ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Δέκα λεπτά από τον Πειραιά, έναν αιώνα από τον πολιτισμό

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή στην περιοχή

Η Σαλαμίνα απέχει δέκα λεπτά - με το καραβάκι - από το Πέραμα. Είναι, δηλαδή, "δύο βήματα" από τον Πειραιά. Κι όμως, στην ουσία είναι αποκομμένη από το Λεκανοπέδιο Αττικής. Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Οπως φωνάζουν, μάλιστα, εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι του νησιού, το κλειδί για την ανάπτυξή της είναι η ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας. Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, καθώς διάφοροι τοπικοί παράγοντες επιμένουν πως πρώτα πρέπει να προηγηθούν έργα υποδομής. Η ύδρευση, η αποχέτευση, το οδικό δίκτυο, η ανεργία είναι, επίσης, ζητήματα που απασχολούν σοβαρά τους κατοίκους της Σαλαμίνας. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το 1/3 των κατοίκων, αυτοί της Κοινότητας Αιαντείου, ακόμα και σήμερα παίρνουν νερό από τους νερουλάδες.

Τα παραπάνω διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο, κατά την περιοδείαστο νησί, με πρωτοβουλία της ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής αρχικά συναντήθηκε με φορείς του νησιού και ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους, στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε και για θέματα της επικαιρότητας. Ακολούθως επισκέφθηκε τη Θεραπευτική Κοινότητα"Νόστος" και τέλος μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Συζήτηση με φορείς

Η συζήτηση έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Ευθυμίου επισήμανε την έλλειψη ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Για τη ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας είπε ότι είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του νησιού. Αναφέρθηκε στην έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου, οδικού και ύδρευσης, καθώς και αποχετευτικού. Εκτίμησε ότι η ρύπανση του κόλπου της Σαλαμίνας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και τόνισε ότι η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης πρέπει να τύχει ευρείας αποδοχής.

Ο Κ. Αγαπίου,σύμβουλος της μειοψηφίας στο Δήμο, μίλησε για το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Σαλαμίνα και για την ελλιπή φύλαξη των 4.000 αρχαιολογικών ευρημάτων στον Τύμβο. Από την πλευρά της η Ε. Παντελάκη,Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά, αναφέρθηκε στον ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 1997 για τη Νομαρχία Πειραιά. Ακόμη έδωσε στοιχεία σχετικά με τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για βασικούς τομείς, όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην παιδεία από 4,5 δισ. που ζήτησε η Νομαρχία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 2,6 δισ. για την Πρωτοβάθμια, εγκρίθηκαν 650 εκατ. δραχμές και 250 εκατ. δραχμές αντίστοιχα.

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού ενημερώθηκε για τα κυριότερα προβλήματα του νησιού, είπε ότι μόνο η συγκροτημένη πάλη μπορεί να δώσει λύσεις. "Υπάρχουν αγώνες που δεν καταλήγουν σε νίκη, δεν υπάρχει, όμως, νίκη στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος που να μην είναι αποτέλεσμα αγώνα", είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σαλαμίνας είναι κι αυτά αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. "Τα προβλήματα του λαού και κυρίως των εργαζομένων οξύνονται καθημερινά - σημείωσε. Οι δυνάμεις που μεθοδεύουν ενέργειες σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού δεν πήγαν ούτε φέτος διακοπές" είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" που αφορά τις συνενώσεις των δήμων, είπε ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς επιδιώκεται η δημιουργία μεγάλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προωθείται η πολιτική που αποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση πιο γρήγορα, με λιγότερες αντιστάσεις. "Η ιδιωτικοποίηση, η ανταποδοτικότητα, η πρόσθετη φορολόγηση των εργαζομένων είναι η βασική πολιτική κατεύθυνση",πρόσθεσε.Για τα ζητήματα της παιδείας, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η επετηρίδα, όπως προβάλλεται από την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης. "Επικρατεί η άποψη να διαμορφωθεί μια ομάδα παιδιών που θα μπορούν να ανεβαίνουν όλες τις βαθμίδες και η μεγάλη μάζα απλά να παίρνει κάποιες γνώσεις για να μπαίνει στην παραγωγή",τόνισε. Τέλος, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό και στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. "Προωθείται η διχοτόμηση της Κύπρου, το μοίρασμα του Αιγαίου - είπε. Η σύνδεση της Τουρκίας με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς οφείλεται κατά την άποψη του ΚΚΕ στη λογική της αποδοχής της επιδιαιτησίας των Αμερικανών".

Κοινότητα Αιαντείου

Εκτενής αναφορά έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Αιαντείου. Εκτός από την έλλειψη κοινοτικού δικτύου ύδρευσης, υπάρχει και άλλο ζήτημα που αφορά τις επιλεκτικές μεταδημοτεύσεις. Πολλοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Αιαντείου περισσότερο από πέντε χρόνια δεν μπορούν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, διότι δεν... περνούν τα παράλογα τεστ του προέδρου. Μάλιστα, το Κοινοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στις 28 Αυγούστου απέρριψε μεταδημοτεύσεις επτά ατόμων που έχουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από την Αστυνομία.

Ο Σπ. Χαλβατζής δεν έκρυψε την έκπληξή του: "Πρώτη φορά ακούω για τέτοιο δείγμα τοπικού άρχοντα", είπε, ενώ ο Ν. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι οι επιλεκτικές μεταδημοτεύσεις είναι το τελευταίο οχυρό διατήρησης των "κεκτημένων" ορισμένων.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απαντήσεις δίνονται με τους αγώνες

Στην ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Σαλαμίνας δίπλα στο Κέντρο Νεότητας, ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε για τις επιθέσεις που συνεχώς δέχεται ο λαός στα εισοδήματά του. "Η εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι η ιδιωτικοποίηση, η πρόσθετη επιβάρυνση του λαού και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, είναι η μοναδική ανησυχία και ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη, επί της ουσίας, γνώμη των κομμάτων που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ",τόνισε.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενισχύει το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. "Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και στο 1998", είπε και επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης για τη στάση που τηρούν. "Ο αστικός Τύπος με πλούσια αρθρογραφία - είπε - στηρίζει αυτή την προσπάθειά της και από μέρες τώρα προσπαθεί να προσανατολίσει τη στάση της, να "συμβάλει" στη διαμόρφωση του βασικού πλαισίου της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης".

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι στις αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές υπάρχουν απαντήσεις και αυτές δίδονται καθημερινά στις μικρές και μεγάλες μάχες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.Κάλεσε το λαό να αντιπαλέψει πιο αποτελεσματικά την προπαγάνδα της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής, ότι δήθεν είναι μονόδρομος η πολιτική που επιβάλλει το πολυεθνικό κεφάλαιο. "Ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ο δρόμος της προσαρμογής και υποταγής στις εντολές της ΕΕ και των ΗΠΑ σε βάρος του λαού, ο δρόμος που ακολουθείται μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν είναι μονόδρομος",πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής υποσχέθηκε ότι "ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε τη δράση μας, ώστε να ενημερώσουμε το λαό για την κατάσταση, τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Που δεν είναι άλλοι από την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει τις επιλογές και τις εντολές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Θα επιμείνουμε στη συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων στην πάλη ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική".

"ΝΟΣΤΟΣ"
"Πρέπει να προλάβουμε"

"Καλώς ήρθατε σπίτι μας". Η υποδοχή των παιδιών της Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος" στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, ήταν θερμή. Σχηματίστηκε ένα ημικύκλιο και τα παιδιά συστήθηκαν. Το ίδιο έκαναν και τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στα προγράμματα υποκαταστάτων, αφήνοντας στη μοίρα τους τις Θεραπευτικές Κοινότητες, όπου οι προσπάθειες για απεξάρτηση και επανένταξη των πρώην χρηστών ναρκωτικών ουσιών έχουν αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια δύο μέλη της Κοινότητας, ο Αλέξανδρος και η Ρουμπίνη,ξενάγησαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στους χώρους του κτιρίου και ενημέρωσαν για τις καλλιτεχνικές, αθλητικές και καθημερινές δραστηριότητές τους. Εχουν χωριστεί σε ομάδες εργασίας. Αλλη ομάδα διαχειρίζεται τα χρήματα, άλλη προγραμματίζει το φαγητό της βδομάδας, άλλη επισκευάζει το κτίριο όταν χρειαστεί, άλλη έχει αναλάβει τη συντήρηση του ιστιοπλοϊκού πλοίου "NEVO", άλλη δημιουργεί εορταστικές κάρτες και κοσμήματα για την κάλυψη κάποιων εξόδων.

Πριν καλά καλά τελειώσει η ξενάγηση, είχε ετοιμαστεί το τραπέζι για το μεσημεριανό φαγητό. Η πρόσκληση για γεύμα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε αμέσως δεκτή. Εξάλλου, το είχε ετοιμάσει η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη διατροφή. Οι ίδιοι είχαν ζυμώσει και το μαύρο εξαίρετο ψωμί.

Η επίσκεψη στο "Νόστο" ήταν μοναδική εμπειρία και θα έπρεπε να την πραγματοποιήσουν όλοι όσοι υποστηρίζουν τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων και αψηφούν τη μεγάλη προσφορά των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Δε θα ξεχάσουμε την απάντηση του Αλέξανδρου,όταν τον ρωτήσαμε γιατί κάνουν τις δουλιές τρέχοντας και όχι περπατώντας. "Πρέπει να προλάβουμε. Να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο - μας είπε. Εγώ πρέπει να προλάβω 13 χρόνια χρήσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ