ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Με κέφι και μεράκι στήνουν τη νεανική πολιτεία

Αρχισαν την Παρασκευή οι εργασίες στο χώρο πίσω από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας, στα Ιλίσια, όπου θα φιλοξενηθεί το 23ο Φεστιβάλ. Θα είναι το καλύτερο από όσα προηγήθηκαν, υπόσχονται εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που δουλεύουν πυρετωδώς

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για το στήσιμο της "πολιτείας", που θα φιλοξενήσει τις φετινές κεντρικές εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Ενας καινούριος χώρος επιλέχθηκε φέτος από την Οργάνωση, έτσι ώστε να διαθέτει τους απαραίτητους μεγάλους χώρους που απαιτούνται, καθώς ο ριζωμένος βαθιά στη νεολαία θεσμός του Φεστιβάλ, χρόνο το χρόνο, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Είναι ο χώρος που βρίσκεται πίσω από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) και λίγο μετά την πύλη της Πανεπιστημιούπολης, που βρίσκεται στην οδό Ούλαφ Πάλμε, στα Ιλίσια.

Ηδη στο χώρο δουλεύουν εντατικά εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με στόχο η φετινή "πολιτεία" να είναι καλύτερη από όλες τις άλλες. Απομεσήμερο της Κυριακής βρήκαμε γεμάτο ζωή το νεανικό εργοτάξιο που έχει στηθεί εκεί. Περνώντας την πύλη της Πανεπιστημιούπολης, μια σειρά κόκκινες σημαίες οδηγεί στο χώρο όπου στήνεται το φεστιβάλ. Εκεί, ομάδες ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς. Δεν πρόκειται για πληρωμένα συνεργεία ειδικών και εργατών που χρησιμοποιούν άλλες οργανώσεις νεολαίας, αλλά για μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους νέους, που δουλεύουν για πολλές ώρες μέσα στο λιοπύρι, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Αυτή είναι η μεγάλη ποιοτική διαφορά του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενα φεστιβάλ φτιαγμένο από τους νέους για τους ίδιους τους νέους. Φαίνεται αυτό από τον τρόπο που δουλεύουν. Από τον Γιάννο που κουβαλάει τις σκαλωσιές, αλλά δεν κουράζεται να λέει συνέχεια για το περίπτερο και πώς πρέπει να στηθεί. Φαίνεται από την αφοπλιστική απάντηση που μας έδωσε η φοιτήτρια Γ. Στρεβίνα,που μαζί με άλλες κοπέλες έχουν αναλάβει να ελέγχουν καλώδια και φωτιστικά πριν τοποθετηθούν: "Δουλεύουμε για το φεστιβάλ γιατί το αγαπάμε, είναι δικό μας" μας είπε.

Πιο πέρα, στο χώρο που θα φιλοξενήσει τη διεθνούπολη, η δουλιά προχωρά γρήγορα. Ο Β. Θεοχάρης, μαθητής νυχτερινού σχολείου, που μαζί με οικοδόμους δουλεύει εκεί, δηλώνει "περήφανος" που δουλεύει για το φεστιβάλ και φιλοδοξεί το φεστιβάλ να φέρει τους νέους πιο κοντά στη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους.

"Θα καλύψουμε το περσινό κενό"

Η συμμετοχή των νέων κυρίως συντρόφων στο στήσιμο του φεστιβάλ ξεπέρασε το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον Π. Παναρίτη,υπεύθυνο για τις κατασκευές στο φεστιβάλ, ο οποίος δηλώνει σίγουρος ότι φέτος η Οργάνωση θα έχει μια καλύτερη παρουσία και το φεστιβάλ θα είναι τέτοιο που θα καλύψει το περσινό κενό. Πραγματικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι νέοι που αφιέρωσαν την κυριακάτικη αργία για να δουλέψουν για το στήσιμο του φεστιβάλ και που εργάζονται εθελοντικά, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι εργασίες στο χώρο γίνονται κάθε μέρα από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, στην είσοδο του χώρου θα υπάρχει αφιέρωμα στα 80χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η κεντρική εξέδρα, όπου θα γίνουν οι κεντρικές ομιλίες και οι συναυλίες, θα στηθεί στο χώρο όπου βρίσκεται το γήπεδο. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει ανάμεσα στα άλλα περίπτερα αφιέρωμα με θέμα "50 χρόνια Μακρόνησος". Απέναντι από την είσοδο, στο χώρο τον οποίο οι νέοι που εργάζονται εκεί αποκαλούν "χωριό", λόγω της πολυθεματικότητας των περιπτέρων που θα φιλοξενήσει, θα υπάρχει το βιβλιοπωλείο, περίπτερα και ο αναγκαίος παιδότοπος. Ιδιαίτεροι χώροι θα διαμορφωθούν για να φιλοξενήσουν την πρόταση της ΚΝΕ για την παιδεία, τους νέους εργαζόμενους και τον αθλητισμό. Για το καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ έχουν προβλεφτεί εκτός από την κεντρική εξέδρα, η σκηνή των νέων δημιουργών και η σκηνή στο χώρο της ταβέρνας.

Εντείνουμε τους ρυθμούς

Η προετοιμασία του φεστιβάλ δε σταματά στη δουλιά για το στήσιμό του. Οι οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ριχτεί στη μάχη της προπαγάνδας, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι να αγκαλιάσουν το θεσμό. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η "μάχη του εισιτηρίου", ενώ ήδη - μας λέει ο Λ. Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ - εκατοντάδες πανό έχουν αναρτηθεί στην Αθήνα και έχει ήδη εξαντληθεί το φυλλάδιο και η αφίσα του φεστιβάλ.

Προφεστιβαλικές σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προφεστιβαλικές οργανώσεις. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη στην Ελασσόνα Λάρισας με θέμα τα Ναρκωτικά και στο Μεσολόγγι.

Πέμπτη,η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης μπροστά από τη Φιλοσοφική με θέμα: "Για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης",με ομιλητή τον Π. Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή στη Θήβα, στην Πελασγία Φθιώτιδας.

Το Σάββατο στην Καβάλα, με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στα Χανιά, στη Φλώρινα, στη Λαμία, στην Κατερίνη με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στις Σέρρες με ομιλητή τον Β. Τασούλα και στην πόλη της Ρόδου στο πάρκο του Αγ. Ιωάννη με θέμα τα ναρκωτικά.

Την Κυριακή στην Αρτα,στην Αμφισσα,στην Κέρκυρα,στην Κοζάνη.Στο Μαντούδι Εύβοιας θα μιλήσει ο Π. Αλέπης μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στη Μυτιλήνη,στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με θέμα το περιβάλλον και στη Χαλκίδα και στη Φαλάνη Λάρισας με θέμα την Παιδεία.

Την Τρίτη 9/9 στην Ξάνθη με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 12/9 στο Αγρίνιο,το Σάββατο 13/9 στην Αλεξανδρούπολη,με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 14/9 στη Θεσσαλονίκη,στην Πάτρα,στα Γιάννενα και στην Κομοτηνή.

Μήνυμα ελληνοτουρκικής φιλίας από τη Μυτιλήνη

Την ερχόμενη Κυριακή νέοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και στον εθνικισμό

Εκδήλωση αφιερωμένη στη φιλία των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 7 του Σεπτέμβρη στη Μυτιλήνη το Κεντρικό Συμβούλιο και η Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση αυτή, που γίνεται στο πλαίσιο του 23ου φεστιβάλ της Οργάνωσης, αποτελεί τη συνέχεια των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν πέρσι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ,της ΕΔΟΝ Κύπρου,της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας,του Φόρουμ για τη φιλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών κι είχαν στόχο την υπογράμμιση της ανάγκης οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς ξένες επεμβάσεις, εθνικισμούς και μίση.

Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζεται ότι "η διακήρυξη του Νοέμβρη '96 στη Λευκωσία και οι κοινές μας προσπάθειες από τότε έχουν σαν σκοπό την καταγγελία των μεθοδεύσεων των ιμπεριαλιστών, στην ευαίσθητη περιοχή μας, την αποκάλυψη των σχεδίων για ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου και ταυτόχρονα την κινητοποίηση της νεολαίας και στις τρεις χώρες για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και το δυνάμωμα των δεσμών φιλίας.

Η εκδήλωση στη Μυτιλήνη θα είναι ο δεύτερος σταθμός των κοινών εκδηλώσεων, μετά τη μεγάλη συναυλία ειρήνης και φιλίας που φιλοξένησε η ΕΔΟΝ τον περασμένο Απρίλη στη Λευκωσία. Από τη Μυτιλήνη θα στείλουμε το νέο μήνυμα φιλίας ανάμεσα στους νέους και τους λαούς των τριών χωρών μας. Ηδη σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας στην Τουρκία και το Λονδίνο".

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,ο Γενικός Γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου,καθώς και εκπρόσωποι των άλλων συνδιοργανωτών. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος της Δόμνας Σαμίου και της Κομπανίας Κεντέντζογλου από την Τουρκία. Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟικός διοικητής μπλοκάρει την πρόσβαση στο Φεστιβάλ!

Διοικητής στρατοπέδου του ΝΑΤΟ, εκτελώντας προφανώς εντολή ανωτέρων του, απαγόρευσε τη διέλευση από κοινόχρηστο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα που οδηγεί στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες για το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η έκταση όπου παλιότερα υπήρχε το στρατόπεδο Κόδρα βρίσκεται σήμερα στην κυριότητα του Δήμου Καλαμαριάς και για το λόγο αυτό η απόφαση της Διοίκησης του παρακείμενου στρατοπέδου του ΝΑΤΟ να προβάλει εμπόδια στην πρόσβαση σε χώρους που πρόκειται να γίνει το φεστιβάλ, κάνει την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή. Ερωτηματικά επίσης δημιουργεί η προέλευση της εντολής για μπλοκάρισμα του κοινόχρηστου χώρου, γιατί είναι απίθανο ο διοικητής της μονάδας του ΝΑΤΟ να αποφασίζει αυτοβούλως. Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης σχολίασε ως εξής την παραπάνω απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη ενέργεια της στρατιωτικής μονάδας που βρίσκεται στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ:

"Από πού αντλεί αυτό το δικαίωμα ο διοικητής του παρακείμενου στρατοπέδου και ποιος του έδωσε αυτή την εντολή; Γιατί παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ και του δημάρχου Καλαμαριάς αρνείται να αποσύρει τα μπλόκα που έστησε; Βέβαια, οι εμπνευστές αυτών των αποφάσεων μπορεί να διαφωνούν με το ΚΚΕ, με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που διοργανώνεται στον παρακείμενο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να "αποφασίζουν και να διατάσσουν" το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο χώρο. Μπορούμε τελικά να κυκλοφορούμε ελεύθερα στους κοινόχρηστους χώρους ή είμαστε κάτω από τη δικαιοδοσία διοικητών του ΝΑΤΟ; Ζητάμε να παρέμβουν οι αρμόδιοι και να βάλουν ένα τέλος σ' αυτή την αυθαιρεσία".

Στο ρυθμό του Φεστιβάλ Ερμούπολη και Λίμνη

Με ιδιαίτερη επιτυχία και ανταπόκριση από τους νέους πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ερμούπολη της Σύρου η προφεστιβαλική εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΚΝΕ, που ήταν αφιερωμένη στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κ. Μυτιληνιού μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτούς που με τη στάση οξύνουν το πρόβλημα: Την ΕΕ, τις πολυεθνικές, τα κόμμα που στηρίζουν μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα της νεολαίας και ανοίγει τους δρόμους προς τη φυγή των ναρκωτικών. Μίλησαν για την ανυπότακτη στάση ζωής, τη συλλογική δράση της νεολαίας, του κινήματός της, ώστε να φράξει το δρόμο στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι αγώνες που κάνει η εργατική τάξη, η νεολαία, ενάντια στην αντεργατική πολιτική πρέπει να ενταθούν.

"Οι εργαζόμενοι μπορούν και θα βγάλουν συμπεράσματα ποιος είναι μαζί τους και ποιος τους εξαπατά", είπε ο Γ. Σταυρόπουλος,κάνοντας λόγο για τον άσχημο ρόλο που παίζουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΚΝΕ, κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε εξάρτηση, κόντρα στη μοιρολατρία, στην υποταγή που προπαγανδίζουν οι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, είχε πει νωρίτερα ο Κ. Μυτιληνιού.

Στη Λίμνη Εύβοιας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η προφεστιβαλική εκδήλωση, στα πλαίσια του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Οργάνωση στην πόλη της Λίμνης στην Εύβοια, μετά από κάποια χρόνια "απουσίας".

Το αγωνιστικό σάλπισμα αντίστασης στη "νέα τάξη πραγμάτων" της νεολαίας του ΚΚΕ άγγιξε τις καρδιές και το νου των Λιμνιωτών νέων όλων των ηλικιών, που αγκάλιασαν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση. Εξάλλου, στη Λίμνη γνωρίζουν τι σημαίνει νεοσυντηρητική λαίλαπα (μπλε ή πράσινη). Τα αποτελέσματά της τα βιώνουν ιδιαίτερα για πάνω από μια δεκαετία, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των δύο παραγωγικών μονάδων, πρώην Σκαλιστήρη και Παπαστρατή. Στα ιδιαίτερα προβλήματα που μαστίζουν τη νεολαία (ανεργία, αποκλεισμός από τη μόρφωση, ναρκωτικά κ. ά.) αναφέρθηκε μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου περιοχής Ανατολικής - Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ ο Γ. Κουφός,καλώντας τους παρευρισκόμενους σε μέτωπο πάλης και αγώνα σαν το μόνο δρόμο αντιμετώπισης των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με νεανικό συγκρότημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ