ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα... απόβλητα η δημόσια υγεία

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα βιομηχανικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ. Επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσής τους

O έλεγχος των βιομηχανικών αποβλήτων και το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσής τους, που, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πρέπει άμεσα και επιτακτικά να επιλυθεί, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά τον εντοπισμό - την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη - παραπροϊόντος τέφρας στη ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ, το οποίο περιείχε ραδιενέργεια περισσότερη από το φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, που έχει γίνει από ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ η ποσότητα των αποβλήτων μόνο στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 600 - 700 χιλιάδες τόνους ετησίως και προέρχεται κυρίως από τέσσερις βιομηχανίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι επικίνδυνα και η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τα κυριότερα στερεά βιομηχανικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη προέρχονται, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ Κ. Σαμαρά,από τις βιομηχανίες TOSOH ΕΛΛΑΣ (12.000 τόνοι το χρόνο), τις Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδος (530.000 τόνοι), ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ - όπου και βρέθηκε το παραπροϊόν τέφρας με ραδιενέργεια - με 30.000 τόνους και την Ελληνική Χαλυβουργία (7.000 τόνοι).

Ενδεικτικά, από τα απόβλητα των Χημικών Βιομηχανιών οι 30.000 τόνοι είναι μη αρσενικούχες λάσπες, που χαρακτηρίζονται τοξικές και επικίνδυνες, οι 12.000 είναι ανυδρίτης, που θεωρείται επικίνδυνος, οι 70.000 είναι αποφρύγματα σιδηροπυρίτη (δυνητικά επικίνδυνα) και οι 400.000 τόνοι γύψου θεωρούνται ότι χρήζουν ειδικής προσοχής.

Οσον αφορά τα απόβλητα της Ελληνικής Χαλυβουργίας οι 7.000 τόνοι λάσπης θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες, 12.000 απόβλητα της TOSOH χρήζουν ειδικής προστασίας και 30.000 στερεών από την παραγωγική διαδικασία της ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ θεωρούνται αδρανές υλικό. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, πως η ραδιενεργός σκόνη ανιχνεύτηκε στα απόβλητα μιας εταιρίας, τα απόβλητα της οποίας θεωρούνται πιο ακίνδυνα σε σχέση με των άλλων βιομηχανιών.

Δεν υπάρχουν χώροι για τα απόβλητα

Χώρος εγκεκριμένος για την ελεγχόμενη διάθεση των παραπάνω αποβλήτων δεν υπάρχει. Η διάθεσή τους γίνεται σε ιδιόκτητους χώρους των βιομηχανιών, στους αυλόγυρους των εγκαταστάσεών τους ή ζητούνται προσωρινές άδειες για τη διάθεση των αποβλήτων σε προσωρινές χωματερές. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει σχεδιάσει την αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο χώρας, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος. Ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε και τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης εναπόθεσης των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, έναν στη Νότια Ελλάδα και έναν στη Βόρεια.

"Με την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας περιβάλλοντος έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές λύσεις για το πρόβλημα της ασφαλούς διάθεσης των στερεών αποβλήτων, ιδιαίτερα των τοξικών και επικίνδυνων", επισημαίνει η Κ. Σαμαρά. Τονίζει, ωστόσο, πως οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις τοξικές επιδράσεις των χημικών ουσιών στον άνθρωπο και τους άλλους οργανισμούς είναι ακόμη περιορισμένες, με αποτέλεσμα κάτι που σήμερα θεωρείται ασφαλές, αύριο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. "Γι' αυτό, παράλληλα με την εφαρμογή των καλύτερων μεθόδων διάθεσης των στερεών αποβλήτων, που έχει σήμερα να επιδείξει η αντιρρυπαντική τεχνολογία, είναι ανάγκη να μειωθεί και η παραγωγή τους με την εφαρμογή νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, όπως η ανακύκλωση", καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι η ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ εγκατέστησε τα μηχανήματα ανίχνευσης ραδιενεργού ουσίας τις τελευταίες μόλις μέρες. Αυτό η εταιρία το έκανε προαιρετικά, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα που να υποχρεώνει τις σχετικές βιομηχανίες να είναι εφοδιασμένες με παρόμοιους ανιχνευτές...

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
Επιταγές χωρίς αντίκρισμα αντί για αποζημιώσεις!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Συμπληρώθηκαν εννιά μήνες από τότε που οι πλημμύρες έπληξαν το Νομό Ξάνθης και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, ένα πολύ μεγάλο μέρος τους, κυρίως της ορεινής περιοχής, δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη.

Αυτό επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου σε Ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία ζητούν να απαντήσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη χωρίς καθυστέρηση αποζημίωση των πλημμυροπαθών για τις ζημιές που έχουν υποστεί, έτσι που να μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στον τόπο τους.

Στον Εχίνο και στον Κένταυρο για παράδειγμα, καθώς και στην υπόλοιπη ορεινή περιοχή του νομού - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - συγκροτήθηκαν τριμελείς επιτροπές για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών: α) στα καταστήματα, β) σε αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα, γ) στις οικοσκευές και δ) στα αγροκτήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Εκτός από τις αποζημιώσεις στις οικοσκευές - υπογραμμίζουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές - για τις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχουν σταλεί ακόμη οι καταστάσεις με τα ονόματα των πληγέντων και το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται. Να σημειωθεί ακόμη ότι αρκετοί από τους πληγέντες που έλαβαν τις σχετικές επιταγές για να αποζημιωθούν - καταγγέλλουν οι βουλευτές - όταν πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδας τους ενημέρωσαν πως δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, γιατί οι επιταγές είναι άκυρες! Και για του λόγου το αληθές αναφέρουν συγκεκριμένα το παράδειγμα του Χατζηογλού Ριτβάν του Αχμέτ, Αριθ. επιταγής Ρ. 489773, ποσό 200.000 δρχ. για τις 3.2.1997.

Η άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της ορεινής περιοχής, καθώς και του υπόλοιπου νομού - καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να μπορέσουν οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κυκλοφοριακή ανάσα στην Πανεπιστημίου

Ανοιξαν χτες δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Μεγάλο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό

Δόθηκαν επιτέλους χτες στην κυκλοφορία δύο λωρίδες της οδού Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να "ανασάνει" η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας. Σοβαρότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε για τρεις ώρες στον Κηφισό από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι τη Λεωφόρο Καβάλας, όταν έκλεισε η μία λωρίδα του ρεύματος προς Πειραιά λόγω των έργων ανακατασκευής του ανισόπεδου κόμβου. Κατά τις ώρες αυτές δημιουργήθηκε τεράστιο κυκλοφοριακό κομφούζιο και μποτιλιάρισμα συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων!

Τα νέα από το "μετροπόντικα" πάντως είναι προς το παρόν καλά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων της "Αττικό Μετρό ΑΕ" το τεράστιο μηχάνημα ξεπέρασε τα προβλήματα των εμπλοκών στην "κεφαλή" που διαπιστώθηκαν προχτές και χτες διάνοιξε σήραγγα συνολικού μήκους 12 μέτρων, αφήνοντας πίσω του τα υπόγεια σπηλαιώματα και τα πηγάδια.

Οι αρμόδιοι μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν ήταν σε θέση να πληροφορήσουν πότε ακριβώς θα απελευθερωθεί εντελώς η οδός Πανεπιστημίου, ούτε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να ξανακλείσει εντελώς για την κυκλοφορία τις προσεχείς μέρες, αν ξανασυναντήσει, όπως εικάζεται, νέο τεράστιο πηγάδι. Πάντως, όλοι ελπίζουν πως μετά το ύψος του ΡΕΞ θα συναντήσει τον αθηναϊκό σχιστόλιθο, ένα έδαφος το οποίο θα διευκολύνει την πορεία του, αφού κυρίως για τέτοια εδάφη έχει κατασκευαστεί.

  • Μονοδρομείται προσωρινά η οδός Σταυρού - Λαυρίου στο ύψος του 38ου χιλιομέτρου στα όρια της Κοινότητας Κουβαρά, λόγω των εργασιών διαπλάτυνσης της οδού στο τμήμα Πέτα - Κερατέα σε μήκος 1.300 μέτρων.

Πολλά προβλήματα έτσι θα συναντήσουν οι οδηγοί από τη διασταύρωση Πέτα μέχρι τη διασταύρωση Νάτο, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Κερατέα προς Αθήνα για τους επόμενους 2 μήνες που θα διαρκέσουν οι εργασίες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, συνιστά στους οδηγούς να ακολουθούν την εξής διαδρομή: Σταυρού - Λαυρίου, δεξιά Παναγιωταράκου, αριστερά Περιφερειακή οδός Κερατέας - Κουβαρά, αριστερά Κουβαρά, δεξιά Σταυρού - Λαυρίου.

Μόλις τις τελευταίες μέρες εγκατέστησε μηχανήματα ήχνευσης ραδιενέργει

Μόλις τις τελευταίες μέρες εγκατέστησε μηχανήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας η ΣΙ.ΔΕ.ΝΟΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ