Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Προκλητική παρέμβαση της "Χαλυβουργικής" στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, με στόχο την ενίσχυση των παρατάξεων που τη διευκολύνουν στα αντεργατικά της σχέδια! Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, καλεί τους εργαζόμενους η "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Υπεράσπισης του 8ωρου"

Σε ανοιχτή παρέμβαση στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, με στόχο την ενίσχυση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που ανοιχτά πλέον παίζουν στο παιχνίδι των εκβιασμών, προκειμένου να επιβληθούν οι εργασιακές ανατροπές που επιδιώκει η εργοδοσία, προχώρησε η διοίκηση της "Χαλυβουργικής".

Ειδικότερα, η "Χαλυβουργική", με ανακοίνωσή της προς το προσωπικό, λίγα 24ωρα πριν τις αρχαιρεσίες του σωματείου (γίνονται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη), επαναφέρει τον εκβιασμό: Αποδοχή των δωδεκάωρων διήμερης και τετραήμερης εργασίας ή απολύσεις και διαθεσιμότητες!Προσπαθεί έτσι να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή των αγωνιστικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το 8ωρο και να πριμοδοτήσει τις δυνάμεις εκείνες που συναινούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της. Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της αναφέρει: "Λόγω μη αποδοχής από το προσωπικό του εργοστασίου των ωρών εργασίας που συζητήθηκαν, η εταιρία θα αναμείνει τα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου" του υπουργείου Εργασίας" και συμπληρώνει απειλητικά: "Κατόπιν των ανωτέρων ανακαλείται η από 5/6/97 ανακοίνωσή μας (σχετικά με διαθεσιμότητες και απολύσεις)"!

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση στις 5/6/97 - την οποία ανακαλεί - η "Χαλυβουργική" είχε υποχρεωθεί - κάτω από το βάρος των απεργιακών και αποφασιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων - να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω την απόφασή της να επιβάλει ελαστικά ωράρια. Με αυτήν είχε δεσμευτεί ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει παραγωγικά και ότι δε θα προχωρούσε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Η ανάκληση των - τότε - δεσμεύσεών της δεν είναι άσχετη με την αλλαγή στάσης των παρατάξεων της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, οι οποίες εμφανίστηκαν πρόθυμες να αποδεχτούν τη νέα απόφαση της εταιρίας να απασχολεί μια ομάδα εργαζομένων με 12ωρα και 4 μέρες τη βδομάδα και την άλλη ομάδα με επίσης 12ωρα και μόνο το Σαββατοκύριακο! Ερχεται, δε, ακριβώς λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες, στις οποίες κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η αποδοχή ή όχι των ελαστικών ωραρίων. Μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι αν γίνουν αποδεκτά (όπως προτείνουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), δε θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη διακήρυξή του ο Συνδυασμός Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής (ΠΑΣΚΕ) χρησιμοποιεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα με την εταιρία, σημειώνοντας ότι "σε αντίθετη περίπτωση (που δε γίνουν αποδεκτά τα ελαστικά ωράρια), με τη σημερινή λειτουργία της επιχείρησης προτίθενται να μειώσουν το προσωπικό στο μισό με διαθεσιμότητες και απολύσεις του 2% κλπ."!Μια διακήρυξη, που καταναλώνεται σε ύβρεις και συκοφαντίες ενάντια στην "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου στη "Χαλυβουργική",επειδή τολμά να αντιστέκεται στους εκβιασμούς της εταιρίας και να καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ενέργεια της "Χαλυβουργικής", ο Δ. Κουμπούρης,μέλος του απερχόμενου ΔΣ του σωματείου και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης για το 8ωρο", θα τονίσει: "Εχουμε μια ανοιχτή παρέμβαση της εργοδοσίας στις αρχαιρεσίες του σωματείου. Με την ανακοίνωση αυτή η "Χαλυβουργική" θέλει να εκβιάσει τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχτούν τα 12ωρα και την κατάργηση του 8ωρου - που η ίδια προτείνει - τότε θα προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Αν βέβαια εκλεγούν οι παρατάξεις που συμφωνούν με αυτά τα ωράρια, τότε δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο... Πρόκειται για μια καθαρά εκβιαστική ενέργεια. Ο συνδυασμός μας καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της εταιρίας και καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών και στα εκβιαστικά διλήμματα των άλλων παρατάξεων. Να δώσουν αποφασιστική απάντηση ότι οι χαλυβουργοί θα υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους, θα εργαστούν με βάση τα νόμιμα ωράρια, υπερψηφίζοντας την "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου"".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πληρώνουμε το μάρμαρο για να έχει φτηνό ρεύμα η εταιρεία»... (2014-02-25 00:00:00.0)
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ (2010-10-08 00:00:00.0)
Ψήφισαν 12ωρα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ! (1999-04-23 00:00:00.0)
Οι χαλυβουργοί δουλεύουν οχτάωρο! (1997-09-11 00:00:00.0)
Σταδιακά στο "λουκέτο" (1997-06-01 00:00:00.0)
Τα "προεκλογικά κέντρα της ανεργίας" (1996-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ