανέμορφης παλιάς πόλης. Η επίσημη έναρξή τους θα γίνει αύριο (9μ.μ.) στην πλατεία της Μητρόπολης. Σήμερα (9μ.μ.) στην ίδια πλατεία φιλοξενείται το Μουσικό εργαστήρι Σερρών.Αύριο έχει αγώνες ποδηλάτου, σκακιού, μπιρίμπας, εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης, εκθέσεις σκίτσου, γελοιογραφίας, ζωγραφικής, φωτογραφίας (οργανώνονται από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ξάνθης, στο Δημοτικό Σχολείο στην πλατεία Μητρόπολης) και ... "Γάμο από έρωτα". Το πρόγραμμα μέχρι τις 7/9 περιλαμβάνει μουσικές, ποιητικές, εικαστικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ