ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δίωξη για το "Αιρον Αντώνης"

Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου του πλοίου "Αιρον Αντώνης",που βυθίστηκε στις 9 Σεπτέμβρη του 1994 παίρνοντας μαζί του 24 ναυτικούς, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Πειραιά κατά του Τριαντάφυλλου Λυσιμάχου,προέδρου του ΔΣ του Ελληνικού Νηογνώμονα και του Διονύσιου Μελισσηνού,γενικού τεχνικού διευθυντή! Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση συγγενών των θυμάτων και με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως σήμερα. Επίσης, στην 6η τακτική ανακρίτρια Πειραιώς κ. Τσιριμόκου ανατέθηκε η ευθύνη διορισμού πραγματογνώμονα ναυπηγού που θα αποφανθεί, από τεχνικής πλευράς, για τα αίτια του ναυαγίου. Σύμφωνα με αποκαλύψεις των ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και του "Ρ", ο Ελληνικός Νηογνώμονας είχε στείλει ανακριβή στοιχεία στη Διεύθυνση Εμπορικών πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με τις εκτιμήσεις του Γαλλικού Νηογνώμονα, στον οποίο ανήκε αρχικά το "Αιρον Αντώνης" και από τον οποίο διαγράφτηκε, γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας που είχε το πλοίο. Να σημειωθεί ότι όταν ο Ελληνικός Νηογνώμονας έδινε προσωρινά πιστοποιητικά αξιοπλοϊας, χωρίς καν να κάνει επιθεώρηση στο πλοίο, την ίδια ώρα ο Γαλλικός Νηογνώμονας το θεωρούσε μη αξιόπλοο!

Δύσκολες ώρες στου "ΜΙΜΙΚΟΥ"

Απολύσεις και καθυστέρηση αποδοχών, ενώ αναζητείται "στρατηγικός επενδυτής"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δύσκολες ώρες περνάνε οι 850 περίπου εργαζόμενοι σε μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής λευκού κρέατος - στη "ΜΙΜΙΚΟΣ) - που εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ τα συνολικά της χρέη προς τις τράπεζες (ΑΤΕ κ.ά.) έχουν ξεπεράσει το ένα δισ. δραχμές και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν.

Ηδη η επιχείρηση καθυστερεί τα δεδουλευμένα και προχωράει σε μείωση του προσωπικού. Ηδη οι απολύσεις έχουν φτάσει τις 40, ενώ προβλέπονται πολύ περισσότερες στο επιχειρηματικό σχέδιο που επεξεργάστηκαν και συνέταξαν οι εταιρίες COOPER και LYBRANO μαζί με την ALFA - FINANCE για λογαριασμό των πιστωτών και της ΜΙΜΙΚΟΣ. Στο σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συμπεραίνεται ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και δυναμική και υπό προϋποθέσεις, μπορεί άμεσα να πετύχει υψηλή κερδοφορία. Ως μία από τις προϋποθέσεις εμφανίζεται η συρρίκνωση του προσωπικού.

Την εξέλιξη αυτή την επιβεβαίωσε στο "Ρ" και ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, που είπε ότι η ΑΤΕ συμφωνεί με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, μάλιστα έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις και αναμένονται οι τελικές προτάσεις Ελληνα επιχειρηματία από τη Νότια Αφρική.

Το ίδιο στέλεχος συνέχισε λέγοντας ότι σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε θα αναλάβει την αγορά των μετοχών η ΑΤΕ, που μπορεί να ανέλθει και στο 51%. Για το λόγο αυτό αποτιμάται από την ΕΤΕΒΑ η αξία της μετοχής. Τέλος, η πρόθεση των πιστωτών - όπως μας μεταφέρθηκε - είναι να προχωρήσουν σε διακανονισμό των συνολικών χρεών.

Σημειωτέον ότι η ΜΙΜΙΚΟΣ σήμερα παράγει το 24% περίπου των εγχώριων αναγκών σε κρέας κοτόπουλου και σε προϊόντα κοτόπουλου, τα προϊόντα της διακινούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα τελευταία τρία χρόνια οι εξαγωγές σε προϊόντα κοτόπουλου, αυξάνονται σε ποσοστό 60% μέσο όρο ετησίως.

Παράλληλα με τους εργαζόμενους, δύσκολες στιγμές περνάνε και δεκάδες μικροεπιχειρήσεις - φασόν, που δραστηριοποιούνται (μεγάλωμα κοτόπουλων) γύρω από τη "ΜΙΜΙΚΟΣ", καθώς καθυστερούν οι πληρωμές τους.

Ερώτηση για τα Ναυπηγεία Αυλίδας

Την ανησυχία τους για το μέλλον των Ναυπηγείων Αυλίδας και των 350 εργαζομένων σ' αυτά, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού για την πώλησή τους, εκφράζουν σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Νίκος Γκατζής.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται μεταξύ άλλων: "Η κυβέρνηση στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση των Ναυπηγείων Αυλίδας, που έχει νοικιάσει η ΕΤΒΑ από το 1989 στον εφοπλιστή Α. Λελάκη και πρόσφατα δόθηκε παράταση για άλλα δύο χρόνια.

Επίσης στα Ναυπηγεία Αυλίδας υπάρχει από το 1989 η δεξαμενή "ΑΥΛΙΣ",η οποία ανήκει στην υπό εκκαθάριση επιχείρηση "Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου ΑΕ".Η δεξαμενή είχε δοθεί στον ενοικιαστή των Ναυπηγείων Αυλίδας, προκειμένου να λειτουργήσει το Ναυπηγείο και με την προϋπόθεση ότι θα κατέβαλε στην τράπεζα το μέρος των οφειλών των Ναυπηγείων "Νεώριον Σύρου" που αντιστοιχούσαν στην υποθηκευμένη δεξαμενή "ΑΥΛΙΣ".

Ξαφνικά όμως, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση στο ν/σ "Κύρωση της από 20/6/97 σύμβασης μεταξύ των εταιριών Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ και Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ και του ως εκ του τρίτου συμβληθέντος Ελληνικού Δημοσίου και άλλες διατάξεις", εισάγει άρθρο με το οποίο επιτρέπεται ύστερα από σχετική εντολή των πιστωτών, στον ειδικό εκκαθαριστή της ανώνυμης εταιρίας "Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου ΑΕ" να προκηρύξει δημόσιο διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση της πλωτής δεξαμενής Π/Δ ΑΥΛΙΣ.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας θα είναι αν απομακρυνθεί η δεξαμενή από τα Ναυπηγεία Αυλίδας, αυτά να κλείσουν και να χάσουν τη δουλιά τους 350 εργαζόμενοι".

Ερωτώνται λοιπόν, οι υπουργοί: α) Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα Ναυπηγεία Αυλίδας και τους 350 εργαζόμενους; β) Τι προτίθεται να κάνει με τη δεξαμενή "ΑΥΛΙΣ" και αν θα παραμείνει στα Ναυπηγεία Αυλίδας; γ) Σε περίπτωση που είναι διαφορετικός ο αγοραστής των Ναυπηγείων Αυλίδας από τον αγοραστή της δεξαμενής "ΑΥΛΙΣ", τι θα γίνει και πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Ναυπηγείο, και δ) Πότε προβλέπεται να γίνει ο ένας διαγωνισμός και πότε ο άλλος;

Λένε "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων και σωματείων της ΛΑΡΚΟ συναντά η προχτεσινή - κατ' αρχάς - απόφαση της κυβέρνησης και των πιστωτών να συντομεύσουν τις διαδικασίες μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Οταν μάλιστα αυτή η επιχείρηση, που ετοιμάζουν για ξεπούλημα στα μονοπώλια του κλάδου, αποτελεί τη μοναδική παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και είναι κάτοχος τεράστιων εκτάσεων του μεταλλεύματος στην ελληνική επικράτεια, με δραστηριότητες στη Λάρυμνα Φθιώτιδας (εργοστάσιο κύρια μονάδα), Νέα Αρτάκη Ευβοίας (μεταλλεία), Αη Γιάννη Βοιωτίας και Σέρβια Κοζάνης.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι και οι πρώτες δηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης των προέδρων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και την Εύβοια, με τις οποίες αποκλείουν κάθε συζήτηση γι' αυτό. Ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας, Γ. Θεοδώρου,μας δήλωσε ότι διαφορετικές εγγυήσεις είχαν στην τελευταία τους συνάντηση με την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,η οποία τους είχε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ.

Ετσι σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στη Λάρυμνα, προκειμένου να εκτιμήσει τα δεδομένα και να πάρει τις πρώτες αποφάσεις. Παράλληλα θα αποσταλεί επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία ζητούνται εξηγήσεις και θα καταγράφονται οι θέσεις των εργαζομένων, ενώ θα ζητείται άμεσα συνάντηση.

"Εθνικό έγκλημα", χαρακτηρίζει με δήλωση του στο "Ρ" την απόφαση του ξεπουλήματος μέσω της ιδιωτικοποίηση, ο Γ. Ρούσης,μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και στέλεχος της ΕΣΑΚ και τονίζει ότι "με την απόφαση αυτή θα οξυνθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και η επιχείρηση. Αφού ξεζουμιστεί από καρτέλ του κλάδου, σε μερικά χρόνια θα οδηγηθεί στο κλείσιμο". "Είναι η ώρα" - επισημαίνει ο Γ. Ρούσης - "οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να βάλουν στην άκρη τις συμβιβασμένες και συναινετικές ηγεσίες με την ενότητα και τον αγώνα, να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στα σχέδια της ΕΕ, του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου και στους κυβερνητικούς υπηρέτες των συμφερόντων τους".

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την αντίθεσή τους στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της φιέστας των εγκαινίων της 62ης Διεθνούς Εκθεσης. Τρεις είναι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, που αναμένεται να εξελιχθούν σε μια μεγαλειώδη, ενιαία και συντονισμένη κινητοποίηση του λαού της πόλης και των γύρω νομών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

- Οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα μπροστά στην είσοδο της ΔΕΘ.

- Οι απολυμένοι της "Good Year", μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους αδιόριστους θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα μπροστά στο Λευκό Πύργο.

- Οι εργαζόμενοι δεκάδων πρωτοβάθμιων Σωματείων της Θεσσαλονίκης θα συναντηθούν στις 6 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας, για να διεκδικήσουν μαχητικά έναν άλλο προσανατολισμό για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας.

Νέες σχολές στον ΟΑΕΔ

Δύο νέες σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ με την ειδικότητα του τεχνίτη μαρμάρων πρόκειται να λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι σχολές αυτές θα είναι τριετούς φοίτησης, όπου οι φοιτητές θα έχουν θεωρητική εκπέδευση για το πρώτο έτος, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις μαρμάρου, όπου και θα αμείβονται.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι γυμνασίου, ηλικίας έως 23 ετών και μπορούν να απευθύνονται στις σχολές του ΟΑΕΔ στα Πευκάκια Αττικής (Πεύκων 112, τηλ. 2816.540 - 2819.672) και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης 18, τηλ. 031 - 696.212 - 696.213).

Δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους του "ΜΙΜΙΚΟΥ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ