ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Προκλητική παρέμβαση της "Χαλυβουργικής" στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, με στόχο την ενίσχυση των παρατάξεων που τη διευκολύνουν στα αντεργατικά της σχέδια! Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, καλεί τους εργαζόμενους η "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Υπεράσπισης του 8ωρου"

Σε ανοιχτή παρέμβαση στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, με στόχο την ενίσχυση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που ανοιχτά πλέον παίζουν στο παιχνίδι των εκβιασμών, προκειμένου να επιβληθούν οι εργασιακές ανατροπές που επιδιώκει η εργοδοσία, προχώρησε η διοίκηση της "Χαλυβουργικής".

Ειδικότερα, η "Χαλυβουργική", με ανακοίνωσή της προς το προσωπικό, λίγα 24ωρα πριν τις αρχαιρεσίες του σωματείου (γίνονται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη), επαναφέρει τον εκβιασμό: Αποδοχή των δωδεκάωρων διήμερης και τετραήμερης εργασίας ή απολύσεις και διαθεσιμότητες!Προσπαθεί έτσι να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή των αγωνιστικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το 8ωρο και να πριμοδοτήσει τις δυνάμεις εκείνες που συναινούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της. Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της αναφέρει: "Λόγω μη αποδοχής από το προσωπικό του εργοστασίου των ωρών εργασίας που συζητήθηκαν, η εταιρία θα αναμείνει τα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου" του υπουργείου Εργασίας" και συμπληρώνει απειλητικά: "Κατόπιν των ανωτέρων ανακαλείται η από 5/6/97 ανακοίνωσή μας (σχετικά με διαθεσιμότητες και απολύσεις)"!

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση στις 5/6/97 - την οποία ανακαλεί - η "Χαλυβουργική" είχε υποχρεωθεί - κάτω από το βάρος των απεργιακών και αποφασιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων - να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω την απόφασή της να επιβάλει ελαστικά ωράρια. Με αυτήν είχε δεσμευτεί ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει παραγωγικά και ότι δε θα προχωρούσε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Η ανάκληση των - τότε - δεσμεύσεών της δεν είναι άσχετη με την αλλαγή στάσης των παρατάξεων της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, οι οποίες εμφανίστηκαν πρόθυμες να αποδεχτούν τη νέα απόφαση της εταιρίας να απασχολεί μια ομάδα εργαζομένων με 12ωρα και 4 μέρες τη βδομάδα και την άλλη ομάδα με επίσης 12ωρα και μόνο το Σαββατοκύριακο! Ερχεται, δε, ακριβώς λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες, στις οποίες κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η αποδοχή ή όχι των ελαστικών ωραρίων. Μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι αν γίνουν αποδεκτά (όπως προτείνουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), δε θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη διακήρυξή του ο Συνδυασμός Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής (ΠΑΣΚΕ) χρησιμοποιεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα με την εταιρία, σημειώνοντας ότι "σε αντίθετη περίπτωση (που δε γίνουν αποδεκτά τα ελαστικά ωράρια), με τη σημερινή λειτουργία της επιχείρησης προτίθενται να μειώσουν το προσωπικό στο μισό με διαθεσιμότητες και απολύσεις του 2% κλπ."!Μια διακήρυξη, που καταναλώνεται σε ύβρεις και συκοφαντίες ενάντια στην "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου στη "Χαλυβουργική",επειδή τολμά να αντιστέκεται στους εκβιασμούς της εταιρίας και να καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ενέργεια της "Χαλυβουργικής", ο Δ. Κουμπούρης,μέλος του απερχόμενου ΔΣ του σωματείου και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης για το 8ωρο", θα τονίσει: "Εχουμε μια ανοιχτή παρέμβαση της εργοδοσίας στις αρχαιρεσίες του σωματείου. Με την ανακοίνωση αυτή η "Χαλυβουργική" θέλει να εκβιάσει τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχτούν τα 12ωρα και την κατάργηση του 8ωρου - που η ίδια προτείνει - τότε θα προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Αν βέβαια εκλεγούν οι παρατάξεις που συμφωνούν με αυτά τα ωράρια, τότε δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο... Πρόκειται για μια καθαρά εκβιαστική ενέργεια. Ο συνδυασμός μας καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της εταιρίας και καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών και στα εκβιαστικά διλήμματα των άλλων παρατάξεων. Να δώσουν αποφασιστική απάντηση ότι οι χαλυβουργοί θα υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους, θα εργαστούν με βάση τα νόμιμα ωράρια, υπερψηφίζοντας την "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου"".

Απαίτηση για αξιόπιστο αγωνιστικό πρόγραμμα

Σύσκεψη συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την απαίτηση των εργαζομένων να μπει η ΓΣΕΕ μπροστά στους αγώνες, με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα έχει συνέχεια και σαφείς στόχους, εξέφρασαν οι συνδικαλιστές που πήραν μέρος σε προχτεσινοβραδινή σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,με θέμα την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 23 Οκτώβρη και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Συνομοσπονδίας. Στη σύσκεψη ασκήθηκε έντονη κριτική για τη μέχρι τώρα στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι γενικά και σε συγκεκριμένους χώρους.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος,μίλησε για το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η ΓΣΕΕ και πρότεινε να αναπτυχθούν διάφορες δράσεις για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας. Στην παρέμβασή του ο γραμματέας του ΕΚΘ, Β. Ρέβας,σημείωσε ότι "δε φτάνει να διαπιστώνουμε τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η εργατική τάξη της χώρας μας, αλλά να καταδεικνύουμε και τι δημιουργεί τα προβλήματα, ποιες είναι οι αιτίες". "Η διοίκηση της ΓΣΕΕ όπως και του ΕΚΘ - συνέχισε - μιλάνε για διεκδικητικούς αγώνες, όταν όμως η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πρότεινε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της Εκθεσης, η πρόταση της απορρίφθηκε".

Ο εκπρόσωπος του σωματείου της GOOD YEΑR μίλησε για τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση οι 350 απολυμένοι της εταιρίας. Την τραγική κατάσταση που περνάνε οι εργαζόμενοι στην ΕΛΛΕΝΙΤ και στου ΦΙΛΙΠΠΟΥ περιέγραψαν οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων των δύο αυτών επιχειρήσεων. Ακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει και τη ΓΣΕΕ για την έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης να αντιπαραταχθεί στην κυβερνητική αντιλαϊκή επίθεση. Κανένας από τους παριστάμενους συνδικαλιστές, ακόμα και από την ΠΑΣΚΕ, δε στήριξε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ούτε έλαβε το λόγο να τον υπερασπιστεί μετά τα πυρά που δέχτηκε αυτός από τους εκπροσώπους των σωματείων. Μόνο ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ Η. Κοντόπουλος συνηγόρησε υπέρ της διοίκησης της ΓΣΕΕ, πρόσθεσε όμως - συμφωνώντας με άλλους ομιλητές - ότι οι εργαζόμενοι έχουν συναντήσει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Τέλος μιλώντας ο γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ Θ. Κυριακίδης,κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο" και να χαράξει πρόγραμμα δράσης σε συνέχεια, για να έχει προοπτική ο αγώνας.

Στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι το Εργατικό Κέντρο, ενόψει της 24ωρης απεργίας της 23/10, αποφάσισε συγκέντρωση στις 25 του Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα.Επίσης στις 11 του Σεπτέμβρη, στις 7 το πρωί, αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας έξω από το εργοστάσιο "ΦΙΛΙΠΠΟΥ".

Α. Ν.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Μειωμένοι μισθοί!

Μειωμένους μισθούς, κατά τουλάχιστον 34.000 δραχμές, εξακολουθούν να παίρνουν οι 2.500 περίπου εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας,καθώς η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη ταχύτητα στο να "κόψει" το επίδομα παραγωγικότητας, αλλά αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στο να αναπροσαρμόσει τους βασικούς τους μισθούς με βάση το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους, που ισχύει από την αρχή του χρόνου. Παράλληλα όλο και περισσότερα "σύννεφα" σκιάζουν το μέλλον του Οργανισμού, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή του.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠ αμείβονται με βάση το μισθολόγιο που ισχύει κάθε φορά για τους δημόσιους υπάλληλους. Στο νόμο για το νέο μισθολόγιο έγινε περικοπή του επιδόματος παραγωγικότητας των 34.000 δραχμών. Η διάταξη αυτή εφαρμόστηκε από την αρχή του χρόνου και για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα εφαρμογή των υπόλοιπων διατάξεων του νόμου, που αφορά την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και που τουλάχιστον θα ισοφάριζε τις απώλειες εισοδήματος. Στους εργαζόμενους δεν έχει δοθεί ούτε η δεύτερη δόση των αναδρομικών του 18χίλιαρου.

Ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους και για τη φθίνουσα πορεία του ΕΟΠ, αλλά και για τα διάφορα σενάρια που κάνουν λόγο ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή του, μέσω της συγχώνευσης με τα άλλα προνοιακά ιδρύματα. Να σημειώσουμε ότι στις δραστηριότητες του ΕΟΠ είναι προνοιακά ιδρύματα παιδικής προστασίας και στήριξης οικογένειας, 8 παιδοπόλεις, όπου φιλοξενούνται εσωτερικά 291 παιδιά χωρίς οικογένεια, είτε από προβληματικές οικογένειες και πολύ περισσότερα παιδιά εξωτερικά. Επίσης έχει 272 κέντρα φροντίδας οικογένειας και 61 σχολές ταπητουργίας - κιλιμοποιίας.

Διαμαρτυρία συνταξιούχων

Την αγανάκτησή της για τα σκληρά αντιλαϊκά και αντισυνταξιουχικά μέτρα της κυβέρνησης εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΚΔ Μακεδονίας - ΣΕΑ,σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

"Παρά τις υποσχέσεις σας ότι θα επιβαρυνθούν οι έχοντες και κατέχοντες - συνεχίζει το υπόμνημα των συνταξιούχων - αυτό το χρόνο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν το 63-65% των άμεσων φόρων. Η πικρή μας εμπειρία είναι πως ούτε ένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, ούτε μια απάντηση δεν πήραμε".

Οι συνταξιούχοι απαιτούν: Επανασύνδεση των κατωτέρων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή της επικουρικής σύνταξης στο 20%, που επιβάλλει ο Ν.2084/92. Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Βελτίωση των κριτηρίων του επιδόματος ΕΚΑΣ κλπ.

Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, καλούνται οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ