ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Γέφυρα φιλίας των λαών στη Μυτιλήνη

Συνεχίζονται με επιτυχία οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας

Μια γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους νέους και τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας θα στηθεί την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη, στη διεθνιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και την οποία διοργανώνουν το Κεντρικό Συμβούλιο και η Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

Η ανάγκη να ζουν οι λαοί μεταξύ τους ειρηνικά, μακριά από μίση και εθνικισμούς, χωρίς τη μεσολάβηση ξένων επεμβάσεων θα τονιστεί στην εκδήλωση από τους νέους κομμουνιστές. Η φιλειρηνική αυτή εκδήλωση θα είναι ο δεύτερος σταθμός μετά τη μεγάλη συναυλία ειρήνης και φιλίας που φιλοξένησε η ΕΔΟΝ τον περασμένο Απρίλη στη Λευκωσία, ενώ συγχρόνως αποτελεί και τη συνέχεια των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν από κοινού πέρσι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ,τηςΕΔΟΝ Κύπρου,της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας,του Φόρουμ για τη φιλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών.Οι κοινές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν ενώ ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας στην Τουρκία και το Λονδίνο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,ο Γενικός Γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου,καθώς και εκπρόσωποι των άλλων συνδιοργανωτών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος της Δόμνας Σαμίου και τηςΚομπανίας Κεντέντζογλου από την Τουρκία. Μάλιστα, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Προφεστιβαλικές σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με επιτυχία σε κάθε γωνιά της χώρας οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, στην Ελασσόνα Λάρισας με θέμα τα Ναρκωτικά και στο Μεσολόγγι.

Αύριο, Πέμπτη η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης μπροστά από τη Φιλοσοφική με θέμα: "Για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης",με ομιλητή τον Π. Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή στη Θήβα και στην Πελασγία Φθιώτιδας.

Το Σάββατο στην Καβάλα, με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στα Χανιά, στη Φλώρινα, στη Λαμία, στην Κατερίνη με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στις Σέρρες με ομιλητή τον Β. Τασούλα και στην πόλη της Ρόδου στο πάρκο του Αγ. Ιωάννη με θέμα τα ναρκωτικά.

Την Κυριακή στην Αρτα,στην Αμφισσα,στην Κέρκυρα,στην Κοζάνη.Στο Μαντούδι Εύβοιας θα μιλήσει ο Π. Αλέπης μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στηΜυτιλήνη,στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με θέμα το περιβάλλον και στηΧαλκίδα και στη Φαλάνη Λάρισας με θέμα την Παιδεία.

Επίσης, το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν και οι κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία. Ετσι, στα Τρίκαλα θα μιλήσουν ο Ρίζος Μαρούδας,μέλος του ΝΣ της ΚΝΕ και ο Γιάννης Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην Καρδίτσα,θα μιλήσουν ο Ν. Κυριτσόπουλος,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Χρ. Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον Βόλο,ομιλητές θα είναι ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Αντώνης Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη στην Ξάνθη με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη στο Αγρίνιο.

Το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη στην Αλεξανδρούπολη,με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 14/9 στη Θεσσαλονίκη,στην Πάτρα,στα Γιάννενα και στην Κομοτηνή.

Το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στη Λάρισα,με ομιλητές τον Γ. Χαρίτο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Θ. Τζιαντζή,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον "Καποδίστρια"

Αποκλεισμός της Εθνικής οδού σήμερα από κοινότητες του Κιλκίς. Ετοιμάζονται στην Καβάλα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και τις αυταρχικές μεθοδεύσεις, μέσα από τις οποίες προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει την πολιτική της για μετατροπή της ΤΑ σε μηχανισμό προώθησης και εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών της. Μετά το προχτεσινό συλλαλητήριο στη Δράμα και οι κάτοικοι των περισσότερων κοινοτήτων της Καβάλας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας".

Σήμερα το πρωί, επίσης, εκπρόσωποι των 50 από τις 75 κοινότητες του Νομού Κιλκίς θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς στο ύψος της Κοινότητας Κρυστώνης, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του καταστροφικού για την ΤΑ νομοσχεδίου.

Σε σύσκεψη που έγινε στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 49 πρόεδροι κοινοτήτων, σε σύνολο 67 που έχει σήμερα ο νομός, είπαν "όχι" στο σχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων και αντιπρότειναν προς την κυβέρνηση τη λύση των εθελούσιων. Στη σύσκεψη σημειώθηκαν οι κίνδυνοι που κρύβει το σχέδιο και θα οδηγήσουν στο μαρασμό και την ερήμωση της υπαίθρου. Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος που πήραν μέρος, προσπάθησαν να παρουσιάσουν το σχέδιο "Καποδίστριας" ως ώριμο αίτημα των καιρών, όμως δεν έπεισαν κανέναν για τις αγνές προθέσεις τους. Ετσι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή που δημιουργήθηκε και να αποφασίσει τα αγωνιστικά βήματα των κατοίκων της περιοχής, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Ηχηρό ΟΧΙ

Αλλο ένα ηχηρό χαστούκι δέχτηκε η κυβέρνηση από αιρετούς και δημότες, που αντιδρούν με τα αυταρχικά σχέδιά της για αναγκαστικές, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Κορινθία οι πρόεδροι, τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων και δημότες από 35 κοινότητες του νομού συγκεντρώθηκαν στο Ζευγολατιό, όπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση "μαζική κατάργηση των κοινοτήτων".

Οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν σε ψήφισμα, με το οποίο τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των κοινοτήτων. Οτι η κατάργησή τους απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας "και ούτε τα κοινοτικά συμβούλια ούτε οι κοινοτάρχες έχουν δικαίωμα να καταργήσουν την κοινότητά τους, χωρίς την επίσημη απόφαση των δημοτών".

Συνεχίζουν αναφέροντας πως οι επιχειρούμενες συνενώσεις "θα δώσουν αποφασιστικό πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να ενισχυθούν τα φαινόμενα του συγκεντρωτισμού, του αυταρχισμού και του νεο-κοτζαμπασισμού"."Στη θέση της καταργημένης κοινότητας, σημειώνουν σε άλλο σημείο, θα εγκατασταθεί η πολυεθνική εταιρία, που θα προγραμματίζει την ανάπτυξη με δικά της κριτήρια και τα κέρδη της θα φεύγουν εκτός του νομού μας και εκτός Ελλάδας".

Οι κοινοτάρχες καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων "Ιωάν. Καποδίστριας". Ακόμα, να δώσει τους οικονομικούς πόρους που χρωστά μέχρι σήμερα στις κοινότητες. Συμπληρώνουν πως δεν εκφράζονται από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ των κυβερνητικών σχεδιασμών και κηρύσσουν ανεπιθύμητους τους βουλευτές του νομού που δε θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ξέσπασε στους συνδικαλιστές ο Λογοθέτης

Ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης,σε μια ύστατη προσπάθεια τρομοκράτησης των πάντων και με το περίσσευμα του θράσους που διαθέτει, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης και δίωξης των συνδικαλιστών του δήμου, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων και τονίζουν: "Μεσούντος του θέρους και χωρίς ουσιαστική αιτία μετέθεσε, κατά σειρά και εκτός αντικειμένου, τους συνδικαλιστές Δ. Γιαννακό,αντιπρόεδρο του συλλόγου, Γ. Ρόδιο,γραμματέα και προϊστάμενο του τομέα καθαριότητας και Γ. Γάτσο,πρόεδρο του συλλόγου. Τον τελευταίο μάλιστα συγχρόνως, αν και βρίσκεται σε άδεια, τον υποβίβασε από τη θέση του προϊσταμένου σε απλό υπάλληλο.

Αυτές τις μεταθέσεις - διώξεις ο δήμαρχος, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν τις έκανε ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματικά, αλλά τις είχε προδιαγράψει, διότι οι πιο πάνω συνδικαλιστές τον εμπόδισαν, με τις κατά καιρούς θέσεις τους, παρεμβάσεις τους και στάση τους, να συμπεριφέρεται με τη λογική του αποφασίζω και διατάζω και τον υποχρέωναν να είναι συνεπής στις νόμιμες υποχρεώσεις του. Αυτά και άλλα πολλά, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων, ενοχλούσαν τον Στ. Λογοθέτη και τον απέτρεπαν να συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος των ιδιωτών και όχι ως δήμαρχος του πειραϊκού λαού. Γι' αυτό και αποφάσισε να εκδικηθεί, με τον μικρόψυχο και ανεπίτρεπτο για ένα πολιτικό πρόσωπο αυτό τρόπο, τους συνδικαλιστές". Από την πλευρά της η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" τάσσεται αλληλέγγυα με τις θέσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και επισημαίνει ότι οι δημοτικοί της σύμβουλοι συχνά έχουν παλέψει στο δημοτικό συμβούλιο ενάντια σε αυτή την πολιτική της δημοτικής αρχής. Τονίζει επιπλέον ότι το σύνολο της υπόθεσης αυτής εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο πελατειακών σχέσεων, αυθαιρεσίας των αρχών, έλλειψης διαφάνειας και ελέγχου και ποικιλότροπης προσπάθειας υποβάθμισης του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΒΟΛΟΣ
Ανάγκη το νοσοκομείο

Ολοένα και περισσότερο γίνεται αναγκαία για τη Μαγνησία η ολοκλήρωση του Νοσοκομείου Βόλου. Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,Αχ. Κανταρτζής και Μπ. Αγγουράκης.

Για το έργο υπάρχει πλήρης μελέτη, έχει ολοκληρωθεί ο οικοδομικός σκελετός και απομένει σύμφωνα με τη ΔΕΠΑΝΟΜ η ολοκλήρωση των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, καθώς και η προμήθεια και η εγκατάσταση του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του.

"Η δέσμευση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας να διαθέσει από τις Δημόσιες Επενδύσεις 3,3 δισ. δραχμές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για δημοπράτηση μέρους της πρώτης φάσης του έργου, δε διασφαλίζει την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας. Μόνον η συνέχιση της χρηματοδότησης θα λύσει το πρόβλημα και για να γίνει αυτό χρειάζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης", τονίζουν στην Ερώτηση.

Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Εθνικής Οικονομίας αν σκοπεύουν να εντάξουν το έργο του Νοσοκομείου Βόλου στην επικείμενη αναθεώρηση του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με πιστώσεις που θα διασφαλίζουν την ολοκλήρωσή του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ