Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Με κέφι και μεράκι στήνουν τη νεανική πολιτεία

Αρχισαν την Παρασκευή οι εργασίες στο χώρο πίσω από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας, στα Ιλίσια, όπου θα φιλοξενηθεί το 23ο Φεστιβάλ. Θα είναι το καλύτερο από όσα προηγήθηκαν, υπόσχονται εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που δουλεύουν πυρετωδώς

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για το στήσιμο της "πολιτείας", που θα φιλοξενήσει τις φετινές κεντρικές εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Ενας καινούριος χώρος επιλέχθηκε φέτος από την Οργάνωση, έτσι ώστε να διαθέτει τους απαραίτητους μεγάλους χώρους που απαιτούνται, καθώς ο ριζωμένος βαθιά στη νεολαία θεσμός του Φεστιβάλ, χρόνο το χρόνο, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Είναι ο χώρος που βρίσκεται πίσω από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) και λίγο μετά την πύλη της Πανεπιστημιούπολης, που βρίσκεται στην οδό Ούλαφ Πάλμε, στα Ιλίσια.

Ηδη στο χώρο δουλεύουν εντατικά εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με στόχο η φετινή "πολιτεία" να είναι καλύτερη από όλες τις άλλες. Απομεσήμερο της Κυριακής βρήκαμε γεμάτο ζωή το νεανικό εργοτάξιο που έχει στηθεί εκεί. Περνώντας την πύλη της Πανεπιστημιούπολης, μια σειρά κόκκινες σημαίες οδηγεί στο χώρο όπου στήνεται το φεστιβάλ. Εκεί, ομάδες ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς. Δεν πρόκειται για πληρωμένα συνεργεία ειδικών και εργατών που χρησιμοποιούν άλλες οργανώσεις νεολαίας, αλλά για μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους νέους, που δουλεύουν για πολλές ώρες μέσα στο λιοπύρι, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Αυτή είναι η μεγάλη ποιοτική διαφορά του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενα φεστιβάλ φτιαγμένο από τους νέους για τους ίδιους τους νέους. Φαίνεται αυτό από τον τρόπο που δουλεύουν. Από τον Γιάννο που κουβαλάει τις σκαλωσιές, αλλά δεν κουράζεται να λέει συνέχεια για το περίπτερο και πώς πρέπει να στηθεί. Φαίνεται από την αφοπλιστική απάντηση που μας έδωσε η φοιτήτρια Γ. Στρεβίνα,που μαζί με άλλες κοπέλες έχουν αναλάβει να ελέγχουν καλώδια και φωτιστικά πριν τοποθετηθούν: "Δουλεύουμε για το φεστιβάλ γιατί το αγαπάμε, είναι δικό μας" μας είπε.

Πιο πέρα, στο χώρο που θα φιλοξενήσει τη διεθνούπολη, η δουλιά προχωρά γρήγορα. Ο Β. Θεοχάρης, μαθητής νυχτερινού σχολείου, που μαζί με οικοδόμους δουλεύει εκεί, δηλώνει "περήφανος" που δουλεύει για το φεστιβάλ και φιλοδοξεί το φεστιβάλ να φέρει τους νέους πιο κοντά στη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους.

"Θα καλύψουμε το περσινό κενό"

Η συμμετοχή των νέων κυρίως συντρόφων στο στήσιμο του φεστιβάλ ξεπέρασε το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον Π. Παναρίτη,υπεύθυνο για τις κατασκευές στο φεστιβάλ, ο οποίος δηλώνει σίγουρος ότι φέτος η Οργάνωση θα έχει μια καλύτερη παρουσία και το φεστιβάλ θα είναι τέτοιο που θα καλύψει το περσινό κενό. Πραγματικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι νέοι που αφιέρωσαν την κυριακάτικη αργία για να δουλέψουν για το στήσιμο του φεστιβάλ και που εργάζονται εθελοντικά, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι εργασίες στο χώρο γίνονται κάθε μέρα από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, στην είσοδο του χώρου θα υπάρχει αφιέρωμα στα 80χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η κεντρική εξέδρα, όπου θα γίνουν οι κεντρικές ομιλίες και οι συναυλίες, θα στηθεί στο χώρο όπου βρίσκεται το γήπεδο. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει ανάμεσα στα άλλα περίπτερα αφιέρωμα με θέμα "50 χρόνια Μακρόνησος". Απέναντι από την είσοδο, στο χώρο τον οποίο οι νέοι που εργάζονται εκεί αποκαλούν "χωριό", λόγω της πολυθεματικότητας των περιπτέρων που θα φιλοξενήσει, θα υπάρχει το βιβλιοπωλείο, περίπτερα και ο αναγκαίος παιδότοπος. Ιδιαίτεροι χώροι θα διαμορφωθούν για να φιλοξενήσουν την πρόταση της ΚΝΕ για την παιδεία, τους νέους εργαζόμενους και τον αθλητισμό. Για το καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ έχουν προβλεφτεί εκτός από την κεντρική εξέδρα, η σκηνή των νέων δημιουργών και η σκηνή στο χώρο της ταβέρνας.

Εντείνουμε τους ρυθμούς

Η προετοιμασία του φεστιβάλ δε σταματά στη δουλιά για το στήσιμό του. Οι οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ριχτεί στη μάχη της προπαγάνδας, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι να αγκαλιάσουν το θεσμό. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η "μάχη του εισιτηρίου", ενώ ήδη - μας λέει ο Λ. Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ - εκατοντάδες πανό έχουν αναρτηθεί στην Αθήνα και έχει ήδη εξαντληθεί το φυλλάδιο και η αφίσα του φεστιβάλ.

Προφεστιβαλικές σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προφεστιβαλικές οργανώσεις. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη στην Ελασσόνα Λάρισας με θέμα τα Ναρκωτικά και στο Μεσολόγγι.

Πέμπτη,η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης μπροστά από τη Φιλοσοφική με θέμα: "Για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης",με ομιλητή τον Π. Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή στη Θήβα, στην Πελασγία Φθιώτιδας.

Το Σάββατο στην Καβάλα, με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στα Χανιά, στη Φλώρινα, στη Λαμία, στην Κατερίνη με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στις Σέρρες με ομιλητή τον Β. Τασούλα και στην πόλη της Ρόδου στο πάρκο του Αγ. Ιωάννη με θέμα τα ναρκωτικά.

Την Κυριακή στην Αρτα,στην Αμφισσα,στην Κέρκυρα,στην Κοζάνη.Στο Μαντούδι Εύβοιας θα μιλήσει ο Π. Αλέπης μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στη Μυτιλήνη,στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με θέμα το περιβάλλον και στη Χαλκίδα και στη Φαλάνη Λάρισας με θέμα την Παιδεία.

Την Τρίτη 9/9 στην Ξάνθη με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 12/9 στο Αγρίνιο,το Σάββατο 13/9 στην Αλεξανδρούπολη,με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 14/9 στη Θεσσαλονίκη,στην Πάτρα,στα Γιάννενα και στην Κομοτηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ