ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κοινό αίτημα η ένταξη στο ΕΣΥ

Επιστολή φορέων της Θεσσαλονίκης προς τον πρωθυπουργό

Φορείς και οι οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων της Θεσσαλονίκης με ανοιχτή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτης, ζητούν την παρέμβασή του, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών με τροποποίηση των συμβάσεων, έτσι που να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου, να ενταχθεί στο ΕΣΥ, να συμμετέχουν στο ΔΣ εκπρόσωποι φορέων της πόλης και να ισχύσουν οι διατάξεις του ΕΣΥ για τις προσλήψεις.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και η Πολιτική Ανοιξη. Επίσης, την υπογράφουν φορείς της πόλης όπως το ΕΚΘ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, Δήμοι, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών, η ΠΟΕΔΗΝ, τα Επιμελητήρια κλπ.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής: "Οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, με αγωνία και ανησυχία παρακολουθούμε την εντεινόμενη φημολογία για τον τρόπο λειτουργίας, κατά την πρώτη τριετία, του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών - Παπαγεωργίου. Αναγκαζόμαστε με την επιστολή μας αυτή, να επανέλθουμε στα ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών - Παπαγεωργίου, για να επιβεβαιώσουμε τις τέσσερις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του, όπως αυτές προέκυψαν από κοινή σύσκεψη των φορέων της πόλης που υπογράφουν την επιστολή".

Οι φορείς της πόλης ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, "προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο με τροποποίηση των συμβάσεων", που θα περιέχουν τις αρχές:

1. Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου Δυτικής Θεσσαλονίκης - Παπαγεωργίου με νομοθετική ρύθμιση.

2. Να ενταχθεί το νοσοκομείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να λειτουργήσει στο πλαίσιο των γενικών εφημεριών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

3. Να κατοχυρωθεί η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου εκπροσώπων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της πόλης μας καθώς και εκπροσώπων των εργαζομένων. Είναι φανερό ότι με την ισχύουσα σύμβαση και τις διαφαινόμενες τροποποιήσεις η διοίκηση του νοσοκομείου παραχωρείται στους δωρητές, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό από ευεργέτες καθίστανται επιχειρηματίες.

4. Να ισχύσουν οι διατάξεις του ΕΣΥ για τις προσλήψεις του Ιατρικού προσωπικού, καθώς και να τηρηθούν αυστηρά οι διατάξεις του Ν.2190/94 για τις προσλήψεις του νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να αποφεύγονται οι πελατειακές σχέσεις και να επικρατήσουν οι αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.

  • Επίσης σε υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό το ΕΚΘ επισημαίνει ότι "το νοσοκομείο, διεκδίκηση δεκαετιών των κατοίκων της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της Θεσσαλονίκης, πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του, με αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία στη στελέχωσή του, με εξασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων".
Συνεχίζουν στο "Μεταξά" ανέστειλαν στο "Λοιμωδών"

Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά", καθώς διαφωνούν και με τη χτεσινή απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία θα δέχονται μόνο θωρακοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά κάθε τρεις μέρες που θα εφημερεύει. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ("Λοιμωδών"), έκαναν χτες γενική συνέλευση και αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η τελευταία απόφαση του υπουργείου για το "Λοιμωδών" είναι να εφημερεύει κάθε τρεις μέρες μέχρι τις 4 μμ. Ωστόσο, η αναστολή δε θα είναι "αορίστου χρόνου". Οι εργαζόμενοι στη γενική συνέλευση αποφάσισαν να δώσουν στην ηγεσία του υπουργείου ένα μήνα διορία να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. Αν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στη σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας με τη συμμετοχή των προέδρων των ΔΣ και των Επιστημονικών Επιτροπών των Νοσοκομείων του Πειραιά αποφασίστηκε - βάσει νεότερης εγκυκλίου - να εφημερεύουν: την πρώτη μέρα το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας (ΓΚΝΝ), τη δεύτερη μέρα το"Τζάνειο" και την τρίτη μέρα το "Λοιμωδών" - μέχρι τις 4 μμ - με το"Ασκληπιείο Βούλας", το "Μεταξά" - που θα δέχεται μόνο θωρακοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά, καθώς και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΚΝΝ και του "Τζανείου", εναλλάξ.

Οσον αφορά το "Μεταξά", οι γιατροί θα συνεχίσουν την απεργία τους κάθε τρεις μέρες που εφημερεύει το νοσοκομείο, καθώς εκτιμούν ότι δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για να δέχεται περιστατικά από το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον γιατρό Α. Καραμπέλη,το "Μεταξά" πρέπει να δέχεται, εγκαίρως, μόνο περιστατικά με διαγνωσμένο καρκίνο. "Διαφορετικά - τόνισε - θα υποβαθμιστεί ο ρόλος των Αντικαρκινικών Νοσοκομείων. Θα μετατραπούν είτε σε Γενικά Νοσοκομεία, είτε σε άσυλα καρκινοπαθών τελικού σταδίου".

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Σε διαθεσιμότητα διευθυντής και φύλακες

Εκκαθαρίσεις στις φυλακές Κέρκυρας μετά την τελευταία απόδραση στις 6 Αυγούστου. Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί ο πρώην διευθυντής των φυλακών, καθώς και πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ύστερα από το πόρισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας, που υποβλήθηκε χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την απόδραση μαζί με άλλες αναφορές για το ίδιο θέμα.

Παράλληλα, οι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο για την πειθαρχική τους δίωξη, ενώ για την υπόθεση η Εισαγγελία Κέρκυρας έχει ασκήσει ποινική δίωξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τις φυλακές τις Κέρκυρας είχαν αποδράσει 15 κρατούμενοι, από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί εννιά άτομα, ενώ τα υπόλοιπα έξι παραμένουν ακόμη ασύλληπτα.

"Πολεμική επιχείρηση"

Χρόνια τώρα πολλοί υπουργοί "αγόρασαν" - και... απογείωσαν στα λόγια - τέσσερα ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά ασθενών. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ σε προεκλογικό φυλλάδιο (Σεπτέμβρης 1996) τα... διπλασίασε. Στην ίδια σελίδα τα παρουσίασε ως μέσα του ΕΚΑΒ, αλλά και ως μέσα στο πρόγραμμα "Ιπποκράτης" για την υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου.

Το ΕΚΑΒ έχει στο ενεργητικό του αεροδιακομιδές, αλλά κάθε αεροδιακομιδή εξελίσσεται σε "πολεμική επιχείρηση". Χτες η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 1997 διέθεσε προσωπικό, αεροσκάφη και ελικόπτερα σε 40 αεροδιακομιδές, μεταφέροντας 46 ασθενείς, εκ των οποίων δέκα αλλοδαποί. Επίσης συμμετείχε σε αποστολές διάσωσης - έρευνας, συμπληρώνοντας 123 ώρες πτήσης και σε 242 αποστολές για αεροπυρόσβεση, συμπληρώνοντας 500 ώρες πτήσης.

Οι παραπάνω περιπτώσεις, σημειώνει ο σμήναρχος Χ. Χειράκης, αποτελούν προσφορά - κι έτσι είναι - στο κοινωνικό σύνολο και έγιναν "καθ' όλο το 24ωρο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και πέραν των καθηκόντων κύριας αποστολής".

Φαίνεται αυτή η "πολεμική" προσφορά θα συνεχιστεί. Προχτές ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση τα έχει όλα: Λεφτά και επιχειρησιακό σχέδιο για αεροσκάφη και ελικόπτερα. Αλλά από τη μέρα που θα υπογραφούν τα συμβόλαια με εκείνον που θα προμηθεύσει τα πτητικά μέσα, θα χρειαστούν - όπως είπε - "8 μήνες για να παραλάβουμε το πρώτο ελικόπτερο"...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ημερίδα για το εργοστάσιο χρυσού

Ημερίδα για την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας, διοργανώνει αύριο η ΚΟ Σταυρού Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η ημερίδα θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Κοινοτικό Αμφιθέατρο στην Πλατεία Σταυρού. Τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επένδυση της πολυεθνικής στην περιοχή θα παρουσιάσει ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης θα μιλήσουν ο δικηγόρος Τάσος Ζούμπαρης, ο μεταλλειολόγος Κώστας Κατσιάβαλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιου, η Σοφία Παπασωτηρίου επίκουρος καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η Βάσω Πολυζωίδου εκπαιδευτικός και ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κώστας Σισμανίδης.

Συγκλίσεις Γείτονα - ΙΣΑ

Στην κατεύθυνση εντοπισμού των ιατρείων - γιατρών του ΕΣΥ - που λειτουργούν παράνομα, προσανατολίζονται, από κοινού, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Σ' αυτό, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΙΣΑ, συνέκλιναν στη συνάντησή τους ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας, με το ΔΣ του συλλόγου. Κατά τα άλλα, συζητήθηκε η αναπροσαρμογή των αμοιβών του δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων και αποφασίστηκε να ξεκινήσει διάλογος που θα εξαντληθεί στο τέλος του χρόνου. Ακόμη, συμφώνησαν να παρέμβει το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα των καθυστερήσεων των δεδουλευμένων, όπως και των μελλοντικών υπερωριών, των γιατρών του ΙΚΑ.

Για το θέμα του ειδικού μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών και την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για το ΕΣΥ, συμφωνήθηκε να είναι ενήμερος ο ΙΣΑ, ενώ για τον ιατρικό πληθωρισμό είπαν να τεθεί το θέμα επί τάπητος και στη συνέχεια να γίνει δημόσιος διάλογος με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ