ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Η κυβέρνηση "σιωπά" το σκάνδαλο "τρέχει"

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για το επίμαχο θέμα. Η ΕΤΕ/ΔΕΗ και οι διπλωματούχοι μηχανικοί στιγματίζουν τη δυσμενή μετάθεση δύο στελεχών της ΔΕΗ επειδή δε συμβιβάστηκαν

Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα της κατασκευής του σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, μετά την αιφνίδια απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ να καταφύγει στην πρακτική δυσμενών μεταθέσεων σε δύο στελέχη της επιχείρησης, επειδή εξέφρασαν διαφωνίες στις μελέτες για την ανάθεση του έργου και αρνήθηκαν να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα. Την ενέργεια της ΔΕΗ καταδίκασε χτες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, ενώ νωρίτερα είχε καταδικάσει η ΕΤΕ-ΔΕΗ ζητώντας μάλιστα την απομάκρυνση της διοίκησης. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και μέσα στο κυβερνών κόμμα οι οποίες εκφράστηκαν με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή την οποία υπογράφουν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην υπόθεση παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος με Ερώτησή του στη Βουλή καλεί την αρμόδια υπουργό να καταθέσειμια σειρά εγγράφων που σχετίζονται με τις μελέτες για την ανάθεση του έργου.

Στο μεταξύ πολλά ερωτηματικά γεννά η σιγή στο όλο θέμα, τόσο από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και από την εποπτεύουσα υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,αλλά και από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία ακόμη δεν έχει πάρει θέση στην τακτική των απαράδεκτων διώξεων υπαλλήλων που ακολουθεί η Διοίκηση. Πολύ περισσότερο που όλα αυτά συμβαίνουν στο διάστημα που ήδη "τρέχει" ο διαγωνισμός από την ΕΤΕΒΑ για την αναζήτηση του εκτιμητή για "την ανταγωνιστικότητα των όρων της ανάθεσης", σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση της σχετικής προκήρυξης. Μια διακήρυξη, η οποία διαπνέεται από μια θολούρα για το τι ακριβώς καλείται ο εκτιμητής να γνωματεύσει, πράγμα επίσης ανησυχητικό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Γεγονός πάντως είναι ότι η διαφάνεια με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα της Φλώρινας σε συνδυασμό και με την επαναφορά αντιδημοκρατικών μεθόδων διώξεων και εκβιασμών "αντιφρονούντων" - όπως θα λέγαμε σε άλλες εποχές - είναι από μόνα τους επαρκή στοιχεία για να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις και καταγγελίες για υπερκοστολογημένο τίμημα και σκανδαλώδη σύμβαση στο έργο της Φλώρινας. Οι μηχανικοί της ΔΕΗ

Διατηρώντας την αποστασιοποίησή του, ο Σύλλογος Μηχανικών, από τη διαμάχη για το εύλογο του τιμήματος ανάθεσης της μονάδας, με ανακοίνωση εκφράζει τη συμπαράστασή του στους δύο διωχθέντες που είναι και μέλη του συλλόγου, τονίζοντας ότι η αιφνίδια και απρόκλητη απομάκρυνσή τους από τα γνωστικά τους αντικείμενα φαίνεται να συνδέεται με τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της Φλώρινας. Ζητάει την ανάκληση των δυσμενών μεταθέσεων, "για να σταματήσει - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - ένας φαύλος κύκλος που φοβόμαστε ότι ετοιμάζεται να ανοίξει και που δυστυχώς θυμίζει άλλες εποχές".

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ακριβότερο κατά 83,3% το πρώτο "φουλάρισμα"!

Κοινοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος, με την οποία μετατίθεται για την 1η Νοέμβρη η μείωση του φόρου κατανάλωσης, που ισχύει για το χειμώνα

Ακριβότερο κατά 83,3% θα πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης όσοι - λόγω καιρικών συνθηκών - αναγκαστούν να κάνουν προμήθεια πριν την 1η Νοέμβρη. Είναι κι αυτό ένα δείγμα "εκσυγχρονισμού" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθώντας να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, μετέθεσε για την 1η Νοέμβρη την εφαρμογή του καθεστώτος μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που κανονικά εφαρμοζόταν από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Και η "καινοτομία" αυτή θεσπίστηκε με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε στη Βουλή, ενώ χτες κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην τροπολογία αυτή ορίζεται ότι για την περίοδο από 1 Νοέμβρη μέχρι και 10 Απρίλη κάθε έτους, ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται σε 42.000 δρχ. το χιλιόλιτρο.Πρόκειται για την περίοδο, για την οποία μειώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς στην υπόλοιπη περίοδο χρεώνεται ο κανονικός - και όχι μειωμένος - φόρος, που ανέρχεται σε 77.000 δρχ. το χιλιόλιτρο. Μέχρι φέτος, η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο κυμαινόταν από την τρίτη Δευτέρα του Οκτώβρη (δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη) έως και την τελευταία Κυριακή του Απρίλη.

Ο περιορισμός της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο, αποτελεί ένα από τα "τρικ" που έχει εφεύρει η κυβέρνηση, τόσο για την άντληση πρόσθετων εσόδων (αφού επιμηκύνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου με αυξημένη τιμή), όσο και για την "τεχνητή" συγκράτηση του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έβγαλε τον περασμένο Ιούνη το πετρέλαιο θέρμανσης από το "καλάθι" διαμόρφωσης του τιμαρίθμου, με το πρόσχημα ότι δε χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Με τον τρόπο αυτό ο πληθωρισμός μειώθηκε τεχνητά, ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να αρχίσει να υπολογίζει ξανά το πετρέλαιο θέρμανσης μόλις ξεκινούσε η διάθεσή του με το μειωμένο φόρο. Με τα νέα δεδομένα αυτό θα γίνει την 1η Νοέμβρη, αργότερα δηλαδή από όσα ίσχυαν πριν.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η παραπάνω απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει ως έναρξη του χειμώνα την 1η Νοέμβρη (κάτι που οπωσδήποτε δεν ισχύει για διάφορες περιοχές της χώρας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα) σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβά και χωρίς καμία μείωση φόρου το πετρέλαιο θέρμανσης ως την 1η Νοέμβρη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καταγράφει αναλυτικά τις τελωνειακές παραβάσεις

Σε πλήρη καταγραφή των τελωνειακών παραβάσεων και των περιπτώσεων λαθρεμπορίας, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί και εκκρεμούν σε κάθε τελωνειακή αρχή, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα των παραβάσεων, ώστε να επιβληθούν και να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπου κριθεί απαραίτητο, στα πλαίσια των επιδιώξεων αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, καλούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με:

  • Τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις υπηρεσίες τους μέχρι τις 9 Απρίλη 1997, ανεξάρτητα σε ποιο σημείο βρίσκονται (π. χ. σύνταξη μηνυτηρίου, προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κλπ.).
  • Τον αριθμό των υποθέσεων που παρέλαβαν από τις πρώην ΕΥΤΕ (τελωνειακές υπηρεσίες) και παραρτήματα αυτών, από τις 10 Απρίλη 1997 και μετά.
  • Τις υποθέσεις που παρέλαβαν από τα αρμόδια κατά τόπους ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) από την ημέρα που άρχισαν τη λειτουργία τους.
  • Τον αριθμό των υποθέσεων που ανακάλυψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή από 10 Απρίλη 1997 μέχρι σήμερα).

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, το Τελωνείο Αθηνών μετά από σχετική έρευνα ανακάλυψε ότι ο εκτελωνιστής Χ. Σταθόπουλος,με τη χρησιμοποίηση ψευδών και πλαστών στοιχείων πέτυχε να παραλάβει, για λογαριασμό εμπόρων και άλλων ιδιωτών, 37 πολυτελή αυτοκίνητα χωρίς την καταβολή των οφειλόμενων δασμών και φόρων, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Το Τελωνείο Αθηνών ύστερα από παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα προχωρά στην κατάσχεση των παραπάνω αυτοκινήτων, ενώ 10 έχουν ήδη κατασχεθεί. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι κάτοχοι των αυτοκινήτων είχαν καταβάλει εξ ολοκλήρου τα οφειλόμενα ποσά στον εκτελωνιστή ή τον έμπορο. Οι έρευνες των τελωνειακών αρχών συνεχίζονται για το ενδεχόμενο παραλαβής και άλλων αυτοκινήτων από τον ίδιο εκτελωνιστή, ο οποίος και αναζητείται.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Αύξηση κατά 53,93% του συνολικού τους καθαρού ενεργητικού, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 1996 (31/12/96), παρουσίασαν τα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΑΚ) τον Αύγουστο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το καθαρό ενεργητικό των ΑΚ στο τέλος Αυγούστου ανήλθε στα 5.854 δισ. δραχμές, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 158 δισ. δραχμές σε σχέση με τον Ιούνη του 1997 και κατά 2.051 δισ. δραχμές έναντι της 31/12/96. Η δε αύξηση του δείκτη κυκλοφορούντων μεριδίων όλων των ΑΚ έναντι της 31/12/96 ανήλθε σε 42,35% Σαν ποσοστό ως προς το υπόλοιπο καταθέσεων ιδιωτών σε εμπορικές τράπεζες στο τέλος Αυγούστου, το καθαρό ενεργητικό των ΑΚ ανήλθε σε 33,84% έναντι 16,31% το 1995 και μόλις 1,94% το 1991.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σύσκεψη με θέμα τη βελτίωση των τουριστικών εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε προχτές στα γραφεία του ΕΟΤ, όπου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, επιχειρηματίες του κλάδου και εκπρόσωποι τουριστικών επιμελητηρίων. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΕΟΤ, στη σύσκεψη συζητήθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με το πόσιμο νερό, τους βιολογικούς καθαρισμούς, τη συντήρηση των τροφίμων, την καθαριότητα σε χώρους υγιεινής του προσωπικού, τις συνθήκες στις κουζίνες των τουριστικών εγκαταστάσεων κλπ. Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη ανάληψης προσπάθειας όπου θα στηρίζεται στους άξονες ενημέρωση, πρόληψη και έλεγχος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ: Τα ενημερωτικά δελτία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας "Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΟΒΕΚΤΕ", καθώς και της εταιρίας "SEAFARM IONIAN AE", με σκοπό την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία "Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΟΒΕΚΤΕ" θα αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο με καταβολή μετρητών κατά περίπου 7,2 δισ. δρχ. Η εταιρία "SEAFARM IONIAN AE", η οποία δραστηριοποιείται στην εκτροφή ψαριών - ιχθυοκαλλιέργεια, θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή, εκδίδοντας 375.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Για 19η συνεχή χρονιά, η Γενική Τράπεζα συμμετέχει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (6 - 15.9.1997) με περίπτερο στο οποίο διενεργούνται οι παρακάτω τραπεζικές εργασίες: καταθέσεις, κίνηση κεφαλαίων, αγορά και πώληση ξένων τραπεζογραμματίων και συναλλάγματος, ΑΤΜ'ς.

ΚΕΡΔΗ: Αύξηση κερδών κατά 69% παρουσίασε η ALPHA FINANCE (του ομίλου της Πίστεως) το α εξάμηνο του 1997 έναντι του αντίστοιχου εξάμηνου του 1996. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το α εξάμηνο στα 2.629 εκατ. δραχμές έναντι 1.555 εκατ. δραχμών το 1996.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ